Malá vzpomínka... (mj. jsem pro pásmový provoz:))Petr píše:Již zmíněné pásmování jsme tu měli před lety na 7, která také měla čtyři konečné... A lidi dost držkovali. Právě proto se zavedlo hlášení, že tento vlak končí jízdu v té a té zastávce
Linkové vedení
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Orientační a informační systémy
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Denní linkové vedení - připomínky a návrhy
1)turisti asi moc často nejezdí třeba k Ústředním dílnám aby každá druhá sedmička nemohla končit na Černokostelecké. (vím že to je extrémní případ, ale taky případ
2)nácestná konečná (kde je řidič vysadí a řekne tady počkejte na další) je asi krapek něco jiného než když je vysazuje z M22 u vozovny Vokovice v 1:32.
3)plánky jen s třeba 15. typy čar asi budou jednodušší než s 26., nehledě k tomu že frekvence spojů lze vyznačit změnou tloušťky čar, nebo čárkováním.
4)na jízdní řády nikdo moc nekouká, zvláš't byla by tam informace "interval 4 minuty".
5)říkám že mi to nevadí když se bude jmenovat vložená verze o 20 víc, ale chci aby v plánku byli vedeny jako jedna čára a měly společný JŘ.
6)pojďme si stoupnout k Národnímu Divadlu, I.P.P. a budu po vás chtít aby jste mi na zastávkovém JŘ ukázali spoj který právě projíždí okolo.
7)asi většinu taky nebaví studovat 10 JŘ na sloupku co jim to tam vlastně jede a kam.
8)todle zase vím moc dobře Já, a asi mi to potvrdí i ostatní řidiči, že zastavení tramvaje v zastávce se rovná útok na JŘ jestli todle číslo jim tam jede a nebo jak dalekou má společnou cestu s jejich linkou.
Prostě je to 50 na 50.
2)nácestná konečná (kde je řidič vysadí a řekne tady počkejte na další) je asi krapek něco jiného než když je vysazuje z M22 u vozovny Vokovice v 1:32.
3)plánky jen s třeba 15. typy čar asi budou jednodušší než s 26., nehledě k tomu že frekvence spojů lze vyznačit změnou tloušťky čar, nebo čárkováním.
4)na jízdní řády nikdo moc nekouká, zvláš't byla by tam informace "interval 4 minuty".
5)říkám že mi to nevadí když se bude jmenovat vložená verze o 20 víc, ale chci aby v plánku byli vedeny jako jedna čára a měly společný JŘ.
6)pojďme si stoupnout k Národnímu Divadlu, I.P.P. a budu po vás chtít aby jste mi na zastávkovém JŘ ukázali spoj který právě projíždí okolo.
7)asi většinu taky nebaví studovat 10 JŘ na sloupku co jim to tam vlastně jede a kam.
8)todle zase vím moc dobře Já, a asi mi to potvrdí i ostatní řidiči, že zastavení tramvaje v zastávce se rovná útok na JŘ jestli todle číslo jim tam jede a nebo jak dalekou má společnou cestu s jejich linkou.
Prostě je to 50 na 50.
- Petr
- Provozovatel
- Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
- Kontaktovat uživatele:
Uznávám, že jezdím s tramvají jenom třináct let a zas tak moc tomu nerozumím. Jen vím, že jsem přišel za ty dny, měsíce a roky do styku s desetitisíci cestujících. Dám ruku do ohně za to, že nadpoloviční většině je sympatičtější, když z bodu A přes bod B do bodu C jezdí linka X a jí posiluje z bodu A do bodu B linka XY. Většina cestujících totiž sleduje pouze číslo linky a o něm má alespoň jakési povědomí. Pásmový provoz jim nejde moc pod frňák... Zářným příkladem budiž zatahující spoje do vozovny Motol od Barrandova a Radlic... Nápis "Vozovna Motol" může být sebevětší... Jste ale přece 7, 12, 14, 20... Tak proč nejedete tam kam máte?Damir Holas píše:Já nevím, co chápou jinde po světě, ale popravdě mi to nepřijde důležité. Každý národ má nějakou svou určitou mentalitu a zvyky, které je dobré respektovat. Lidé nejsou stroje, aby je bylo možné jednoduše přeprogramovat. Takže častovat příslušníky našeho národa adjektivem "podělaný" proto, že většina z nich netouží kromě jízdního řádu studovat dalších x poznámek a chtějí takové linkové vedení, které bude maximálně srozumitelné (= tedy bez přílišného množství různých výjimek), mi opravdu nepřipadá adekvátní.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Achjo...Brejšín píše:Nevím ale lidi po celém světě kde sem byl chápou princip několika konečných směrem ZC a jenom podělaný Češi ne. To jsme to teda dopracovali..
Timhle si ovšem vyrážíš z ruky jedinej relevantní argument pro metrolinky - zpřehlednění linkovýho vedení !
- Damir Holas
- Uživatel
- Bydliště: Slánská / Koh-i-noor / Radlická / Zemědělská univerzita
Ano! To je přesně ono, proč jsem horoval za max. 3 konečné. Nejlepší je samozřejmě systém jedné trasy bez výjimek (tedy s jedinou - zátahy do vozoven), ale to díky rozdílné poptávce v centrálních a okrajových úsecích jaksi vždycky nejde.demon píše:Tak to já zas vidim hodně špatnýho. Vedle nepřehlednýho linkovýho vedení díky různým konečným, ...
Na jednu stranu pravda - zvyknout se dá opravdu na leccos. Na druhou stranu: kolik mimopražských, turistů či "náhodných" cestující jich jezdí 166 a kolik tramvajemi? Třeboradičtí si na "trasové" anomálie své jedné linky určitě zvyknou snadněji, než skupiny, které jsem jmenoval výše.MF píše:Lidi by si museli zvyknout. Když taková 166 má konečnou u Ávie, v Třeboradicích či zajíždí až k Teplárně Třeboradice a lidi neremcají, tak je to o zvyk
Já nevím, co chápou jinde po světě, ale popravdě mi to nepřijde důležité. Každý národ má nějakou svou určitou mentalitu a zvyky, které je dobré respektovat. Lidé nejsou stroje, aby je bylo možné jednoduše přeprogramovat. Takže častovat příslušníky našeho národa adjektivem "podělaný" proto, že většina z nich netouží kromě jízdního řádu studovat dalších x poznámek a chtějí takové linkové vedení, které bude maximálně srozumitelné (= tedy bez přílišného množství různých výjimek), mi opravdu nepřipadá adekvátní.Brejšín píše:Nevím ale lidi po celém světě kde sem byl chápou princip několika konečných směrem ZC a jenom podělaný Češi ne. To jsme to teda dopracovali.
No ono se ještě musí říct ta pravda - proč byli na hraně - protože nebyli proložené + různorodá zpoždění dána odlišnýma trasama.matti píše: To se nesmí stát, nastala by ta samá situace jako při odklonu 25 o prázdninách. 10 a 24 tak tak kapacitně stačila, a to byly prázdniny...
Jinak by tam samozřejmě ještě něco jelo, alespoň na špičky.
To se nesmí stát, nastala by ta samá situace jako při odklonu 25 o prázdninách. 10 a 24 tak tak kapacitně stačila, a to byly prázdniny...Brejšín píše: Čím bude zhoršená směrová nabídka zrušením ....24(úsek Březiněveská-Václavák) ?
No M15 je v podstatě M25, a M16 je M21 jen jsem se chtěl zbavit těch 20kových čísel pro ty případně jinak označené vložené spoje.
Říkám ať se to klidně jmenuje 3/23, 15/25 ale ať to má jeden jízdní řád.
Myslím že snad 80% populace chápe princip potrubí a dokážou přijmout že trubka na Václaváku musí mít větší průřez než na Bílé hoře, tak podobně to bude asi i s tokem lidí v těch oblastech se vyskytující. Taky v centru nikdo netáhne dvě trubky různě se křižující ale jednu o větší kapacitě.
Nevím ale lidi po celém světě kde sem byl chápou princip několika konečných směrem ZC a jenom podělaný Češi ne. To jsme to teda dopracovali. Směrová nabídka, no to je už pro Chocholouška.
Čím bude zhoršená směrová nabídka zrušením dnešních 6,14,15,16 a 24(úsek Březiněveská-Václavák) ?
6 ... linka takových to parametrů nemá v centru co dělat, navíc když 11 volá po posílení Olšany - Chodovská
14 ... Smíchovské nádr - Nám. republiky kopíruje B.
15 ... nemá význam vyjma Sparta - Ďelnická to by mohlo být zachováno odklonem 12 přes Spartu
16 ... nemá význam opravdu se do ní podívejte kolik lidí tam přímo jede od Palačáku na Štěpánskou, za ty starosti s prokladama to nestojí navíc když její trasu nahradím jen jedním přestupem hrana - hrana.
24 ... úsek Palmovka - Karlák příma kopie metra.
Prostě každý kdo si kdy zkusil dělat proklady tak moc dobře ví jaké to je peklo. A myslím že právě minutu po sobě jedoucí spoje při 15 a 20 minutovém intervalu je dostatečným příkladem pro to míti méně linek s kratším intervalem.
Říkám ať se to klidně jmenuje 3/23, 15/25 ale ať to má jeden jízdní řád.
Myslím že snad 80% populace chápe princip potrubí a dokážou přijmout že trubka na Václaváku musí mít větší průřez než na Bílé hoře, tak podobně to bude asi i s tokem lidí v těch oblastech se vyskytující. Taky v centru nikdo netáhne dvě trubky různě se křižující ale jednu o větší kapacitě.
Nevím ale lidi po celém světě kde sem byl chápou princip několika konečných směrem ZC a jenom podělaný Češi ne. To jsme to teda dopracovali. Směrová nabídka, no to je už pro Chocholouška.
Čím bude zhoršená směrová nabídka zrušením dnešních 6,14,15,16 a 24(úsek Březiněveská-Václavák) ?
6 ... linka takových to parametrů nemá v centru co dělat, navíc když 11 volá po posílení Olšany - Chodovská
14 ... Smíchovské nádr - Nám. republiky kopíruje B.
15 ... nemá význam vyjma Sparta - Ďelnická to by mohlo být zachováno odklonem 12 přes Spartu
16 ... nemá význam opravdu se do ní podívejte kolik lidí tam přímo jede od Palačáku na Štěpánskou, za ty starosti s prokladama to nestojí navíc když její trasu nahradím jen jedním přestupem hrana - hrana.
24 ... úsek Palmovka - Karlák příma kopie metra.
Prostě každý kdo si kdy zkusil dělat proklady tak moc dobře ví jaké to je peklo. A myslím že právě minutu po sobě jedoucí spoje při 15 a 20 minutovém intervalu je dostatečným příkladem pro to míti méně linek s kratším intervalem.
Brejšín píše:
Osobně bych rád viděl :
M15 – Vypich - Vltavská - Pražská tržnice - Palmovka - Spojovací (1xT)
M16 - Modřany - Myslíkova (př. Nár. třída) - Karlovo n. - Otakarova ( 5-18, 1xT)
Zrušeno 6, 14, 15, 16, 24,
hmm tak první napíšete návrh na M15 a M16 a později by ste je zrušil
Lidi by si museli zvyknout. Když taková 166 má konečnou u Ávie, v Třeboradicích či zajíždí až k Teplárně Třeboradice a lidi neremcají, tak je to o zvyk, že by se to praktikovalo i na tramvajích. Možná by to šlo i odlišit číselně - obdobně jako kdysi 4 a 34 takovým nějakým praktickým způsobem.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak to já zas vidim hodně špatnýho.Brejšín píše:Nu což, nechápu jaký je rozdíl mezi 3. a 4. konečnými na lince pokud jsou po dvou na odlišných stranách. V systému „M“ linek nevidím vůbec nic špatného hlavně v období slabší poptávky.
Vedle nepřehlednýho linkovýho vedení díky různým konečným, což je přesnej opak toho, co jako svou modlu příznivci Mlinek vzívají a jako bonus zhoršení směrový nabídky.
To neni málo...
Á zase naše doutnavé téma emka.
Nu což, nechápu jaký je rozdíl mezi 3. a 4. konečnými na lince pokud jsou po dvou na odlišných stranách. Stejně to řeší jen šotouši když se úchylně prodírají JŘ. Zajímavé je že tady nikdo neřve a nepáchá sebevraždy z linky A s polovinou spojů končících na Skalce, linky 9 se spoji končícími na Vápence a Vozovně Motol ZC, linky 22 se spoji končícími na Brusnici a Průběžné ZC.
V systému „M“ linek nevidím vůbec nic špatného hlavně v období slabší poptávky. ( v SO mě vyléčil vláček 3+8 z Hloubětína DC)
Osobně bych rád viděl :
M3 – Braník - Masarykovo n. - Stross. n. - N. Holešovice - Maniny - Palmovka
5 – Olšany - Stross. n. - Vltavská – Pražská tržnice - Palmovka - Vysočany
M4 – Barrandov - Anděl - Čechovo nám.
M7 – Kotlářka - Anděl - Černokostelecká - (Ústřední dílny)
M8 – Podbaba - Palmovka – Harfa – Lehovec (2/1xT)
M10 – (Řepy) - Kotlářka - Ďáblice
12/1 - Radlická - Anděl - Malostranská - Sparta - Stross. n. - Ďelnická - / - Petřiny
M13 – Barrandov - Anděl - Kotlářka ( jen ráno, 1xT)
M16 - Modřany - Myslíkova (př. Nár. třída) - Karlovo n. - Otakarova ( 5-18, 1xT)
M17 – Modřany - Výstaviště - ( Voz. Kobylisy )
Připouštím že zkrácené či prodloužené spoje by mohly být označeny třeba o 20 více ale musely by mít společný JŘ.
Nu což, nechápu jaký je rozdíl mezi 3. a 4. konečnými na lince pokud jsou po dvou na odlišných stranách. Stejně to řeší jen šotouši když se úchylně prodírají JŘ. Zajímavé je že tady nikdo neřve a nepáchá sebevraždy z linky A s polovinou spojů končících na Skalce, linky 9 se spoji končícími na Vápence a Vozovně Motol ZC, linky 22 se spoji končícími na Brusnici a Průběžné ZC.
V systému „M“ linek nevidím vůbec nic špatného hlavně v období slabší poptávky. ( v SO mě vyléčil vláček 3+8 z Hloubětína DC)
Osobně bych rád viděl :
M3 – Braník - Masarykovo n. - Stross. n. - N. Holešovice - Maniny - Palmovka
5 – Olšany - Stross. n. - Vltavská – Pražská tržnice - Palmovka - Vysočany
M4 – Barrandov - Anděl - Čechovo nám.
M7 – Kotlářka - Anděl - Černokostelecká - (Ústřední dílny)
M8 – Podbaba - Palmovka – Harfa – Lehovec (2/1xT)
M10 – (Řepy) - Kotlářka - Ďáblice
12/1 - Radlická - Anděl - Malostranská - Sparta - Stross. n. - Ďelnická - / - Petřiny
M13 – Barrandov - Anděl - Kotlářka ( jen ráno, 1xT)
M17 – Modřany - Výstaviště - ( Voz. Kobylisy )
Připouštím že zkrácené či prodloužené spoje by mohly být označeny třeba o 20 více ale musely by mít společný JŘ.
- Damir Holas
- Uživatel
- Bydliště: Slánská / Koh-i-noor / Radlická / Zemědělská univerzita
Jak říkám, psal jsem o tom "břevnovském" konci, na Hostíku to moc neznám. Pokud je to, jak píšeš, stálo by za úvahu pásmování - dejme tomu každý 2. vlak jen na Nádraží Strašnice.mirek píše:Ta 22 opravdu není dobrý příklad. Z Hostivaře až po Strašnice (často až po Vršovice) jede málokdy ve voze víc jak 5 lidí.
Ano, to je extrém, do kterého by se, dle mého alespoň, tramvaje dostat neměly. Právě proto bych se u metrolinek přimlouval za max. 3 konečné, jak jsem psal.mirek píše:Podívejte se, jak vypadá linkový řád busu 197 - několik různých provozních úseků, ...
Jsou i jiné znaky.mirek píše:K zavináčům odlišujícím trasu jen tolik, že si hodně lidí stěžuje na to, že jim znak @ splývá se symbolem vozíčkáře,...
Obecně - metrolinky mají smysl tam, kde je jeden dominantní přepravní proud. Reálně vzato, v Praze jich zase tolik není, protože hlavní směry pokryje metro a doplněné hustou sítí povrchové dopravy s - v hlavních relacích - příznivými intervaly.Damir Holas píše:(...)Myslím, že tohle docela dobře prokázala 22 (nevím jak na hostivařském, ale na břevnovském konci určitě). (...) Takže "metrolinkám" z mého pohledu zdar, byť samozřejmě platí, že nic se nemá přehánět. Menší počet linek logicky znamená větší počet přestupů, takže by se mělo toto brát v úvahu. V tomhle ohledu bych trval na přestupech hrana - hrana. Když už si bude muset člověk přestoupit, ať to má se vším komfortem.
A poslední poznámka - případný "pásmový" provoz metrolinek v koncových úsecích. Nevidím v tom problém při dodržení jednoho předpokladu: maximálně 3 konečné na jedné lince. Ke čtyřem, jako byly svého času na 7 (ÚDDP, Černokostelecká, Kotlářka, Sídl. Řepy) bychom se dostat neměli. Kdyby ale dejme tomu M22 končila vybranými spoji z Hostivaře třeba na Vypichu (berte jen jako příklad), co je v tom za problém? Do zastávkového JŘ se to dá v pohodě velmi názorně vyznačit (třeba oblíbenou metodou zavináčů - krásně je to vidět třeba tady. (...)
Ta 22 opravdu není dobrý příklad. Z Hostivaře až po Strašnice (často až po Vršovice) jede málokdy ve voze víc jak 5 lidí. V přímém souběhu s často jezdícími a pohodlnějšími autobusy (už jen kvůli podílu NP spojů), které jedou na nejbližší metro, prostě nemůže tramvaj obstát, ač by měla interval sebekratší. To je zkrátka nehorázné plýtvání, což je nepochopitelné v době, kdy se šetří, kde to jen jde.
Já jsem tedy rozhodně proti dalšímu znepřehledňování. Ono na schématech vypadá míň linek sice hezky a přehledně, ale v provozu je o to větší chaos, když se zavede pásmový provoz. Podívejte se, jak vypadá linkový řád busu 197 - několik různých provozních úseků, často jednosměrných vložených spojů. Pak člověk neznalý Ropidího myšlení přijde na zastávku a vidí, že bus jede až za hodinu. Ale už se nedozví, že ze zastávky vzdálené dvě minuty chůze to jede hned za pár minut, protože si tam někdo vymyslel pásmový provoz. K zavináčům odlišujícím trasu jen tolik, že si hodně lidí stěžuje na to, že jim znak @ splývá se symbolem vozíčkáře, nehledě na to, pokud je tam ještě nějaká další značka k tomu.
- trainzjohny
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesunuta diskuze o metrolinkách z orientačních systémů.
K té lince 10 a IPP - spolu s M10 bych zavedl i M3 a zrušil linku 16 (souběh Bráník - Karlák s M3 a Palačák - Biskupcova s M10 a zbytek trasy pobere M9) tím by se skoro urovnal i počet vozokm a na IPP nepřibylo ve výsledku ani kolo.
K té lince 10 a IPP - spolu s M10 bych zavedl i M3 a zrušil linku 16 (souběh Bráník - Karlák s M3 a Palačák - Biskupcova s M10 a zbytek trasy pobere M9) tím by se skoro urovnal i počet vozokm a na IPP nepřibylo ve výsledku ani kolo.
Ano, stejné řešení je teď třeba u linky 4 přejíždějící na 58 a taky to lidi pobírají a jezdí až nahoru. Myslím, že v tomto směru došlo hlášením k dostatečnému informování a pokud by se stejné hlášení ozvalo i u Anděla (vůz jede jen na Kotlářku, nebo vůz jede na Sídliště Řepy .. případně i venkovním hlásičem pro slepce) bylo by to snesitelné řešení a lid by to pobral. Je to o tom, zda se DP bude snažit vychovávat trochu převážený substrát (jako to dělají třeba v Brně a u nás se snažíme akcema typu "chováme se odpovědně") nebo si bude nechávat "**** na hlavu" a diktovat co má dělat.Petr píše:...Již zmíněné pásmování jsme tu měli před lety na 7, která také měla čtyři konečné... A lidi dost držkovali. Právě proto se zavedlo hlášení, že tento vlak končí jízdu v té a té zastávce