Škoda 15T ForCity

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Škoda 15T ForCity

Příspěvek od jara » 18.9.2008 16:51

MF píše:Mě se moc líbí, ale z nostalgie bych alespoň jednu osadil original starým typem tlačítek a vypínačů a kontrolek, které se dávaly na T3 v roce 62. Nebyl by pak ten panel bruntální :?: :D Starší řidiči by si nepřipadali tak ztraceni při pohledu na tato mikrotlačítka :)
A budku průvodčího by jsi osadil kde?

OT:Kdy nás svezete pane na pryžových kolech :-)

m@rtin
Uživatel

Příspěvek od m@rtin » 18.9.2008 16:23

carnero:
Než začneš psát blbosti, zjisti si nejdříve informace.

1) Ano, pražská tramvajová síť je v celosvětovém měřítku specifická - poloměry oblouků, stoupání, obsazenost lidmi
2) Neexistuje žádná jiná tramvaj na světě, která splňuje tyto požadavky dohromady:
-nápravovou hmotnost pod 10 t
-100% adhezi
-100% nízkopodlažnost
-všechny podvozky otočné.

Jakýkoliv jiný typ tramvaje (Citadis, Cityrunner, ULF, 14T, Combino, Končar aj.) vždy alespoň nesplňuje jednu podmínku. Proto je tudíž do Prahy nevhodný. Můžeš prostě doklečka zesměšňovat "specifikum" pražské tramvajové sítě, ale fakt je ten, že 15T je tramvaj ušitá namíru Praze. A žádný jiný výrobce od Siemensu přes Bombardier až po Alstom nebyl ochoten tramvaj těchto požadavků vyrobit. Tramvaj není sériovka, jako osobní automobily, kterých továrny chrlí dnes a denně tisíce. Tramvaj je vždy pro daného zákazníka vyrobená namíru. Říkej si co chceš, ale vzhledem ke známým faktům, je v tuto chvíli 15T tramvaj nejlépe vyhovujícím vozidlem pro pražskou síť.

P.S.
Když už se tu snažíš zpochybňovat šířku a světlost interiéru, zkus si zjistit, jestli tebou zmiňované "lepší" tramvaje dokáží splnit průjezdní profil Prahy? Jestli dokážou jezdit přes Malou Stranu, abys nemusel zbourat 300 let starý kostel atp.

A že Siemens odchází z Prahy? Děkuji, ale Combina by v Praze znamenaly snad ještě větší problém než Poršetry.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 18.9.2008 15:53

Mě se moc líbí, ale z nostalgie bych alespoň jednu osadil original starým typem tlačítek a vypínačů a kontrolek, které se dávaly na T3 v roce 62. Nebyl by pak ten panel bruntální :?: :D Starší řidiči by si nepřipadali tak ztraceni při pohledu na tato mikrotlačítka :)

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Škoda 15T

Příspěvek od demon » 18.9.2008 15:14

carnero píše:U zmíněného Cityrunneru se mi zdá, že má všechny tři podvozky také otočné. Nechci si doma postavit tramvaj (no, i když...), jen se snažím dobrat toho, proč 15T vypadá takhle když jinde na světě jezdí tramvaje jiné a myslím že lepší.
Pokud vím, tak Cityrunner má podvozky pevné a ještě nádavkem ne všechy hnané a kromě to "vlastní" i takové vymoženosti jako jsou sedačky na soklu a úzký průchod přes měchy.
Takže ač škodovku zrovna nemusím, za 15T jí dávám výbornou (pokud tedy ještě předvede že umí i jezdit :lol: ) a držím palce.
Jestli hledáš technologickou špičku, pak právě s ní máš tu čest... :wink:

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 18.9.2008 14:39

carnero píše:počítám, že to má nějaký důvod jako všechno. Znalosti, peníze, místní svršky, ostré zatáčky, Bém...
...Patenty? Průmyslové vzory?

carnero
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od carnero » 18.9.2008 14:35

slimman píše:Máš požadavek na 100% nízkopodlažní tramvaj s plně otočnými a hnacími podvozky. Prosím, najdi mi lepší řešení.
Nejsem konstruktér kolejových vozidel, takže Ti těžko najdu řešení zrovna já :D U zmíněného Cityrunneru se mi zdá, že má všechny tři podvozky také otočné. Nechci si doma postavit tramvaj (no, i když...), jen se snažím dobrat toho, proč 15T vypadá takhle když jinde na světě jezdí tramvaje jiné a myslím že lepší. Nevím jak se líp zeptat. Hledám (hledal jsem dlouho a nenašel, tak se ptám) důvod, proč je to takhle... počítám, že to má nějaký důvod jako všechno. Znalosti, peníze, místní svršky, ostré zatáčky, Bém... něco způsobuje, že ta tramvaj je na první pohled jiná a spousta technologie zasahuje do salónu cestujících.

slimman
Uživatel

Příspěvek od slimman » 18.9.2008 14:12

carnero píše: Nejde mi o kritiku Škody. Spíš mě zajímá, proč Škoda používá právě tato technická řešení, když jsou lepší. Zda je to historie (nic jiného nikdy nedělali, tak to neumí) nebo cena (Praha a jiná podobná města víc nezaplatí a tak tu budou navěky jezdit takové věci).
Máš požadavek na 100% nízkopodlažní tramvaj s plně otočnými a hnacími podvozky. Prosím, najdi mi lepší řešení.

carnero
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od carnero » 18.9.2008 13:54

Absolut:
Já vím, že je to srovnávání nesrovnatelného. Ve světle Tvého příspěvku je pak otázka "proč nepoužijí jiné řešení". Zdá se mi, že v 15T je stále hrozně moc prostoru zabitého technologickou částí tramvaje. Což je pro cestující docela škoda, zvlášť když je zřejmé, že řešit to možné je.

Jinak rozdíl vidím nejen v měchu. Třeba i v tom, že sedačky jsou často posazené na soklu (u podvozků) nebo na výdechu místo na tenké šikmé tyči jako třeba ve Waně. Jsou to sice drobnosti, ale víc místa nikdy neuškodilo a když člověk veze víc než jen mobil v ruce, hodí se to (aby si důchodci své nákupy nemusely dávat na vedlejší sedačku a mohli je zasunout na podlahu pod tu svou, např.). Určitě se to také snadněji udržuje a čistí.

Nejde mi o kritiku Škody. Spíš mě zajímá, proč Škoda používá právě tato technická řešení, když jsou lepší. Zda je to historie (nic jiného nikdy nedělali, tak to neumí) nebo cena (Praha a jiná podobná města víc nezaplatí a tak tu budou navěky jezdit takové věci).

dušan
Uživatel
Bydliště: v roce 2015 u nové tramvajové trati, tedy dá-li Bůh,Bém a DP

Příspěvek od dušan » 18.9.2008 13:51

Oskar píše:Hmm, pak se ovšem nabízí otázka, proč tam to tlačítko je, když je zbytečné. A ostatně ve 14T jsem ho už minimálně jednou viděl použít.
já nepopírám tlačítko kolejové brzdy, jen jsem napsal, že pokud ho budu nutně potřebovat, rychlejší je použít řadič. jinak na přibrždění je super, ale to ho potom nehledám, neb nepospíchám.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 18.9.2008 13:23

TraI, ty to pořád nechápeš? Praha není vyjímečná klejovou sítí, ale chováním zákazníka! A neplést uživatele se zákazníkem, prosím. Zákazník Škodovky je DPP. Uživatelé tramvaje jhsou zákazníky DPP, nikoli Škodovky.

Neodpustím si poznámku: Když se zaváděl před 10 lety Ropid, tak jsme ze srandy s Robertem Marou říkali, že cestující - uživatel MHD je teď "Klient", dříve "Kaštan", protože se začalo machrovat se standardy kvality. Dnes bych si dovolil říci, že dochází k návratu ke kaštanu.

Kdyby DPP chtěl Flexity, mohl mít Flexity. O tom je skutečně nyní blbost debatovat, protože to tak nebude. A způsob využití fabriky, kterou nějaká firma koupí, je opravdu jen a jen čistě odobní problém dotyčné firmy. Když si u mě v baráku otevře někdo pekařství a jeho koblihy mi nebudou chutnat, tak si je můžu kupovat v supermarketu na hlavní ulici.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 18.9.2008 13:14

Čímž se v kruhu vracíme k tomu, že tlačítko by mělo být rychle a poslepu dostupné 8-)

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 18.9.2008 13:10

Oskar píše:Hmm, pak se ovšem nabízí otázka, proč tam to tlačítko je, když je zbytečné. A ostatně ve 14T jsem ho už minimálně jednou viděl použít.
Kupř. pro případ selhání řadiče? U nouzových udělátorů trocha redundance neuškodí.

TraI
Uživatel

Příspěvek od TraI » 18.9.2008 12:46

Bez ohledu na to, že tady někdo nad první prezentací reálné 15T jásá, je tato tramvaj v prvé řadě poplatná konstrukční nemohoucnosti Škodovky a zvláštním požadavkům DP, které nikdy nehájily zájem zákazníka - uživatele - cestující veřejnosti, ale vždy rigidně buď nějaké normy či předpisy nebo pohodlí svých lidí.
Škodovka jenom pořád vyvíjí trakař a v 21. století objevuje Ameriku.
Za 60 mil. Kč by mohl být prakticky jakýkoli (také na zakázku pro Prahu uzpůsobený) model Bombardier nebo by Siemens nemusel odcházet ze Zličína (kdyby měl takovéhle zakázky, které nevím jestli za úplatu dostává Škodovka se svým "lobbingem").
Směju se všem "argumentům" typu Praha je strašně specifická, proto bude nová tramvaj v salónu pro cestující muset být úzká (přece ty podvozky a pohony...), proto nebude mít klimatizaci pro cestující (máme nejvíc zastávek na světě a strašně větráme), řidič je pán (a tak má obývák s vlastním vchodem a ledničkou)...
Zaznělo tu také něco o vnějším informačním systému. nedovedu si představit jiného "světového" výrobce, který by zbrusu nový model osadil na čelo principielně jiným zobrazovačem než boky. Není to drobnost, je to otázka viditelnosti (to, co je na čele je vidět daleko hůř a mělo by jít do technologického důchodu), a pak také vkusu - myslím tedy nevkusnosti kombinace dvou barev, dvou typů...
Ale jak říká pan Šteiner, bude to první 100% nízkopodlažní tramvaj v naší zemi. Někomu to stačí =D>

Bobek
Šťoura

Příspěvek od Bobek » 18.9.2008 12:45

Oskar píše:Nemůžu si pomoct, ale čelní panel vidím jako zelený. Mám v nepořádku zrak (a) , nebo EMtest vyrábí také transparenty se zelenými LEDkami (b), nebo čelní panely nejsou od EMtestu (c)?
c) je správně. Tenhle vzorek je osazen vším možným, tedy různé interiéry, panely od EMtestu i Buse (a nevím, jestli ještě něco :)).

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 18.9.2008 12:35

Hmm, pak se ovšem nabízí otázka, proč tam to tlačítko je, když je zbytečné. A ostatně ve 14T jsem ho už minimálně jednou viděl použít.

Odpovědět