Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
vencavasek
Uživatel

Re: Orientační a informační systémy

Příspěvek od vencavasek » 07.9.2014 17:27

9001 píše:Ovšem zůstává otázka. Opravdu je odpočet tak nutný, když maximální interval pražského metra je 10 minut?
Mobil nebo deštník taky nejsou nutný, ale občas se fakt hoděj 8-)
Myslím, že když ti metro ujede o pár sekund a cesta domů se ti prodlouží třeba o 25 % (nebo i víc), prostě to naštve. A prozákaznická firma (ke které má DP zatím bohužel ještě daleko) by měla udělat všechno proto, aby neměla naštvané klienty.

Mimochodem, můj soukromý tip je, že kdybychom udělali anketu mezi cestujícíma, tak aspoň 80 % bude pro.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 07.9.2014 16:13

vencavasek píše:
Proxy píše:Ve vestibulech časy uvedeny zřejmě nebudou. Prý je to proto, aby lidé nedobíhali soupravy a nehrozilo jejich zranění na eskalátorech.
To chápu a uznávám jako rozumný důvod - někteří by se snažili dohnat i nestihnutelné. Ale napadá mě elegantní řešení - třeba ve vestibulu na Andělu by mohl odpočet po 0:50 rovnou přeskočit na odpočet do další soupravy. Na Národní třídě by se odpočítávalo třeba jen do 1:40 atd., prostě podle vzdálenosti od tabule na nástupiště. Tak by nikdo neměl tendenci dostat se dolů za 30 vteřin.
Ovšem zůstává otázka. Opravdu je odpočet tak nutný, když maximální interval pražského metra je 10 minut?

vencavasek
Uživatel

Příspěvek od vencavasek » 07.9.2014 16:10

Proxy píše:Ve vestibulech časy uvedeny zřejmě nebudou. Prý je to proto, aby lidé nedobíhali soupravy a nehrozilo jejich zranění na eskalátorech.
To chápu a uznávám jako rozumný důvod - někteří by se snažili dohnat i nestihnutelné. Ale napadá mě elegantní řešení - třeba ve vestibulu na Andělu by mohl odpočet po 0:50 rovnou přeskočit na odpočet do další soupravy. Na Národní třídě by se odpočítávalo třeba jen do 1:40 atd., prostě podle vzdálenosti od tabule na nástupiště. Tak by nikdo neměl tendenci dostat se dolů za 30 vteřin.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 07.9.2014 15:21

MM-Mikulovsky píše:2.) velmi mne zajímá, jestli se zároveň zavede zobrazování oněch časů na panelech nad vstupy do vestibulů (které jsou snad dvouřádkové a dosud se používají jen k zobrazení informací "provoz metra ukončen/přerušen ....", protože toto umístění údaje o odjezdu by bylo ještě smysluplnější - člověk by věděl jak moc má (ne)spěchat dolů na nástupiště k vlaku jedoucího jím potřebovaným směrem.
Ve vestibulech časy uvedeny zřejmě nebudou. Prý je to proto, aby lidé nedobíhali soupravy a nehrozilo jejich zranění na eskalátorech.

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 07.9.2014 15:01

Oukej, ale tady http://www.prazsketramvaje.cz/view.php? ... 2014061701 je buď odkaz na tuhle mapu nebo výhled od 13., tu variantu od 8. fakt nikde nevidim.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 07.9.2014 14:56

ElWapp píše:Možná jsem něco přehlédl, ale neměly by tady už být 2, 4, 6 a 13?
http://www.prazsketramvaje.cz/trasyline ... aktual.pdf
Ano, přehlédl, že 6. 9. je sobota a od 8. 9. je nová mapa ;-)

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 07.9.2014 14:30

Možná jsem něco přehlédl, ale neměly by tady už být 2, 4, 6 a 13?
http://www.prazsketramvaje.cz/trasyline ... aktual.pdf

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 07.9.2014 12:39

tak už se zde (poprvé cca na jaře) avizované blíží:

Cestující v metru se už brzy ve stanici dozví, kdy přijede další souprava
http://www.metro.cz/cestujici-v-metru-s ... e-deje_row

jen musím dodat:
1.) v článku uvedené zobrazování času do příjezdu/odjezdu následující soupravy na středovém nástupištním panelu je rozhodně lepší/viditelnější řešení než dosavadní zobrazování tohoto údaje v některých stanicích na 2 projekčních plochách za kolejištěm, jejichž obsah je vidět jen z nepatrného zlomku délky nástupiště.
2.) velmi mne zajímá, jestli se zároveň zavede zobrazování oněch časů na panelech nad vstupy do vestibulů (které jsou snad dvouřádkové a dosud se používají jen k zobrazení informací "provoz metra ukončen/přerušen ....", protože toto umístění údaje o odjezdu by bylo ještě smysluplnější - člověk by věděl jak moc má (ne)spěchat dolů na nástupiště k vlaku jedoucího jím potřebovaným směrem.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 06.9.2014 0:16

willyjeff píše:Po pěti kolech na 22 a dnes po pěti na 18 jsem usoudil, že nová zastávka Odborů je nahraná, jako by ta paní říkala: "Od boru". Chybí mi tam ta dlouhá koncovka a má to takovou intonaci s tím důrazem na "od" že to zní jako předložka. Tak jsem si tu zastávku přejmenoval na "lesík". Stromy tam jsou, tak co... 8-[
ovšem pozor - v týdnu jsem tam zpozoroval změnu = již není v oné zastávce v hlášení "přestup na metro"!

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 05.9.2014 16:44

Po pěti kolech na 22 a dnes po pěti na 18 jsem usoudil, že nová zastávka Odborů je nahraná, jako by ta paní říkala: "Od boru". Chybí mi tam ta dlouhá koncovka a má to takovou intonaci s tím důrazem na "od" že to zní jako předložka. Tak jsem si tu zastávku přejmenoval na "lesík". Stromy tam jsou, tak co... 8-[

FiJi
Uživatel

Příspěvek od FiJi » 05.9.2014 12:57

fricoolinek2 píše:Neuvažuje se o nějaké navigaci na zastávkách, jenž mají více než dvě nástupiště proti sobě?
To nejsou jen zastávky s více nástupišti, to jsou i přestupy mezi různými prostředky (bus, tram, metro, vlak). A souvisí to s obecně tragickou úrovní informačních systémů nejen ve veřejné dopravě, ale ve veřejném prostoru vůbec. Nedávno jsem cizincům ve vestibulu metra Náměstí republiky vysvětloval, jak se dostanou na hlavní nádraží - a nejjednodušší by bylo poslat je metrem přes Florenc.. Neřekl bych, že je hlavní nádraží tak nevýznamné, že by si nezasloužilo být uvedeno hned ve vestibulu metra, a na povrchu pak ukazatele z Masaryčky na hlavní nádraží i zpět. To se pořád řeší propojení nádraží pojízdným chodníkem, stěhování do podzemí nebo společné informační tabule o odjezdech, ale umístit teď pár směrovek, to ne.
Na Spořilově jsem už také bloudil, ale ono se to týká vlastně všech zastávek, jde jsou víc než dva označníky naproti sobě. Zvlášť když ROPID prosazuje metrolinky s přestupy. Když vystoupím na přestupní zastávce, měl bych se hned na místě dozvědět, kudy mám přestoupit. Ne že to musím mít nastudované předem z mapy. Dokonce by se to mohlo zobrazovat předem na tom LCD panelu v autobusu - kdyby se zkrotilo to umělecké dílo "zastávky v zatáčce", místa by tam bylo dost.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 05.9.2014 11:53

fricoolinek2 píše:Neuvažuje se o nějaké navigaci na zastávkách, jenž mají více než dvě nástupiště proti sobě? Dnes jsem byl například totálně "vypečen" na Spořilově. Vystoupil jsem ze 170 (směr JM) a potřeboval se dostat na Slavii. 170 (směr JM) sdílí jedno nástupiště s linkami 135 apod. (směr ZC), ovšem protější nástupiště používá už jen 170 (směr PČ) a 118 (směr SN), jak má někdo, neznalý místních poměrů vědět, že zastávka busů 135 apod. (směr DC) je až v ulici "Na Chodovci" se kterou nemá žádný "vizuální" kontakt? Myslím si, že nějaké jednoduché schéma by nebylo nákladné a velice by usnadnilo orientaci...
Souhlas, ten Spořilov je obzvláště krutej. A takových zastávek je po Praze více. Já vždycky lehce bloudím na Přístavišti při přestupu z tramvaje k autobusu.

fricoolinek2
Uživatel
Bydliště: 4 5 12 20 54 120 130 170 230 558 601 RIP: 6 13 14 126 128 192 246 247 248 501 514
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fricoolinek2 » 03.9.2014 13:09

Neuvažuje se o nějaké navigaci na zastávkách, jenž mají více než dvě nástupiště proti sobě? Dnes jsem byl například totálně "vypečen" na Spořilově. Vystoupil jsem ze 170 (směr JM) a potřeboval se dostat na Slavii. 170 (směr JM) sdílí jedno nástupiště s linkami 135 apod. (směr ZC), ovšem protější nástupiště používá už jen 170 (směr PČ) a 118 (směr SN), jak má někdo, neznalý místních poměrů vědět, že zastávka busů 135 apod. (směr DC) je až v ulici "Na Chodovci" se kterou nemá žádný "vizuální" kontakt? Myslím si, že nějaké jednoduché schéma by nebylo nákladné a velice by usnadnilo orientaci...

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 02.9.2014 11:17

Na 15T při dešti zapínám zrcátka i čelní sklo...

Bobek
Šťoura

Příspěvek od Bobek » 02.9.2014 11:04

Vzhledem k povaze kondenzace by pomohlo vyhřívat sklo, popřípadě vnějšek vozu. :lol:

Odpovědět