Linkové vedení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
MPL
Uživatel

Re: Denní linkové vedení - připomínky a návrhy

Příspěvek od MPL » 21.10.2010 9:26

Už jsem tu jednou dostal za "rejpání" do kvality jízdních řádů na jrportal-u vynadáno, ale nedá mi to, abych se přesto nezeptal:
Jak se tvoří jednotlivé jízdní řády pro tento portál? Z nějaké databáze, nebo je někdo "píše ručně"?
Proč se ptám: dnes jsem zjistil, že jsou zveřejněny nové jízdní řády od 23.10.2010. A ta moje zapeklitá "jednička" má zase problémy. V linkovém jízdním řádu jsou v ranní špičce Po-Čt (a možná i jinde, ale mně zajímá toto) uvedeny intervaly 10 minut, zatímco v jednotlivých zastávkových JŘ zůstávají intervaly 8 minut, tedy odjezdy např. ze zastávky Palmovka směr Petřiny jsou uvedeny v každém jízdním řádu jinak. :? Co je správně? (A jak k tomu může dojít?)
Předem děkuji za odpověď od "znalých". :)

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 05.9.2010 23:07

proboha netahejte do toho zase ty turisty, praha je tu pro své obyvatele a samozřejmě stejně tak i pro návštěvníky. doopravdy mi vadí tenhle xenofobní tón ("si z nich přece nesednem na zadek" a podobné). nicméně d-2 v této trase je nesmysl. ne kvůli turistům, ale protože k hradu se dá dojít od zastávky prašný most, případně se dá na vozovně SE/brusnici přestoupit na linku 22.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 05.9.2010 20:14

Pánové snad je tu MHD především pro Pražany. Turisti jsou sice hezká věc, ale zase všechno musí mít své meze. Proč si z nich máme sedat na zadek? Stejně je nejkrásnější jít přes Staré zámecké schody nahoru.

petr03
Uživatel

Příspěvek od petr03 » 05.9.2010 20:02

Nevim jak,ale zrovna dnes jsem nad timto premyslel,ze tu dvojku mohli ted pustit touto objizdkou.Ale asi by to bylo zbytecne.Zase ale na druhou stranu z Hradčanské ke hradu by pro turisty to mohlo byti zajimavejsi,nez z Malostranské.Ted kdyz je to nové.....
MF píše:Na hradě myslím moc lidí nebydlí, je to hlavně turistická zajímavost, čili žádný extra přepravní vztah k Petřinám. Nepředpokládám davy lidí, co jezdí z Petřin na hrad a zpátky. Kdo chce na Petřiny, tak hald musí přestoupit už na Malostranské na 18ku (tedy uvažuji li p obnovení kompletního Prašňáku).

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 05.9.2010 15:42

Na hradě myslím moc lidí nebydlí, je to hlavně turistická zajímavost, čili žádný extra přepravní vztah k Petřinám. Nepředpokládám davy lidí, co jezdí z Petřin na hrad a zpátky. Kdo chce na Petřiny, tak hald musí přestoupit už na Malostranské na 18ku (tedy uvažuji li p obnovení kompletního Prašňáku).

8251
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 8251 » 05.9.2010 15:17

MF píše:
8251 píše:Až bude zprovozněný Hládkov Tak co takhle zavést linku 2 v trase: Petřiny-Baterie-Hládkov-Pohořelec-Brusnice-Pražský Hrad-Královský Letohrádek-Hradčanská-Vítězné náměstí-Podbaba (Červený Vrch)? At je to trochu živější :-D A aspon by bylo Spojení od Hradu na Petřiny ;)
A k čemu by to asi tak bylo? Když hlavním úkolem této linky je spojení kulaťáku s Vozovnou SE a Petřinami? To jako když budu chcít jet na Kulaťák, tak kvůli tomu pojedu 15 minut oklikou nebo co?

To jo ale taky se chtěji lidé dostat od hradu na Petřiny :-) A stejně si spíše na této lince všímám že se využívají nejvíce zastávky OD Petřiny,Vojenská nemocnice,Vítězák,Dejvická a Sídl.Č.V. ;)

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 05.9.2010 15:02

8251 píše:Až bude zprovozněný Hládkov Tak co takhle zavést linku 2 v trase: Petřiny-Baterie-Hládkov-Pohořelec-Brusnice-Pražský Hrad-Královský Letohrádek-Hradčanská-Vítězné náměstí-Podbaba (Červený Vrch)? At je to trochu živější :-D A aspon by bylo Spojení od Hradu na Petřiny ;)
A k čemu by to asi tak bylo? Když hlavním úkolem této linky je spojení kulaťáku s Vozovnou SE a Petřinami? To jako když budu chcít jet na Kulaťák, tak kvůli tomu pojedu 15 minut oklikou nebo co?

8251
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 8251 » 05.9.2010 14:42

Až bude zprovozněný Hládkov Tak co takhle zavést linku 2 v trase: Petřiny-Baterie-Hládkov-Pohořelec-Brusnice-Pražský Hrad-Královský Letohrádek-Hradčanská-Vítězné náměstí-Podbaba (Červený Vrch)? At je to trochu živější :-D A aspon by bylo Spojení od Hradu na Petřiny ;)

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 05.9.2010 12:00

Musím uznat argument MMM, že taxi je skutečná, ale slabá konkurence. Zejména na Lazarské a vůbec v celém provozu je vidět, že je hrozně štve, že v noci MHD funguje. Je jasné, že všichni by s nimi nejeli, ale určité procento ano. Myslím, že noční linky nezaniknou na úkor denních. Mám za to, že noční provoz v Praze je jeden z nejlepších. Co očekávám v budoucnu je to, že bude narůstat počet cestujících a že buď budou jezdit na některých linkách soupravy, nebo se zruší čekačka a bude více pořadí..

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 05.9.2010 0:47

mart337 píše:Jinak mimochodem od 1.10. je krátká d17 v soupravách celodenně!
Je-li to pravda, je to jen dobře, protože to, dle mne, odráží stoupající vytíženost jednotlivých spojů i zastávek na trase - např. do zavedení M17 na Modřanská škola a Belárie někdo nastupoval DC/vystupoval ZC sporadicky, ale nyní se to stává pravidlem! Ve světle těchto skutečností mi nikdo nevyvrátí můj (zde na TF již zkritizovaný) názor, že TAXI je konkurence MHD - nikoliv však naopak, protože kdo chce jet TAXI, ten jím pojede ať je MHD sebelepší. Přepravu TAXI od dveří ke dveřím totiž MHD nikdy nahradit nedokáže, ale když MHD nenabídne služby v potřebném čase, směru a kapacitě, tak využití TAXI je jedno z možných (a často z prvních) náhradních řešení! Protože se mi zdá, že TAXI mají největší vytíženost v poměru osob pohybujících se po městě cca kolem jedné ráno a to zejména o víkendu, tak by v případě cca ročního udržení prodlouženého provozu MHD v této době mohlo přinést úspěch v jeho vytížení. Ovšem na druhou stranu „neměli by jsme se bát“ v dlouhodobě málo vytížených časech rozsah MHD co nejvíce omezit – narážím tu zejména na výjezdy prvních denních spojů o víkendu jako v pracovních dnech (zejména u TRAM – BUS v neděli začínaly/jí cca o hodinu později). Když v PD 1. spoje z pravidelných konečných vyjíždějí cca kolem 4:30, tak v sobotu by to mohlo být 5:15 a v neděli klidně 6:00, protože do práce jde, natož tak brzo, lidí minimum a tomu by bohatě stačila kapacita a interval nočních linek, které když později začaly, tak by mohly později i skončit!

mart337
Uživatel

Příspěvek od mart337 » 04.9.2010 18:47

Jinak mimochodem od 1.10. je krátká d17 v soupravách celodenně!

rusty9039
problémový jedinec

Příspěvek od rusty9039 » 04.9.2010 15:41

Byl to jen nápad. Stejně tam pojede výhledově Metro D takže vést tam linku 9 by bylo zbytečné a linka 3 má intervaly podobné lince 10, takže do Řep by musela vést další linka.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 04.9.2010 15:26

rusty9039: Doporučuju se někdy ráno projet z Modřan do centra (nebo odpoledne opačným směrem). M17 a jednou za 10 minut linka 3 je zatraceně málo na tak obydlené sídliště bez metra a jiné dopravy (přecpaný bus, který jede 20 minut od Thomayerky na Kačerov, nepovažuju vůbec za způsob dopravy!). A kdyby ráno 21 neposilovala z Braníka, tak se na Dvorcích vyskytne 50 lidí, kteří se už nedostanou do žádného vozu, protože obsazenost 17 bývá už tam 90%.

Zkrátka bych to nechal, jak to je v Řepích i Modřanech - pro každé z obou velkých sídlišť bez metra a s tramvají jednu metrolinku (9 a 17) a jednu doplňovačku (10 a 3) s posilovým spojem v další části trasy, kde už by mohly být vlaky "z konečné" plné a hrozilo by, že na zastávce zůstanou lidi (6 z Kotlářky, 21 z Braníka).
Řepská dopňovačka 16 je jako bonus, protože řepy jsou větší - 25 tis. obyv (Modřany 15 tis.), ale zase to mají blíž na metro.

rusty9039
problémový jedinec

Příspěvek od rusty9039 » 04.9.2010 15:06

MOp píše:Asi ano, když si to navrhnul. Já na tu tvou výhodu čekám. Kde bys je prohodil, už na Palačáku/ N.divadle nebo už na Lazarské?
Já bych je prohodil třeba na N. Divadle a Palackého náměstí. Nebo ještě lépe, že linka 14 by jezdila přes Újezd a linka 3 by jela přes Zborovskou do Řep. Ulehčilo by se tak lince 17 a zrušila by se definitivně linka 21 a spoj ze Smíchova na Národní třídu by zajistila ta linka 14. Případně by do Řep jezdila ještě linka 6. A linka 9 jezdí přeci jen častěji.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 04.9.2010 14:53

gabuliatko píše:Nemá každá z nich jiné parametry?
Určitě, pak by se asi musela udělat nějaká redukce 17, nebo odklon 17 do Řep ( :D), protože Modřany dvě metrolinky nenaplní a Řepy by trojkou (s nejkratším intervalem 8 minut) hodně ztratily.
No počkáme si na důvod, proč by tomu tak mělo být, mě osobně se to zdá teď po přidání vlečňáku k dopolednímu sólu 17 velmi dobré.

Odpovědět