Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od Martin Šubrt » 30.11.2013 17:34

Možná by ještě stálo za to jednu z obou linek 16 a 25 v tomto úseku zrušit, protože intervaly 2-6, 1-9, 1-14 a 1-19 jsou pro tu křižovatku trošku zbytečnou zátěží ;-). Podotýkám, že za existence linky 19 to nebylo též ideální, ale určitě o fous lepší ještě s prostorem k dalšímu zlepšení.

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 30.11.2013 14:40

skvele napsano! :smt023

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 30.11.2013 14:23

K SSZ Poděbradská - Kbelská. Obdivuji, pokud má někdo celkovou jistotu, že preference tramvají způsobila kolony a zdržení na Kbelské. Pár bodů:

1. Dle informací na http://www.praha.eu bylo dva dny před uvedením TT a preference TRAM do provozu zahájeno zúžení Pražského okruhu / Štěrboholské radiály (v podstatě paralelní komunikace) směrem na jih, ze dvou na jeden pruh. Ze statistik a ročenky dopravy vyplývá, že např. od 7 do 8 hod. projíždí tímto úsekem 2900 vozidel vč. pomalých. Reálná kapacita zúženého úseku je přitom 1800 vozidel. Manko 1100 vozidel je ukrutně moc (8 km kolona). Část z nich se snaží jet jinudy a zřejmě významně zhoršila situaci právě na Kbelské. Došlo by k tomu bez ohledu na preferenci na SSZ Poděbradská - Kbelská.

2. Co projede z Kbelské na jih přes naše SSZ, uvízne často v Průmyslové. Kolony v Průmyslové stojí v ranní dopravní špičce stejně jako dříve - cca od Českobrodské. V Kbelské je provozován jeden BUS (110), na Průmyslové 3 BUSy (181, 183, 223). Zatím to z dat od BUSů vypadá, že v ranní špičce, kdy je preference TRAM na SSZ Poděbradská - Kbelské mírně omezená, se jízda BUS Průmyslovou mírně zhoršila. Naopak v celodenním průměru je mírně lepší. Relevantní data bude možné zjistit až s odstupem po ukončení omezení na radiále (po 2. 12.).

3. Pokud se ráno podíváte na křižovatku Poděbradská - Kbelská, vidíte
- nekonečnou kolonu vozidel z Kbelské
- nekonečnou kolonu vozidel z Poděbradské DC, což je kolizní směr
Co to znamená? Pokud Kbelské přidáme, prodloužíme kolony na Poděbradské a naopak. Reálně jsou tramvaje jediný dopravní prostředek, který zde může projíždět plynule a je to jediná cesta, jak snížit zdržení lidí. Preferencí TRAM dochází zřejmě k mírnému ponížení zelených po Kbelské a mírnému navýšení zelených po Poděbradské. Současně zřejmě dochází ke snížení zahlcování Průmyslové směrem na jih.

4. Preference TRAM na SSZ Poděbradská - Kbelská zkrátila jízdní doby TRAM v průměru o více než 30 s do centra a o 15 s z centra. Zcela byla zlikvidována velká zdržení, která zde přesahovala i jednu minutu.

5. Považuji za vhodné zhodnotit situaci po usazení situace po ukončení omezení na radiále a možná až po dokončení obnovy SSZ Podkovářská. Výsledkem může být, že se nebude dělat nic. Nebo lze mírně zkrátit základní zelenou po Poděbradské ve všech programech, protože víme, že TRAM ji dožene preferencí. V principu jde o to, aby v momentě příjezdu TRAM (1x / 2 min) svítilo volno pro TRAM a v ostatních časech ať se zelené rozdělí dle potřeby (= auta tam nezřídka stejně budou stát ze dvou směrů).

6. Pokud SSZ Kbelská neprodlužuje volno pro TRAM ZC, zřejmě nefunguje řádně odhlašování, což by měla být technická závada. Prověřím to. Nutno říct, že špatně fungující tramvajová detekce na RTT Poděbradská byla i na dalších místech.

A prosím: skoro všechny problémy IAD si způsobuje IAD sama a množství aut je historicky jedním hlavních důvodů, proč preferenci MHD zavádět. Nikoli proč ji odmítat. Je vhodným nástrojem k motivaci lidí, aby MHD používali. Vyhnání kamionů z Kbelské přineslo mimo jiné zvýšení kapacity komunikace pro IAD, tedy motivaci lidí k používání auta. Bylo by špatně, kdyby zůstalo jen u toho.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 30.11.2013 2:08

von Špilberk píše:
willyjeff píše:...a od té doby jsou pravidelné a celodenní kolony ve Kbelské ulici od Letňan.
No ono je nějaké omezení na Štěrboholské radiále od Běchovic směrem k Průmyslové, tak to třeba souvisí.
Tak možná proto by stálo za úvahu trochu znevýhodnit tramvaje a pouštět IAD... Taky nezapomínejte, že tam stojí v těch kolonách 110...

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 29.11.2013 19:13

willyjeff píše:...a od té doby jsou pravidelné a celodenní kolony ve Kbelské ulici od Letňan.
No ono je nějaké omezení na Štěrboholské radiále od Běchovic směrem k Průmyslové, tak to třeba souvisí.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 29.11.2013 18:47

V noci to tam teda rozhodně nefunguje. Kbelská nečeká, opakovaně mi ZC hodila volno když jsem skákal přes vexle a když jsem je teda přeskákal, našláp a dorazil k čočkám, práskly mi to na stůj. Navíc tam nejsou vyklizovací časy, jak jsem k překvapení mému a toho chudáka co odbočoval zjistil, když mi už prostě nezbylo než to projet. Mimochodem takhle vznikaj ty "divný" nehody. Naštěstí vše dobře dopadlo, ale neumím si představit vysvětlování, jak se dokážou srazit jediný dvě vozidla na jinak pustý křižovatce. Na druhou stranu je fakt, že DC jsem byl překvapen, že to čeká.
Pravda, na Hloubětínský jsem problém s utíkáním jako dřív už nezaznamenal.

Kolony, jo? Cheche, tak to tu preferenci brzo zruší, bo vypnout SSZ jako na Palmovce tam nejde.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 29.11.2013 18:42

von Špilberk píše:Dobré zprávy z preference (http://preference.prazsketramvaje.cz/):
28.11.2013 Preference funguje téměř na celé Poděbradské
Signalizace na Poděbradské ulici méně zdržují tramvaje. V souvislosti s ukončením rekonstrukce tramvajové trati mezi Harfou a Kbelskou ulicí byla obnovena či zavedena preference tramvají celkem na třech semaforech. Jedná se o křižovatky s ulicemi Kbelská, Hloubětínská a nyní už také U Elektry. Zachována zůstala preference na SSZ U Tesly. Dočasně je zrušena preference na křižovatce s Podkovářskou ulicí, kde ještě probíhá obnova SSZ.

=D>
...a od té doby jsou pravidelné a celodenní kolony ve Kbelské ulici od Letňan. A jsem si celkem jist, že za to může tato preferenční křižovatka, protože za ní (na Průmyslovou) už není žádný problém. Kolona stojí od Poděbradská x Kbelská nárazově až nahoru na Klíčov. Také je to poprvé, co tam jsou denodenní problémy od otevření Vysočanské radiály - ta hodně pomohla, ale nyní jsme opět ve stavu před jejím otevřením :'( Dřív 7 minutová cesta do práce se mi stala až půlhodinovou.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 29.11.2013 18:19

Dobré zprávy z preference (http://preference.prazsketramvaje.cz/):
28.11.2013 Preference funguje téměř na celé Poděbradské
Signalizace na Poděbradské ulici méně zdržují tramvaje. V souvislosti s ukončením rekonstrukce tramvajové trati mezi Harfou a Kbelskou ulicí byla obnovena či zavedena preference tramvají celkem na třech semaforech. Jedná se o křižovatky s ulicemi Kbelská, Hloubětínská a nyní už také U Elektry. Zachována zůstala preference na SSZ U Tesly. Dočasně je zrušena preference na křižovatce s Podkovářskou ulicí, kde ještě probíhá obnova SSZ.

=D>

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 29.11.2013 7:30

Ještě k tomu Míráku, Blanické ZC. Aktuální postřehy z noci - linky 51 a 59 - díky zkráceným cyklům, pokud není 51 připravena na startovní čáře na Míráku a nevyrazí ihned, volno vlevo do Blanické nestihne. Dřív to šlo. No a jelikož jsou zkráceny cykly, tak 59 za ní nestíhá projet ani přímo, což dřív taky šlo. Teď tam skočí stůj, jen co se odblokuje vexle. Takže jsem si tam postál 3 cykly a v době, kdy měl odjíždět z Vršovickýho teprve brzdil na Jana Masaryka, samozřejmě k velké radosti autobusáka, co na mě na Kubáni čekal. A obecenstvo taktéž jaksi ty sprinty k busu moc nebere, byť chápu že pohyb je zdravý. 8-)

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 29.11.2013 3:28

Grossák píše:Podolská vodárna: typická jednoduchá věc na hlášení na dispečink. Provedeno? :)
Ne. :oops: :oops: Nějak jsem se k tomu nedostal... Navíc nemyslím, že je to tak jednoduché - někdy výzva svítí, někdy ne. Někdy to tramvaji podrží, někdy ne - vždy ve směru DC.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 28.11.2013 18:34

:) Já bych se docela divil. Už jen když si vybavím problémy se zastávkou náhradky na Míráku během RTT.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 28.11.2013 8:29

Láďa píše:Kb na 135 je omyl neskutečných rozměrů.
O tom snad není sporu.
Na Grossákovo repliku namítám, že bych se po zavedení kloubu nedivil přesunu 135 z kolejí do Rumunské, podobně jako dopadla 510 v Ječné.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 28.11.2013 7:38

Láďa píše:MŠ psal o kloubu dc, tj. od Jana Masaryka. Zmizel totiž i kus bumlíku na 2. straně kolejí...
Jenže tenhle chybějící buml nikomu nevadí. Na rozdíl od toho ZC.
Abych pravdu řekl, že zmizel i na druhé straně (tedy DC) jsem si ani nevšiml

Láďa
Uživatel

Příspěvek od Láďa » 28.11.2013 6:51

MŠ psal o kloubu dc, tj. od Jana Masaryka. Zmizel totiž i kus bumlíku na 2. straně kolejí...

Kb na 135 je omyl neskutečných rozměrů. Celý problém vznikl nedostatečnou preferencí, kdy snad každý den dochází ke sjíždění spojů a pak samozřejmě nastává situace, kdy 1. autobus horko těžko pobírá až nepobírá a 2. jede prázdný. Z toho vzešlo přetěžování jednotlivých spojů a "nutnost" zavést kb. Takže nyní stav narvaný sd + prázdný sd a od jara plný kb a prázdný kb. Samozřejmě z jř se bude dodržovat jen trasa, ale to platí už nyní...

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 28.11.2013 0:43

Ale 135 jezdí po kolejích, takže jí ten bumlík opravdu nevadí.

Odpovědět