Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
P_V
Uživatel

Re: Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji

Příspěvek od P_V » 12.6.2012 14:12

Honza píše: grafický výstup jeho zvukové stopy.
To není vypovídající, protože videokamera má automatické vyrovnávání hlasitosti, takže vše bude zhruba stejně hlasité.

Honza
Uživatel

Příspěvek od Honza » 12.6.2012 13:30

fricoolinek2 píše:porovnávající videjko, co se týče míry hluku u jednotlivých typů tramvají
A já naivní si vždycky myslel, že hluk se měří v decibelech… Pokud si zajistil shodné místo měření, rychlost vozu, sílu větru a intenzitu okolního hluku atd., bude místo videa lepší předložit grafický výstup jeho zvukové stopy.

fricoolinek2
Uživatel
Bydliště: 4 5 12 20 54 120 130 170 230 558 601 RIP: 6 13 14 126 128 192 246 247 248 501 514
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fricoolinek2 » 12.6.2012 6:01

http://youtu.be/En5qP1XpMSo

Tady jsem zkusil udělat nějaké to porovnávající videjko, co se týče míry hluku u jednotlivých typů tramvají + (aspoň, co se dá vyvodit ze zvuk) stíhačky 14T...

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 02.5.2012 7:37

Brejšín píše:
MM-Mikulovsky píše:TRAM se po zastavení NEROZJELA
máš pravdu
Děkuji za potvrzení a mohu HÓDNĚÉ prosit, že se pokusíš prodiskutovat s odpovědnými možnost přenastavení blokace?

Jó a když už v tom přemlouvání budeš - nechceš související problematiku vzít z gruntu?
V případě úspěchu bych tě následně snad začal uctívat/považovat za šamana umějícího se s nadsázkou řídit snad i heslem "nemožné ihned a zázraky do tří dnů" - v době používání ANTIREFLEXNÍCH DISPLEJŮ v zábavní elektronice (PC, mobily, fotoaparáty ...) je pomalu obecným ohrožením používání LESKNOUCÍHO SE DISPLEJE v řízení dopravního prostředku!

I za pouhý pokus předem opravdu hodně děkuji.
Milan

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 02.5.2012 7:26

MM-Mikulovsky píše:TRAM se po zastavení NEROZJELA
máš pravdu

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 01.5.2012 20:16

Brejšín píše:u všech tramvají lze zavřít dveře při otevřené plošině. Čidlo si vydupali OO.
U 15T:
nastane-li otevření za jízdy plošiny, tram jede dál do otevření dveří,
nastane-li otevření dveří za jízdy (či použití NOT) spadne pouze první stupeň NB, nicméně TRAM navíc zvoní (nutná rychlost nad 4 km jinak zastaví jen max. provozní brzdou),....
plošina otevřená/respektive poodemčená = jen zobáčkem zámku nestisknuté tlačítko, ale zobáček stále částečně ve zdířce - blbost, že TRAM jede do otevření dveří! Včera se mi na SSZ Těšnov DC při poodemčení rozsvítil symbol otevřené plošiny a TRAM se po zastavení NEROZJELA, aniž bych měl nějaké dveře během toho zastavení otevřené - stejně tak jako se mi již někdy v minulosti stalo!
A včera na oné SSZ Těšnov jsem projel minimálně až na 3. či 4. "volno" (první viděné - navolené protijedoucí TRAM mi uteklo před nosem, na další mne nepustila TRAM, jedno další mi určitě uteklo než jsem v lesknoucím se displeji zjistil příčinu, tu došel do salónu odstranit a stihl se vrátit "za knipl") = na spoustě SSZ v Praze bych musel jít ještě následně se jít přihlásit do SSZ kličkou (v nejednom případě přes pruhy IAD)!
zastavování 15T při otevření dveří za jízdy jen na 1.stupeň KB - je možné, zejména pokud mne mohlo zmást jej výjimečně doprovázející zvonění.

PS: Čidlo uvolněné plošiny je OK - ono zejména v takové waně, ale i dalších by mohl nastat problém, že si řidič nevšimne jejího samovolného uvolnění a následného "hraní si" s ní cestujícími = buď by hrozilo, že někomu spadne na nohu či ji někdo vyklopil a TRAM po rozjezdu ji urazila.
Ovšem prostě je dle mne špatně nastaveno co má blokovat - zavření dveří!
(A až jejich nezavření blokuje vlastní jízdu.)

MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MOp » 01.5.2012 20:11

Notbremse

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 01.5.2012 20:07

Láďa píše:NOT je co? Nouzové otevření?
ANO

Láďa
Uživatel

Příspěvek od Láďa » 01.5.2012 20:01

NOT je co? Nouzové otevření?

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 01.5.2012 18:46

u všech tramvají lze zavřít dveře při otevřené plošině. Čidlo si vydupali OO.
U 15T:
nastane-li otevření za jízdy plošiny, tram jede dál do otevření dveří,
nastane-li otevření dveří za jízdy (či použití NOT) spadne pouze první stupeň NB, nicméně TRAM navíc zvoní (nutná rychlost nad 4 km jinak zastaví jen max. provozní brzdou),
při použití záchranné brzdy se holt aktivuje záchranné brzda v plném znění s titulky, neb to nařizuje zákon. (takže neblahý turista přinášející do naší země peníze se proletí přes půl tramvaje a sedře si půl ksichtu o Altro, když předpokládá že to červené zasklené tlačítko je na otevření dveří).

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 01.5.2012 14:30

P_V píše:
Honza píše:Úplně pitomá otázka, ale je z hlediska fyzického (ignoruji veškeré signalizace, pojistky atd.) mít zavřené dveře a otevřenou plošinu?
U nízkokachny to prý možné je.
No určitě i u wany a prostě všech vozů (i BUS) kde dveře "jezdí" v interiéru nad podlahou = tedy i plošinou je 100% reálně fyzicky možné zavřít dveře při vyklopené plošině.
U TRAM od ŠT, kde se dveře "přiklápí" zvnějšku jsem to zavrhoval
, ale při prohlédnutí si odklopené plošiny TRAM 15T jsem dospěl k závěru, že plech dveří končí nad vyklopenou plošinou a guma sahající níže by se mohla pouze o tu (jí překážející) otevřenou plošinu ohnout. V "nejhorším" případě by ty dvěře mohly dole nedosednout obdobně jako na přiložené fotce - jen by se to týkalo obou křídel 1. dveří.

Pořád si však trvám na tvrzení:
1.) signalizace/pojistka OTEVŘENÁ(nezamčená) plošina se má rovnat blokování zavření dveří (nejlépe všech v salónu)
2.) signalizace/pojistka nedovřených dveří (jakýchkoliv) se má rovnat blokování jízdy (respektive okamžitému zastavení při otevření/uvolnění dveří během ní - ovšem z vlastní, již skoro rok staré, zkušenosti nejsem přesvědčen, že by mělo probíhat na plné/2. stupeň KB - dle mne by bohatě stačila na 1.stupeň KB = zadní 1/2KB u 15T či zadní 1/3KB u 14T)
3.) signalizace/pojistka UVOLNĚNÉ(nezamčené) plošiny zpuštěná během jízdy (potažmo při zavřených dveřích)
a) BY NEMĚLA (proti současnému stavu) BLOKOVAT JÍZDU / natož případně (nemám z praxe vyzkoušeno jestli se tak děje či ne) TRAM automaticky zastavovat
b) BY MĚLA (NAPŘ. BLIKÁNÍM SYMBOLU OTEVŘENÉ PLOŠINY) ŘIDIČE UPOZORNIT, ŽE PLOŠINA JE SICE V INTERIÉRU VOZU, ALE UVOLNĚNÁ (neuzamčená) = při otevření dveří musí jí jít zamknout, jinak následně dveře nezavře, protože po otevření dveří nastane siganlizace "OTEVŘENÁ" plošina = následně nezavře dveře = následně neodjede
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 01.5.2012 12:40

Honza píše:Úplně pitomá otázka, ale je z hlediska fyzického (ignoruji veškeré signalizace, pojistky atd.) mít zavřené dveře a otevřenou plošinu?
U nízkokachny to prý možné je.

Honza
Uživatel

Příspěvek od Honza » 01.5.2012 12:02

MM-Mikulovsky píše: Prvně jsem si myslel, že by obojí naráz ani fyzicky nešlo, ale asi i ano.
Úplně pitomá otázka, ale je z hlediska fyzického (ignoruji veškeré signalizace, pojistky atd.) mít zavřené dveře a otevřenou plošinu?

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 01.5.2012 11:49

Já osobně jsem na množící se problémy s plošinami zareagoval tím, že si plošinu občas vymetu sám. Ráno při přípravě nebo odpoledne po střídání. Nedělám to vždy (ale když mám čas a náladu), ale docela se mi to vyplácí. Bohužel jedinou pomůckou je košťátko na výhybky a to není zrovna ideální.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 01.5.2012 8:41

Takže asi sem - páč se to týká VŠECH typů TRAM S VÝKLOPNOU PLOŠINOU:
Byl jsem naučen několik řešení, jak u nich opravit/obejít signalizaci plošiny.
U 15T se mi včera stalo (tak jako už někdy dříve), že při zastavování na SSZ se mi poodemkl zámek plošiny = kontrolní čidlo bralo plošinu za otevřenou = TRAM v momentě "padnutí volna" nejela.
Příčinu jsem následně našel, ale kvůli lesknoucímu se displeji to přeci jen momentík trvalo - kdyby nebyl lesknoucí, tak navíc značení otevřené plošiny zjistím dříve než v momentě potřeby rozjetí!

Ovšem zarazilo mne dodatečně až nesmyslné vyhodnocení TRAM - čidla ji ukazují: 1.) zavřené dveře
2.) otevřenou plošinu

Prvně jsem si myslel, že by obojí naráz ani fyzicky nešlo, ale asi i ano.
Přesto jsem názoru, že je logická posloupnost:
- otevřená plošina = nemožnost zavřít dveře (nejlépe žádné salónu)
- nějaké nezavřené dveře (byť jedny jediné) = nemožnost jet či okamžité automatické zastavení (v případě otevření za jízdy)

Odemčení plošiny za jízdy by, dle mne, mělo umožňovat dojet do zastávky (či jiného momentu otevření dveří - např. u 15T řidič bude vystupovat na výhybku 1. dveřmi cestujících = stejně přes tu plošinu půjde, tak vzít kromě tága ještě i háček s kličkou k ní a dozamknout ji jej už o moc nezdrží).

Jinak na PA neustále pozoruji, že úklid prostoru pod plošinou se nějak (denně či minimálně jinak pravidelně = např. každé pondělí, ale spíše vůbec neprovozuje) a "mokrý" úklid podlahy vozu naopak do spáry kolem plošiny zanáší "bordel" = "zadělává" na problémy po vyklopení plošiny!

Ještě je na zváženou, jestli prostor pod plošinou neměl být vybaven vlastním odtokem.

Odpovědět