Zkusím trochu zareagovat na Fořtíkův rozbor linky 21. Dlouho jsem nechápal, proč vůbec jezdí, a to do té doby, než se mi podařilo si jí projet v obdobích, kdy jí lidi z Modřan potřebují nejvíc. Takže můžu zodpovědně prohlásit, že potřebná je. Ráno z Modřan, odpoledne do Modřan. Opačný směr je pak pochopitelně problém, ale to nevyřeší žádné prodloužení trasy, protože do Modřan stejně nikdo nepojede. Vazba IPP - Modřany je s obrovskou převahou pro lidi atraktivnější metrem C a autobusem. Vazba IPP - Braník je zajištěna linkou 16 a dá se říct, že dvojice jsou na tomhle úseku moc. 21 v sóle je z Modřan potřeba, na tři dvojice Modřany jsou jen v krátkých špičkových okamžicích a mimošpičkové zkrácení do Braníka, ke kterému by při prvním škrtání pak jistě došlo, by bylo opět zmatečné pro lidi a 3 a 17 by se do problémů mohly dostat i v sedle. Takže z toho mi vyplývá 21 v sóle. Co teda s ní. Do Ječné se nevejde ani kolo, leda, že by se obětovala linka 16 a jela třeba na Barrandov (20 trvale Smích. nádr.) Jenže to mám pak u Podolské vodárny najednou zas nedostatek kapacity. Alespoň další sólo linku tam potřebuju a už si všechno komplikuju, protože nevím, kam s ní. Takže Ječnou pro 21 zavrhuju, nevím pak, jak dál s vykrytím kapacity okolo. Pro 21 je největším bonusem vazba na Národní třídu, ráno přímý příjezd, večer spojení s Modřany. Takže přímo po nábřeží např. na Staroměstskou, tudy taky cesta nevede. Jedině Myslíkovou, či přes Moráň na Národní třídu (pak 3 Myslíkovou) a na tu Staroměstskou. Kam ale dál? Malostranská - Hradčanská je kopie A, 18 a 20. Na Stross. už 17 nemá kapacitní problémy (té by tahle 21 pomohla jen po Staroměstskou). Takže tady taky nevím, kudy dál

. Nabízí se něco na způsob bývalé linky 30, aby to spojilo oba břehy, ale nevidím tam relevantní poptávku. Takže ani tohle mi nesedí. Dál mě napadá špičkově vypravovaná pobřežní hlídka. Nápad sloučit 13 a 21 přes Újezd (21 Myslíkovou) tu taky někde lítal ve vzduchu. Jenže na špičkový posilovač a dvousměrný napaječ je to moc dlouhá linka a problémy s vozením vzduchu druhým směrem budou ještě delší. Fořtíku promiň

, ale dělení směrů tam přes ND a zpět přes Moráň tu ani řešit nebudu, to se s Knížecí nedá srovnat a v centru by to bylo hodně zmatečné. Navíc Ječnou jsem už rozebral. Takže dál. Vím, že 21 potřebuju na Národní třídu, to mi vylučuje i vedení do Jindřišské, je to hloupý závlek přes ND a nemělo by to z Václaváku tranzit, navíc by to byla "trojka" s obsluhou Národní třídy. Takže tudy cesta taky nevede. A už se blížím k něčemu, co je sice problematické, ale mohlo by teoreticky, když ÚDI předělá křižovatku u ND fungovat. Vychází to z dalších dvou předpokladů. Potřeby posílit linku 18 v úseku Albertov - Národní třída a výsledků průzkumů, které akcentují spojení Slavia - IPP a mírně potačují kapacitní potřebu spojení linkou 24 mezi Průběžnou a Otakarovou. S 24 nechť je například posílena Chodovská, kde se začínají dít věci a 21 mi po veškerých možných úvahách vychází takto: Levského - Národní divadlo - Karlovo náměstí - Albertov - Otakarova - Kubánské nám. - Nádraží Strašnice. Kapacita okolo nového Carrefouru by byla posílena novou linkou ve dvojicích, např. prodloužením 4 na Kub. nám. Jasně, má to mouchy, asi jako všechno s 21. Potřebuju sóla v celodenním provozu, což bude asi na Modřany moc. Se skřípěním zubů bych tak dal mimo špičky konec v Braníku

Oblouk obousměrně pojížděný

u ND je problém kvůli preferenci na SSZ a policajti se zblázní. Byl by to dvoustranný napaječ, ale na jedné větvi rovnoměrněji vytížený. Linka by nadále neměla tranzit. A asi najdete ještě další zápory, ale jinak, co s 21 vážně nevím

.