Posílám errata formou SZ.
Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Otázky a odpovědi k vozovému parku
No výborně, takhle má vypadat správný příspěvek! Obrázek je za 1000 slov.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ten častý otrava s příspěvky rozsahu slohových prací si dal tu námahu a pokusil se Vám to pro přehlednost zakreslit do jednoho "ropidího" schématu pražských TT - viz. příloha.Oskar píše:Nejspíš ne, ale můžeme vytvořit komunitnígabuliatko píše:Je verejny seznam majaku ?Každý nahlásí majáky, co má ve svém okolí do nějaké tabulky na google spreadsheet a za chvíli je hotovo.
PS: Nejsem neomylný a vše rozhodně neznám (zejména do provozu nově uváděné úseky Hradčanská a Plzeňská a do některých částí od kurzu jezdím výjimečně - Dejvice a Žižkov po společné trase linek 5, 9 a 26) - prosím o případné opravy a doplnění, díky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 19.9.2010 15:46, celkem upraveno 1 x.
To je čidlo denního světla pro přizpůsobení osvětlení vestibulu metra.Rashid píše:Není toto taky maják, pokud ne tak opravdu nevím co je to.Viz foto.
-
Rashid
- Uživatel
- Bydliště: V Bubenči tam kde postavili pár metrů kolejí, zničili vše, utratili miliardy a nyní tleskají jako kd
Všem děkuji za odborné vysvětlení. Nechápu jednu věc, jak může ta led blikat, když ještě ani neprojela přes maják v zastávkovém sloupku - viz ta Flora jak jsem již psal.
Mám tady další dotaz, jak ty majáky vypadají (tedy ty co nejdou ve sloupcích)
Není toto taky maják, pokud ne tak opravdu nevím co je to.Viz foto.
Zatím jsem to našel na dvou místech v Praze.Flora a Karlovo náměstí.
Mám tady další dotaz, jak ty majáky vypadají (tedy ty co nejdou ve sloupcích)
Není toto taky maják, pokud ne tak opravdu nevím co je to.Viz foto.
Zatím jsem to našel na dvou místech v Praze.Flora a Karlovo náměstí.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Viz zmínka o podmiňovacím způsobu - „mělo by“ neznamená, že se tak vždycky dějegabuliatko píše:To fakt mezi BH a Malovankou smerem DC neni zadny majak? Protoze pokud ano, nevim jak pred vyhybkou na Malovance na lince 22 mohlo zaznit Bila Hora, kdyz pred tim nic. Ale asi mohlo.
Maják je určitě na Bílé hoře jakožto na konečné a ze stejného důvodu nejspíš i na Vypichu.
Nejspíš ne, ale můžeme vytvořit komunitnígabuliatko píše:Je verejny seznam majaku ?
Moc pěkné je třeba http://swisstrains.ch/gabuliatko píše:PS: Sledovani letadel, vlaku a lodi uz existuje, sledovani tramvaji by take bylo zajimave. Akorat TETRA trochu kazi pokusy o reverzinzenyring zprav.
V Americe polohou vozu MHD ukazuji, link nekde casem vyhrabu.
-
gabuliatko
- Uživatel
To fakt mezi BH a Malovankou smerem DC neni zadny majak? Protoze pokud ano, nevim jak pred vyhybkou na Malovance na lince 22 mohlo zaznit Bila Hora, kdyz pred tim nic. Ale asi mohlo. Je verejny seznam majaku ?
PS: Sledovani letadel, vlaku a lodi uz existuje, sledovani tramvaji by take bylo zajimave. Akorat TETRA trochu kazi pokusy o reverzinzenyring zprav.
PS: Sledovani letadel, vlaku a lodi uz existuje, sledovani tramvaji by take bylo zajimave. Akorat TETRA trochu kazi pokusy o reverzinzenyring zprav.
Posílá svoje ID. Naopak, pokud řidič hlásí špatně, měl by (podmiňovací způsob je na místě) ho nejbližší průjezd kolem majáku srovnat.gabuliatko píše:mam dotaz, majak ve sloupku opravdu posila ID majaku, nebo jen ze to je majak a ktery to je se pozna dle vyhlasene zastavky ?
-
gabuliatko
- Uživatel
mam dotaz, majak ve sloupku opravdu posila ID majaku, nebo jen ze to je majak a ktery to je se pozna dle vyhlasene zastavky ?
Z informací, které jsem porůznu sesbíral to vypadá takto:Rashid píše:Data se poté přenáší do centrály a DORIS zobrazuje poslední polohu jednotlivých vlaků.Zajímá mě ještě další využití a na jakém principu vysílání funguje(bluetooth či rádio?)
- Přenos je skutečně infračerveným zářením.
- Maják v zastávkovém sloupku, nebo i jinde, předá při minutí tramvaji svoje číslo.
- Toto číslo tramvaj nahlásí datovou zprávou do systému DoRiS. Ten na základě toho spočítá odchylku od jízdního řádu a pošle zpět zprávu o odchylce, která se řidiči přehraje a zobrazí.
- Kromě toho palubní počítač na základě minutí majáku nastaví svou polohu na trase linky, s čím souvisí i správné nastavení rádiovýhybky. (Proto se instalují majáky mezi dvě rádiem ovládané výhybky, kde není zastávka.)
- Časový rozdíl míjení dvou následných majáků se také používá pro orientační úsekové měření rychlosti (Barrandov, Trojská, Krejcárek, kdysi také Ječná). Problém je, že takové měření má malé rozlišení času, takže je reálně použitelné jen na dlouhých úsecích. Proto byly také (nepochybně na tlak odborů) zaslepeny majáky na Ječné, které jsou umístěny na sousedních sloupech TV a které měřily rychlost s granularitou 11 km/h.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
S IR komunikací mezi sloupkem a vozem máš pravdu předsedo
Ne nesmyslně se majákům říká IRcomy 
Mam pocit, že přenos ze sloupku na tramvaj je pomocí toho infračerveného přenosu.
Jinak to, že majáky na tramvajích blikají oranžově a červeně a někdy i zeleně, je způsobeno tím, že je tam nainstalovanej novej typ majáku.
Nepletu se, že?
Jinak to, že majáky na tramvajích blikají oranžově a červeně a někdy i zeleně, je způsobeno tím, že je tam nainstalovanej novej typ majáku.
Nepletu se, že?
-
Rashid
- Uživatel
- Bydliště: V Bubenči tam kde postavili pár metrů kolejí, zničili vše, utratili miliardy a nyní tleskají jako kd
Zdravím všechny, mám dotazy ohledně zařízení umístěného na střeše vedle sběrače a na straně u dveří.
Dalo by se to nazvat majákem, ale spíš použiji slovo vysílač/přijímač.
Vím, že se to na vozy montuje od začátku provozu MYPOLu v roce 1995.
Někdy v létě roku 2008 je nahrazen starý typ, novým větším.
Jediné co vím jistě, že to komunikuje s jiným zařízením umístěným v zastávkovém sloupku
na kontrolních bodech.Data se poté přenáší do centrály a DORIS zobrazuje poslední polohu jednotlivých vlaků.Zajímá mě ještě další využití a na jakém principu vysílání funguje(bluetooth či rádio?)
Světelné indikace jsem si také všiml-při projezdu okolo již zmiňovaného čidla ve sloupku, několikrát blikne červená led. Ale druhý typ, když bliká oranžová ledka - tak to opravdu nevím
co má signalizovat. Setkal jsem se s tím na dvou místech.Pravidlně bliká na lince 18
při odbočování z Jaromírovy ulice na Nám bratří Synků.
Vlastně hned vedle (***** restaurantu
) U Hrabánků.
A druhé místo, kde jsem to viděl byla Flora ZC na lince 11.
Blikalo to stále, během příjezdu i odjezdu ze stanice.Pokud by měl někdo zájem,pošlu video.
Neví někdo co vlastně to blikání oranžovou led znamená ?
Dalo by se to nazvat majákem, ale spíš použiji slovo vysílač/přijímač.
Vím, že se to na vozy montuje od začátku provozu MYPOLu v roce 1995.
Někdy v létě roku 2008 je nahrazen starý typ, novým větším.
Jediné co vím jistě, že to komunikuje s jiným zařízením umístěným v zastávkovém sloupku
na kontrolních bodech.Data se poté přenáší do centrály a DORIS zobrazuje poslední polohu jednotlivých vlaků.Zajímá mě ještě další využití a na jakém principu vysílání funguje(bluetooth či rádio?)
Světelné indikace jsem si také všiml-při projezdu okolo již zmiňovaného čidla ve sloupku, několikrát blikne červená led. Ale druhý typ, když bliká oranžová ledka - tak to opravdu nevím
co má signalizovat. Setkal jsem se s tím na dvou místech.Pravidlně bliká na lince 18
při odbočování z Jaromírovy ulice na Nám bratří Synků.
Vlastně hned vedle (***** restaurantu
A druhé místo, kde jsem to viděl byla Flora ZC na lince 11.
Blikalo to stále, během příjezdu i odjezdu ze stanice.Pokud by měl někdo zájem,pošlu video.
Neví někdo co vlastně to blikání oranžovou led znamená ?
Ja je to s T6, jestli do té doby dojezdí, to netuším.
já myslím soupravy jako článkové vozidlo. Já vím 250 těchto vlaků je jako 500 sólo vozů. O článkovém vozidle se kolikrát taky řekne že je to souprava dále nahradí i původní T3 a vozů T3R.P je v Praze cca 300 a původních T3 taky není málo a ve všech vozovnách nejsou. Třeba KT8 nenahradí. Celý současný park by nenahradily.