Rozumné, ale v tom případě nechápu, proč spoje, které z Výtoně zatahují na Pankrác budou mít také číslo 17 nebo 27?Brejšín píše:1) Rozdílné označení pouze ve směru pásmování: neb opravdu ve směru do Modřan mě absolutně nezajímá zda spoj vyjel z Výstaviště či Ďáblic. (pokud jsem ultra šotouš můžu si to najít na webu). Jiný příklad je 179/184, opravdu nevím proč ve směru do Butovic se vše nemůže jmenovat 179 abych na zastávce měl jen jeden JŘ a měl radost jak linka v této trase jezdí často a nemusel vzájemně kombinovat dva JŘ (ještě každý z jiné strany sloupku) a porovnávat zda to nebude rychlejší jinudy.
Linkové vedení
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- Proxy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Denní linkové vedení - připomínky a návrhy
Sice jsem proti označovaní kratších spojů téže linky jiným číslem, od toho právě slouží zobrazení konečné kam spoj jede. Neb potom by jsme mohli označení konečné odstranit úplně a vlastně i každý směr linky označit jinou číslicí aby bylo jasné jestli spoj jede tam či zpět. 
Nicméně jsem ochoten číselné odlišení přijmout s několika ALE:
1) Rozdílné označení pouze ve směru pásmování: neb opravdu ve směru do Modřan mě absolutně nezajímá zda spoj vyjel z Výstaviště či Ďáblic. (pokud jsem ultra šotouš můžu si to najít na webu). Jiný příklad je 179/184, opravdu nevím proč ve směru do Butovic se vše nemůže jmenovat 179 abych na zastávce měl jen jeden JŘ a měl radost jak linka v této trase jezdí často a nemusel vzájemně kombinovat dva JŘ (ještě každý z jiné strany sloupku) a porovnávat zda to nebude rychlejší jinudy.
2) Značení ve směrů pásmování: zásadně 17/27 či 179/184 aby na první pohled bylo jasné že tyto dvě různé linky mají něco společného (kupodivu trasu)
3) svazky 17/27, 179/184 musí mít společný JŘ jehož návrh je přiložen.
Nicméně jsem ochoten číselné odlišení přijmout s několika ALE:
1) Rozdílné označení pouze ve směru pásmování: neb opravdu ve směru do Modřan mě absolutně nezajímá zda spoj vyjel z Výstaviště či Ďáblic. (pokud jsem ultra šotouš můžu si to najít na webu). Jiný příklad je 179/184, opravdu nevím proč ve směru do Butovic se vše nemůže jmenovat 179 abych na zastávce měl jen jeden JŘ a měl radost jak linka v této trase jezdí často a nemusel vzájemně kombinovat dva JŘ (ještě každý z jiné strany sloupku) a porovnávat zda to nebude rychlejší jinudy.
2) Značení ve směrů pásmování: zásadně 17/27 či 179/184 aby na první pohled bylo jasné že tyto dvě různé linky mají něco společného (kupodivu trasu)
3) svazky 17/27, 179/184 musí mít společný JŘ jehož návrh je přiložen.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
pawel: Opět naprostý souhlas. Někdo hold hledá problém kde není. Že by DPP přišel o klienta? Nebo že to je špatné pro klienta? Osobně si myslím, že jeden bezdák v přetopené tramvaji odradí víc lidí, než pásmování. Hlavně u nás vše tak trochu funguje jako hláška z filmu o hospodě. Pivo teplý jak ..., obsluha na exkrement a pořád sem někdo leze.
Pokud je cestující naprosto laxní vůči označení, tak mu nepomůže nic...
K Evropské. Osobně by bylo nejlepší obracení ve VO. Je to zajištěné SSZ, pokud by tam jezdilo solo, tak úplně ok. Průjezd DŠ by zbytečně neumožnil dorovnání do časů a víme jak to dopadá na dvoukolejové konečné když tam končí tři linky...
Pokud je cestující naprosto laxní vůči označení, tak mu nepomůže nic...
K Evropské. Osobně by bylo nejlepší obracení ve VO. Je to zajištěné SSZ, pokud by tam jezdilo solo, tak úplně ok. Průjezd DŠ by zbytečně neumožnil dorovnání do časů a víme jak to dopadá na dvoukolejové konečné když tam končí tři linky...
A že někde to tak opravdu funguje.. třeba Norimberk U1, U2, U3, U11, U21...ElWapp píše:Ono to, že to jde, je vidět i na takovém metru. To bychom mohli mít hned linku D Ládví Háje, E Dejvická Skalka a F Letňany Kačerov
Sám jsem pro co nejméně linek. Co za řešení vidím je 4 a 4E po vzoru z Německa. Ale to vyžaduje pozornost cestujících na přijíždějící tramvaj a mají číst 17 Výstaviště či 17E Výstaviště? Obojí vyžaduje gramotnost cestujících.
ad 20, 26: souhlas s paní z dejvic. situace je příšerná, ale může za ni zejména město/DP (?), proto, že dovolil zabrání smyčky ČV bez jakékoli náhrady. už jsem také na P6 a ropid psal, že současný stav (přeplněnost tramvají na evropské) je neúnosný. posila je podle mě nutná a několik řešení by se (bývalo) nabízelo:
-otáčení ve VO (nic moc)
-obrat DŠ formou průjezdu = vejde se o linku víc
-zřízení provizorního obratiště někde na ČV á la sparta (užití kolejové konstrukce ze sparty?), přesun části KT do VO, zřízení linky Podbaba-ČV (v KT)
-provoz linky 26 v nižším intervalu (a z toho plynoucí korekce v LV... takže to raději ne)
ad 17: nedramatizoval bych to (pokolikáté už!). kdo se nedívá na konečnou, tomu nepomůže ani číslo linky. stejné situace se stávaly denně na lince 23, kdy lidi dojeli do smyčky královka. stalo se to dokonce i mě - člověk se prostě zamyslí a najednou je jinde. dokonce se mi i stalo, že jsem ve vysočanech nastoupil do B, začet se do knihy a ocitl se na rajské zahradě místo v centru. a taky nepovažuju za nutné zřizovat B1 ČM>ZL, B2 ZL>ČM, B1a Českom.>Sm.n., B2a... etc. Prostě si zvykněme na pásmování, není to tak zlé a ve světě je to běžné. a díky pásmování není nutné měnit každou chvíli LV (viz metro, kde se pásmo na v tichosti zavádí/ruší podle fin.situace a změna proběhne jen formou změny JŘ - žádné nové plánky apod.).
ale o tom všem jsme se tu už mnohokrát bavili. raději bych se tedy vrátil k té evropské...
-otáčení ve VO (nic moc)
-obrat DŠ formou průjezdu = vejde se o linku víc
-zřízení provizorního obratiště někde na ČV á la sparta (užití kolejové konstrukce ze sparty?), přesun části KT do VO, zřízení linky Podbaba-ČV (v KT)
-provoz linky 26 v nižším intervalu (a z toho plynoucí korekce v LV... takže to raději ne)
ad 17: nedramatizoval bych to (pokolikáté už!). kdo se nedívá na konečnou, tomu nepomůže ani číslo linky. stejné situace se stávaly denně na lince 23, kdy lidi dojeli do smyčky královka. stalo se to dokonce i mě - člověk se prostě zamyslí a najednou je jinde. dokonce se mi i stalo, že jsem ve vysočanech nastoupil do B, začet se do knihy a ocitl se na rajské zahradě místo v centru. a taky nepovažuju za nutné zřizovat B1 ČM>ZL, B2 ZL>ČM, B1a Českom.>Sm.n., B2a... etc. Prostě si zvykněme na pásmování, není to tak zlé a ve světě je to běžné. a díky pásmování není nutné měnit každou chvíli LV (viz metro, kde se pásmo na v tichosti zavádí/ruší podle fin.situace a změna proběhne jen formou změny JŘ - žádné nové plánky apod.).
ale o tom všem jsme se tu už mnohokrát bavili. raději bych se tedy vrátil k té evropské...
Taky se dopustím názoru. Možná není systém, kdy každá 17 končí jinde, kdovíjak průhledný, přesto mi přečíslování nepřijde jako ideální způsob řešení. V tom okamžiku by se pro většinu cestujících (kteří nesledují JŘ apod.) 17 stala normální linkou s běžným intervalem a navíc by vznikla jiná normální linka s normálním intervalem. Z marketingového pohledu to rázem ani nemůže být tak přitažlivé: nebudou se tak k ní stahovat cestující (které láka krátký interval) a ostatní neduhy (zaseknutí dlouhých 17 v Trojské = jezdí z města jen krátké) to stejně nevyřeší.
Osobně mi systém přijde funkční - tramvaj MÁ (krom zadního transparentu) označení kam jede, tramvaj HLÁSÍ, že končí na Výstavišti, v JŘ JE UVEDENO, které vlaky kam jedou. Stejně jako v metru není problém počkat na další vlak jedoucí na vzdálenější konečnou. A zmíněné nepravidelnosti by určitě mohla vyřešit flexibilní dispečerské řízení.
Osobně mi systém přijde funkční - tramvaj MÁ (krom zadního transparentu) označení kam jede, tramvaj HLÁSÍ, že končí na Výstavišti, v JŘ JE UVEDENO, které vlaky kam jedou. Stejně jako v metru není problém počkat na další vlak jedoucí na vzdálenější konečnou. A zmíněné nepravidelnosti by určitě mohla vyřešit flexibilní dispečerské řízení.
Kompromisem ve značení by mohlo být označení metrolinek čísly 1-9 a doplněním písmene konečné. Místo 17 tedy např. 7V (na Výstaviště) a 7D (do Ďáblic). Výhody - intuitivní, vleze se to do zadních BUSE, pořád je tam zjednodušení linkového vedení, takže místo dvou různých čísel si pamatuju jedno. Nevýhody - v současnosti není mezi 1-9 žádná volná číslice, což by znamenalo složitější přečíslování ještě jiné linky. Sám přiznávám, že tohle je silné proti, to by znamenalo hodně zmatků. Spíš to píšu jako takovou ideu, kdyby se dnes začínalo z ničeho.
PS jestli umí zadní BUSE tři znaky vedle sebe, pak přečíslování odpadá a je to použitelné okamžitě.
PS jestli umí zadní BUSE tři znaky vedle sebe, pak přečíslování odpadá a je to použitelné okamžitě.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
MF: Tak pochopitelně nejde o číslo 27, ale o to aby to prostě mělo svě číslo. Na 27 je prostě zatím jen vydaná licence... A obecně je "27" normální linka, klidně by mohla mít třeba číslo 13, když je volné. Prostě spolu jedou linky 13 a 17 a 13 je kratší... Žádný problém. Jako 22 a 23. Přece nikdo nebude tvořit linku 62 Vypich - Kubáň. To by pak bylo daleko zmatečnější, protože to číslo je úplně mimo. A přitom by ta linka taky jezdila CD, CT. Zvláštní čísla jsou pro linky, co jezdí jednou za tři roky na mláďátka, nebo každý pátek odvezou lidi k metru. Pak ať mají 4X, 6X jánevímco... Ale denní linka CD,CT prostě ať má číslo v sadě denních linek a když to jde, naznačí se, že mají něco společného tou 7 na konci.
Je to sice hezké mít 27, ale je to nekoncepční vůči ostatním linkám. Co třeba 16 a 26? Nebo 10 a 20. Já si myslím, že když už by se krátké 17ky přečíslovaly, tak na nějakých 17+30, aby se třeba jednou v budoucnu mohla zkrátit i linka 1 na 31 i linka 26 na 56. I když samosebou by to znamenalo přečíslovat noční o deset výše
a i pro ně by se to pak mohlo případné zkracování použít 61-91 až 69-99. Ovšem za předpokladu přeznačení historické 91 
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Zapomněl jsi na združený ZJŘ, na nějž tu byl v jiném vlákně mimochodem dotaz viewtopic.php?f=14&t=547#p137156, když z krátké 17 uděláš 27 (či něco jiného), tak potřebuješ na každé zastávce zvláštní archy ZJŘ - ikdyž to bude skoro šul nul (teď jsou vlastně taky dva - pro prac. dny a víkend).demon píše:Nějak mi pořád uniká ta podstata zjednodušení, když sám připouštíš matení cestujících a nádavkem dodáváš, že tě tohle matení vůbec nezajímá...9001 píše:Metrolinka pro mě podstatné zjednodušení je. Když dobíhají, tak pro ně je hlášení, vlak končí dříve. Když neposlouchají jejich problém. Nemůžeme každého vodit za ručičku jako malé dítě....![]()
To neni moc hezkej přístup k zákazníkovi.
Jednodušší pro cestujícího je prostě vědomí, že chci-li do Holešovic, můžu se spolehnout na 17, zatimco případná 27 (nebo chcete-li 17B) mi moc nepomůže, než ruská ruleta současná m17, která mě dovézt může a nebo taky ne...
Takže jediná úspora kterou vidim, je za výrobu plastovejch cedulí do Suček...
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Kdesi už jsem psal o tom, že když mám 100% jistotu, že za minutu (dvě, max. tři) přijede vlak, co mě odveze dál a pojede ze stejného nástupiště, stejným směrem, dokážu pochopit, že to je stejná linka. I když osobně bych např linky C a C1 a A a A1 klidně uvítal.ElWapp píše:Ono to, že to jde, je vidět i na takovém metru. To bychom mohli mít hned linku D Ládví Háje, E Dejvická Skalka a F Letňany Kačerov
Když mě 17 odveze do parku, protože jsem dobíhal zezadu a hlášení jako 90% lidí nevnímám, bo si čtu nebo mám hudbu na uších, tak mám vztek. A když to naopak slyším a na Veletržní vylezu, a pa tam čekám 25 minut, neboť jezdí jen krátké 17, protože dlouhé se zasekly na Trojské a teď jsem chytil díru. A když chci na Kyselovu, musím po 20 minutách vlézt do 14 a ještě přestupovat a doma pak vyprávím, jak mi přijely 4 sedmnáctky, tedy linky, co jedou na mou zastávkou, ale žádné se tam nechtělo.
9001: 27 je prostě přehlednější, nerozumím té posedlosti mít v Praze jen jedno
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nějak mi pořád uniká ta podstata zjednodušení, když sám připouštíš matení cestujících a nádavkem dodáváš, že tě tohle matení vůbec nezajímá...9001 píše:Metrolinka pro mě podstatné zjednodušení je. Když dobíhají, tak pro ně je hlášení, vlak končí dříve. Když neposlouchají jejich problém. Nemůžeme každého vodit za ručičku jako malé dítě....
To neni moc hezkej přístup k zákazníkovi.
Jednodušší pro cestujícího je prostě vědomí, že chci-li do Holešovic, můžu se spolehnout na 17, zatimco případná 27 (nebo chcete-li 17B) mi moc nepomůže, než ruská ruleta současná m17, která mě dovézt může a nebo taky ne...
Takže jediná úspora kterou vidim, je za výrobu plastovejch cedulí do Suček...
Ono to, že to jde, je vidět i na takovém metru. To bychom mohli mít hned linku D Ládví Háje, E Dejvická Skalka a F Letňany Kačerov
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Petr: To není o mé věčné opozici to je o tvé věčné nespokojenosti.
Metrolinka pro mě podstatné zjednodušení je. Když dobíhají, tak pro ně je hlášení, vlak končí dříve. Když neposlouchají jejich problém. Nemůžeme každého vodit za ručičku jako malé dítě.
K tvé babičce. Pochybuji, že jezdí v pátek a v sobotu večer (tam jsem s tebou souhlasil, že je to paskvil
). Druhá věc. Pochybuji, že v tomhle věku dobíhá. Třetí věc, nápisy konečných jsou jak tele a ty předpokládám přečte.
K tvé zrůdnosti. Ok, ale tam je chyba v lidech co tvoří jízdní řád a ne v systému pásmování
.
Já fakt nevím co máš za problém. Hledáš ho někde kde vůbec není. Podívej se na tyto jízdní řády busů. Taky jedou cik cak a nikomu to nevadí.
http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortal ... _4%29T.pdf
http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortal ... _6%29Z.pdf
A to jsem vytáhl jenom ty ze svého okolí...
Metrolinka pro mě podstatné zjednodušení je. Když dobíhají, tak pro ně je hlášení, vlak končí dříve. Když neposlouchají jejich problém. Nemůžeme každého vodit za ručičku jako malé dítě.
K tvé babičce. Pochybuji, že jezdí v pátek a v sobotu večer (tam jsem s tebou souhlasil, že je to paskvil
K tvé zrůdnosti. Ok, ale tam je chyba v lidech co tvoří jízdní řád a ne v systému pásmování
Já fakt nevím co máš za problém. Hledáš ho někde kde vůbec není. Podívej se na tyto jízdní řády busů. Taky jedou cik cak a nikomu to nevadí.
http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortal ... _4%29T.pdf
http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortal ... _6%29Z.pdf
A to jsem vytáhl jenom ty ze svého okolí...
Co zavést systém 17/A a 17/B..Vlk se nažere a koza zůstane celá..