Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Orientační a informační systémy

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 26.5.2014 19:10

von Špilberk píše:...Kromě bezpečnosti jsem si přečetl ještě jeden důvod: sjednocení hlášení zastávek. Nejdřív jsem to nechápal, ale už :idea: : Zkrátka dřív hlásili někteří řidiči zastávky lépe a jiní hůře. Nyní je budeme hlásit všichni stejně blbě. :prase
S tím sjednocením bych souhlasil, ale protože, jak vidno je to nepřesné, tak jako jediné praktické využití automatického hlášení vidím jako "pouhou pojistku zapomenutého ručního odhlášení" (potažmo záskok za úkon kolegů, kteří na něj někdy i záměrně :zadnice )=
1.) zaměření zastávek nikoliv cca na jejich střed, ale přesně na označník
2.) povinnost hlásit zastávky "ručně" řidičem (jeho nezmatení jestli má či nemá APEX s automatickým hlášením)
3.) nainstalované automatické hlášení by dokázalo opravit chybu řidiče (i za cenu, že se to naprogramuje, že by to -proti současnosti- odhlásilo klidně i za zastávkou - zejména po dočasném výpadku signálu, ale nejlépe by to bez odhlášení podle detekované polohy nastavilo nejbližší následující zastávku)

PS: Já sice stále jezdím s 15T se zapnutým automatickým hlášením, ale poslední týdny takřka všechny zastávky odhlašuji ručně - výjimkou jsou jen ty, které se mi odhlásily automaticky předčasně (při stání před zastávkou či i SSZ či křížením, přechodem před ní) - ovšem i toto se snažím minimalizovat (nedojížděním k obsazené zastávce, k SSZ se stůj atd.). Žel jsem stále z blbnut, že po čase mám nemalé procento neodhlášených zastávek.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 26.5.2014 16:05

Jo, automatické hlášení zastávek funguje stylem někdy jo, někdy ne. Do knihy to nepíšu, protože problém není v jednom konkrétním místě, ale posouvá se nahodile sem a tam. Jednou jsem měl l.3 ještě do Kobylis, jednu cestu z Braníka do KO se mi nevyhlásilo 90 % zastávek, další kolo úplně bez vady. Naprosto nechápu. #-o #-o Co napsat do knihy, nevím. :smt102
Docela by mě zajímalo, jestli má APEX paměť nebo jestli by se poznalo z tacha, kdo vyhlásil zastávku, a jestli tu spolehlivost někdo sleduje a vyhodnocuje, nebo jestli si jen někdo odfajfkoval, že systém zaveden, úkol splněn, odměny rozděleny. :zadnice

Pokud bych měl zapisovat do knihy nevyhlášené zastávky, tak bych je asi musel psát hned i s časem, kdy se to stalo. Asi to někdy zkusím, až budu mít náladu. 8-) Mimochodem, nemá někdo mail na toho Čáryfuka, co to vymyslel :?: :lol: (já ho ztratil)
Nástupní zastávky se mají vyhlašovat ručně, ale zaměřené jsou určitě, protože při ručním překódování (změna nebo zatažení) se většinou objeví proužek a nástupní se často odhlásí sama.

Kromě bezpečnosti jsem si přečetl ještě jeden důvod: sjednocení hlášení zastávek. Nejdřív jsem to nechápal, ale už :idea: : Zkrátka dřív hlásili někteří řidiči zastávky lépe a jiní hůře. Nyní je budeme hlásit všichni stejně blbě. :prase

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 26.5.2014 13:31

No psát, psát, takovýhle brikule spíš brnknout, že to dělá bordel a žádáš o povolení pro přechod do ručního Z:idea: (-X Já ten vynález teda taky úplně nenávidim, zvlášť když můžeme vyjmenovat řadu věcí, které by nám ulehčily službu, ale na které "nejsou peníze" :zadnice Já chápu, že každý máme nárok na svoji pravdu a žádná není univerzální, ale když se mi doneslo, že je to ve jménu bezpečnosti, za účelem eliminace sjetí, ihned u mne dotyčný propadl jako baron Prášil. To snad nemůže myslet vážně? To je tak blbej, že tomu věří a ještě ten blábol šíří? SSZ můžeme vyladit, vlakový zabezpečovač můžeme vyladit, operační systém můžeme vyladit, vyladit lze i plán B, ekvalizér, nebo recept na svíčkovou od maminky, ale GPS prostě přesnější nebude, kujva hoši, tohle smrdí bojem s fyzikálními zákony! Poručíme větru, dešti? Rovněž si myslím, že systém GPS a podvědomí o jeho použití a vlastnostech je tu dostatečně dlouho na to, aby i solidnímu idi0tovi mohl být nápad omlácen o hlavu. Proč třeba není AVV a RCB na ešusech podle GPS, když je to taková petarda, ha? Jasně AVV je ZZ a tohle jen hračka-informační zařízení, ale pak to nemůže být raženo ve jménu bezpečnosti. To je jak kdyby mi řekli, že si mám na dálnici zamykat volant, abych při mikrospánku nesjel do příkopu...

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 26.5.2014 12:09

Nástupní se má prej vyhlašovat ručně. Ale zaměřený některý budou určitě (třeba Palma pro 12), bo pro ostatní jsou normál nácestný. Jinak funguje to na principu GPS, ne? Takže určitá chybovost je jasná, záleží na tom, kolik družic to zaměřilo a tak, navíc taky záleží na rychlosti. Čím rychleji se jede, tím "přesnější" to je (líp si to "opravuje" polohu).Tedy pokud se plazíš, navíc někde v úzký zástavbě (typicky Letenská), tak to nemá moc šanci si opravovat "v reálným čase" a pak to nejspíš podle nějakejch propočtů času asi usoudí, že už bys tam mohl bejt a odhlásí.
Každopádně doposud mě nic nepřesvědčilo, že to je pro řidiče nějaká pronikavá výhoda. Další krám, kterej navíc musíš hlídat, takže další starost.

Radek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek » 26.5.2014 11:27

Na některých 15T se hlásí 2-3 zastávky naráz.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 26.5.2014 11:11

Schválně jsem si udělal statistiku spolehlivosti Automatického vyhlašování zastávek. Měl jsem v pátek a v sobotu dvě desetihodinové směny na vozech T3M na lince 8 a 17. Počet nevyhlášených zastávek: 0, počet neodhlášených zastávek s příznakem ROV: 0. V neděli to bylo 10 hodin na lince 12 s vozem 9060. Počet neodhlášených zastávek: 21, počet neodhlášených zastávek s příznakem ROV: 7. A na Strossu jsem se i proběhl a musel si hodit výhybky ručmo. A teď babo raď, co s tím? Napsat to? Každé kolo to byly skoro jiné zastávky. Vtipná byla jedno kolo Hellichovka, kterou mi to odhlásilo u křižovatky Karmelitská x Prokopská. Ale udělá to jen jedno kolo. Jednou to odhlásí Malostranskou ještě na světlech v Letenské ulici, podruhé vůbec, potřetí správně při vjezdu do zastávky, počtvrté předčasně ještě na křížení. Nepochopil jsem, jestli jsou tedy nástupní zastávky zaměřené či ne. Sídl. Barrandov mi to odhlásilo jen jedenkrát. Palmovku směr Libeňák ani jednou (nástupní zastávky jsem do své statistiky nepočítal, vážně nevím, jestli jsou doopravdy zaměřené či ne). Prostě bezpečnost chlapci, víme :)

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 17.5.2014 13:39

MŠ: Ale to už opravdu mluví o demenci toho člověka/lidí co to dělají. S hodně přivřenýma očima se dá přejít první várka, ale že to zase je blbě to už je trochu moc.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 17.5.2014 12:17

No ono se ani ve 24 nehlásí, že ve směru od Republiky jede rovně k Labuti, stejně se nehlásí, že v opačném směru jede na Čechův most. Jen příští zastávka a nic víc. Asi se nevešlo do hlásiče, ale kdyby se na téhle lince vypustilo třeba přecházení, tak by to asi šlo.

Jinak na tom sloupku NR z centra byla původně 2x linka 52, ale pochopitelně to byl překlep a měla tam být linka 55. Po pěti dnech bylo "opraveno" a opět špatně...

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 17.5.2014 0:10

DG7021 píše:Vždyť (viz závorka) neříkám, že to obhajuji, jen se snažím přijít na myšlenkový proces, který to mohl způsobit...
A že tam chybí 55 je opravdu už na pováženou...
Ona celkově informovanost v oblasti je k pláči. Na Bílé labuti v přístřešku je info o výluce v Trojské, ale Lazarské je zamlčena a jediné info je papír na provázku na sloupku z druhé strany, které ale předpokládám tam už dnes ani nebude čitelný, protože už 2 dny zpátky byl slušně rozteklý od deště...

DG7021
Uživatel

Příspěvek od DG7021 » 17.5.2014 0:04

Vždyť (viz závorka) neříkám, že to obhajuji, jen se snažím přijít na myšlenkový proces, který to mohl způsobit...

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 16.5.2014 23:56

DG7021 píše:Ono zjistit, že jedu špatným směrem ve 24 za denního provozu, je přeci jen drobný problém--vystoupím a hned několik linek mě může do minuty vzít zpět. Zjistit, že jedu špatnou 58 ve dvě v noci je o něco nepříjemnější.

(Tím nechci říct, že se zastávám nejednotnosti výlukového značení.)
Už jste skoro jako pan ředitel. To je marginální chyba :lol: . Jenže tyhle pidi chyby právě nasírají cestující do nepříčetnosti...

DG7021
Uživatel

Příspěvek od DG7021 » 16.5.2014 22:52

Ono zjistit, že jedu špatným směrem ve 24 za denního provozu, je přeci jen drobný problém--vystoupím a hned několik linek mě může do minuty vzít zpět. Zjistit, že jedu špatnou 58 ve dvě v noci je o něco nepříjemnější.

(Tím nechci říct, že se zastávám nejednotnosti výlukového značení.)

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 16.5.2014 22:06

Na Náměstí Republiky jezdí linka 55 v utajení. A ačkoliv zde linka 24 také jede opačně než obvykle, takový tyjátr jako s 58 na Lazarské se s tím nedělá.

Obrázek

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 15.5.2014 22:20

9001: myslím, že BKV určo, ale "středový zákryťák" asi k němu ne, ale BKV se dá k TT a mezera mezi BKV a obrubníkem může být vyplněna i jen dřevěnými hranoly či zakryta plechovými pláty.

Ve všech variantách to je vypracovanější řešení než umístění zábran typu citybloků, protože proti nim dělá zastávku bezbariérovou.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 15.5.2014 20:05

MM: Napadla mě dábělská myšlenka a docela i levná. Vešlo by se mezi chodník a průjezdní profil panel BKV+středový, aby se vytvořil nástupní ostrůvek? Stejně nemá smysl tam parkování povolovat když je zastávka v provozu CDCT.

Odpovědět