Tramvajové tratě a příslušenství

Nově budované tratě, řešení problematiky při výstavbě a rekonstrukcích, vozovny a vše s tím související. Nedílnou součástí jsou bohužel i tratě zrušené...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Zastávka s QR kódy

Příspěvek od OMH » 02.11.2011 14:03

Ropid zveřejnil, že testuje QR kódy na zastávkách MHD. Resp. zatím jen u busu 173
Při načtení mobilem QR kódu Vás to navede na stránku s aktuálními odjezdy spojů ze zastávky.
Velmi se mi tato iniciativa líbí, je to taková jednoduchá alternativa k displejům na zastávkách.

Více se o tom píše ve Zpravodaji Ropidu č. 19
http://ropid.cz/informacni-materialy/in ... 8x263.html

Příp. je tu někdo, kde se pohybuje v těchto místech? Že by nám podal report? :)

(ano, jde o autobus, ale příjde mi to věc, která patří k zastávkám s využitím i u tram)

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Tramvajové tratě a příslušenství

Příspěvek od willyjeff » 02.11.2011 9:11

To je nějaká blbost, ne? Za kolik je pokutovaný vytvoření "trojuhelníku"? To přece nemůžou nikomu dávat za vinu...

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 02.11.2011 8:20

bobik: 100%souhlas - ovšem při současné platnosti D1/2.
Nevím, však jaké je nakonec schválené znění do budoucna - návrh zakazoval (dle mne bez výjimky) zpětný pohyb a couvání mimo uzavřené objekty, toto jsem se přes OO snažil rozporovat - zakazuje to vlastně i zátah na PA, do VO (současný - bez již vyprojektované objízdní koleje) a dolními vraty do SA!
PS: Zajímavostí je, že prý více připomínek k navrženému znění bylo od jednotlivých složek podniku než od OO.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 02.11.2011 6:31

Add1) No konečně! Spíš by mě zajímalo, na jakou vzdálenost se bude umisťovat. Mělo by na zábrzdnou.
Add2) Zas tak bych se toho nebál. Ve valné většině případů se jedná o sjetí z trati, zpětný pohyb D1/2 povoluje, takže ať si stahují co chtějí. :wink: A pokud je někdo blbej, jezdí jak prase a navíc neví ani kam jede, pak dobře mu tak. 8-)

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 01.11.2011 22:17

1.) Prý byla, dle připomínek odborů, schválena do nové D1/2 nová předvěst upozorňující na vyvěšenou OR - (vycházející z "drážní" a nezaměnitelná např. s návěstí "pracovní trolejový kontakt EOV") trojúhelník postavený na špičku s číslicí uvnitř.

2.) Údajně ROV (mající paměť - což má být většina) budou do pár dní umět v případě zaznamenání netypické manipulace vlaku přes kontakty (nikoliv postupného přejezdu, ale zaznamenání pohybu zpět) odeslat pověřeným osobám upozorňující SMS s číslem vlaku (a tomu bude po zatažení stažen záznam z tacha)!

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 11.10.2011 21:41

9001 píše:...K tomu co si psal MM v postřezích z terénu. Krásná ukázka jak to udělat aby se vlk nažral a koza zůstala celá aneb jak málo někomu stačí ke štěstí. Jedná o změnu pro 2 místa v síti... Z toho v zastávce Pod Karlovem stejně stojí souprava nebo solo a o víkendu stejně 6 nejezdí... Takže ve výsledku změna pouze pro Geologickou... Ostatní, které jsou vyjmenované už tuhle možnost mají...
Jenže mé nadšení plyne celkově z navrhovaného znění D1/2:
1.) Je jednoduší "čtivější" než to současné - viz. už právě žádné zastávky ohledně BZM nevyjmenovává a jen "říká", že když řidič uvidí onu návěst, tak zastaví čelem před ní či kdekoliv v zastávce, jenž ji má v úrovni označníku.
2.) Ještě jsem toho moc nepřečetl, ale vypadáto, že konečně v Praze přestanou být TRAM brány jako obyčejný účastník silničního provozu s vyjímkou nestavění u přechodů, ale budou snad vnímány jako drážní vozidla!

Láďa
Uživatel

Příspěvek od Láďa » 11.10.2011 21:39

9001 píše:Jedná o změnu pro 2 místa v síti... Z toho v zastávce Pod Karlovem stejně stojí souprava nebo solo a o víkendu stejně 6 nejezdí... Takže ve výsledku změna pouze pro Geologickou... Ostatní, které jsou vyjmenované už tuhle možnost mají...
Ještě je to změna min. pro Jana Masaryka zc.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 11.10.2011 20:38

pozor, došlo ke změně a tyto návěstí obecně znamenají zákaz jízdy daným směrem pro určené typy (dané dodatkovou tabulkou) vozů. Takže pro jednosměrné vlaky by bylo na dodatkové tabulce "MIMO KT8"

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 11.10.2011 20:15

Asi nejvhodnější místo. Když už MM natukl změnu D1/2.

K tomu co si psal MM v postřezích z terénu. Krásná ukázka jak to udělat aby se vlk nažral a koza zůstala celá aneb jak málo někomu stačí ke štěstí. Jedná o změnu pro 2 místa v síti... Z toho v zastávce Pod Karlovem stejně stojí souprava nebo solo a o víkendu stejně 6 nejezdí... Takže ve výsledku změna pouze pro Geologickou... Ostatní, které jsou vyjmenované už tuhle možnost mají...

Další věc Podle prtek je tohle znak pro zákaz vjezdu jednosměrných vozidel
http://www.prazsketramvaje.cz/obrazky/n ... -vlevo.gif.
Přitom v ulici V Olšinách je použita pro zákaz vjezdu vozidel 15T (Doplněno samozřejme od dodatkovou tabulku 15T)

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 08.10.2011 1:55

Karosák píše:... Zvonění a prosvícení má mít myslím význam výstražný, nikoli pseudovýchovný, takže tak činím jen v případě, že s tím někdo, kdo mě hodlá omezit, má šanci něco udělat. A to je o té toleranci, lidech a...
A co takhle l.7 v Radlické DC stojící již druhý ciklus před SSZ, na níž odbočuje vpravo do ulice Za Ženskými domovy a před ní zůstaly stát dvě OS, byť naprosto celá (žlutě vyšrafovaná) křižovatka zůstala prázdná a IAD v pravém pruhu vedle stále pokračuje do křižovatky?
Jindy tam všichni najedou nadoraz a TRAM ZC projet nemůže, ale teď když jim stojí jiná za pr.elí, tak se schválně nepohnou a řidič auta z pravého pruhu se na zvonící TRAM otočí a klepe na čelo!
No nemá se už cenu ani rozčilovat, když jsou na Smíchově nějaké krizové situace tak, že kolona IAD to od nádru bere Nádražní a pak proti přikázanému směru jízdy vlevo do ulice Za Ženskými domovy a poté se rozjede za zastávkou Na Knížecí do dvou prodů - tedy i na protisměrnou kolej! No a žádat po PD přítomnost policie/strážníků je zase zbytečné - oni je neinformují, ale když se jedná o sprejery/"černé" lepiče plakátů v TT, tak to většinou jde, asi ani ne tak kvůli chránění řidičů TRAM proti MU, ale protože oni ničí majetek DP.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 07.10.2011 23:54

No ono by to jednoduché bylo, kdyby určití lidé dělali svou práci pořádně. Ano, je chybou, pokud něco bude dávat přednost na hlavní a svým zadkem blokovat trať. Nicméně za řešení považuju postavit silnici tak, aby k tomu nedocházelo. Nikoli to vyřešit tak, že dám tramvajím trojúhelník, či jiné paskvily, jak jsme toho v Praze svědkem.
Tady za to rozhodně může ten, kdo to schválil. Chápu že je někde potřeba udělat přejezd, křižovatku či tak něco a je tam málo místa. Jenže když se to tam nevejde, tak to tam být prostě nemůže. Holt se to musí vymyslet jinak, ostatně za to ty lidi berou peníze, aby na řešení přišli. Ne že to budu řešit ohýbáním norem a paragrafů, případně jejich ignorací.
Jinak souhlas s Karosákem. Taky mi ke štěstí stačí, když si ti joudové v Práglu uvědomí, že tram není přerostlej autobus bez volantu.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 07.10.2011 23:49

9001 píše:Pokud to budeme brát jako klasický přejezd, tak musí světla spustit tak, aby i nejpomalejší vozidlo mohlo projet. (Takže i plně naložený kamion) a pak teprve může v plné rychlosti tram projet. + zrovna u toho modelu co tam vidím, tak cokoli delšího podle mě i jakýkoli vůz kombi (natož třeba linkový bus) bude při dávání přednosti na té hlavní stát zadkem v trati.
Proto jsem lidi, ne stroje, abychom to do něj poslali. Kdyby se u nás respektovala přednost tramvaje jako drážního vozidla-něčeho většího, respekt z hmoty, nemusíme mít blikače, ani kříže. Jakékoli DZ bude jen doplňkem. No a tak nějak jsme u toho, co říkal pan Jabberwocky, že neumíme sdílet společné prostory. Já nejsem ten, kdo na něj bude bezhlavě zvonit, když už tam najel a dává přednost tomu na hlavní a na oplátku očekávám, že mi to tam nepošle ( i když s tím jako profesionál musím počítat) :wink: Netvrdím, že je PZZ všespásné.
Kolega z kurzu, když mě potká mi rád vypráví, kde koho prosvítil a vyzvonil, třeba na Černokostelecké. No situaci v tu chvíli neprospěji, když už tam IAD stojí a švec bude jen další "dement s prstem na zvonku", ale to je marný mu říkat, protože pak přece nebude takovej machr. Zvonění a prosvícení má mít myslím význam výstražný, nikoli pseudovýchovný, takže tak činím jen v případě, že s tím někdo, kdo mě hodlá omezit, má šanci něco udělat. A to je o té toleranci, lidech a...
Naposledy upravil(a) Karosák dne 08.10.2011 0:31, celkem upraveno 1 x.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 07.10.2011 23:37

Karosák: K tomuhle bych napsal, proto jsme lidi a ne stroje. :wink:
Ostravský model si dokážu představit třeba u STK v Motole, v Hloubětíně před zastávkou a určitě by byl reálný i ten Hrad.

Jenom se obávám, že si to trochu představují někteří až moc jednoduše. Když zůstanu u té Ostravy. Pokud to budeme brát jako klasický přejezd, tak musí světla spustit tak, aby i nejpomalejší vozidlo mohlo projet. (Takže i plně naložený kamion) a pak teprve může v plné rychlosti tram projet. + zrovna u toho modelu co tam vidím, tak cokoli delšího podle mě i jakýkoli vůz kombi (natož třeba linkový bus) bude při dávání přednosti na té hlavní stát zadkem v trati.

Rozhodně nejsem proti tomuhle řešení, ale výše uvedené bohužel dokazuje, že to není tak jednoduché jak to vypadá.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 07.10.2011 23:20

Dodávám, že nebojuji za PZZ na každém přejezdu, ale aby se na tramvaj v Praze hledělo jako na drážní vozidlo a ne, jak poznamenal chemik, jako na ostatní vozidla pouze s úlevou, že nemusí pouštět chodce na přechodech. Třeba jak uváděl MŠ ty amsterodamské blikače, nebo co já vím, kolik vychytávek se ještě dá vymyslet. Kdybych se měl chovat učebnicově třeba na tom Kulaťáku, tak tam dopoledne přijedu s 26, hodím si nohy na panel a čekám do večera, až nic nepojede, abych nikoho při vjezdu PK na neomezil ani neohrozil :?: Výjezd ze smyčky Kubánské nám. je taky loterie-jednou vyjedeš hned a jednou tam můžeš při učebnicovém chování vystát důlek, protože se pořád rojí nějaká IAD. Chtěl jsem spíš upozornit na to, že preference v automobilové Praze není nadstandardní komfort, ale často přehlížená potřeba. Nevim no...možná jsem příliš zaujatý :?

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 07.10.2011 19:15

Trojská určitě. Hustota provozu nehraje roli, prostě máme nějakou legislativu a konečně by se postupovalo podle ní, tedy v případě MU by byl viník jasně určen. Barrandov je jasný a tam se to mělo udělat už když se TT stavěla tak, aby obzvlášť na přejezdu do Klukovic byly vhodné rozhledové podmínky. Dále ještě mezi zast. Pražský Hrad - tam taky při výjezdu z parkoviště PK kříži TT na sam. tělese.
Bohužel nejsem právník a v paragrafech se skvěle neorientuju, jinak bych už dávno právně napadl současnou úpravu, resp. doplnění D1/2, kde se konstatuje, že zrovna na těchto přejezdech se jedná o TT na PK, zatímco okolo jde o TT na sam. tělese. Což je samozřejmě zjevný nesmysl už od pohledu, navíc v rozporu s nadřazenou normou.
Zajímavé že odbory řeší zdali budem muset nosit kravaty, ale tohle prošlo nepovšimnuto.

Odpovědět