Preference / antipreference MHD
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- Petrpes
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Preference / antipreference MHD
Někdy se sypání nevyhneš, ale sypu já, ne skluzovka... Pak je dost písku na celou směnu :]
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak - hrdinů máme plný hřbitovy. Taky si radši podsypu, když tam ta možnost je. 
Já teda v tomhle počasí jezdím radši s něčím, co si dokáže podsypat, což erpéčka, nízký kachny a škodovky umí. A není nic jednoduššího, než si podsypat už preventivně před tím, než do klouzavého místa dojedu. Já to tak teda dělám. Konkrétně na Vinohradský směrem dolu k vencaplacu. Když vidím, v jakém stavu jsou koleje, podsypu si. Od toho tam ten písek je. Skluzovka se aktivuje až když selže řidič. Pokud někjdo spoléhá jenom na skluzovku a manuální podsejpání nepoužívá, tak je podle mýho střelec... Pokud jde o klasiky, tak mnohdy máš páku pískovače až pod bradou a zrnko písku nevypadne...
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Bobík: Tohle je bohužel jenom o Praze. V neděli jsem byl v Plzni a celá Rokycanská vyjma světel u Tesca Extra (což i chápu) byla na blikačku.
Kdo nezná Plzen, tak se jedná o příjezd z D5 do centra Plzně...
Bohužel je tu lobby za SZZ a podle toho to vypadá...
K R.P: Zase platí co jsem napsal psovi. Ty seš zkušený a něco si najezdil. Ale nováčci co suchoj viděli z rychlíku prostě jedou na to, dyt to všechno má, tak ono se to nějak zařídí.
Kdo nezná Plzen, tak se jedná o příjezd z D5 do centra Plzně...
Bohužel je tu lobby za SZZ a podle toho to vypadá...
K R.P: Zase platí co jsem napsal psovi. Ty seš zkušený a něco si najezdil. Ale nováčci co suchoj viděli z rychlíku prostě jedou na to, dyt to všechno má, tak ono se to nějak zařídí.
- Bobik
- Uživatel
No a to je řekl bych právě ta chyba a příčina problémů. U zrychla ti tram "ztichla", začla "šustit" a hned si věděl na čem seš a že máš šahat po páce. Skluzovka u R.P je značně nespolehlivá a liší se kus od kusu. Většinou se ti rozbliká "barevný hudba", omezí ti to proudy - čili delší brzda!, ovšem zrnko písku nevypadne. Třeba dneska jsem měl vůz, kde skluzovka na to že šlo o R.P fungovala kvalitně, přesto však trvalo docela dlouho než si rozmyslela a začla sypat. Takže při zaslechnutí známého zvuku jsem rovnou šahal po čudlíku a na nic nečekal. Obvyklé je, že to nesype vůbec, nebo zcela nedostatečně. O rozjezdech nemluvim už vůbec. Ne nadarmo si spousta lidí skluzovku vypíná úplně a jezdí styl zrychl. Je to možná nelogický, ale v konečným důsledku bezpečnější.9001 píše: Dneska se spoléhá více na vůz. I R.P má více ochrany (skluzovka) než suchoj, kde si byl odkázan na svoje schopnosti.
- Bobik
- Uživatel
Sice jsem původně vůbec nechtěl, ale nedá mi to. Titulek v Na znamení mě dojmul k slzám (nic proti kolegovi Grossákovi, jeho práce si vážím). Co je na Vinohradských hřbitovech preferenčního? Proč je ta nehorázná blbost vůbec označována za preferenci? Vzhledem k trvalému zelenému pajdulákovi se tram prostě přihlásit musí, jinak legálně neprojede. A za preferenci jsem považoval preferování, tedy upřednostnění něčeho vůči něčemu jinému. Takže to, že se tramvaj navolí a padne ji to (teď už) skoro (bohužel jenom skoro) do jízdy je preference, tedy upřednostnění tram před čím? Před tou haldou vzduchu nad přechodem? A těch pár jedinců, kteří se tam čas od času vyskytnou, beztak na nějaký světýlka kašlou. Nebo to mám chápat tak, že vlastně můžem být rádi, že tam nemusíme běhat s kličkou? To snad ne!
Ostatně co je za problém dělat SSZ stylem, že když už na dvoupruhu být musí, tak se nechá trvalá blikačka a pro toho kdo se na to necítí, může si čudlem zastavit dopravu? Přes koleje samozřejmě cikcak klandry jinak nic, nebo max. blikač a v nutných případech i klidně omezená rychlost. Předpokládám že jediné co tomu brání je úřednická blbost, omezenost a předpos.anost.
Jinak jak jsem psal v úvodu, práce kolegů jako je Grossák, MŠ a spol. si nesmírně vážím, nicméně mě neskutečně rozčiluje když vidím, že jsou nuceni svojí energii cpát do nápravy či zlepšení (bohužel spíše však do marných pokusů) naprostých nesmyslů, místo toho, aby ji mohli věnovat něčemu smysluplnému a prospěšnému. Grrrr.....
Ostatně co je za problém dělat SSZ stylem, že když už na dvoupruhu být musí, tak se nechá trvalá blikačka a pro toho kdo se na to necítí, může si čudlem zastavit dopravu? Přes koleje samozřejmě cikcak klandry jinak nic, nebo max. blikač a v nutných případech i klidně omezená rychlost. Předpokládám že jediné co tomu brání je úřednická blbost, omezenost a předpos.anost.
Jinak jak jsem psal v úvodu, práce kolegů jako je Grossák, MŠ a spol. si nesmírně vážím, nicméně mě neskutečně rozčiluje když vidím, že jsou nuceni svojí energii cpát do nápravy či zlepšení (bohužel spíše však do marných pokusů) naprostých nesmyslů, místo toho, aby ji mohli věnovat něčemu smysluplnému a prospěšnému. Grrrr.....
- Petrpes
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jo to bum s 9030 taky nechápu, 8 jela 15 a 14 jela 10...
I s novějšíma vozama se dá, když vidím že někdo jede 50 a začně do zast. brzdit jen tak a čeká co skluzovka udělá :]
Zdravím z 7146+7147
I s novějšíma vozama se dá, když vidím že někdo jede 50 a začně do zast. brzdit jen tak a čeká co skluzovka udělá :]
Zdravím z 7146+7147
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Petrpes: nechtěl jsem říct, že by to tam někdo střelil schválně. Jako jsem si naprosto jistý, že ani jeden řidič nechtěl sejmout auto na IPP. Ale prostě souhra okolností a rána je na světě...
Hlavně ty seš pardál co jezdil se zrychlem. Dneska se spoléhá více na vůz. I R.P má více ochrany (skluzovka) než suchoj, kde si byl odkázan na svoje schopnosti.
Hlavně ty seš pardál co jezdil se zrychlem. Dneska se spoléhá více na vůz. I R.P má více ochrany (skluzovka) než suchoj, kde si byl odkázan na svoje schopnosti.
- willyjeff
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Proč by ne? Když mohla 14 najet do 8 u Imperiálu...Stačí, když se někdo z metrosvazku bude hodně soustředit na auta vpravo odněj, aby někoho neodřel a bum, je v 11Petrpes píše:To by mě zajímalo, zda-li je mezi náma někdo, kdo by se s tou 10/16 do tý 11 jedoucí 15 přes křížení rozjel... Řekl bych že ne.
- Petrpes
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To by mě zajímalo, zda-li je mezi náma někdo, kdo by se s tou 10/16 do tý 11 jedoucí 15 přes křížení rozjel... Řekl bych že ne.
Ale nejsou tam vyklízečky na rychlost tramvaje 15, nedobře fungující preference, atd...
Rozjet se mezi Italskou a Florou na 50 snad není trestné :]
Nicméně jsem si to vyzkoušel, tak že už to tam nehoním, když vím že to nemá cenu.
Třeba někdy mezi 20-21 hod se krásně jezdí 50 od Tržnice do Italské, zvláště s 15T pod tlačítkem 50 :]]] Ale chce to mít oči na šťopkách...
Popravdě jsem ale už nejednou jel s daleko většíma jezdičema, než jsem já.
Já se jen nebojím rozjet tramvaj tam kde je to vhodné, možné, bezpečné.
Jinak dneska se jezdí lážo, proti tomu jak se jezdilo v letech 98-99.
Zvláště v noci bylo být včas umění.
I v kurzu se jezdilo jinak, než dneska.
Dříve paltilo, že cvičná jízda na trati nezdržuje :]]]
Tedy alespoň ve Vokovickejch cvičkách...
Jednou na BH ve výstupní, když 2x důchodkyně semnou stíhaly 164, co byla většinou vidět odjíždějící, říkaly: Děkujeme, jel jste rychle ale slušně, což moc potěšilo.
A tím se řídím, rychle, ale slušně.
Rychlosti dodržuju, KB téměř nepoužívám, písek mě nedošel dobře 10 let, atd...
Sypu jen když musím a to bývá jen v nouzi. Jinak se dá očekávanému smyku přizpůsobit délka a způsob brzdění.
Ale nejsou tam vyklízečky na rychlost tramvaje 15, nedobře fungující preference, atd...
Rozjet se mezi Italskou a Florou na 50 snad není trestné :]
Nicméně jsem si to vyzkoušel, tak že už to tam nehoním, když vím že to nemá cenu.
Třeba někdy mezi 20-21 hod se krásně jezdí 50 od Tržnice do Italské, zvláště s 15T pod tlačítkem 50 :]]] Ale chce to mít oči na šťopkách...
Popravdě jsem ale už nejednou jel s daleko většíma jezdičema, než jsem já.
Já se jen nebojím rozjet tramvaj tam kde je to vhodné, možné, bezpečné.
Jinak dneska se jezdí lážo, proti tomu jak se jezdilo v letech 98-99.
Zvláště v noci bylo být včas umění.
I v kurzu se jezdilo jinak, než dneska.
Dříve paltilo, že cvičná jízda na trati nezdržuje :]]]
Tedy alespoň ve Vokovickejch cvičkách...
Jednou na BH ve výstupní, když 2x důchodkyně semnou stíhaly 164, co byla většinou vidět odjíždějící, říkaly: Děkujeme, jel jste rychle ale slušně, což moc potěšilo.
A tím se řídím, rychle, ale slušně.
Rychlosti dodržuju, KB téměř nepoužívám, písek mě nedošel dobře 10 let, atd...
Sypu jen když musím a to bývá jen v nouzi. Jinak se dá očekávanému smyku přizpůsobit délka a způsob brzdění.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pánové dáme sázky kdy tam bude nějaká rána s 11? Bezpečnost a plynulost provozu na prvním místě.Petrpes píše:Já jsem si to s 11 zkusil stihnou, z Radhošťský tradá 50, světla padly na stůj přimo v tu chvilku když jsem kolem nich projížděl.
Křížení 15 a když míjím čelo 14T na světlech, začal se pomalinku rozjíždět bo mu to padlo a 11 v křižovatce...
Čili je tam asi někde chyba? Kromě toho že by to mělo buď na tu 11 počkat a nebo vyhnat 16 rovnou, bo už tam XX vteřin čekala...
- Petrpes
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem si to s 11 zkusil stihnou, z Radhošťský tradá 50, světla padly na stůj přimo v tu chvilku když jsem kolem nich projížděl.
Křížení 15 a když míjím čelo 14T na světlech, začal se pomalinku rozjíždět bo mu to padlo a 11 v křižovatce...
Čili je tam asi někde chyba? Kromě toho že by to mělo buď na tu 11 počkat a nebo vyhnat 16 rovnou, bo už tam XX vteřin čekala...
To vysvětluje tu jednácku u mě naproti, prostě si toho stůj před čůmák nevšimla, nebo nerespektovala.Karosák píše:Nevím, zda-li jsem někomu vzal světla, ale vyjíždím z Radhošťské ZC, v dáli stůj, případně čerstvé volno, na Boleslavské se navolím do stromečku a před čumákem mlask ho a pustí nejprve metrosvazek, který tam z obou směrů doposud tvrdnul (už mohl být dávno pryč) ................ Cca 2x jsem ZC brzdil nekomfortně, protože mi bylo velmi zákeřně ukončeno volno (a třeba i když jela m-11 proti DC).
Tak se zase podělím o pár zážitků z linky 9
19:00 a vyrážím z Národní třídy směr Spojovací, ještě z Hlavního nádraží odjíždím na čas. Krásně si užívám prosloužené volno u Bulhara a hurá k náměstí Winstrona Churchila. Jaké překvapení když mi padá stůj 70 metrů před tram, no nic odbočí jeden taxík v kolizním směru do Italské a potom padá chodecká zelená – nikdo nikde. Po úžasných 40 vteřinách jedu dál (nerozumím proč teda Bulhar prodlužuje volno, když to stejně zazdí další SSZ). Samozřejmě v okamžik zavíraní dveří na Husinecké padá stůj na SSZ Seifrtova/Krásova, takže dalších 20 vteřin. Dalších 25 vteřin naděluje přechod u Čajkovského, i když chápu, že od ideálního průjezdu mě zdrželo o 5 vteřin parkující auto na chodník před kostelem. Nicméně jedu dál a už mě jen pobavilo zkrácené volno u Jíčínské, kde přesně 6 vteřin po udělení stůj zastavujeme i s protijedoucí linkou 9 na STOP čáře. Takže odjezd z Olšasnké o užasných 74 vteřin opožděn. V tomto půlkole už tomu nasadilo perličku jen SSZ na Nákladovém nádraží, kdy nekompromisně v okamžik udělení zelené zavírám dveře (dva kluci nestihli vystoupit, nicméně předpokládám, že za 30 vteřin zastavím za rohem). Trošku prudší rozjezd a hle 8 metrů před výhybkou stůj, nechápu co se děje, nicméně za tři vteřiny to vidím, zhruba v půlce oblouku je protijedoucí 9, která mi to volno jaksi odhlásila (jinak tato SSZ prodlužuje). Potom to prodlužilo na úžasných 47 vteřin lince 10 od Palmovky (jinak nikde ani kolo), ještě pustit 26 od Želivského (kterou to opět nepustilo na dodatkové volno po tom mém ukráceném) a po úžasných 145 vteřinách dojíždím do druhé zastávky NNŽ.
Další perličkou je SSZ Újezd, kde alespoň včera ve směru od ND to vždy mezi fázi ŠD-He a ND-ŠD vrzlo jen tramvajovou ND-He ač rozhodně nebyla poptávána. Tím sci-fi jízdní doba Nt – Anděl byla ještě více cool sci-fi, takže to už nezachránila ani uměle prodloužení jízdní doba v úseku Blatiny – SŘ. Trochu mě mrzí, že lidem jízdním řádem slibujeme, že budou tam a tam v tolik a tolik, ale ani v ideálním případě to nedokážeme splnit, neb je to fyzikálně nereálné. Nejhorší to bylo na Slánské, kde 12 lidí utíkalo na 225, ale marně, mé zpoždění 100 vteřin rozhodlo.
19:00 a vyrážím z Národní třídy směr Spojovací, ještě z Hlavního nádraží odjíždím na čas. Krásně si užívám prosloužené volno u Bulhara a hurá k náměstí Winstrona Churchila. Jaké překvapení když mi padá stůj 70 metrů před tram, no nic odbočí jeden taxík v kolizním směru do Italské a potom padá chodecká zelená – nikdo nikde. Po úžasných 40 vteřinách jedu dál (nerozumím proč teda Bulhar prodlužuje volno, když to stejně zazdí další SSZ). Samozřejmě v okamžik zavíraní dveří na Husinecké padá stůj na SSZ Seifrtova/Krásova, takže dalších 20 vteřin. Dalších 25 vteřin naděluje přechod u Čajkovského, i když chápu, že od ideálního průjezdu mě zdrželo o 5 vteřin parkující auto na chodník před kostelem. Nicméně jedu dál a už mě jen pobavilo zkrácené volno u Jíčínské, kde přesně 6 vteřin po udělení stůj zastavujeme i s protijedoucí linkou 9 na STOP čáře. Takže odjezd z Olšasnké o užasných 74 vteřin opožděn. V tomto půlkole už tomu nasadilo perličku jen SSZ na Nákladovém nádraží, kdy nekompromisně v okamžik udělení zelené zavírám dveře (dva kluci nestihli vystoupit, nicméně předpokládám, že za 30 vteřin zastavím za rohem). Trošku prudší rozjezd a hle 8 metrů před výhybkou stůj, nechápu co se děje, nicméně za tři vteřiny to vidím, zhruba v půlce oblouku je protijedoucí 9, která mi to volno jaksi odhlásila (jinak tato SSZ prodlužuje). Potom to prodlužilo na úžasných 47 vteřin lince 10 od Palmovky (jinak nikde ani kolo), ještě pustit 26 od Želivského (kterou to opět nepustilo na dodatkové volno po tom mém ukráceném) a po úžasných 145 vteřinách dojíždím do druhé zastávky NNŽ.
Další perličkou je SSZ Újezd, kde alespoň včera ve směru od ND to vždy mezi fázi ŠD-He a ND-ŠD vrzlo jen tramvajovou ND-He ač rozhodně nebyla poptávána. Tím sci-fi jízdní doba Nt – Anděl byla ještě více cool sci-fi, takže to už nezachránila ani uměle prodloužení jízdní doba v úseku Blatiny – SŘ. Trochu mě mrzí, že lidem jízdním řádem slibujeme, že budou tam a tam v tolik a tolik, ale ani v ideálním případě to nedokážeme splnit, neb je to fyzikálně nereálné. Nejhorší to bylo na Slánské, kde 12 lidí utíkalo na 225, ale marně, mé zpoždění 100 vteřin rozhodlo.
- Bobik
- Uživatel
Nejsi pomalej, mě se to stalo taky. Pozdně večerní 5, potkal jsem se s 11 a nějakou metroblbostí. Pustilo to mě, původní idea počkat na tu 11 vzala zasvý, protože ji to pustilo až jako třetí (takže by se beztak nevešla). Tak jsem holt jel. Jojo, ať žijou dvacetiminutový intervaly a jednoduchý přestupy.
Kdo chtěl dál, tak leda něčím na Želvu a na 26 (pokud ji stíhá) a pak případně ještě na 7. Bomba, opravdu "user friendly", miluju Ropid, já tohle muset absolvovat, jezdim raději autem, i kdyby to mělo být mnohonásobně dražší.
Jinak rychlost chápu, než někde něco "projet" na stůj a s nulovými vyklizovacími časy sejmout (viz Pavlák), to se raději taky plížim. Že to v důsledku odnesou cestující, je mi sice líto, ale není moje chyba
Kdo chtěl dál, tak leda něčím na Želvu a na 26 (pokud ji stíhá) a pak případně ještě na 7. Bomba, opravdu "user friendly", miluju Ropid, já tohle muset absolvovat, jezdim raději autem, i kdyby to mělo být mnohonásobně dražší.
Jinak rychlost chápu, než někde něco "projet" na stůj a s nulovými vyklizovacími časy sejmout (viz Pavlák), to se raději taky plížim. Že to v důsledku odnesou cestující, je mi sice líto, ale není moje chyba