Možná se to dá chápat u nějaké narychlo tvořené cedule, ale u běžné plánované výluky...
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Dovoluji si s uvedeným plně souhlasit, k přiloženému "nástřelu" ZJŘ skutečně dost dobrý - někdo měl připomínku k umístění poznámky o pokračování spoje (l 20) jako l 8, jenž chtěl uvést jako první v poznámkách. Jsem názoru, že symbol výluky by měl být ještě jednou pozitivně vpravo od zastávek objízdné trasy = v uvedeném ZJŘ l 20 to je vedle konečné/počáteční zastávky "Hradčanská" a za/před ní uvedené poznámky "Spoj dále pokračuje do zastávky ... jako linka ..."/"Spoj přijíždí ze zastávky ... jako linka ...".Martin Šubrt píše:To zelený v metru je fakt příšerný. Jednak mate zelený papír na linkách B i C (někteří lidé si myslí, že to je jízdní řád linky A a ani k němu nejdou), druhak je strašně tmavý a ještě tu tmavost zvýrazňuje podsvícení. Pak nechápu zelenou barvu, když prázdniny znamenají omezení všeho druhu...
Jen takový nástřel. Samozřejmě pro vícesloupcové JŘ by to takto nešlo, ale jen chci naznačit, co by na JŘ mělo být výrazněji patrné.
souhlas až na inverzní tisk - jenž by však měl být co v nejmenším počtu.P_V píše:Místo invalidního vozíku bych použil podtržení (navíc k té tučnosti), což se navíc může mnemotechnicky vyložit jako "podlaha". Pokud je to linka, která má pásmo, značil bych ty spoje třeba puntíkem nebo trojúhelníčkem, prostě nějaký černý flek nad minutou. Zatahovací spoje bych značil písmenkem podle názvu vozovny (opět mnemotechnika). To jsou hned tři způsoby, navzájem nezaměnitelné na první pohled. Inverzní nebo šedý tisk bych raději nepoužíval, kvůli čitelnosti.
To už tu kdysi dokonce i bylo, ještě za Polysoftu či jak se ten předchůdce CHAPSího systému jmenoval, a mám takové tušení, že to CHAPS i na čas převzal, než někdo vymyslel A, B a C...mimochodem, víte někdo, kdo a proč ABC zavedl? Utajení, kde vozovny leží? (Imho ve stejnou dobu se začaly strhávat papíry s názvem vozovny ze stěn kabin...)P_V píše:(...)Zatahovací spoje bych značil písmenkem podle názvu vozovny (opět mnemotechnika). (...)
Já neříkám, že lidi chápou, co ta barva znamená, ale protože ten papír změní barvu, tak si aspoň někdo všimne, že je tam jinej, než tam byl třeba naposled a pude se podívat blíž. Stejně tak když někdo hledá svůj spoj, ale už tam visí nový jízdní řád, který ještě neplatí, tak ho může barva upozornit, že jde o zradu.willyjeff píše:...A jestli má změna podbarvení naznačit cestujícím jakože ten JŘ platí až od zítra, je dost naivní představa, protože když se zeptáte člověka, který o dopravě nic neví, jestli schválně uhodne, proč má papír jinou barvu, tak odpoví, že si ani nevšiml, že má jinou barvu a pak následuje odpověď: "asi jim došel bílý papír"...
To je úspora jen na papíře. Prostě Ropid zaplatí dopravci o jeden vůz méně...Jen na papíře, nic víc.malesak píše:... To je jako úspora jednoho vozu (když ještě dnes skoro všechno rekuperuje) v soupravě tak obrovská? ...
Neboj, metrobus šumí a prázdniny budou celej rok..willyjeff píše:Potřebu sdělit cestujícím, jestli je prázdninový nebo sváteční nebo jiný jízdní řád je podle mě na stejné úrovni jako informace, že mi jede metrobus s rámečkem okolo čísla.
v pražské dopravě je dlouhodobý problém neinformování o takovýchto věcech. Maximálně pár zmínek v době kdy se to zavádí. Kolik bylo informací o poptávkovém otvírání dveří v metru? Obdobně když se zavedl žlutý papír na výluky a následně zelený na prázdniny tak příslušná informace možná proběhla v novinách. Ale od té doby už (téměř) nic.willyjeff píše:...A jestli má změna podbarvení naznačit cestujícím jakože ten JŘ platí až od zítra, je dost naivní představa, protože když se zeptáte člověka, který o dopravě nic neví, jestli schválně uhodne, proč má papír jinou barvu, tak odpoví, že si ani nevšiml, že má jinou barvu a pak následuje odpověď: "asi jim došel bílý papír"...