Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 31.8.2013 18:21

9001: Dělat zásahy do HW není "to pravé" obecně - páč:
1.) s úpravou HW nemusí korespondovat stálý SW
2.) při rušení důvodu zásahu do HW může být lehce tento zásah či jeho část opomenuta

Z právě uvedených důvodů a pro snadnost zavedení řešení je lepší mít naprogramované a uložené SW řešení pro všechny praktické možnosti situace na daném SSZ = nebude problém operativně okamžitě jakoukoliv z nich zpustit i při náhlé neplánované změně počtu větví křižovatky (1 z nich bude, pro např. havárii vodovodního řadu, uzavřena na dobu v délce 1 a více dní).

PS: Odůvodnitelný zásah do HW je jedině při uzavření pruhů IAD před křižovatkou pomocí přenosného DZ a zábran, kdy zároveň s nimi by mělo být dovezeno zakrytí stálých směrových signálů pro IAD a dočasné SSZ s "plnými" signály pro IAD, které by se zapojilo do "řadiče" stálé SSZ tak, aby nedocházelo k nesmyslné vzájemné blokaci TRAM a IAD (nejčastěji tedy místo stálých signálů pro IAD přímo, ale případně se "navázalo" na signály "volno" pro TRAM).

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 31.8.2013 17:35

MM: Kvůli výluce na 14 dnů řešit HW asi není to pravé, ale pokud se jedná o více než půl roku, tak by se o tom mohlo uvažovat. Předělat to nebude moc náročné...

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 31.8.2013 15:49

Jinak teď jsem si ještě vzpomenul na jeden můj rozhovor v týdnu s kolegou:
Může někdo potvrdit jeho informaci, že odklon TRAM do úseků TT
1.) obousměrně Radlická ul. mezi ZŽD a Plzeňskou
2.) Minskou ul. ve směru proti zastávce
3.) z Karláku vlevo (přes ruční uzamykatelnou výhybku s pomocným návěstidlem) do Myslíkovy
musí povolovat PČR (řídící centrálně dopravu v Praze)?

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 31.8.2013 15:38

Brejšín: 100% souhlas - ovšem to jsem měl také na mysli = není to problém vhodný řešit fyzickým odpojením či přepojením "hardwaru" (kontaktů), ale přepnutím "softwaru" SSZ (naprogramování do jedné z v systému uložených variant) do cyklu odpovídajícímu aktuálnímu dopravnímu stavu (v Badeniho/od Špejcharu by to byly "z fleku" 2 možné varianty - pevný cyklus či předpřihlášení a prodlužování volna místo vlevo/rovně vyhodnocovat na požadavek vpravo/vlevo).

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 31.8.2013 13:44

Mě je úplně jedno, při výluce, jestli si tram počká 15 nebo 20 vteřin. Prostě je to výluka a drobné zpoždění se překousne. Ale situace, kdy na Špejchaře obloukem jezdí 4 linky a padá volno jen na výzvu (tzn. pokud se jen o vteřinu tramvaj opozdí a ikdyž by jí to akorát padlo do jízdy, tak má smůlu a musí celý cyklus čekat ač souběžně jedoucí auta mají přes 10 vteřin volno, či dokonce protijedoucí tramvaj) je trochu tragikomická. Nejlépe, kdy ještě SSZ prodlužuje volno od Sparty, co kdyby ta tramvaj jela na Hadčanskou, že? Dle mě tam má být pevně zařazená fáze odbočení tram Sparta - Chodkovy bo i ta pravděpodobnost, že tam ta tramvaj bude při zmíněných 4 linkách je asi velmi vysoká.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 30.8.2013 20:23

No ono přece jenom "předrátovat přihlašováky" je značně nesystémové a (pro svou neviditelnost "na první pohled") až rizikové zasažení do SSZ - ovšem na současnou situaci na IPP Z:arrow: Muzeum platí určitě systémové řešení, které už (mezi dalšími) uvedl Fořtík a které jsem v obdobné situaci na jaře v oblasti Staroměstské ZC uváděl i já (a po cca týdnu tam bylo nakonec provedeno) = v případě svedení IAD na koleje TRAM před SSZ má být vždy stálé tří barevné SSZ se směrovými signály zakryto a má být dovezeno a zapojeno dočasné tříbarevné SSZ s "plným" signálem, který by korespondoval se signály pro TRAM!

To, že nová SSZ mají umět více fází než umí, se tady mluvilo už nesčetněkrát - a žel nejde jen o situace pro výluky, které značně mění průjezdy TRAM křižovatkami (uzavře některou větev TT/odkloní TRAM do běžně nepojížděného směru/zvýší počet TRAM projíždějících křižovatkou - ať již v jednom či více směrech), ale i pro stálý provoz - v němž by měly SSZ umět pustit TRAM ve všech možných kombinacích směrů = 2 TRAM rovně jedoucí proti sobě/až 2 x 2 TRAM (v případě směrových a šířkových možností PK, zároveň i 2 protější směry IAD souběžné s TRAM doprava) do dvou nekolizních oblouků - na "plném(všesměrovém)" křížení TT jsou dvě takové možnost/3 TRAM (v případě možnosti PK i souběžnou IAD) po vnějšku trojúhelníku = jednu rovně a dvě vpravo - na "plném(všesměrovém)" křížení TT jsou 4 takové možnosti.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 30.8.2013 18:19

Fořtík píše:Mám dotaz: Nešlo by po dobu, co jezdí auta po kolejích v zastávce I.P.Pavlova směr Muzeum upravit chod zdejší SSZ?
1) Odpojením brnkačky na vjezdu do zastávky tak, aby se tramvaj přihlašovala až za zastávkou. - Tramvajová fáze by se nevybírala zbytečně a iad by dostala víc prostoru než současné superkrátké volno Bělehradská - Žitná.
2) Nahradit směrové signály ssz (přímo a vlevo) plnými signály, které by umožňovaly jízdu iad souběžně s tramvají a vlastní tram fázi dočasně zrušit. - Souběžná jízda by tam vlastně nebyla, neboť by auta prostor, který jim za výkopem zůstal vyklidila dřív, než tramvaj odbaví v zastávce.
Nevím, jak dlouho tam ten ohrazený výkop bude, nicméně doprava tam v současném režimu dostává slušně na zadek. :roll:
Odpojení vzdáleného přihlašováku Špejchaře v Badeniho trvalo 4 měsíce. Tenkrát jsem si i naivně myslel, že to předrátují na ten odhlašovák v nepoužívané SSZ hned za zastávkou a upraví logiku SSZ, když je jasné v jakém směru teď jedině tramvaje mohou projíždět. Smutné

Také jsem si naivně myslel, že moderní SSZ budou mít více programů pro řadiče, právě pro případy uzávěry některého směru tramvají, když už jim čočky padají jen na výzvu. Aby to více urychlilo gumokoli, když už tam zbytečně smrdí.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 30.8.2013 10:15

To volno na odbočení před volnem tram se vybírají na nárok, ale i na Korytné, i na Nádr. Vršovice, je občas "šum". Rovněž Korytná DC umí padnout i bez volna na odbočení, nebo prodlužuje, ale v přímém směru bych si představoval pružnější reakce (otázka je, jestli tam není preference bus a tudíž to nedrží kolizní volno pro bus, jako třeba Limuzská, či Gen. Šisky a mezitím stihne do odbočováku něco přijet) a to volno do Koryt bych také raději vybíral až po průjezdu vlaku. Nicméně někdy ta auta odbočit musí, a když je poté prodlužována přímá fáze, nebo odbočení do smyčky, nemuseli by se dočkat, i tak je to tam 3-5 sec. a 4. auto už to kolikrát nedává (jen dobře, to jim stačí :twisted: ). Snažím se pro uklidnění věřit tomu, že je to nejlepší okamžik pro výběr této fáze :P K Nádr. Vršovice bych dodal, že mi nárok na odbočení před volnem nevadí, protože když to padne ihned přímo, zpravidla je třeba se šourat k Petrohradské, nebo před ní brzdit, zatímco vypálím-li po odbočovací zelené, je to k Bohemce "čistý průstřel" Z:idea:

vávra
Uživatel

Příspěvek od vávra » 30.8.2013 10:10

Fořtík píše:... Nevím, jak dlouho tam ten ohrazený výkop bude, nicméně doprava tam v současném režimu dostává slušně na zadek. :roll:
Údajně je to v řádu týdnů...

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 30.8.2013 9:40

9001 píše:Ale chybí mi smysl tohoto stavu.
No, kdybych byl cynik, tak bych musel napsat, že semaforů, u kterých nechápu smysl jejich fungování, je hodně. Takže o jeden víc nebo míň... No, ale protože cynik nejsem, tak to nenapíšu. :lol:

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 30.8.2013 9:26

von Špilberk píše:Vršovice: Tak to funguje už od modernizace, žádná novinka. Jen se mi už občas stalo, že když tam auto na odbočení nebylo, tak padlo rovnou volno rovně. Asi chyba systému. 8-)
Ale chybí mi smysl tohoto stavu. Tady aspon tramvaj kysne v zastávce, takže to pro obecenstvo není tak nápadné, ale na Nádraží Strašnice to zbrzdí 100% tram, když se tam auto objeví a jedno se tam objeví skoro vždy...

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 30.8.2013 9:15

Vršovice: Tak to funguje už od modernizace, žádná novinka. Jen se mi už občas stalo, že když tam auto na odbočení nebylo, tak padlo rovnou volno rovně. Asi chyba systému. 8-)

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 30.8.2013 9:01

Včera jsem si už opakovaně všiml, že SSZ na Nádraží Vršovice ZC má nešvar jako SSZ na Nádraží Strašnice. Tedy pouští nejdřív odbočující auta přes koleje a pak až tramvaj. Tady to je doplněné o to, že tam ani žádné auto stát nemusí...

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 30.8.2013 5:07

Mám dotaz: Nešlo by po dobu, co jezdí auta po kolejích v zastávce I.P.Pavlova směr Muzeum upravit chod zdejší SSZ?
1) Odpojením brnkačky na vjezdu do zastávky tak, aby se tramvaj přihlašovala až za zastávkou. - Tramvajová fáze by se nevybírala zbytečně a iad by dostala víc prostoru než současné superkrátké volno Bělehradská - Žitná.
2) Nahradit směrové signály ssz (přímo a vlevo) plnými signály, které by umožňovaly jízdu iad souběžně s tramvají a vlastní tram fázi dočasně zrušit. - Souběžná jízda by tam vlastně nebyla, neboť by auta prostor, který jim za výkopem zůstal vyklidila dřív, než tramvaj odbaví v zastávce.
Nevím, jak dlouho tam ten ohrazený výkop bude, nicméně doprava tam v současném režimu dostává slušně na zadek. :roll:

hawaj
Uživatel

Příspěvek od hawaj » 28.8.2013 15:03

V neděli jsem měl 12 a přihlašovaní hned na prvním kontaktu, ale v pondělí na 20 až po odstanicování.

Odpovědět