Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od Petrpes » 30.12.2012 19:02

Rešení pro Štross: Pokácet SSZ :!:
A jako třešnička na dortu by mohla být změna přednosti v jízdě pro relaci Vltavská-Kamenická.
Ale i bez toho by šlo o pokrok...

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 30.12.2012 19:00

Malé doplnění Brejšínova výčtu "perfektně fungujícího" SSZ Štross : Cokoli vlevo odbočující z Letné či od nábřeží nestíhá nebo stíhá na hranici svoje volno, pokud potká protijedoucí vlak.
(ostatně zrovna tohle se tu před časem už řešilo a jestli jsem to pochopil správně, tak je to prý vlastně v pořádku, protože vyklizovací časy jsou správně a ostatní přece do tý odbočující tram nenajedou, když jim už padne volno. Tak nevím, asi jsem divnej, ale v pořádku to není.)

Ostatně má cenu to vůbec řešit? Zanadáváme si jak je to na pytel a život jde dál, protože ty co s tím můžou něco dělat to nezajímá a ty co to zajímá s tím zas nic nevedou. :cry:
Brejšín píše:No a další fakt je, že utažené jízdní doby působí kontraproduktivně, už i já začínám hrát hru - schválně o kolik dokážu jet pozdě. Dřív jsem se snažil, ale teď fakt na stahování zpoždění dlabu.
Rozumím, nicméně mám trošku rozpor mezi tímto přístupem a přístupem typu "proč si krátit přestávku kvůli neschopnosti někoho jinýho". A ono nejde o blbejch pár minut. Jestliže jsem se fakt snažil a přesto dokázal přijet na Buranov o šest pozdě, navíc v jedenáct v noci, nedokážu si představit o kolik bych byl pozdě pokud bych hrál tvojí hru. :wink: I když ať tak nebo tak, v konečným důsledku to stejně odnese řidič a ty (hodně sprosté slovo) v kancelářích, který tam vpodstatě jsou kvůli němu, budou dál úplně v pohodě.
Naposledy upravil(a) Bobik dne 30.12.2012 19:19, celkem upraveno 1 x.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 30.12.2012 18:44

Brejšín: Zrovna Stros je jasným kandidátem SSZ úplně vytěžit a odvést... :devilsmokin

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 30.12.2012 18:12

Ano, uzel Strosmayerova náměstí je naprostou učebnicovou ukázkou jak zabít MHD.
1)SSZ a)od Letné kde víc vlaků jede do směrů o které musí tramvaj škemrat - dokáže vyrobit i 3 minutová zpoždění a seřadit vlaky přesně opačně než mají být dle JŘ
b) nesmyslené prodlužování volna ve směru Dukelských Hrdinů
c) vlaky od Letné nestíhají projet základní přímý cyklus, než odblokuje výhybka za odbočujícím vlakem
2)jízdní doby padlé na hlavu
a) od Letné se to dá vyjet, jen pokud celkové zdržení na všech Semaforech (5ks) nepřesáhne 15 vteřin - takže bych to tipnul na 70% zpožděných vlaků nad 1 minutu
b) od Nádr. Holu je naopak nadstandardní jízdní doba (tak 50% nadjeto)
c) od nám. Rep taktéž vše nadjeto
d) od Vltavské je tuším kromě špičky jen minuta
Takže pokud se všechny faktory promísí, takže ve finále dochází k opačnému řazení linek jedoucích k Náměstí Republiky a nahoru na Letnou. Což při základním svazkovém intervalu 4 minuty je poněkud problém. Nehledě k tomu, že 75% svazkového intervalu tvoří přípustný rozsah zpoždění, tedy právě hodnota jenž spolehlivě generuje SSZ Strosmayerovo náměstí.
A s ohledem na zaváděné návaznosti autobusů na tramvaje je kulva problém.
No a další fakt je, že utažené jízdní doby působí kontraproduktivně, už i já začínám hrát hru - schválně o kolik dokážu jet pozdě. Dřív jsem se snažil, ale teď fakt na stahování zpoždění dlabu.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 30.12.2012 15:45

Tak zrovna na l.14 byl problém vyřešen spojením s l.24. Najít tam teď předjetý vlak už není jen tak. :lol:
Víc KB by nějaký význam mělo, ale pořád je problém, že jízdní doby nesedí. Třeba na Štrosu DC jsem byl vždycky rád, když jsem zjistil, že jsem s l.17 předjetý (a jel jsem na předjetí), protože jsem věděl, že o ten čas cestou k Národnímu divadlu zase přijdu. Takže na Štrosu je čidlo, ale KB bych tam nechtěl.
Mimochodem: slyšel jsem, že právě postávání na KB bylo jedním z důvodů, proč se přešlo na koncepci záměrně zpožďovacích JŘ. Aby se nikde moc nestálo a pořád se jelo. Ale jestli je to pravda, nevím.
A taky: když se jízdní doby spíš utahují, jak přesvědčit zodpovědné, aby začali minuty přidávat :?:

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 30.12.2012 15:00

von Špilberk píše:S úpravami JŘ je právě ten problém, že máme i závodníky i šneky. Když se JŘ upraví pro šneky, tak závodníci budou stát 3 minuty na KB. A třeba závodník s l.14, který přijede na Anděl na svačinu o 2,5min. napřed, způsobí celkem slušnou kalamitu. Je to už dávno, co jsem dělal na Andělu svačiny na l.14 a jeden takový ŠůůMachr se přiřítil. Štěstí bylo, že už byl konec měsíce a já věděl, že nemám žádné předjetí. Tak jsem počkal až bude předjetí jen do 60s., kouknul jsem do zrcátka na tu frontu, zavřel dveře a vypálil pryč. No ale denně to dělat nemůžu. :D
Právě proto by mělo být více KB, kdyby byl na Jiráskově náměstí, tak by mu to předjetí kleslo na polovinu - bo by čekal už tam.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 30.12.2012 14:21

Petrpes píše:Proč už dávno není na Vinohradské minimálně v úseku Tržnice-Italská bumlík...
Asi má městská část strach, že by voličům ubyla parkovací místa?
Ano, co jsem slyšel, tak bumlíky skutečně nejsou pro nesouhlas radnice Prahy 2.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 30.12.2012 14:19

9001: A co tím prakticky myslíte, tolerovat max. 1 minutu :?: Jako že by technici jízdy upozorňovali na bezdůvodně pomalou jízdu :?: To bych chtěl vidět.

Jinak já taky trať v Braníku a Modřanech vyjedu bez problémů. Ale máme prostě pár lidí, kteří sice jezdí roky, ale nevyjedou to. Co se dá dělat...
OR20 u Belárie je humus, ale když jsem v Braníku do 1 minuty, tak žádný problém. Od Vodárny DC jedu už většinou na čas a to je nejdůležitější.

S úpravami JŘ je právě ten problém, že máme i závodníky i šneky. Když se JŘ upraví pro šneky, tak závodníci budou stát 3 minuty na KB. A třeba závodník s l.14, který přijede na Anděl na svačinu o 2,5min. napřed, způsobí celkem slušnou kalamitu. Je to už dávno, co jsem dělal na Andělu svačiny na l.14 a jeden takový ŠůůMachr se přiřítil. Štěstí bylo, že už byl konec měsíce a já věděl, že nemám žádné předjetí. Tak jsem počkal až bude předjetí jen do 60s., kouknul jsem do zrcátka na tu frontu, zavřel dveře a vypálil pryč. No ale denně to dělat nemůžu. :D

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 30.12.2012 13:59

Proč už dávno není na Vinohradské minimálně v úseku Tržnice-Italská bumlík...
Asi má městská část strach, že by voličům ubyla parkovací místa?

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 30.12.2012 12:37

Von: Tot základní otázka co s tímhle. Bohužel v době přestupů by se tenhle problém měl řešit. Osobně bych třeba na trati typu Modřany, Motol toleroval max. 1 minutu mimo špičku.

Brejšín: Ale přece v jízdních dobách se pár let hrabe docela dost, takže pořád to není moc vychytané?

Filip: Ale to je správně. Vinohradská je o tom, aby se tam daly prahy, ale to asi neprojde kvůli zimní údržbě. Ostatní jsou průsery v SSZ...
Závodníků je mezi Vámi dost :wink:

Filip

Příspěvek od Filip » 30.12.2012 12:25

Jelikož jezdím občas i svačiny v Braníku, tak mi to nedá. Ano už párkrát se mi stalo, že jsem to přivezl s +1 díky pomalejšímu nástupu cestujících a teď ještě u Belárie OR 20. Ale většinou se to dá vyjet v pohodě na čas tento úsek. A linka 11 mi nepřijde zrovna ideální, když je Vinohradská hodně špatná, přivezu to na IPP i s +4 a to se snažím jet svižně. No tak někteří jsou pomalejší, ano přiznávám já také v některých úsecích nejezdím max rychlostí, když se na to necítím, tak raději opatrněji. Evropskou nemám rád, když na to dojde, tak už z Divoké Šárky mám +1 no a na Dejvickou jsem to několikrát přivezl s +3. Nejsme závodníci, jsme řidiči tramvaje ve velmi hustém provozu.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 30.12.2012 11:27

Ono by stačilo začít a posbírat data z Dorisu a upravit jízdní doby tak, aby 50% vlaku odjíždělo se zpožděním do 10 vteřin a 95% do 2 minut, tak aby se zajistilo nepodjíždění vlaků. Taky větší hustota kontrolních bodů by neuškodila (jen pro sběr dat). Myslím, že to 1/4 roku by se dalo udělat docela dost. U busů už jsou taky prostředky, třeba mě neskutečně drtí polonoční 179, kdy od Letiště jsem snad nezažil spoj jedoucí na čas.(teda zažil 2x, ale to šlo okamžitě SH na neuvěřitelnou techniku jízdy, kdy i sedící padali na zem).

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 30.12.2012 10:44

gabuliatko píše:Nedávat jim svačiny.
A kdo to bude rozhodovat :?: A umíte se představit, jak by řvalo odd. plánování služeb :?: Stačí, že všichni nemají papíry na všechno. Ještě by se mělo sledovat tohle. :lol:

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 30.12.2012 10:06

von Špilberk píše:#-o Ale co s nimi chcete udělat :?:
Nedávat jim svačiny. Osobně si nemyslím, že je řidič univerzální voják, co zná naprosto všechny vozy a tratě. Linka 2,11 je pro řidiče tohoto typu ideální.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 30.12.2012 9:12

9001 píše:MM: Musím s tebou souhlasit, ale beru to pouze jako jednu z mnoha částí co MHD zdržují.
1) SSZ na každém rohu a vykysnutí na mnoha z nich je daleko víc zdržující ( vlastně i zhoršující životní prostředí. Větší exhalace a spotřeba při rozjezdu a opotřebovávání vozidla při brždění).
2)Bohužel i řidiči. Pokud mezi Vámi budou experti co jsou schopni na Dejvické mít za sebou ze Šárky další pořadí linky...
3) A docela dobře se zvládáte odrbat mezi sebou...
Zrovna Evropská není dobré místo pro test řidičských schopností. Výjezd ze Šárky je loterie, všechna SSZ na trase prakticky bez preference, přeložky, několik zastávek jen pro jeden vlak, několik OR, potkávačka atd.
Jinak pravda: máme stíhače i šneky. Jsou experti, kteří přivezou při svačině z Modřan do Braníka tramvaj s 2 min. zpožděním a další minutu jim trvá než vylezou z kabiny. #-o Ale co s nimi chcete udělat :?:

Odpovědět