Historické vozy + ostatní
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Historické vozy
Práce na "stodole" = krasin 1304 byly zastaveny. Přednost má motorák 2272. Pokud jde o vůz T-1 číslo 5002, ten je vypravován na zakázkové jízdy s velkým počtem účastníků. Při posledním nasazení na linku 91 byly stížnosti (i písemné) že to pro někoho není historický vůz, když nemá dřevěné lavice a má kabinu pro průvodčí + zavírací dveře. Více jistě rád sdělí pan Čtvrtník ve vozovně Střešovice.
- fricoolinek2
- Uživatel
- Bydliště: 4 5 12 20 54 120 130 170 230 558 601 RIP: 6 13 14 126 128 192 246 247 248 501 514
- Kontaktovat uživatele:
Včera jsem se svezl 91 a na otázkzu, zda na 91 jezdí někdy i 5002, miy bylo sděleno, že jenom zřídka kdy a že je to kvůli okolkům. Nevíte někdo, co je na tom praudy?
-
JANEK L.
- Uživatel
Neví někdo, jak to vypadá s Krasinem 1304, už je provozní?
Historické vozy
Kompletní OIS má ve Střešovicích určitě 5002,6102, 5500 5602, 5406
5500, 5602, 5406 má „bednu OIS“ stejně jako většina T3 (SU),vysokých kačen a pracovních
6102 to má podobně jako eRPé, tedy ve stolku vlevo vedle řidiče.
5002 má OIS pod víkem nad čelním sklem.
Umí to vše úplně stejně jako na jakékoliv provozní tramvaji, akorát spousta periférii není připojena.
5500, 5602, 5406 má „bednu OIS“ stejně jako většina T3 (SU),vysokých kačen a pracovních
6102 to má podobně jako eRPé, tedy ve stolku vlevo vedle řidiče.
5002 má OIS pod víkem nad čelním sklem.
Umí to vše úplně stejně jako na jakékoliv provozní tramvaji, akorát spousta periférii není připojena.
Spíš myslíš komerční vůz 6102 než muzejní 6149. 6102 má plnou výbavu (ne samozřejmě strojky, buse a hodinyTita píše:Ne všechny historický vozy nemaj palubní počítač. Muzejní T3 (myslim že 6149) ho má...
-
Tita
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ne všechny historický vozy nemaj palubní počítač. Muzejní T3 (myslim že 6149) ho má...
Majáky na vozech jsou buďto jednosměrné (starý typ), nebo obousměrné (nový typ). Je to na delší povídání. Maják v zastávce sejme tramvaj, pošle data řídícímu počítači, který vyhodnotí čas a stanoví odchylku. Následně do tramvaje po RDST pošle datovou zprávu o odchylce.Oskar píše:Tak teď už tomu vůbec nerozumím...Měl jsem za to, že každý maják na trati vysílá svůj kód, ten příjme inframaják na střeše Tram, palubní počítač ho zpracuje a přes vysílačku nabonzuje do Dorisu. Podle toho, co píšeš to tedy spíš vypadá, že inframaják na Historické Tram vysílá a majáky ve sloupcích příjmají... To se mi nějak nezdá...
Mimojiné: vozům, které nemají nový typ majáku se nebude měnit příznak pro radiově ovládanou výhybku v mezizastávkovém úseku Stross - Vltavská, nebo horní - dolní Palmovka. Staré majáky na vozech neumějí příjmat, ale jen vysílat...
Dnes už vozy s ovládáním pomocí hlásiče mají všichni nový typ majáku. Na vozech s ovládáním přepínačem je to jedno.
Tak teď už tomu vůbec nerozumím...Měl jsem za to, že každý maják na trati vysílá svůj kód, ten příjme inframaják na střeše Tram, palubní počítač ho zpracuje a přes vysílačku nabonzuje do Dorisu. Podle toho, co píšeš to tedy spíš vypadá, že inframaják na Historické Tram vysílá a majáky ve sloupcích příjmají... To se mi nějak nezdá... 
Datovým spojením mám na mysli komunikaci přes majáky. Vysílačka tam vskutku není. Špatně jsem se asi vyjádřil. Opravdové datové spojení jako na jiných vozech chybí.Oskar píše:Já myslel, že datové i hlasové spojení se uskutečňuje přes jednu stejnou vysílačku. Znamená to tedy, že normální T. mají dvě vysílačky - jednu datovou a druhou hlasovou?MF píše:...není možné navázat spojení, protože není vysílačka...
Nebo jsi tím myslel jen to, že hlasová část vysílačky není zapojena, proto spojení nejde navázat?
Já myslel, že datové i hlasové spojení se uskutečňuje přes jednu stejnou vysílačku. Znamená to tedy, že normální T. mají dvě vysílačky - jednu datovou a druhou hlasovou?MF píše:...není možné navázat spojení, protože není vysílačka...
Nebo jsi tím myslel jen to, že hlasová část vysílačky není zapojena, proto spojení nejde navázat?
Palubní počítač nemají. Radiové výhybky staví pomocí přepínače jako na T3. K tomu není nic ze zařízení OIS potřeba. Vysílač signálu je za schody a je i vidět, protože je to obyčejná krabička ke schodům přichcená umělohmotnou páskou. Vůz má trvale nastavené pořadí a linku (např.61/72). S vozem je pouze datové spojení vůz - řídící počítač. Je tedy vidět na obrazovce DORISu, jsou vidět průjezdy ircomy, ale není možné navázat spojení, protože není vysílačka, hlásič a ostatní komponenty.
Napájení je z nějaké baterie. Nevím kde je umístěná, ale jestli je to nějaký akumulátor jako je v autě, tak asi vydrží delší dobu a nemusí se nabíjet či měnit každý den.
Možná je tam také nějaký měnič. Jestli ano, tak to určitě nebude nějaká megabedna s ohledem na potřebný výkon.
Napájení je z nějaké baterie. Nevím kde je umístěná, ale jestli je to nějaký akumulátor jako je v autě, tak asi vydrží delší dobu a nemusí se nabíjet či měnit každý den.
Možná je tam také nějaký měnič. Jestli ano, tak to určitě nebude nějaká megabedna s ohledem na potřebný výkon.
Já vímOskar píše:Já viděl na střeše inframajáky (dokonce na obě strany), takže alespoň nějaké minimum z palubního počítače určitě mají.
Já viděl na střeše inframajáky (dokonce na obě strany), takže alespoň nějaké minimum z palubního počítače určitě mají.
Tak jsem se byl projet mikulášskou tramvají a koukal jsem, že i historické vozy mají rádiově ovládané vyhybky. Ale nikde jsem nenašel palubní počítač a přitom jsou vidět v Dorisu...mají palubní počitače? Či to mají řešení nějak jinak?
vláčky87 píše:ad MF
Za mne ty cedule ještě moc nebyly, jezdil jsem T1 na 4, 27,12 z Motola, spíš si pamatuji historku z vyprávění instr. Patočky st.jak si řidič uklidil náhradní pojistku do otvoru v panelu, ve kterém byla doutnavka kontroly napětí v troleji a dostal slušnou pecku. Zda to byla pravda nevím,ale v paměti mi to zůstalo dodnes. Byla to doba, kdy jsme vozili po taškách kdeco, náhradní pojistky i krytky kontrolek, které se ze záhadných důvodů ztrácely, takže jsi přišel na výjezd a koukal na holé žárovky.
To s tou peckou od doutnavky jsem to slyšel tuším taky. Dnes řidiči po taškách díly nevozí. Já tedy alespoň rukavice, šroubovák, žárovky, kostičky (spínačky) a pojistku staťáku (dříve MG). Dneska ještě reflexní vestu, která je povinná a tak nějak to místo v tašce ubývá na úkor svačiny
S těmi krytkami kontrolek - pár krytek mám doma na památku i když já je již moc nezažil, ale byly to nádherné kontrolky, zejména když sis o ně spálil prsty. Jeden starší kolega vyprávěl, že vozívával i žárovky, které si zase při střídání bral domů. Říkal, aspoň dveře a brzdiče.