Orientační a informační systémy
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Orientační a informační systémy
O pár příspěvků výše bylo podotknuto zvětšení fontu na Urxově. K tomu bych měl, že novou grafickou podobu označníků, ale s větším fontem jsem zaregistoval na Krejcárku, Libeňáku, Hercovce..no zkrátka tam, kde se v posledním cca týdnu měnily. To bych označil kladnými body, ale modrá je modrá a mohlo se podařit na první pokus. A dále, a-136, je kvůlu rozkopané křižovatce Orionka vedena Šrobárovou a Vlašimskou a u vily Dády Patrasové je dočasná zastávka Vlašimská s novým designem cedule, velkám fontem a pozor...modrou barvou linky
Tak a teď už je v tom takovej cirkus, že jsem zvědav, jak to dopadne 
Tak to je jasné, je to absťák..Josef píše:Právě, že vůbec,,není to dobré na pleť,,,,
Právě, že vůbec,,není to dobré na pleť,,,, 
Jozef, nepil jsi nám trochu..Josef píše:Teď mě něco napadlo,,,,
Jak jistě všichni víme, cedule se v tramvajích se kradou čím dál více, ptž se přechází na digitál a tak nějaký suvenýr do sbírky, nebo pro cizince z Prahy se hodí,,,,tk ptoč jim to nezamezit a v době krize ať raději navštíví obchod se suvenýry ??? ,,,
Měl bych jedno řešení. Do každého vozu bych dal Hostesku s promotérem, oba by chodily v plavkách a v ruce by hosteska držela ceduli s orientací (linkovou, ne jaký zákazník má přijít) a muž by držel ceduli Vítáme Vás !!!
) Vždy když by někdo přistoupil, tak by tam s tou cedulí přišly, vyčistily boty, vykartáčovaly oblek apod, a šly by k dalšímu zákazníkovi.
![]()
Myslím, že pak by těma tramvajema jezdilo více lidí a všechny linky by měly označení M (jako je dnes M9 A M22)
A aby cestujicí neplatil, může ukázat platný JD,,,hostesky a promotéři by měly menší platy, protože by si hodně vydělaly,,,
Teď mě něco napadlo,,,,
Jak jistě všichni víme, cedule se v tramvajích se kradou čím dál více, ptž se přechází na digitál a tak nějaký suvenýr do sbírky, nebo pro cizince z Prahy se hodí
,,,,tk ptoč jim to nezamezit a v době krize ať raději navštíví obchod se suvenýry ??? ,,, 
Měl bych jedno řešení. Do každého vozu bych dal Hostesku s promotérem, oba by chodily v plavkách a v ruce by hosteska držela ceduli s orientací (linkovou, ne jaký zákazník má přijít
) a muž by držel ceduli Vítáme Vás !!!
) Vždy když by někdo přistoupil, tak by tam s tou cedulí přišly, vyčistily boty, vykartáčovaly oblek apod, a šly by k dalšímu zákazníkovi.
Myslím, že pak by těma tramvajema jezdilo více lidí a všechny linky by měly označení M (jako je dnes M9 A M22)
A aby cestujicí neplatil, může ukázat platný JD,,,hostesky a promotéři by měly menší platy, protože by si hodně vydělaly,,,
Jak jistě všichni víme, cedule se v tramvajích se kradou čím dál více, ptž se přechází na digitál a tak nějaký suvenýr do sbírky, nebo pro cizince z Prahy se hodí
Měl bych jedno řešení. Do každého vozu bych dal Hostesku s promotérem, oba by chodily v plavkách a v ruce by hosteska držela ceduli s orientací (linkovou, ne jaký zákazník má přijít
Na zastávce Křiźíkova je název zastávky vylepen s nezvykle velkým fontem na dnešní dobu miniaturizace a už jsou tam jen 3 chlívečky pro čísla linek. Nedaleká Urxova jich pro změnu hned 6.
-
milbi
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak podle zákona DPP asi nic neporušuje, bo je nutné ze zákona vyvěsit nový jízdní řád nejpozději 24 hodin před začátkem platnosti (maximální doba není stanovena, takže klidně nyní prováděné dva dny před) a jízdní řády předchozí je nutné udržovat jen do oné výměny za nové. Jen jsem tam nevyčetl, zda není povinnost vylepovat jízdní řády, které v souvislosti s výlukou platí třeba jen jeden den (v noci na pátek vylepit VJŘ na sobotu a v noci na sobotu vrátit původní)Oskar píše:Ono to tam tak je (viz můj minulý post na toto téma, nebo přímo § 57 vyhl. MD 173/1995 Sb.), jen je tam napsáno, že JŘ se udržují v čitelném stavu až do jejich náhrady 24hodin před změnouP_V píše:XSC: Spíše by to chtělo do příslušného zákona doplnit, že JŘ musí být zveřejněn po celou dobu jeho platnosti.
Ono to tam tak je (viz můj minulý post na toto téma, nebo přímo § 57 vyhl. MD 173/1995 Sb.), jen je tam napsáno, že JŘ se udržují v čitelném stavu až do jejich náhrady 24hodin před změnouP_V píše:XSC: Spíše by to chtělo do příslušného zákona doplnit, že JŘ musí být zveřejněn po celou dobu jeho platnosti.
XSC: Spíše by to chtělo do příslušného zákona doplnit, že JŘ musí být zveřejněn po celou dobu jeho platnosti.
Já nevím. Když pozoruji stav všech tabulí a panelů na barrandovské trati, tak jsem pro zachování klasického papíru. Utržený jízdní řád nebo číslo linky stojí pár Kč a lze ho nahradit hned. Rozbitý LCD panel bude mimo provoz měsíc a cena také nebude malá. Červené displeje použité na Barrandově nejsou za slunečného dne zrovna nejčitelnější, takže to také není ideální náhrada. Čitelná čísla na sloupcích (bez neustálých frikulínských modernizací, díky nimž budeme za chvíli číst čísla s lupou) a aktuální jízdní řády by mi bohatě stačily.Oskar píše:Mně by se líbilo něco na způsob EZOP pro zobrazování jízdních řádů. Aspoň by konečně byly aktuální i den před změnou.
Ale hlavně by to chtělo HODINY!
Ohledně aktuálnosti jízdních řádů - kdyby někdo dokázal přesvědčit úředníky o tom, že tramvaj není to samé co vlak, nemuselo by platit ono nesmyslné pravidlo o vyvěšení jízdních řádů dva dny před změnou. U vlaku do Bratislavy mě jízdní řád dopředu zajímat bude, u tramvaje ho obvykle dřív než na zastávce nepotřebuji. Jenže vybojovat boj s byrokracií je těžší než cokoliv jiného
Mně by se líbilo něco na způsob EZOP pro zobrazování jízdních řádů. Aspoň by konečně byly aktuální i den před změnou.
-
milbi
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu - tento systém je moderní trend ve většině měst, kde infosystém mají. Ve Frankfurtu na něm kromě odjezdů dokáži zobrazovat informace o výlukách a nepravidelnostech v provozu. Jedinou nevýhodou je to, že pokud z jedné stanice jezdí více linek, potom se ne vždy všechny na displej vejdou. A je také diskutabilní, zda při zpoždění například linky 22 a jízdy třech za sebou zobrazit odjezd jen nejbližší, nebo prostě nechat obsadit celý displej jen touto linkou, než vláček odjede...9001 píše:A není nahodou tenhle systém prakticky všeda kam se dávají elektronické označníky? Oloumouc, Brno a vlastne i Barrandov.Radek píše:Ano, tak nějak bych si to představoval.
Ale protože jsme v Praze, budeme mít něco extra - segmentové displeje. Neviděl bych to nijak černě - na Vysočanské se sloupek už začíná rozpadat a styl i provedení sloupků se v Praze mění se železnou pravidelností (není to tak dávno, kdy v centru byla představena nová grafická podoba, že?
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A není nahodou tenhle systém prakticky všeda kam se dávají elektronické označníky? Oloumouc, Brno a vlastne i Barrandov.Radek píše:Ano, tak nějak bych si to představoval.
- Radek
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ano, tak nějak bych si to představoval.
Ale je daleko flexibilnější! Když už se dělá něco nového, tak ať se to dělá pořádně!Oskar píše:Až na to, že pokud nestojíš přímo pod ním, vidíš jen spodní 2 řádky
Např. v Mnichově na zast. MHD: http://www.omh86.cz/mesta/mnichov/056.jpg - žádný okýnka, ale flexibilně využitelná plocha.