Jabberwocky píše:Takže, jakmile jsem vylezl z práce, první co přijelo, byla jako s uděláním 14T. Jsa od přírody povahy badavé, šel jsem se přesvědčit, jak to tedy vlastně je.
K tvrzení, že žádný inteligentní člověk atd.: Skoro celou cestu z Lazarské na Anděla stály v obou kloubech, na které jsem měl výhled, čtyři osoby rozumu mdlého. Měnily se, takže jich bylo vlastně ještě víc. Důvodem bude podle mě spíš to, že to místo je ve zvýšeném článku jediné, kam se člověk může postavit, aniž by vadil těm, kteří chtějí projít (přímo navazuje na řadu sedaček). Působí velice nenápadně, takže obviňovat je z toho, že lezou, kam nemají, není dle mého mínění na místě. Pravdou je, že člověk tam většinou neleze celý, ale když uhýbá druhému, leckdy se tam třeba ramenem dostane.
V zatáčce to cestujícího většinou vytlačí ven, ale dvakrát jsem byl svědkem toho, že se něco chytilo. Jednou to byla taška s nákupem - pán si toho ani nevšiml, ale jestli vezl vajíčka, bude doma překvapený. Podruhé to laplo za rameno italského turistu a fakt se nevykroutil.
Jelikož jsem zvědavý, zkusil jsem se také nechat skřípnout. Petře, měch se ve vybouleném stavu odtlačit nedá. Ta síla, kterou vyvine, není vůbec malá. Na rovině si s měchem člověk může dělat, co chce, ale v oblouku ani náhodou. Měl jsem strach nechat se lapit moc, tak jsem to zkusil jen ramenem jako ten Ital. Nu, na smrtelný úraz to nebylo, ale pocit je to blbý, a když tam člověk nechá větší kus těla, dost to bolí. Pokud by to opravdu laplo někoho víc, byla by z toho minimálně pohmožděná žebra. Představa, že tam mám hlavu, je dost nepříjemná. Nedejpámbu, aby to třeba nějakému dítěti přimáčklo na tu horizontální tyč obličej - z toho by klidně mohl být vážný úraz.
"
Má pravdu, předsedo!" Není nad osobní zkušenost - podařilo se mi náhodou taky potkat Poršetu a vyzkoušet ten měch. Takže přispěju taky svým názorem: Když se člověk potřebuje odklidit v plném voze od dveří a dostane se do podvozkového článku, opravdu je tady na boku jediné místo, kde by stojící nepřekážel. Ten řidič - bohužel - nejel moc hladce a když to cukne, člověka to tam posune tak trochu samo. Ještě k tomu se tam nedá stát kdekoliv, páč je tam patka, která přidržuje točnu.
Odtlačit se ten návalek dá, ale musí se člověk zapřát o protější tyč - když se tam tedy dostane děcko, samo se odtamtud nedostane - buď musí někdo pomoct nebo se musejí tramvaj narovnat.
Lebce dítěte by to asi neublížilo - mají ji díky bohu pružnější. Jedině snad při nějakém hodně nešťastném postavení části těla vůči tyči by mohlo dojít k poranění. Ale hlavně tam vznikne panika - ječící dítě, do toho ječící maminka.
Docela by mě zajímalo, co je pod tím návalkem - jestli se při jeho vyboulení pod ním vytváří dutina nebo jestli se s ním do vozu tlačí i něco jiného (např. nějaké izolační vrstvy). Kdyby pod ním nic nebylo, mohli by se odpovědní pánové zamyslet nad použitím jiného mechanizmu. Jestli tam ten návalek ale takhle úplně být musí, měla by se horizontální tyč posunout víc k návalku a prodloužit jí přes inkriminované místo. Níž k podlaze by se mohla dát pak tyč stejná.