Tramvajové tratě a příslušenství

Nově budované tratě, řešení problematiky při výstavbě a rekonstrukcích, vozovny a vše s tím související. Nedílnou součástí jsou bohužel i tratě zrušené...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
thriller2
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Tramvajové tratě a příslušenství

Příspěvek od thriller2 » 07.12.2011 11:07

Hmm, zajímavé, ale přijde mi to neuvěřitelně komplikované. Především z pohledu cestujícího. Jak se tam kříží ty směry, kdy se z levé zastávky nádražíčka jede doprava a z pravé zastávky doleva.
Popravdě, kdyby se měl zrušit provoz IAD v křižovatce Palackého náměstí, tak by nebyl problém zřídit tram zastávku pro d-14 a bez drahých a náročných stavebních úprav.

Marek B.
Uživatel

Přestupní uzly

Příspěvek od Marek B. » 07.12.2011 4:19

Chtěl bych zde prezentovat pár návrhů, jak bych si představoval upravení uzlu Palackého náměstí, aby se lidem zjednodušil přestup mezi linkami:
Zásadní je především zjednodušení přestupu z linek směr Karlák na 17 a 7 a už si nebudete muset házet korunou, zda přes most na 7 nebo na linky u Pomníku. Všechny varianty předpokládají zrušení automobilové dopravy na Palackého mostě. Případně je možné ještě auta jedoucí po nábřeží zatunelovat. U všech variant pracuji s tím, že linka 14 nadále bude náměstí míjet, což zjednodušuje kolejové uspořádání a navíc by to pro linku bylo podstatné zdržení. Na celém náměstí je volný pohyb pěších. Poloměry oblouků mi nevychází pod 20m. Ve všech variantách počítám pouze se zastávkami na jednu soupravu 2xT. Každá linka by v uzlu zastavovala pouze jednou, ne 2x jako dnes 3 a 21.

Varianta 22: Všechny zastávky jsou uspořádány v poloze "za křižovatkou," tedy jedním směrem jedete ze stejné zastávky, kromě linky 7 směr Anděl, která staví v zast. 17. Zastávka ve směru Jiráskovo náměstí - Karlovo n. je zřizována pouze při pojíždění nějakou linkou. Je zachováno maximum prostoru před Palackého pomníkem. Severní výlez z metra severně od pomníku zrušen/posunut?, jižní zůžen.
Varianta 44: Všechny zastávky jsou uspořádány v poloze "za křižovatkou," tedy jedním směrem jedete ze stejné zastávky, včetně linky 7. Snaha o minimalizaci oblouků z mostu na náměstí. I v trase Jiráskovo - Karlovo n. se staví regulerní zastávce. Severní výlez z metra zůžen/posunut?, jižní pouze pro výstup.
Varianta 66(mnou preferovaná): Všechny zastávky jsou uspořádány v poloze "za křižovatkou. Větev most - Karlovo n. vede severně od pomníku. JIžní výlez u pomníku zrušen. Zastávka pro směr Jiráskovo - Karlovo se nevejde a tudíž tam zastavovat možno pouze provizorně.

:)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

kasme
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme » 04.11.2011 11:12

15 dopoledních kousků z okolí NBS
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/tr ... 11/111104/

piskvorrr
Uživatel

Příspěvek od piskvorrr » 04.11.2011 7:21

Honza píše:Ehm, pokud data proudí do systému a všechno funguje, je naprogramování mobilního rozhraní, kde se budou všechny hodnoty pro danou zastávku sázet bez jakéhokoli CSS za sebe přes středníky otázka deseti minut práce pro jednoho člověka. Ale známe to…
Známe, i z druhé strany - "co vám brání to udělat, dyť je to na deset minut [stejně u toho počítače sedíte a nemáte nic lepšího na práci]" je nejspolehlivější způsob, jak vytočit programátora. "Já si to dovedu snadno představit" != "lze to snadno udělat".

Netvrdím, že je to práce pro desetičlenný tým na dva roky, ale "dyť na tom nic není, nějak to za deset minut nabastlete, jedno jak už" vede rovnou do pekel - produktem je write-only změť provázků a lepicí pásky, které za dva roky nikdo nebude rozumět. Za deset minut to rozhodně nenaprogramuješ, neotestuješ funkčnost, nezdokumentuješ a nenasadíš. Vůbec už nemluvím o UX - k čemu je aplikace, která sice technicky vzato funguje, ale je pro normálního smrtelníka nepoužitelná? ono taky není všechno prostinká CRUD aplikace s jedním formulářem, a naprogramovat něco na zelené louce je řádově rychlejší než upravovat existující systém.

Honza
Uživatel

Příspěvek od Honza » 03.11.2011 23:38

kruťák píše:Na Ropid jsem psal asi rok po panu Honzovi a dostal podobnou odpověď - na nějaký internety a podobný blbosti je málo lidí a ještě míň financí, takže se nezlobte, že to nefunguje moc dobře, dejte tomu čas...
Ehm, pokud data proudí do systému a všechno funguje, je naprogramování mobilního rozhraní, kde se budou všechny hodnoty pro danou zastávku sázet bez jakéhokoli CSS za sebe přes středníky otázka deseti minut práce pro jednoho člověka. Ale známe to…
piskvorrr píše: Když už na to koukám, proč bych se tím tajil? (neočekávám, že by ROPID přijímal podněty formou příspěvků na PrT) Pochopitelně je možné, že mi přijde "děkujeme za podnět, strčte si ho za klobouk," ale to 1) nevím, dokud nezkusím a 2) pokud, tak to bude jejich problém a ne můj.
Samozřejmě jim napiš. Moje odpověď byla jenom informativní – čím víc lidí jim napíše, tim líp.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 03.11.2011 21:56

Ano, to už jsem chtěl napsat včera, že není potřeba QR čteček a kódů, stačí propagovat mpvnet, samozřejmě s tím, že bude funkční mobilní verze - tzn. že nebude stahovat megaseznam všech zastávek v PID a že přibude tlačítko "hledat" za vyhledávacím polem, protože některé telefony/prohlížeče ENTERem nepotvrzují odeslání požadavku, ale otevírají zadávací pole. A za druhé by nebylo na škodu zjednodušit odkaz "http://www.mpvnet.cz/tbl.aspx?html=34417" na např. "m.mpvnet.cz/horcickova". To, co mi vadilo nejvíc, už aspoň opravili - při zadání části zastávky "horc" najde "Praha, Horčičkova" a rovnou ji zobrazí, dřív napsalo "na dotaz horc nebylo nic nalezeno".
Na Ropid jsem psal asi rok po panu Honzovi a dostal podobnou odpověď - na nějaký internety a podobný blbosti je málo lidí a ještě míň financí, takže se nezlobte, že to nefunguje moc dobře, dejte tomu čas...

piskvorrr
Uživatel

Příspěvek od piskvorrr » 03.11.2011 20:47

Honza píše:
piskvorrr píše:(trochu to učešu a pošlu do ROPIDu, abych tu jen nehulákal u piva)
Z e-mailu od Ropidu, 27. 8. 2009:
(…) Obdobná stránka pro mobilní telefony se plánuje, předpokládáme však delší
dobu potřebnou na její zavedení s ohledem na personální a finanční možnosti
naší organizace. (…)
No, vida. Takže by to i časově vycházelo :lol: . Já taky netvrdím "je třeba to udělat úplně jinak", ale jen "při splnění jednoduché podmínky (např. parametr &mobile=on ) nezobrazovat levý sloupec, a budete poměrně mobile-friendly" - v podstatě jediné, co mi na té stránce vadí, je ten (na mobilu) zbytečný a zbytečně objemný seznam zastávek.

Když už na to koukám, proč bych se tím tajil? (neočekávám, že by ROPID přijímal podněty formou příspěvků na PrT) Pochopitelně je možné, že mi přijde "děkujeme za podnět, strčte si ho za klobouk," ale to 1) nevím, dokud nezkusím a 2) pokud, tak to bude jejich problém a ne můj.

Honza
Uživatel

Příspěvek od Honza » 03.11.2011 17:54

piskvorrr píše:(trochu to učešu a pošlu do ROPIDu, abych tu jen nehulákal u piva)
Z e-mailu od Ropidu, 27. 8. 2009:
(…) Obdobná stránka pro mobilní telefony se plánuje, předpokládáme však delší
dobu potřebnou na její zavedení s ohledem na personální a finanční možnosti
naší organizace. (…)

piskvorrr
Uživatel

Příspěvek od piskvorrr » 03.11.2011 9:55

OMH píše:Pravda, on je vlastně jeden kód pro celou zastávku, nikoliv linku. To pak snad sólo leták, ale jasněji vytvořen. Nemíchat to s tarifem.
No, na tom JŘ je to asi opravdu nejlogičtější, a ta duplicita by mohla spíš uživatele trknout. Extra leták se nemusí vždy vejít zepředu na sloupek; na druhou stranu, veeeliký QR kód a text "odjezdy online" by nebyl špatný :)

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 03.11.2011 9:39

Pravda, on je vlastně jeden kód pro celou zastávku, nikoliv linku. To pak snad sólo leták, ale jasněji vytvořen. Nemíchat to s tarifem.

piskvorrr
Uživatel

Příspěvek od piskvorrr » 03.11.2011 9:28

OMH píše:Díky za report.
Naprostý souhlas s tvými připomínkami. A QR bych čekal na listu JŘ - takhle je to fakt nepřehledné.
A @3644 za poslání reportu na Ropid ;)
No, ale zase - kde? U jednotlivého JŘ je tam dost zacpáno (nedovedu si představit třeba na lince 177, kam se pomalu nevejde ani seznam zastávek), a u zastávky s 10 linkami mít 10 stejných QR kódů? Je pravda, že opakování je matka moudrosti a na JŘ je to umístění logičtější.

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 03.11.2011 9:05

Díky za report.
Naprostý souhlas s tvými připomínkami. A QR bych čekal na listu JŘ - takhle je to fakt nepřehledné.
A @3644 za poslání reportu na Ropid ;)

piskvorrr
Uživatel

Příspěvek od piskvorrr » 03.11.2011 8:29

Tak nápad dobrý, provedení trochu kulhá: QR kód na obou Modřanských školách je odkaz na toto: http://www.mpvnet.cz/tbl.aspx?html=43729 - samo o sobě fajn, kdyby ovšem to mělo nějakou verzi pro mobilní zobrazení. Ta stránka má totiž 130 kB, a automaticky se obnovuje - na mobilním připojení, pomalém a s limitem přenesených dat, je to skutečně výživné. Navíc ta stránka je tučná naprosto zbytečně - 99% z její velikosti tvoří ten seznam všech zastávek v síti PID v levém sloupci. Nemluvím o tom, že je to hromada tabulek, a tak se to na mrňavém displeji zobrazuje všeljak.

Čili: jako první pokus dobrý, ale chtělo by to nějakou verzi, která nebude tahat ten zbytečný bordel navíc - když stojím na Modřanské škole, nepotřebuju odkaz na odjezdy ze zastávky Bašť, Baštěk, náves; na té stránce by úplně stačil ten hlavní obsah (a tím by se to na displej vešlo bez zoomování a jiných vopičáren). Zašeděná část je na mobilu zbytečná; to co zbývá, by už žádné další úpravy nepotřebovalo: http://i.piskvor.org/ROPID-zbytecny-obs ... razeni.png

Dovedu si tohle představit hlavně na zastávkách, odkud jezdí více linek - tam by to bylo ještě užitečnější (zejm. pokud by to obsahovalo i případné tramvaje, ale to myslím tyhle stránky neumí).

Jinak informace o existenci tohoto systému je na sloupku úplně ztracená ve změti padesáti šesti dalších informací, ale to je zase jiná předpověď: http://i.piskvor.org/IMG_20111103_064451.jpg - je tam zjevně QR kód, ale bez podrobného luštění není jasné, k čemu: nákup jízdenky? informace o tarifu? o dopravcích PID? o něčem jiném?

(trochu to učešu a pošlu do ROPIDu, abych tu jen nehulákal u piva)

piskvorrr
Uživatel

Re: Zastávka s QR kódy

Příspěvek od piskvorrr » 02.11.2011 14:37

OMH píše: Příp. je tu někdo, kde se pohybuje v těchto místech? Že by nám podal report? :)
Zítra budu mít cestu skrz Modřany, tak se na to podívám s QR čtečkou (bude se zobrazovat stav vozidla na trase? U Veolie? 8-[ ).

Edit: Ha, podraz! Jenom vybrané zastávky - to by mě zajímalo, proč Tyršova čtvrť jo a Poliklinika Modřany ne. No nic, zkusím Modřanskou školu.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 02.11.2011 14:16

U zastávky a-173 se pohybuju denně. Ale moje N6300 nikdy QR kód nečetla a nemám net v mobilu ;)

Odpovědět