Mě to přijde zbytečné mít cedule nalevo. To bychom mohly mít i cedule naležato na střeše, když někdo dobíhá z činžáku... Musím samozřejmě souhlasit s tím zobrazovačem pořadí, že je to drahá zbytečnost.JaHu píše:Cedule na levoboku nejsou podle mě zase tak úplně špatný nápad. V Karlových Varech to autobusy například mají. A úplně by stačila jedna cedule ve stejném provedení jako se dává dozadu nebo stejný BUSE panel jako vzadu. Rozhodně to považuji za menší nesmysl než BUSE panely na číslo pořadí, které jsou ke všemu ještě umístěny v úrovni prostoru pro cestující, takže tam cestující může logicky očekávat spíš číslo linky než nějaké pro většinu lidí nesrozumitelné číslo.
Orientační a informační systémy
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Užší čísla už tady byla a na žádost slabozrakých spoluobčanů bylo změněno provedení na širší. Já bych se přikláněl k cedulce šipky na panelu řidiče, kdy by tam byla šipka a text "výluka". a z druhé strany šipka a text "mimořádný odklon"... Je to operativní a univerzální pro všechny tramvaje.JaHu píše:Přesně tak, když se bude chtít, nějaké řešení se najde. Mohl by se použít jiný (užší) font už pro číslo linky, šipka užší než u autobusů a menším písmem název konečné. Nebo obdoba Ostravy, ale místo slova "Výluka" tam zkusit vmáčknout tu šipku. Zkrátka možnosti by určitě byly...
S těmi autobusy je to zvláštní. Linky 133 a 207 tam tu šipku podle mě nemají, linka 357 má od 1.3. výrazně změněnou trasu (v cca polovině délky trasy jede úplně jinudy) a taky šipku nemá. Zkusím se tedy víc dívat i po jiných linkách.
Cedule na levoboku nejsou podle mě zase tak úplně špatný nápad. V Karlových Varech to autobusy například mají. A úplně by stačila jedna cedule ve stejném provedení jako se dává dozadu nebo stejný BUSE panel jako vzadu. Rozhodně to považuji za menší nesmysl než BUSE panely na číslo pořadí, které jsou ke všemu ještě umístěny v úrovni prostoru pro cestující, takže tam cestující může logicky očekávat spíš číslo linky než nějaké pro většinu lidí nesrozumitelné číslo.MF píše:Cestující, kteří přicházejí zezadu mají smůlu. Mají být včas na nástupišti. Já když budu dobíhat zezadu k vlaku na nádraží, tak ten má cedulky jen na bocích. TO bychom za chvíli mohly mít cedule i na levoboku.
Přesně tak, když se bude chtít, nějaké řešení se najde. Mohl by se použít jiný (užší) font už pro číslo linky, šipka užší než u autobusů a menším písmem název konečné. Nebo obdoba Ostravy, ale místo slova "Výluka" tam zkusit vmáčknout tu šipku. Zkrátka možnosti by určitě byly...pawel píše:jahu: argument proti této šipce u tram je ten, že se to prý nevejde na buse - což je podle mě blbost, všechno jde, když se chce, pravda název konečné by pak byl drobnější, ale co...v drážďanech to tak koneckonců mají taky.
další možnost by byla, aby v každém voze byl nonstop k dispozici velký oranžový papír s touto šipkou, který by se pak dal na místo klasické papírové orientace pod řídící panel. něco takového jsem viděl právě u vozů T4 v drážďanech. to ovšem neřeší informování cestujících přicházejících k vozu zezadu.
S těmi autobusy je to zvláštní. Linky 133 a 207 tam tu šipku podle mě nemají, linka 357 má od 1.3. výrazně změněnou trasu (v cca polovině délky trasy jede úplně jinudy) a taky šipku nemá. Zkusím se tedy víc dívat i po jiných linkách.
Cestující, kteří přicházejí zezadu mají smůlu. Mají být včas na nástupišti. Já když budu dobíhat zezadu k vlaku na nádraží, tak ten má cedulky jen na bocích. TO bychom za chvíli mohly mít cedule i na levoboku.pawel píše:jahu: argument proti této šipce u tram je ten, že se to prý nevejde na buse - což je podle mě blbost, všechno jde, když se chce, pravda název konečné by pak byl drobnější, ale co...v drážďanech to tak koneckonců mají taky.
Už bych drobnější nápisy nedělal - bývaly pěkné velké nápisy ve tvaru například: Sídl. Ďáblice. Dnes je to Sídliště Ďáblice psáno menšími písmenky pod sebou a je to určitě hůře čitelné.
další možnost by byla, aby v každém voze byl nonstop k dispozici velký oranžový papír s touto šipkou, který by se pak dal na místo klasické papírové orientace pod řídící panel. něco takového jsem viděl právě u vozů T4 v drážďanech.
To není špatný nápad.
to ovšem neřeší informování cestujících přicházejících k vozu zezadu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
jahu: argument proti této šipce u tram je ten, že se to prý nevejde na buse - což je podle mě blbost, všechno jde, když se chce, pravda název konečné by pak byl drobnější, ale co...v drážďanech to tak koneckonců mají taky.
další možnost by byla, aby v každém voze byl nonstop k dispozici velký oranžový papír s touto šipkou, který by se pak dal na místo klasické papírové orientace pod řídící panel. něco takového jsem viděl právě u vozů T4 v drážďanech. to ovšem neřeší informování cestujících přicházejících k vozu zezadu.
Tu šipku používají určitě všechny garáže. Taky záleží co je to za výluku. Pokud se zruší jedna zastávka na trase, tak asi ne, ale pokud je významnější změna trasy určitě ano. Víc by se dalo vyčíst z ODŘ. Teď by se šipkou měli jezdit linky 160, 230, 249, 256, 301, 353, 355 a možná i další.JaHu píše: A tu šipku asi používají jen některé garáže nebo jen při některých výlukách?
Aha, tak se omlouvám, nevšimnul jsem si toho příspěvku. A tu šipku asi používají jen některé garáže nebo jen při některých výlukách? Skutečně jsem ji od loňska neviděl a přitom mají autobusy každou chvíli nějaké odklony kvůli uzavírkám apod.Tonda Ježek píše:A o čem jsem asi psal o několik příspěvků níže?( /files/sipka.jpg )
ojedinělý pokus to rozhodně nebyl, používalo (možná stále používá) se to celkem běžně. Ta fotka je z roku 2004 .
- Tonda Ježek
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A o čem jsem asi psal o několik příspěvků níže?JaHu píše:A co zkusit něco podobného (viz fotka)? Vloni v létě, jsem viděl něco podobného v Praze na autobusech (fotku tu u sebe nemám, proto dávám za vzor Drážďany z června 2006, ale vypadalo to velmi podobně, pouze symbol výluky byl až za názvem cílové zastávky). Byl to ale asi pouze ojedinělý pokus při jedné výluce, protože jsem to od té doby už neviděl.
ojedinělý pokus to rozhodně nebyl, používalo (možná stále používá) se to celkem běžně. Ta fotka je z roku 2004 .
A co zkusit něco podobného (viz fotka)? Vloni v létě, jsem viděl něco podobného v Praze na autobusech (fotku tu u sebe nemám, proto dávám za vzor Drážďany z června 2006, ale vypadalo to velmi podobně, pouze symbol výluky byl až za názvem cílové zastávky). Byl to ale asi pouze ojedinělý pokus při jedné výluce, protože jsem to od té doby už neviděl.pawel píše:ad výlukové značení:
ostravská varianta - je pravda, že je to dost drobné, ale právě proto, že na to člověk musí mžourat, si také všimne nápisu "výluka". naopak imverzní značení většina kaštanů podle mě nepochopí - ani si neuvědomí, že je to něco neobvyklého.
vykřičník - také to není špatný nápad, ale bude to vidět? + nebude se plést s číslicí "1"? ...
Když zmiňuješ ten barrandovský informační sys., tak minulý týden jsem tam viděl "reálný" čas odjezdu l. 14 za 99 minut. No naštěstí ta tramvaj jela dřív.bokša píše:V pondělním metru zmiňovali na DP stránce "informace o reálném času odjezdu známé z trati na Barrandov" s tím, že se "v letošním roce připravuje významné rozšíření této novinky" - nevíte o tom někdo něco víc?
ad výlukové značení:
ostravská varianta - je pravda, že je to dost drobné, ale právě proto, že na to člověk musí mžourat, si také všimne nápisu "výluka". naopak imverzní značení většina kaštanů podle mě nepochopí - ani si neuvědomí, že je to něco neobvyklého.
vykřičník - také to není špatný nápad, ale bude to vidět? + nebude se plést s číslicí "1"?
ad souhrnné JŘ pro zatahující/vyjížd. spoje - není to špatný nápad, ale je to technicky zvládnutelné? a navíc - jak ospravedlnit to, že např na Evropské bude vokovická 11 a na seifertce (nebo kudy najíždí na trasu) už asi nikoliv?
vykřičník - také to není špatný nápad, ale bude to vidět? + nebude se plést s číslicí "1"?
ad souhrnné JŘ pro zatahující/vyjížd. spoje - není to špatný nápad, ale je to technicky zvládnutelné? a navíc - jak ospravedlnit to, že např na Evropské bude vokovická 11 a na seifertce (nebo kudy najíždí na trasu) už asi nikoliv?
- Káem
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Souhrnné jízdní řády zátahů/výjezdů - taky jsem o tom přemejšlel, jenže to by musel být nějaká stabilita v něčem a ne ten bordel co panuje v současnosti, kdy je každý týden vypravení jiné. Spolehněte se pak, že vám něco ráno pojede do práce nebo pozdě večer domu. Nadělalo by to víc zla než dobra. Řešení je zase prosté a jednoduché: Logické vypravení z vozoven podle tras linek a ne podle požadavku odborů/depa/ a jánevímkohoještě na počet sól, počet nočních, počet šejdrů a podobně.
Vlaky jedoucí do vozovny by to fakt chtělo nějak výrazně odlišit. Vlaky jedoucí pouze po krátké části trasy své linky bych číslem neoznačil vůbec, pouze nápisy Vozovna XY a u vlaků z centra jim nechal čísly linky až do poslední společné zastávky a pak číslo taky sundal.
Problém by se dal vyřešit také tím, že nebudeme cestující nabírat, že ? (viz. Ostrava, Most, atd.) Ale to asi není cesta správným směrem.
Spíše bych zavedl tzv. souhrnné JŘ výjezd/zátah pouze v těch hlavních úsecích (třeba Anděl-Motol, Motol-Řepy, Dejvická-Vokovice, atd.)
Před časem se konečně do ZJŘ doplnilo, že vlak jede z té a té zastávky do vozovny XY. Neměl by být až takový problém tam připsat větičku, např. jede po trase linky té a té. Samozřejmě to určitě nepůjde udělat ve všech případech, ale ve většině určitě ano.
Problém by se dal vyřešit také tím, že nebudeme cestující nabírat, že ? (viz. Ostrava, Most, atd.) Ale to asi není cesta správným směrem.
Spíše bych zavedl tzv. souhrnné JŘ výjezd/zátah pouze v těch hlavních úsecích (třeba Anděl-Motol, Motol-Řepy, Dejvická-Vokovice, atd.)
Před časem se konečně do ZJŘ doplnilo, že vlak jede z té a té zastávky do vozovny XY. Neměl by být až takový problém tam připsat větičku, např. jede po trase linky té a té. Samozřejmě to určitě nepůjde udělat ve všech případech, ale ve většině určitě ano.