Karosák: Super shrnutí. Pod to se podepíšu. Víc asi netřeba dodávat.
Škoda 14T (Porschetra)
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Škoda 14T (Porschetra)
MM: Proto píšu obratiště
. Pokud ji pošlu na linku 4, tak mi obratištem projede 2x víckrát (možná i 3x víc) než na 9 nebo 12.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Osobně s celým názorem nemám problém, ale k citovanému musím dodat, že je to rozhodně jediné možné/správné řešení osudu 14T v Praze.Karosák píše:.............
Nemám problém s tím je tu nechat na dožití, ale rozumně. Po nehodách odepisovat co půjde, něco opravit z pojistky a něco nechat na díly, ať se tak nějak samozásobí a nemusí se do toho už cpát žádné horentní sumy.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Diskuse ke 14T potisící, ale taky přidám
:
Veškeré neduhy bych jim odpustil, kdyby, jak říká von Š. to spolehlivě jezdilo!
Jako ševci se mi líbí klidná jízda a vedení vozu v přímé (i na rozvlněných BKV) a v obloucích s přechodnicemi. Rozumějí v přímé žádné boční kmity a hopsání, a průjezd samotným obloukem, když už se to do něj naskládá, je pak také plynulý. Problém vjezdu a výjezdu z něj řeší technika jízdy a pokud možno geometrie koleje-přechodnice. Ta otřepaná fráze, že "ničí koleje" mi přišla přitažená za vlasy a tendenční
Jako kaštan bych je uvítal, coby cenný příspěvek nízkopodlažnosti
Nemám problém s tím je tu nechat na dožití, ale rozumně. Po nehodách odepisovat co půjde, něco opravit z pojistky a něco nechat na díly, ať se tak nějak samozásobí a nemusí se do toho už cpát žádné horentní sumy.
Veškeré neduhy bych jim odpustil, kdyby, jak říká von Š. to spolehlivě jezdilo!
Jako ševci se mi líbí klidná jízda a vedení vozu v přímé (i na rozvlněných BKV) a v obloucích s přechodnicemi. Rozumějí v přímé žádné boční kmity a hopsání, a průjezd samotným obloukem, když už se to do něj naskládá, je pak také plynulý. Problém vjezdu a výjezdu z něj řeší technika jízdy a pokud možno geometrie koleje-přechodnice. Ta otřepaná fráze, že "ničí koleje" mi přišla přitažená za vlasy a tendenční
Jako kaštan bych je uvítal, coby cenný příspěvek nízkopodlažnosti
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Viditelně si asi neuvědomuješ (na rozdíl ode mne), že jistě záleží:9001 píše:...........
MM: Vzhledem k tomu, že se tramvaje v Praze otáčejí na každé konečné pomocí smyčky, tak tu převodovku si mrví aniž by se jezdilo Chotkovou
1.) na procentu vzdálenosti kterou ta převodovka "proveze" TRAM oblouky z celkové ujeté vzdálenosti
(14T je fyzicky schopná oblouky o malém poloměru projet, ale vhodné je co nejméně = nejlépe jen v obratištích)
2.) na zatížení TRAMvaje při průjezdu oblouky = v obratištích je bez cestujících, kteří při počtu 200 lidí můžou při průměrné váze 80kg TRAM zatížit o 16tun
(a to určitě musí být poznat na zvýšení odstředivé síly, kterou viditelně navzájem působící na sebe 14T a koleje při průjezdu TRAM kolejovými oblouky)
Filip: ty to bereš kapacitně, ale nikoliv (jako já a jiní zde) z pohledu technologie otáčení se 14T a vedení tratě určitých linek
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 07.3.2016 18:39, celkem upraveno 1 x.
-
Filip
Pro tyto "tramvaje" jsou optimální linky jako je 3 nebo 7. Na 12 ani na 17 podle mě nepatří.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Otočné vs. pevné podvozky... Kdo si pamatuje starou smyčku Sídliště Dáblice, ta byla totálně vyhlodaná i bez 14T... Chotkově zase dost přidal provoz T6 po spuštění Barrandova.
Slonik to měl na mysli tak, že tramvaje neměly prakticky nikde zákaz provozu, takže ano mohly jezdit všude.
MM: Vzhledem k tomu, že se tramvaje v Praze otáčejí na každé konečné pomocí smyčky, tak tu převodovku si mrví aniž by se jezdilo Chotkovou
Slonik to měl na mysli tak, že tramvaje neměly prakticky nikde zákaz provozu, takže ano mohly jezdit všude.
Dnes jsem viděl dvě 14T u NNŽ, jely za sebou od Ohrady.
-
von Špilberk
- Uživatel
Tak tohle je čistá lež: převodovky se začaly sypat někdy 2012, tedy po 5 - 6 letech provozu. (Měly vydržet 2,5 mil. km a vydržely desetinu) Takže tehdy už začalo odstavování vozů a čekání na opravy převodovek.slonik píše: deset let normálně jezdily téměř všude
MM-Mikulovsky: Ty tramvaje můžou do zatáčky, nevybuchnou, deset let normálně jezdily téměř všude. Ještě minimálně rok ale sotva pokryjou tu 17, třeba nám mezitím v rámci změn vznikne nějaká další vhodná linka (třeba 19)...
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
geby: já psal "takřka" = nějaká minimální (asi v gramech) tam je možná, ale i to je asi značný problém.
Myslím, že byla zmiňována hrozba vibrací a následné ničení motorů uchycených ke kolům.
Myslím, že byla zmiňována hrozba vibrací a následné ničení motorů uchycených ke kolům.
Čistě z laické zvědavosti, proč vlastně musí mít tu nulovou váhovou odchylku?MM-Mikulovsky píše:XSC píše: 1x15T cca 1,25milionu Kč (prý protože kvůli neexistující ose musí mít kola vedle sebe takřka nulovou váhovou odchylku)
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
dál ten nesmysl číst nebudu, uvedené linky jedou (mimo jiné) Chotkovými sadyslonik píše:.......... Stejně tak bych ji dal na 20 a na 12........
Kde myslíš, že ty TRAM nejvíc ničí svou jízdou TT a naopak sami jsou jí ničeny = extrémně namáhány (prvně převodovky a teď samotné uchycení podvozků)
Ona ani ta zejména "dlouhá" l.17 není -pro "esíčko" okolo Čechova mostu, "esíčko" u Letenského tunelu, okolí Výstaviště Holešovice, "esíčko" dole v Tróji, křižovatku Stírka (dle mne výstižněji Vlachovka - dle přilehlé historické usedlosti, kde již dlouho sídlí PČR) a Klapkovu ul. od ní po zast. Březiněveská- 100%vhodná, ale nic lepšího fakt pro ni v Praze nemáme
PS: Příměstskou (např. do Brandýsa) TT ještě v/u Prahy pro ni nikdo ani nevyprojektoval, natož aby stála.
Už jsem psal, ta tramvaj je velmi komfortní, pro delší cesty obzvlášť. Konkrétně na 17, pokud se zrovna nesjede, sedí dokonale. Stejně tak bych ji dal na 20 a na 12, pokud zůstane ve stejné trase, přes nábřeží to málem nepobíralo. V tomhle problém vážně nevidím, je bězné, že nějaký typ jezdí jen na nějakých linkách. Stejně tak by se dala udělat 23 Kubáň - Malovanka jen v T3 pro turisty, jako je třeba linka 1 v Miláně.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
tak "jentak" = bez nějaké kompenzace 14T přeci nikdo -nebo tedy alespoň já a zejména jistě odpovědní, kteří by jinak opakovaně nerozhodli o opravě jejich (zá)vad- odepsat nechce, ale POKUD JE VŮZ ZNAČNĚ POŠKOZEN NEHODOU A ZA JEHO ZNIČENÍ/ODEPSÁNÍ SE OBDRŽÍ NĚJAKÁ FINANČNÍ NÁHRADA Z POJISTKY, TAK JE TO VÝHODNĚJŠÍ NEŽ JEJ OPRAVOVAT, protože ta výplata pojistky by sotva pokryla skutečné náklady na znovu opravení - uvedení do provozu.XSC píše:Úžasnýho na něm není nic. Ale je to příliš drahá sranda na to, aby se jen tak odepsaly.
PS: když jsme u drahé srandy,
tak na letošním 1.školení ŘT padlo, že jeden (cca 1,25 roku trvající) cyklus "životnosti" obručí kol TRAM u DPP, který obsahuje 2 (či 3) soustružení a výměnu stojí na cca 30m dlouhém vlaku:
2xT3 či T6 cca 130tisíc Kč
1x14T cca 180tisíc Kč (což je ještě poměrně srovnatelné, byť to je o 4 kola méně než předchozí vlaky)
1x15T cca 1,25milionu Kč (prý protože kvůli neexistující ose musí mít kola vedle sebe takřka nulovou váhovou odchylku)
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 07.3.2016 13:45, celkem upraveno 1 x.
Úžasnýho na něm není nic. Ale je to příliš drahá sranda na to, aby se jen tak odepsaly.