Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
DavidD
Uživatel

Re: Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji

Příspěvek od DavidD » 30.4.2016 21:13

fricoolinek2 píše:.... jsou v klidu kvůli riziku zablokovaní kol, či i koutouče jsou v chodu, bo tramvaj má něco jako "ABS"? =P~
Ano smyková ochrana je u vozidel 14T/15T aktivní jak u dynamické brzdy, tak i u mechnické brzdy, neplatí pro záchranou brzdu..

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 26.4.2016 7:49

14+15T to ma stejně. Akorát pri zadání magnetů je ještě větší síla dynamiky než samotná plna dynamika (vyřazení snesitelneho zpomalení). Kotoučová brzda nastupuje pri záchranné brzde, nebo na vypnutem podvozku pri nouzovem brzdění (dynamika+magnety), nebo pri vypnutí vice než jednoho podvozku pri dynamickem brzdění jako podpora, protože jinak by to nemuselo zastavit :-). Toto neni funkční pri brzdění tlacitky omezovače. Toto vsechno umí 15T, u 14T je platna asi tak prvni polovina textu :-)

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 26.4.2016 6:37

Dynamika+magnety. Čili "akorát" plná provozní a magnet, ty jsou tam to jediný navíc. Mimochodem takhle je to u všeho, jedno jestli to má páku či pedál. Čelisti se koušou akorát při záchranný brzdě, tam zas není ta dynamika. Ale nevím jak u novějších vozů (14/15T).

fricoolinek2
Uživatel
Bydliště: 4 5 12 20 54 120 130 170 230 558 601 RIP: 6 13 14 126 128 192 246 247 248 501 514
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fricoolinek2 » 26.4.2016 2:52

Pokud je ve 14/15T řídící páka přitažena plně k sobě, jaké druhy brzd jsou v chodu? Dynamická + magnetická, přičemž kotouče jsou v klidu kvůli riziku zablokovaní kol, či i koutouče jsou v chodu, bo tramvaj má něco jako "ABS"? =P~

A byla někdy u 14/15T měřena brzdná dráha a porovnávána s ostatními vozy?

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 10.2.2015 18:12

Karosák píše:Vostrý. A další věc, co se myslí pod implementací EMy do starších modernizovaných tramvají? Tam podle mě zvládne tak maximálně hlásit zastávky, ale že by si nechal regulátor Progressu kecat do řízení??...
Proč by digitální Progress nemohl být digitálně řízen místo pedálem EMou?

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 10.2.2015 13:51

Vostrý. A další věc, co se myslí pod implementací EMy do starších modernizovaných tramvají? Tam podle mě zvládne tak maximálně hlásit zastávky, ale že by si nechal regulátor Progressu kecat do řízení??...

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 10.2.2015 9:17

http://byznys.lidovky.cz/ridici-tramvaj ... prava_pave
Když jsme ještě u EMy: Nějak jsem nepochopil tu zmínku o topení. Vždyť 15T má na topení v salonu automat už teď, takže nechápu, jak to má být napojeno na EMu, a co se tím zlepší. :-k

A pak se líbilo:
Jeho lidé proto změnili nastavení systému tak, aby zpoždění aspoň částečně eliminovali. Ve všední dny k němu - zřejmě kvůli hustému provozu - nedocházelo.
Zajímavé je, že se raději nezmiňuje možnost úpravy JŘ. 8-[
A ta formulace: Ve všední den nedocházelo ke zpoždění kvůli hustému provozu. To je bomba. :lol: :lol:

]
Systém dokáže reagovat i na nejrůznější vady.
Ví někdo, co se tím myslí :?:

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 14.11.2014 23:23

Jinak:
Poctivě podržený start vždy!
U starých T3/M s polohou otevřeno, bo dveřní kontakty spojené s bůhvíčím a tak to v "zavřeno" někdy vřeští, dokud se to nechytne a nezamává dveřmi z baterky. V "otevřeno" to s křídly jen škubne a tolik se to netrápí.
U progresů, čili i KTN s otevřeno, protože choulostivějším hejblátkům ve výzbroji tak dopřeji veškeré dostupné napětí baterie k nerušenému startu, aniž by bylo rušeno proudovými rázy zavírajících se dveří. Souhlasíš? :)

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 14.11.2014 23:17

Karosák píše:Nějak jsi mě špatně vstřebal, nebo jsem se vyjádřil zmatečně. Start starých T3 a KTN (progresů) nemíchám, naopak upozorňuji na rozdíly. Nikde jsem však nenapsal, že nepoužívám, nebo šidím full start. Naopak často to podržím i chvíli po gongu a kde není gong i poté co si výzbroj odfoukne a u T6 5-10 vteřin, protože těm se někdy taky nechce hned sepnout vše potřebné. Ano, nenajezdil :) Ale kde jsem taky měl...na druhou stranu v žádném bodě nejsme v rozporu, ne? Jen jsem podotkl, že startuji s otevřenými dveřmi právě proto, abych všem těm hejblátkům dopřál klidný a nerušený start s plným napětím baterie, tedy bez toho, aby jí braly šťávu naráz se zavírající dveře. To je snad v pořádku, ne? :wink:
Jo, sorry, to sem tě asi špatně pochopil. Mě rozšoupla hned ta první věta: "Ad startování KT s otevřenými dveřmi: Já teda startuju s polohou otevřeno. Zvlášť u SU/M nevíš,..." Když se na to takhle podíváš, tak prostě mi z toho vychází, že startuješ KT s polohou otevřeno a zvlášť u SU/M se ti to vyplatilo :-) Ale pokud je to jen vinou špatné interpunkce, tak beru zpět. Ano, nejsme ve při, takže vše dobré :)

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 14.11.2014 23:12

Nějak jsi mě špatně vstřebal, nebo jsem se vyjádřil zmatečně. Start starých T3 a KTN (progresů) nemíchám, naopak upozorňuji na rozdíly. Nikde jsem však nenapsal, že nepoužívám, nebo šidím full start. Naopak často to podržím i chvíli po gongu a kde není gong i poté co si výzbroj odfoukne a u T6 5-10 vteřin, protože těm se někdy taky nechce hned sepnout vše potřebné. Ano, nenajezdil :) Ale kde jsem taky měl...na druhou stranu v žádném bodě nejsme v rozporu, ne? Jen jsem podotkl, že startuji s otevřenými dveřmi právě proto, abych všem těm hejblátkům dopřál klidný a nerušený start s plným napětím baterie, tedy bez toho, aby jí braly šťávu naráz se zavírající dveře. To je snad v pořádku, ne? :wink:

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 14.11.2014 21:17

Karosák píše:Ad startování KT s otevřenými dveřmi:
Já teda startuju s polohou otevřeno. Zvlášť u SU/M nevíš, jak jsou dveřní kontakty rozespalé a tak se mi nejednou stalo, že při nahazování to začalo jen houkat a velice pomalu to z baterky začalo zavírat a opět otvírat všechny dveře. To samozřejmě baterii neprospěje a může z ní vyžrat i ten zbytek šťávy, co tam zbyl a už se to nechytne vůbec. U progressů není problém s dveřními kontakty, ale vemte si, že při nahazování KTN, ještě než je řízení kompletně nahozeno, si cucne proudovou šlupku desatero dveří. Dobře, baterie jsou tam 2 a každá si obsluhuje svoje, ale je to ráz a podle mě to může způsobit pokles napětí a větší riziko, že se při tom zapínání něco nesepne, než když podržím tlačítka "otevřeno". Že nejdou dveře zvenku otevřít na druhé straně jsem nevěděl. Tyhle vychytávky si hlídám, ale tohle jsem opravdu nikde nepostřehl :? Vždycky jsem chodil vnitřkem :D V tomhle směru mě štve, že nemám jako švec možnost si nějak více rozšířit znalosti o chování a výbavě vozů. Něco se zapomene, něco ani není šance poznat. Prý se v HL pořádají jakési havarijní hry, ale nevím kdy, kde a jestli tam můžu. V SA nic. Depáci jsou de*ilové bo to neopravujou a řidiči taky, že píšou do knih kraviny...všichni všechno vědí nejlíp a pak se stačí zapovídat a hned je vidět, že nic není černobílé. Tady je velká informační propast. Ale chápu, že je tu i nezájem. Já se bál to lidem při nahazování zavřít, takže jsem se poradil a i tady zapínám s držením "otevřeno" na příšlušné straně. Samozřejmě zvlášť nástupní a výstupní by to také zjednodušila.
Očividně si toho moc na KTN nenajezdil brachu. Sorry, ale právě dokončení celého startovacího procesu i se závěrečným gongem je vcelku spolehlivá věc (neříkám 100%). Nemíchej start T3 a KT8, to sou fakt jabka a hrušky. Mnohokrát se mi full start osvědčil, kdy když nedokončíš ten start, tak ti spadnou bačkory nebo pro jistotu nenaskočí síť a začne se vůz chovat jako by byl bez proudu. Prostě nějak neprojde ten proud mezi pantografem a vozem, někde se něco nespojí. Proto se doporučuje držet startovací tlačítko dlouho, aby vše proběhlo jak má. U T3 taktéž startuji s otevřenými dveřmi.

Ano, tlačítko za nárazníkem z opačné strany, než bylo nahozené řízení nefunguje. Setkal by ses s tím třeba v tom případě, když v HL zatáhneš předvrata a po opuštění vozu chceš, aby všechny dveře byly zavřené. Tak ano, otevřeš si první dveře tlačítkem na panelu řízení, ale pak už je z venku nezavřeš. To pak ráno přijdeš ke KT, které má skoro všechny dveře roztrhaný a musíš je ručně dotlačit, protože uklízeči se s timhle nezaobíraj.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 14.11.2014 21:00

Ad startování KT s otevřenými dveřmi:
Já teda startuju s polohou otevřeno. Zvlášť u SU/M nevíš, jak jsou dveřní kontakty rozespalé a tak se mi nejednou stalo, že při nahazování to začalo jen houkat a velice pomalu to z baterky začalo zavírat a opět otvírat všechny dveře. To samozřejmě baterii neprospěje a může z ní vyžrat i ten zbytek šťávy, co tam zbyl a už se to nechytne vůbec. U progressů není problém s dveřními kontakty, ale vemte si, že při nahazování KTN, ještě než je řízení kompletně nahozeno, si cucne proudovou šlupku desatero dveří. Dobře, baterie jsou tam 2 a každá si obsluhuje svoje, ale je to ráz a podle mě to může způsobit pokles napětí a větší riziko, že se při tom zapínání něco nesepne, než když podržím tlačítka "otevřeno". Že nejdou dveře zvenku otevřít na druhé straně jsem nevěděl. Tyhle vychytávky si hlídám, ale tohle jsem opravdu nikde nepostřehl :? Vždycky jsem chodil vnitřkem :D V tomhle směru mě štve, že nemám jako švec možnost si nějak více rozšířit znalosti o chování a výbavě vozů. Něco se zapomene, něco ani není šance poznat. Prý se v HL pořádají jakési havarijní hry, ale nevím kdy, kde a jestli tam můžu. V SA nic. Depáci jsou de*ilové bo to neopravujou a řidiči taky, že píšou do knih kraviny...všichni všechno vědí nejlíp a pak se stačí zapovídat a hned je vidět, že nic není černobílé. Tady je velká informační propast. Ale chápu, že je tu i nezájem. Já se bál to lidem při nahazování zavřít, takže jsem se poradil a i tady zapínám s držením "otevřeno" na příšlušné straně. Samozřejmě zvlášť nástupní a výstupní by to také zjednodušila.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 07.11.2014 22:57

ještě 2 fotky z ranní část šejdra:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 07.11.2014 22:38

Tak koukám, že shodou okolností tu nikdo do vlákna nic za posledních 6 měsíců nenapsal = mohu plynule pokračovat mými dnešními souvisejícími příhodami:

DNES SE MI (při šejdru) NA DVOU RŮZNÝCH TRAM TYPU 15T OPAKOVANĚ (neojediněle - cca v 1/4 až 1/3 případů) stalo to co jsem již jednou viděl od kolegy (přesněji řečeno od jednoho výpravčího) vyfocené (v rozpětí pár sekund - navíc toto je běžná vzájemná odchylka mezi časy na Apexu a řídícím displeji 15T) na mobilu - zobrazený příznak pro stavění ROV na Apexu je křížek (byť tam po daném odhlášení zastávky má být nějaká šipka) a na řídícím panelu ("před"/nad čelem půdorysu TRAM) šipka + ROV se správně přestavuje = JE MOŽNÝ ROZDÍL MEZI ZOBRAZENÝM PŘÍZNAKEM NA APEXU A VYSÍLANÝM SIGNÁLEM PRO PŘESTAVENÍ VÝHYBKY!

= RADIOVÝ (FREKVENČNÍ) PŘENOS POVELŮ PRO PŘESTAVENÍ VÝHYBEK JE VIDITELNĚ NESPOLEHLIVÝ - RESPEKTIVE ŘIDIČŮM TRAM DPP NAŘÍZENÁ KONTROLA ZOBRAZENÉHO PŘÍZNAKU JE VLASTNĚ ZBYTEČNÁ, PROTOŽE TOTO NENÍ SPOLEHLIVÉ PŘEDEJITÍ NESPRÁVNÉHO PŘESTAVENÍ VÝHYBKY.
MĚLO BY SE CO NEJRYCHLEJI PŘEJÍT NA (V KVĚTNU ZDE) DISKUTOVANÝ DATOVÝ PŘENOS POVELŮ PRO VÝHYBKY, KDY JSOU TZV. CHYTRÉ TYTO A NIKOLIV TRAM, KTERÁ PO DOBU NAKÓDOVÁNÍ URČITÉ TRASY VYSÍLÁ NEUSTÁLE TOTOŽNÝ SIGNÁL, JEHOŽ ZÁVADA SE DETEKUJE OPAKOVANÝM NEPŘESTAVENÍM NĚKOLIKA VÝHYBEK (- jenž jiným vlakům fungují)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 07.11.2014 22:59, celkem upraveno 1 x.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 18.5.2014 10:16

Musím dodat, že DOV (datově ovládané výhybky) sice velmi pravděpodobně značně sníží (proti současné praxi s ROV) jízdu nesprávným směrem postavené výhybky, ale (dle mne) však zcela nemohou tomuto zabránit, a to z níže uvedených důvodů:
1.) vozidlo na pravidelné trase sice bude - respektive mělo by stále vysílat stejný kód, který budou znát všechny výhybky na příslušné trase (jejím směru) = při fungování techniky (vysílače/přijímače) toto nemůže ovlivnit chybný zásah řidiče (což je i opomenutí zásahu - např. odhlášení zastávky), ale pokud technika selže, tak vozidlo může pokračovat špatným směrem - díky souběžným chybám řidiče:
a) řidič ví, kam má správně jet, ale nestihne zastavit před špatně postavenou výhybkou (např. díky předcházející vysoké rychlosti či i jen sklouznutí vozidla)
b) řidič poplete směry, kterými chce křižovatkou jet a shodou okolností shodně s jeho chybně myšleným směrem se postaví/zablokuje výhybka , pro chybu přenosu(vysílání/přijímání dat)
2.) zejména pro jízdu vozidla mimo pravidelnou trasu - kromě totožných chyb jako v předchozím případě hrozí následující další chyba:
c) řidič (nejspíše nepostřehnutým překlepnutím či i klidně úmyslným omylem = díky chybnému porozumění obdrženého slyšeného příkazu, je přesvědčen, že má jet někudy, ale je to špatně) zadá ve vozidle (palubním počítači/ovládání DOV) špatný směr (či následující zastávku za křížením) a výhybka se následně postaví do jím chybně požadovaného směru a vozidlo do ní vjede z jednoho z důvodů uvedených a podtržených předchozích pod body a) či b).

Odpovědět