Škoda 15T ForCity
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Škoda 15T ForCity
má pravdu předsedo..
-
lpczech
Po odeslání dotazu na DPP jak to vypadá s typem 15T:
Na prototypu tramvajového vozidla 15T ForCity ev.č.9201 došlo při zkušební jízdě dne 12.11.2009
k jednofázovému zkratu na trakčním motoru. Motor byl pracovníky dodavatele na trati odpojen a vůz dojel
vlastními silami zpět do Opravny tramvají v Hostivaři, kde byl posléze vyměněn.
Vyjetí do ulic se neodkládá. Na tramvajovém voze stále probíhají zkoušky nutné k homologaci vozidla.
Součástí těchto typových zkoušek jsou také zkušební a ověřovací jízdy na tramvajových tratích v Praze.
Pokud máte na mysli spíše zařazení vozidla 15T ForCity do provozu s cestujícími, tak to bude možné až po
úspěšném provedení všech typových zkoušek uvedených v ČSN 281300 Tramvajová vozidla – Technické
požadavky a zkoušky. Musíme mít stále na paměti, že se jedná o zcela novou koncepci 100% nízkopodlažního
tramvajového vozu a je tedy třeba ho v souvislosti se zajištěním maximální bezpečnosti provozu a cestujících
řádně prověřit a odzkoušet.

Na prototypu tramvajového vozidla 15T ForCity ev.č.9201 došlo při zkušební jízdě dne 12.11.2009
k jednofázovému zkratu na trakčním motoru. Motor byl pracovníky dodavatele na trati odpojen a vůz dojel
vlastními silami zpět do Opravny tramvají v Hostivaři, kde byl posléze vyměněn.
Vyjetí do ulic se neodkládá. Na tramvajovém voze stále probíhají zkoušky nutné k homologaci vozidla.
Součástí těchto typových zkoušek jsou také zkušební a ověřovací jízdy na tramvajových tratích v Praze.
Pokud máte na mysli spíše zařazení vozidla 15T ForCity do provozu s cestujícími, tak to bude možné až po
úspěšném provedení všech typových zkoušek uvedených v ČSN 281300 Tramvajová vozidla – Technické
požadavky a zkoušky. Musíme mít stále na paměti, že se jedná o zcela novou koncepci 100% nízkopodlažního
tramvajového vozu a je tedy třeba ho v souvislosti se zajištěním maximální bezpečnosti provozu a cestujících
řádně prověřit a odzkoušet.
Návrat na Pankrác okolo 15:30, potkal jsem ji na Pražského povstání.
- Bobik
- Uživatel
Jo, 12:19 se řítila proti mě na Baterii. (to ale měla minutu sekyruTommy82 píše:Obluda spatřena ve 12:12 na Petřinách a sledovala mně cestou po lince č.1 až na Palmovku, pokračovala směrem Hloubětín.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Od středy opět probíhají zkoušky, dělají se testy topení, nových dveří, chlazení pohonů...
- HoFi
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
V 15:02 viděna na Palmovce (Na Žertvách) DC
- Tommy82
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Obluda spatřena ve 12:12 na Petřinách a sledovala mně cestou po lince č.1 až na Palmovku, pokračovala směrem Hloubětín.
Včéra z večéra, když jsem zatahoval, stála venku před lodí, někde mezi 19. - 23. kolejí. Vrata za ní byla zavřená, asi tam stála za trest, nebo na hanbě

jinak 9201 vcera videna na vylete na Solidaritě DC cca v 11.00 plná bádacích zařízení... takze to kluci projeli a zas budou tyden zkoumat kde je zakopany pes... ale furt lepsi takhle nez opravovat celou serii....
jinak k cene simensu... v dobe koupe sarancat stalo Combino cca 2X tolik co 14T - zhruba 120 melounků a ted asi o moc levnejsi nebude... a ULF uz vubec ne , nemluve o tom ze by si odrel pr.el hned jak by sjel v hostivari z navesu...
jinak k cene simensu... v dobe koupe sarancat stalo Combino cca 2X tolik co 14T - zhruba 120 melounků a ted asi o moc levnejsi nebude... a ULF uz vubec ne , nemluve o tom ze by si odrel pr.el hned jak by sjel v hostivari z navesu...
To jsem ze sebe udelal peknyho vola, priste si to radsi jeste jednou prectu, nez placnu podobnou kravinuProxy píše:Od Absoluta to zní tak vědeckyprostě 5 vozů bude mít stejný nápravový tlak, ať jedou samostatně, nebo pokud jedou v jedné soupravě.
Neboli 5krát váha jednoho vozu se rovná váze soupravě o 5 vozech![]()
Ing. Absolut tím chtěl jen říci, že pokud je v technických parametrech uváděn maximální nápravový tlak, tak tento tlak nic nevypovídá o možné celkové hmotnosti vozu.
- Proxy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Od Absoluta to zní tak vědeckynitro píše:Muzu se zeptat cim to je? Selsky rozum mi to nejak nepobira... DikyAbsolut píše: Souprava 5 x T6 by měla hmotnost celkem přes 90 tun a její vliv na kolejiště by byl skoro stejný, jako kdyby jelo za sebou 5 sólo T6 ...
Neboli 5krát váha jednoho vozu se rovná váze soupravě o 5 vozech
Ing. Absolut tím chtěl jen říci, že pokud je v technických parametrech uváděn maximální nápravový tlak, tak tento tlak nic nevypovídá o možné celkové hmotnosti vozu.
Muzu se zeptat cim to je? Selsky rozum mi to nejak nepobira... DikyAbsolut píše: Souprava 5 x T6 by měla hmotnost celkem přes 90 tun a její vliv na kolejiště by byl skoro stejný, jako kdyby jelo za sebou 5 sólo T6 ...
- MOp
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
pterodaktyl:
- uzky to je, ale kocarek tim projede = dva lidi se vyhnout musi. Proc by mel furt kazdy camrat skrz klouby ci prechazet vnitrkem tramvaje..
- co je víc? 74/16 nebo 61/12?
- nebylo, nebot nesplnovala zadavaci podminky DPP
- budme radi, ze vyrabi alespon nejaky "domaci" vyrobce vubec nejaka vozidla! cesky prumysl sel po revoluci do kytek neuveritelnym zpusobem, v soucasne dobe jej nasleduje veda a vyzkum.
edit. mel jsem to rozepsane dele, nemohl jsem reagovat, predbehli me jini
- uzky to je, ale kocarek tim projede = dva lidi se vyhnout musi. Proc by mel furt kazdy camrat skrz klouby ci prechazet vnitrkem tramvaje..
- co je víc? 74/16 nebo 61/12?
- nebylo, nebot nesplnovala zadavaci podminky DPP
- budme radi, ze vyrabi alespon nejaky "domaci" vyrobce vubec nejaka vozidla! cesky prumysl sel po revoluci do kytek neuveritelnym zpusobem, v soucasne dobe jej nasleduje veda a vyzkum.
edit. mel jsem to rozepsane dele, nemohl jsem reagovat, predbehli me jini
- Absolut
- Moderátor
Pterodaktyl:
1) Ve voze 15T jsem několikrát jel a ten průchod se mi zdá úplně OK.
2) Neuvádíš, z jaké hodnoty nápravového tlaku vycházíš a jakým výpočtem. Je třeba si uvědomit, že nápravové tlaky u tramvaje
konstrukce 15T nebudou rozloženy mezi jednotlivé nápravy lineárně, takže pokud jsi někde zaslechl nějakou hodnotu a vynásobil
ji osmi, tak jsi vedle. Kromě toho hmotnost vozidla NENÍ vůbec směrosatná veličina pro opotřebení kolejiště. Souprava 5 x T6 by
měla hmotnost celkem přes 90 tun a její vliv na kolejiště by byl skoro stejný, jako kdyby jelo za sebou 5 sólo T6 ...
3) Údaje o tramvaji ULF lze dohledat na netu, zkus to.
4) Při vší úctě, tramvaje ze Škody Plzeň mají s laminátkami, esy a gorilami společného asi tolik, co tavený sýr s kakaem v prášku
(kdysi to někdy možná vidělo mléko).
1) Ve voze 15T jsem několikrát jel a ten průchod se mi zdá úplně OK.
2) Neuvádíš, z jaké hodnoty nápravového tlaku vycházíš a jakým výpočtem. Je třeba si uvědomit, že nápravové tlaky u tramvaje
konstrukce 15T nebudou rozloženy mezi jednotlivé nápravy lineárně, takže pokud jsi někde zaslechl nějakou hodnotu a vynásobil
ji osmi, tak jsi vedle. Kromě toho hmotnost vozidla NENÍ vůbec směrosatná veličina pro opotřebení kolejiště. Souprava 5 x T6 by
měla hmotnost celkem přes 90 tun a její vliv na kolejiště by byl skoro stejný, jako kdyby jelo za sebou 5 sólo T6 ...
3) Údaje o tramvaji ULF lze dohledat na netu, zkus to.
4) Při vší úctě, tramvaje ze Škody Plzeň mají s laminátkami, esy a gorilami společného asi tolik, co tavený sýr s kakaem v prášku
(kdysi to někdy možná vidělo mléko).
Na druhém prototypu je přechod mezi články jiného typu, prostor se jeví jako dostačující u obou variant
15T má docela měkké odpružení, rozhodně je "pružnější" než 14T
Hmotnost.............uvidíme
15T má docela měkké odpružení, rozhodně je "pružnější" než 14T
Hmotnost.............uvidíme