Škoda 15T ForCity

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Škoda 15T ForCity

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 26.6.2014 21:23

von Špilberk píše:....On je jaksi problém, že když se řeklo áá (prodáme tramvaje), tak se musí říct béé (s čím se bude jezdit). .... Takže, když mi někdo řekne, že se prodá 50 15T a řekne zároveň, jak si představuje obnovu právě sól - kdy, kolik, za jakou cenu a jakého typu, tak to klidně vezmu.
Taky je problém, že odchodem 14T a ještě i 50 (?) 15T by dostala na frak nízkopodlažnost, a to momentálně bez řešení náhrady. Tak ať mi ještě někdo vysvětlí udržení nebo dokonce další rozšiřování nízkopodlažnosti MHD, a taky budu hned klidnější. 8-)

P.S. Jo a taky se přece začne projevovat, že MHD je priorita města, tedy se začnou budovat nové TT a bude potřeba víc tramvají. :zadnice
100% souhlas

Ovšem je tu problém, že prostě 15T se "výhodně" = za nákupní cenu rozhodně nedá podařit prodat = DPP/Praha by na tom tratily.

Mne vychází, že by stálo za to, objednávku tříčlánkových 15T snížit o 60ks (na 190kusů) a místo těch 60ti tříčlánkových odebrat 75 až 80 dvoučlánkových (jenž by se dali považovat jako "kapacitnější sólo") = místo 60ti nevyrobených středních článků by ŠT dodala 15 až 20 dvoučlánkových 15T (jejích předních a stejný počet i zadních článků) navíc. Osobně takové vozidlo kapacitně a snad i početně (včetně rezervy) vidím jako vhodné na noční spoje a o 100% nízkopodlažnosti nebude moct být řeč dokud tato nebude i na nočních linkách - proč by vozíčkáři měli být při oslavách či jiných společenských akcích při používání MHD omezováni (v porovnání s ostatními lidmi - a to nejen zdravými, ale např. i nevidomými) jen na denní linky? #-o

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 26.6.2014 21:01

2.) Dale se tu take psalo, ze skodovky dpp dojednal magistrat bez jakekoliv prvotni koncepce mhd ci diskuze s dpp.
Jsem velmi rád že to tu zaznělo a chtělo by aby to někdo panu Hudečkovi připomněl když teď vinu svaluje na DP.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 26.6.2014 18:07

von Špilberk píše:Počet dlouhých tramvají o víkendu
byl teď v červnu v sobotu i v neděli 133, o prázdninách to bude o 10 méně.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 26.6.2014 16:22

(50ks = 1/6 zálohy + opravy)
To je otázka, jestli je to dost. 8-) Počet dlouhých tramvají o víkendu zkusím někdy spočítat z Dorisu. Hádám 150.

On je jaksi problém, že když se řeklo áá (prodáme tramvaje), tak se musí říct béé (s čím se bude jezdit). Ono kromě T3SU, T3M, T6 a 14T, začnou za chvíli odpadat i RP. Jsou to modernizace tramvají, kterým v době přestavby bylo už kolem 30 let (i víc) a říkalo se, že RP jsou dočasně na 15 let. Teď už je jasné, že minimálně na 20 let, možná i 25. Takže, když mi někdo řekne, že se prodá 50 15T a řekne zároveň, jak si představuje obnovu právě sól - kdy, kolik, za jakou cenu a jakého typu, tak to klidně vezmu.
Taky je problém, že odchodem 14T a ještě i 50 (?) 15T by dostala na frak nízkopodlažnost, a to momentálně bez řešení náhrady. Tak ať mi ještě někdo vysvětlí udržení nebo dokonce další rozšiřování nízkopodlažnosti MHD, a taky budu hned klidnější. 8-)

P.S. Jo a taky se přece začne projevovat, že MHD je priorita města, tedy se začnou budovat nové TT a bude potřeba víc tramvají. :zadnice

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 26.6.2014 15:51

von Š:
1.) já to mám naopak - nejsem kritik 15T, ale vím + chci odstranění jejích vad.
2.) a) vhodný počet kloubáků = (pro mne) počet vypravených souprav o víkendech.
Vypravuje o víkendech dpp cca 250 souprav (+50ks = 1/6 na zálohy + opravy), aby mu to vycházelo na objednaný počet 15T + cca stávající KTN a nesmyslně nepřebývaly soupravy o víkendech v depech?
b) Zbytek vozového parku sóla, která lze v době silnější poptávky = "přes den"/špičky PD libovolně spojovat do souprav, ale v době/na linkách s menší poptávkou mohou libovolně jezdit samostatně = když havaruje/porouchá se taková souprava, tak většinou je poškození jen na jednom voze = její 1/2 a ta druhá nemusí být, na rozdíl od kloubáku, odstavena a může jezdit takřka bez přerušení.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 26.6.2014 15:05

250 (+cca 110 puvodnich) dlouhych kloubovych
Což už neplatí, protože DP se chce zbavit 60 (58) 14T
přenechaní opce je nerealne
Jenže na Railjet opce byla a Rakouské dráhy ji přihráli ČD, kdežto na 15T žádná opce není, tedy není co přenechávat. Je natvrdo objednáno 250 kusů. Jóó, kdyby byla smlouva řekněme 200 + 50, tak to by byla jiná kávička. 8-)

Jinak já jsem tady známý kritik 15T, ale kritizuji konkrétní vady a doufám v jejich odstranění. Nikdy jsem nezpochybňoval, že Praha potřebuje nové tramvaje a nízkopodlažní tramvaje. Navíc mně ten počet 15T po vyřazení T3SU, T3M, T6 a 14T vychází dobře, takže jsem zvědav, co spočítá ROPID. :roll: :roll: Leda, že by se chystalo něco, o čem nevíme: pokračování T6 nebo další omez...ptimalizace provozu. Taky je zajímavé, že Škodovka o prodeji 15T nic neví a DP taky ne (viz. dnešní Metro). Tak se nabízí otázka, kdo to Pařízkovi poradil a proč s tím hned běžel do HN, resp. jak HN věděli, že mají běžet za ním :?: :?: :-k :-k Čuchám zase nějakého lobistu.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 26.6.2014 9:58

Tak konecne jsem si precetl clanek a cast diskuze podnim -dovolim se tedy co nejstrucneji pridat do zdejsi uz rozsahle diskuze:
1.) I zde v minulosti probehlo nekolik diskuzi, ze dpp by se hodilo mene nez objednsnych 250 (+cca 110 puvodnich) dlouhych kloubovych tramvaji a radeji vice solo tramvaji moznych vypravit i soupravach (nejlepe neomezene variace sprahovani - jedno jestli by byl zarazen jako 1. ci dalsi vuz v ni, napr kvuli zvysene poruchovosti/nehodovosti prednich vozu)
2.) Dale se tu take psalo, ze skodovky dpp dojednal magistrat bez jakekoliv prvotni koncepce mhd ci diskuze s dpp.
3.) Nadruhou stranu osobne mam radeji pruchozi kloubaky nez sprazene nepruchozi soupravy, ale bezni cestujici to stejne vetsinou nevyuzivaji a mackaji se nesmyslne v jedne casti, kdyz v dalsi dostupne je volneji.
4.) No cena je dost zarazejici a z toho duvodu dost neverim odprodeji bez ztrat a moznosti jako cd od obb raljetu - myslim, ze o cistote souteze na 15t se da polemizovat = prenevhani opce je nerealne

Radek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek » 25.6.2014 18:46

Tak už vydali článek i na webu

m@rtin
Uživatel

Příspěvek od m@rtin » 25.6.2014 15:01

gabuliatko píše:
m@rtin píše:Fajn, dojednat se ŠT odklad splátek a klimatizaci beru jako úspěch.
Ještě nejásej. Odklad je podmíněn tím, že se za splátky zaručí město a to jasně řeklo že do voleb nikoli. Jestli vyjádření pana P nejde tímto směrem, že to Praha schválí pouze pod podmínkou když se část tramvají odprodá.
To je taky pravda.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 25.6.2014 14:49

m@rtin píše:Fajn, dojednat se ŠT odklad splátek a klimatizaci beru jako úspěch.
Ještě nejásej. Odklad je podmíněn tím, že se za splátky zaručí město a to jasně řeklo že do voleb nikoli. Jestli vyjádření pana P nejde tímto směrem, že to Praha schválí pouze pod podmínkou když se část tramvají odprodá.

thriller2
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thriller2 » 25.6.2014 14:24

Ale jaký by to byl pěkný obrázek: 14T na Hájích..

lukas1
ovocnář

Příspěvek od lukas1 » 25.6.2014 13:42

byl bych radši kdyby dali to 14T do háje

chlapecx
problémový jedinec

Příspěvek od chlapecx » 25.6.2014 13:19

Což je vzhledem k ročním tahanicím o odklad splátek myšlenka naprosto geniální [-o< Zvlášť v kontrastu s memorandem (prohlášením) o plně bezbariérové MHD do roku 2025. Jděte už od toho, pánové....[/quote]

nbo hulej to všichni včetně redaktora dobrej matroš :-)) takže to prodáme předem... a pak to budem splácet... budem splácet tramvaje který nikdy neuvidíme ve vozovně, to je opravdu skvělý :D a kuipec nám jen "vynuluje stav" nebudeme mít stejně ani prachy, ani tramvaje... :absolut

chlapecx
problémový jedinec

Příspěvek od chlapecx » 25.6.2014 13:15

von Špilberk píše:
9001 píše:To jsou borci... By mě zajímalo kolik by za ně dostali... Dyt to je jako s autem. Nikdy ho neprodáte za cenu za kterou ho koupíte....
Tak jsem se vrátil z trafiky a dočetl jsem se, že "pan radní pro dopravu předpokládá, že Praha by od kupce dostala stejnou sumu, jakou za ně sama platí" , a nechápe, proč by je Praha měla prodávat se slevou.
... což stačí, aby to osvětlilo duševní stav vyšetřovaného... :roll: #-o :lol:
asi tak no :D ale na druhou stranu taky by to šlo udělat jak raouský dráhy s railjetama ne? dát an to opci, že to někdo může koupit na stojáka ještě ve výrobě :-)) :lol:

m@rtin
Uživatel

Příspěvek od m@rtin » 25.6.2014 12:56

9001 píše:petr03: Otázka zůstává co na to Škoda. U 14T jim to bude jedno, ale 15T má pořád potenciál a s tím prodejem podle mě budou muset souhlasit. Stačí se podívat jak Škoda šije do ČD kvůli pronájmu Railjetů...

Škoda s tímhle rozhodně mít problém nebude. Pro ni to bude pouze další reference v dalším městě (zemi). U 14T jsem byl úplně v klidu - jednak protože by mi bylo jedno, kdyby se jich Praha zbavila, druhak protože jsem nevěřil, že by si je někdo koupil. U 15T tak v klidu rozhodně nejsem - Pařízek tvrdí o stejné prodejní ceně, ale nakonec Praha řekne, že je pro ni dobré je prodat i se ztrátou třeba 10 milionů. V takovém případě po nich klidě někdo z východu rád skočí. TOPka si s Hudečkem na tramvajích postavili kampaň. Fajn, dojednat se ŠT odklad splátek a klimatizaci beru jako úspěch. Tentokrát už přestřelili ale až moc. Zbavovat se nových bezbariérových tramvají, abychom za 5 let museli kupovat nové, protože T3R.P GAME OVER, to už mě svrbí ruka nezavolat Chocholouškovi.

Odpovědět