Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od willyjeff » 27.11.2014 0:52

Nahrál jsem takovou smršť videí, kterou jsem pojmenoval "Můj souboj s Letenskými semafory" :D Asi nejvíc by mě zajímalo, proč SSZ M. Horákové x Badeniho nedokáže ve směru Hradčanská pustit dvě soupravy za sebou?

https://www.youtube.com/watch?v=gKceySkxIkA
https://www.youtube.com/watch?v=z-tBfVnTQbs
https://www.youtube.com/watch?v=5VZWDVS9e-s
https://www.youtube.com/watch?v=7WLQCFYz-uQ
https://www.youtube.com/watch?v=Hp0iqRbI5C0

K videu https://www.youtube.com/watch?v=rZ694L-ybT0 mám dotaz: V čase 3:24 mi na SSZ Jana Želivského x Jeseniova padne před nosem stůj, který projedu. Nedávno se tento semafor rekonstruoval, existuje tam nějaký plán zlepšení, nebo je tohle už konečné řešení? Všiml jsem si, že když jedu ve směru NNŽ, tak to umí dát tramvaji volno, ale autům zůstane červená. To se mi líbí :-) Ovšem tohle padání před nosem mi pod nos nejde :-)

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 27.11.2014 0:09

Je to tak. Většinou by měla být na SSZ snaha, aby řidič nemusel moc přemýšlet a choval se normálně. Ale občas to nejde. Mimochodem, kdybyste stál ještě větší kus před přijímačem EOV, zvláště za jinou TRAM, vyhnul byste se tak přihlášení jako BUS. Tohle právě zkusíme vyladit, aby konec detekční plochy BUS ladil s tím rádiem. Pár fíglů existuje, ale školit se nedají. Na Floře podle mně zelenou BUSu neshodíte. Tam si ji už nějaký měsíc od vzdáleného rádia naopak prodlužujete a volno TRAM vpravo padne až od blízkého rádia.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 26.11.2014 23:38

Grossák píše: Nejel jste hned za ním, a dokud jste se nepřihlásil na blízkém kontaktu těsně před stopčárou, byl jste autobus a SSZ na Vás čekalo v signálu vlevo. Je fakt, že byste normálním chováním moc neušetřil, protože i krácení aut vlevo je dost omezené. Celkem dobře se na tom videu ukazuje jednak nakumulování TRAM do krátkého času. A jednak to, že společná stopčára pro BUS a TRAM není správně, pokud oba jezdí různými směry.
Aha, takže to byla chyba? Díky za info. Většinou do vyhybek nejezdim, když předemnou stojí autobus (např. Palackého náměstí), aby na mě SSZ nečekalo a autobus neměl kam uhnout. Na Orionce vždycky před sebe bus pustím a pomalu se šourám za ním, aby jsem mu neshodil zelenou na Floře.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 26.11.2014 22:49

willyjeff píše:
parrot píše: A ještě Prašný most? Je pořád v řešení ta chybná detekce bus/tram? Sitauce je tam bohužel stále stejná. Zkrátil se interval 143 a těch busů je tam jak much:( Navíc jezdí na čočky na volno vlevo, které netrvají na rozdíl od odbočovací šipky pro auta příliš dlouho, a tak zbytečně blokují tramvajovou dopravu směrem na Hradčanskou.
Pro představu: https://www.youtube.com/watch?v=rNNXLns ... e=youtu.be (omluvte velmi nízkou kvalitu videa, ale i přes to neutřený sklo je snad jasný, na co se čeká)
Přijíždí se v době, kdy probíhá speciální fáze vybraná od 2x TRAM od Svatovítské vlevo. Pak začíná nový cyklus. Jde hlavní fáze. Je zkrácená na minimum. Mění se pořadí fází od TRAM od Svatovítské vlevo a od Hradčanské vpravo. Jakmile projedou (+ střední hodnota na průjezd aspoň nějakých aut) jede BUS od Vozovny vlevo. Nejel jste hned za ním, a dokud jste se nepřihlásil na blízkém kontaktu těsně před stopčárou, byl jste autobus a SSZ na Vás čekalo v signálu vlevo. Je fakt, že byste normálním chováním moc neušetřil, protože i krácení aut vlevo je dost omezené. Celkem dobře se na tom videu ukazuje jednak nakumulování TRAM do krátkého času. A jednak to, že společná stopčára pro BUS a TRAM není správně, pokud oba jezdí různými směry.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 26.11.2014 22:33

SSZ Bulhar: příležitostně se podívám. Ale nedávno jsem tam jel a bylo OK. SSZ je pro prodlouženou OR zc upraveno. Spolehlivost detekce je jen něco přes 99%, takže jednou za čas u fungující SSZ zahapruje.

SSZ Táboritská - Ondříčkova by se upravovat mělo. Termín neznám, ale asi brzo. Určitě to ale není tak, že by většině TRAM do centra padalo stůj po rozjezdu ze zastávky. Když už je TRAM na blízkém přihlašováku, počká to. Musí se upravit výběry vložené fáze, řešit kolony z centra a také si myslím, že by bylo lepší izolované řízení. Pro TRAM, chodce, auta.

Na Prašňáku chyba detekce není. Vlastně ani nebyla. Jsou to limity hardware. Někdy na jaře se udělala úprava, díky které už je možné na stopčáře 100% rozlišit BUS od TRAM. Dost to pomohlo. Ale v zastávce to ještě neumíme. Kratší interval BUS to docela zazdívá a JŘ ničemu nepomáhá. Dokonce i o víkendu tam jede několik TRAM najednou. Napadla mě však ještě jedna úprava videodetekce, která by měla zajistit, že tramvaj za jinou tramvají se už ani nepřihlásí jako autobus, ale rovnou jako tramvaj. Pak už by zůstala pouze jedna nedokonalost, že se jako autobus přihlásí tramvaj za jiným autobusem. A to by se rozlišilo teprve na stopčáře. Zkusím to příští týden nadhodit.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 26.11.2014 18:10

parrot píše:Můžu Tě poprosit o kontrolu SSZ u Bulhara od Hlavního nádraží na Husineckou? Včera při průjezdu podjezdem pod Magistrálou vždy svítilo volno, ale než jsem dojel ke světlům, tak bylo na stůj. Obvykle to volno počká.
Já bych řek, že tam SSZ zůstalo stejný (stejně nastavený), ale problém vzniknul prodloužením OR až pod most a díky tomu se to už nestíhá.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 26.11.2014 11:53

Na Prašném mostě je detekce jen jeden problém. Druhý problém je, že díky skvělým prokladům linek od ROTOPEDu je potřeba, aby směrem k Hradčanské projelo 5 linek TRAM ve 2 minutách( ve špičce jsou to 4 linky ve 2 minutách), což nejde. Realita pak je, že 3 linky od Kuláťáku jednou najednou, protože je křižovatka pustí, a až pak jedou 2 linky od Střešovic. Ta pátá je obvykle l.18 (s mou osobou v kokpitu) a pak jde JŘ úplně do :zadnice #-o #-o
Takže ať se s SSZ udělá cokoliv, tak to nikdy nebude ono. Řešením by mohlo být posunutí odjezdů l.8 a l.18 tak, že by 8 jela z Podbaby o 1 minutu dřív a 18 z Petřin o 1 minutu později. Pak by bylo na Prašňáku 5 linek ve 4 minutách, což by ušlo. A taky by to zlepšilo plynulost na Hradčanské DC.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) von Špilberk dne 26.11.2014 18:18, celkem upraveno 1 x.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 26.11.2014 11:28

parrot píše: A ještě Prašný most? Je pořád v řešení ta chybná detekce bus/tram? Sitauce je tam bohužel stále stejná. Zkrátil se interval 143 a těch busů je tam jak much:( Navíc jezdí na čočky na volno vlevo, které netrvají na rozdíl od odbočovací šipky pro auta příliš dlouho, a tak zbytečně blokují tramvajovou dopravu směrem na Hradčanskou.
Pro představu: https://www.youtube.com/watch?v=rNNXLns ... e=youtu.be (omluvte velmi nízkou kvalitu videa, ale i přes to neutřený sklo je snad jasný, na co se čeká)

parrot
Uživatel

Příspěvek od parrot » 26.11.2014 10:34

Grossák píše:Sparta už zase funguje. Signál jde přes devatero řadičů, takže to nebyla běžná legrace.

Kdyby jel někdo přes Mezi hřbitovy, mrkněte na výzvu do centra. Díky.
Za Spartu díky moc:) Včera dopoledne začala běžet na výbornou. Mezi hřbitovy jsem jel včera 3x. Směrem na NNŽ výzva svítila a volno jsem pokaždé stihnul. V opačném směru tj. na Želivského při ranním výjezdu svítila z dálky výzva a svítilo volno. Potom před čumákem padlo na stůj a výzva zhasla. V tu chvíli stál v opačném směru v zastávce delší dobu jiný vlak a řešilo se tam něco s PČR, tak nevím jestli to mělo nějakou souvislost...

Můžu Tě poprosit o kontrolu SSZ u Bulhara od Hlavního nádraží na Husineckou? Včera při průjezdu podjezdem pod Magistrálou vždy svítilo volno, ale než jsem dojel ke světlům, tak bylo na stůj. Obvykle to volno počká.

A ještě mám jeden dotaz (tedy jestli se nebudeš zlobit 2):) Nevíš, bude se ještě nějak upravovat Olšanské nám DC, aby po odstanicování a následném rozjezdu nepadal většinou signál na SSZ na stůj? A ještě Prašný most? Je pořád v řešení ta chybná detekce bus/tram? Sitauce je tam bohužel stále stejná. Zkrátil se interval 143 a těch busů je tam jak much:( Navíc jezdí na čočky na volno vlevo, které netrvají na rozdíl od odbočovací šipky pro auta příliš dlouho, a tak zbytečně blokují tramvajovou dopravu směrem na Hradčanskou.

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 26.11.2014 8:33

Mám takové obavy, že až se spustí všechna nová SSZ kolem Blanky, dostanou tramvaje zase pořádně na :zadnice
Podobně jako je to na kříženích TT se smíchovským okruhem, ale i mnohde jinde...
Auta mají stále zelenou, nemají kam jet, stojí už na kolejích a přesto mají zelenou. Pak to milostivě pustí tamvaj která v zásadě nemá kam jet!

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 26.11.2014 7:22

Grossák píše: Signál jde přes devatero řadičů...
:shock: Sakra. To to bude (je) nějak komplexně propojený od Leteňáku až po Špejchar? Kvůli Blance?

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 25.11.2014 22:50

Sparta už zase funguje. Signál jde přes devatero řadičů, takže to nebyla běžná legrace.

Kdyby jel někdo přes Mezi hřbitovy, mrkněte na výzvu do centra. Díky.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 25.11.2014 22:36

Komunardů: je to příprava na vzdálené rádio. Je cca 2 m před označníkem. Mělo by nahradit ztrátu směrového přihlášení do SSZ ještě před zastavením zastávce. Zatím je tam však jen chránička a nevím, kdy to bude dodělané.
Malovanka: byla závada na kabelu DP. A nejen na kabelu. Díky za info.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 25.11.2014 22:23

K té fotce z Na znamení kolon na Smíchově... To je nárazové a nebo pravidelný jev?

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 25.11.2014 20:44

Malovanka DC již v pořádku, děkuji! Ona ta sipicka svítí i když není přihlášeno, ale jen slabě, tam vzniklo trochu nedorozumění. Díky!

Odpovědět