Linkové vedení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Damir Holas
Uživatel
Bydliště: Slánská / Koh-i-noor / Radlická / Zemědělská univerzita

Re: Denní linkové vedení - připomínky a návrhy

Příspěvek od Damir Holas » 19.9.2009 21:49

Rád bych tady navázal na diskusi o metrolinkách, která se rozjela, trochu nepatřičně, ve fóru "Orientační a informační systémy", či jak se to přesně jmenuje. Můj názor: obecně je to myšlenka dobrá a má racionální základ. Moje zkušenost ze středoškolských let, kdy se často plánovala nějaká "pařba", zní tak, že běžný kaštan, neznalý linkového vedení, opravdu ocení, když nemusí studovat přehršel jízdních řádů. Jakmile se totiž řešilo, jak že se dostaneme do té či oné "knajpy", baru nebo klubu, často padal dotaz: "A nejezdí tam náhodou metro?" Proč asi? Nebude to jen v jeho cestovní rychlosti, ale myslím, že i přehlednosti jeho provozu.
A další věci - čím vyšší je nabídka, tím vyšší je i poptávka. Myslím, že tohle docela dobře prokázala 22 (nevím jak na hostivařském, ale na břevnovském konci určitě). Pokud to dříve dvojice 8+22, resp. 22+25 pobírala, dnes je situace taková, že 22 pobírá, ale přesto by se i další linka (minimálně ve špičce), uživila, byť si myslím, že v sólech.
Takže "metrolinkám" z mého pohledu zdar, byť samozřejmě platí, že nic se nemá přehánět. Menší počet linek logicky znamená větší počet přestupů, takže by se mělo toto brát v úvahu. V tomhle ohledu bych trval na přestupech hrana - hrana. Když už si bude muset člověk přestoupit, ať to má se vším komfortem.
A poslední poznámka - případný "pásmový" provoz metrolinek v koncových úsecích. Nevidím v tom problém při dodržení jednoho předpokladu: maximálně 3 konečné na jedné lince. Ke čtyřem, jako byly svého času na 7 (ÚDDP, Černokostelecká, Kotlářka, Sídl. Řepy) bychom se dostat neměli. Kdyby ale dejme tomu M22 končila vybranými spoji z Hostivaře třeba na Vypichu (berte jen jako příklad), co je v tom za problém? Do zastávkového JŘ se to dá v pohodě velmi názorně vyznačit (třeba oblíbenou metodou zavináčů - krásně je to vidět třeba tady. No a když si do tohoto zkráceného spoje nastoupí někdo, kdo chce až na BH, nevidím problém ve vystoupení a nastoupení do dalšího vlaku, vždyť je to hrana - hrana...
Tak, jsem zvědav na další diskusi. :wink:

pawel
Uživatel

Re: Orientační a informační systémy

Příspěvek od pawel » 19.9.2009 21:06

jo, kauf je mazec ... poznávací znamení: igelitka nebo plnej důchodcovskej vozík. dneska jsem musel na vel.ohradu, no a v autobuse se mnou jelo několik einkaufleute až do cíle (ačkoli maj další kaufland o poznání blíž). jo a mimochodem: 174 přijela na vypich zc (sobotní poledne) se sekyrou 16 minut! na lukách pak neskutečná hádka řidič versus kočárkáři. ufff.

martyn
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martyn » 19.9.2009 20:40

Trochu OT, ale s 22 souvisí: dneska jsem jenom zíral, jak táhne ten novej Kauf na Vypichu. Ve dvanáct (zc) a půl šestý (dc) byla dvaadváca jedoucí na čas v úseku Vypich-Obora měřeno ropidím mustrem na stupni 4 :shock: Achjo, tyhle chrámy konzumu...

Moderátoři, pár posledních stránek by asi chtělo šoufnout do linkového vedení, což? :wink:

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 19.9.2009 20:02

sice nemám dostatečné informace, ale ke mě se nikdy nic takového nedoneslo. každopádně by byl nesmysl rušit "třetí" linku na francouzské, stejně jako je v případě M9+M10 na plzeňské je potřeba ještě nějaká posila.

zdá se mi, že se tu všechny změny přijímají příliš plačtivě a na všem se hledá jen to horší. a pořád se to živí nějakými nářky typu "bude hůř". mě taky M22 ochudila o T6/T3RP, o nějaké to zajímavé číslo na sloupku a možná trochu i směrovou nabídku (ale za to může spíš 36), ale zpátky na 22/23 bych neměnil ani za nic. hlavu vzhůru, bude lépe! 8-)

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 19.9.2009 19:54

pawel píše:(...)stejně tak nikdo nehodlá rušit 4 nebo 6, jak se zde stále mylně traduje.(...)
Nehodlá. Ale, ač je kolem toho mlženo, opravdu nehodlal? Já bych řekl, že hodlal :oops:

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 19.9.2009 19:49

ropidí plán metrolinek předpokládá kapacity vesměs stejné jako za stávajícího linkového vedení. tj. např. řepy M9+M10, ale část spojů M10 mimo špičky na kotlářku. totéž ječná - tady splyne 10+16 v M10. takže se nebojte průjezdu ječnou ani zbytečného posílení okrajových úseků. stejně tak nikdo nehodlá rušit 4 nebo 6, jak se zde stále mylně traduje.

jediným velkým šlápnutím vedle je podle mě M18, která se prostě už na klárov a k divadlu nevejde. ale posílení spořilova beru jednoznačně jako plus.

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 19.9.2009 19:03

trainzjohny píše:(...)A linka 10 je jedna z nejvhodnějších k M. Řepy by snesly dvě metro linky i ranní posilu v podobě 4 zcela hravě. Viděl jsi někdy vůbec ranní špičku v řepích ?? Na blatinách si nesedneš, na slánský si těžko stoupneš a na Hlušičkový je to "full load". A i přes centrum jede 10 slušně nařachlá.
Z ropidí logiky by tedy mělo v Řepích spíše nastat oslabení v ranní špičce, nebo se mýlím?
trainzjohny píše:Ad Petr - ono na autobusech to funguje už dlouho a taky to jde a lidi nedržkujou. Já tedy nejsem velkým zastáncem pásem na jedné lince (mnohem lepší podle mě je řešení typu 22/23), ale ono by si kaštanstvo zvyklo.
Již zmíněné pásmování jsme tu měli před lety na 7, která také měla čtyři konečné... A lidi dost držkovali. Právě proto se zavedlo hlášení, že tento vlak končí jízdu v té a té zastávce [-o<

KGX 63
Uživatel

Příspěvek od KGX 63 » 19.9.2009 19:02

Karosák píše:Ale pokud jde o tu desítku, tak 2xM v Ječné taky neni uplně pintlich ne :?: :?
Se řikalo, že už se tam nevjde ani kolo navíc...
No, právě... :wink: Podle mě se díky M10 zruší linka 4 a z Míráku dolu do Vršovic nahradí busem M135... :(
Naposledy upravil(a) KGX 63 dne 19.9.2009 19:04, celkem upraveno 1 x.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 19.9.2009 18:17

Ale pokud jde o tu desítku, tak 2xM v Ječné taky neni uplně pintlich ne :?: :?
Se řikalo, že už se tam nevjde ani kolo navíc...

mart337
Uživatel

Příspěvek od mart337 » 19.9.2009 13:59

Tak s tímhle od začátku do konce nesouhlasím. Linka 17 je na M zcela nevhodná, v úseku Národní divadlo - Stross totiž bude vlivem věčných zácep docházet ke sjíždění vlaků a následným několika vlakových souprav tak jak to známe při MÚ z linky 22. M3 by proti tomu mělo podle mého soudu mnohem méně takových vyložených záseků a při zkrácení linky 8 na Palmovku a zrušení linky 21 by to nebylo ani moc vozokm navíc.
A linka 10 je jedna z nejvhodnějších k M. Řepy by snesly dvě metro linky i ranní posilu v podobě 4 zcela hravě. Viděl jsi někdy vůbec ranní špičku v řepích ?? Na blatinách si nesedneš, na slánský si těžko stoupneš a na Hlušičkový je to "full load". A i přes centrum jede 10 slušně nařachlá.

Ad Petr - ono na autobusech to funguje už dlouho a taky to jde a lidi nedržkujou. Já tedy nejsem velkým zastáncem pásem na jedné lince (mnohem lepší podle mě je řešení typu 22/23), ale ono by si kaštanstvo zvyklo.

Tak to já zase nemůžu souhlasit s tebou. M17 by sice měla problém Staroměstská - Národní divadlo, Stross se provozem přes Letnou uvolní. M3 by se mi taky asi líbila víc, ale někdo tu psal, že to ona není. Navíc bych zase zkrátil 15 a poslal do Vysočan 8. Co se týče M10 má jeden velikánský problém - IPP. Tam bys musel něco zrušit. Další tram ti tam nikdo trvale nepustí. A kdybys zrušil 6, tak ti ve Vršovicích asi pěkně poděkují, zrovna tak 4.
A myslím že v Modřanech a Braníku to vypadá stejně jako v Řepích, takže asi spíš půjde o něco tam. I když co víme koho co napadlo? Mě by se asi taky líbila nakonec ta M3.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 19.9.2009 10:38

mart337 píše:Já bych to asi taky viděl na tu M17. Zaprve jsem o ní jako o úvaze už odněkud slyšel před nějakým časem a zdá se mi jako nejschůdnější. Má relativně nejméně provozních problémových míst v trase. M3 se mi zdá trochu nereálná díky průjezdu centrem. Snesl by Václavák další metrolinku? M10 je podle mne nereálná z toho důvodu, neb do Řep už jezdí M9. Potřebují tam být dvě linky M? Asi ne. Totéž platí o M26. Dvě linky M na Zahraďák asi taky nebudou.
Tak s tímhle od začátku do konce nesouhlasím. Linka 17 je na M zcela nevhodná, v úseku Národní divadlo - Stross totiž bude vlivem věčných zácep docházet ke sjíždění vlaků a následným několika vlakových souprav tak jak to známe při MÚ z linky 22. M3 by proti tomu mělo podle mého soudu mnohem méně takových vyložených záseků a při zkrácení linky 8 na Palmovku a zrušení linky 21 by to nebylo ani moc vozokm navíc.
A linka 10 je jedna z nejvhodnějších k M. Řepy by snesly dvě metro linky i ranní posilu v podobě 4 zcela hravě. Viděl jsi někdy vůbec ranní špičku v řepích ?? Na blatinách si nesedneš, na slánský si těžko stoupneš a na Hlušičkový je to "full load". A i přes centrum jede 10 slušně nařachlá.

Ad Petr - ono na autobusech to funguje už dlouho a taky to jde a lidi nedržkujou. Já tedy nejsem velkým zastáncem pásem na jedné lince (mnohem lepší podle mě je řešení typu 22/23), ale ono by si kaštanstvo zvyklo.

Petr
Provozovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 19.9.2009 8:27

mart337 píše:Já bych to asi taky viděl na tu M17. Zaprve jsem o ní jako o úvaze už odněkud slyšel před nějakým časem a zdá se mi jako nejschůdnější. Má relativně nejméně provozních problémových míst v trase. M3 se mi zdá trochu nereálná díky průjezdu centrem. Snesl by Václavák další metrolinku? M10 je podle mne nereálná z toho důvodu, neb do Řep už jezdí M9. Potřebují tam být dvě linky M? Asi ne. Totéž platí o M26. Dvě linky M na Zahraďák asi taky nebudou.
Až bude... tak M10 přece bude pásmová ne? dočkáme se tedy spojů v trasách Sídliště Řepy - Březiněveská, Sídliště Řepy - Sídliště Ďáblice, Kotlářka - Březiněveská a Kotlářka - Sídliště Ďáblice... Lidé z toho budou na větvi. Totiž ta ropidí logika a hlavní argumentace, že cestující je rád, že to jede často (nepopírám), a už méně řeší, cot to je za číslo bude tímhle popřená. Cestující totiž bude muset na Andělu secsakramentsky přemýšlet nad tím, zda mu "jeho číslo" jede tam, kam má....

mart337
Uživatel

Příspěvek od mart337 » 19.9.2009 1:32

Já bych to asi taky viděl na tu M17. Zaprve jsem o ní jako o úvaze už odněkud slyšel před nějakým časem a zdá se mi jako nejschůdnější. Má relativně nejméně provozních problémových míst v trase. M3 se mi zdá trochu nereálná díky průjezdu centrem. Snesl by Václavák další metrolinku? M10 je podle mne nereálná z toho důvodu, neb do Řep už jezdí M9. Potřebují tam být dvě linky M? Asi ne. Totéž platí o M26. Dvě linky M na Zahraďák asi taky nebudou.

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 18.9.2009 23:31

tak sorry, místo 16 :)

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 18.9.2009 22:23

pawel píše:fořtík: možná za současného stavu. ale při i=4 min už by zdvojená osmnáctka začala brzdit ostatní linky, což je podle mě hlavní problém M18. M17 je oproti tomu celkem ok - na palackého nám. bude místo 21, takže to vyjde prakticky nastejno, dalším problémovým místem z hlediska brždění ostatních linek by mohlo být leda strossm.náměstí.
Nebude místo 21 :-) Postupně pojede na Palačáku vše rovně...kromě 7 :-) Supéééér.

Odpovědět