Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od trainzjohny » 19.11.2012 20:40

Martine podle mě hlavně řešíš vše z pohledu že infosystém je pro turisty, to je podle mě veliký omyl, protože turisté jsou procentuálně velmi malá skupina cestujících.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 19.11.2012 19:56

Jenže v cizině je běžné, že z vlaku vidím třeba 3x název stanice uprostřed nástupiště. V Praze v ražených stanicích je název stanice na stěně za vlakem, pak na stropu tunelu nad vlakem, kde ho těžko někdo z cizinců najde, a pak ve střední lodi, kde není z vlaku vidět. Tj. cizinec slyší nějaké hlášení, které mu připomíná jeho stanici, ale chce si to po vjezdu do stanice nějak ověřit. A nemá kde. A ve vlaku je v tu chvíli zrovna napsaná konečná. Přece konečnou si může turista vybrat na infosystému ve střední lodi a vidí jí na přijíždějícím vlaku, tj. uvnitř bych mu konečnou právě napsal až po zavření dveří, při rozjezdu do další stanice... Ostatně je to logické šipka a směr se tam zobrazí při rozjezdu, tj. jedeš tímto směrem. Když stojíš, jsi tam, co ti to zrovna píše. Ostatně je dost nepravděpodobné, že cizinec vleze do vlaku, za ním další lidi, on mrkne na konečnou a valí se proti davu zase rychle ven. To je situace, která by se ani vyvyolávat neměla. Není přece problém, když si v případě chybného směru turista po rozjezdu uvědomí, že jede špatně a na další stanici normálně vystoupí. Má dost času na rozhodnutí. Ale já sem asi divnej, když to vidím užitečný obráceně ;-).

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 19.11.2012 18:51

Martin Šubrt píše:Já jsem si toho všimnul v metru. Jelikož máme názvy stanic metra za soupravou nebo nad nástupištěm, případně ve střední lodi, tak cestující po příjezdu do stanice název této stanice často hledají marně. Mluvené slovo si rádi ověřují pohledem. No a vnitřní infosystém v ten okamžik ukazuje platnou konečnou, tj. ani ten nepomáhá. Domnívám se, že nasměrovat člocvěka na správnou konečnou by měl infosystém ve stanici a systém ve vlaku by měl po dobu pobytu ve stanici ukazovat název této stanice.
MŠ: takhle to je i co jsem viděl ve světě, po dobu stání ve stanici vidíš kam to jede, mezi stanicemi název příští stanice. Ve stanici zjišťovat kde jsi je už pozd

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 19.11.2012 17:01

trainzjohny píše:Já bych právě naopak souhlasil s tou konečnou, jelikož když jsem ve stanici, vím ve které a můžu si po nástupu ověřit zda nejedu jinam než chci. Naopak cestující ve voze mají informací dost (vidí to na boku když přijíždí, slyší to a ti znalejší to poznají i ze stanice samotné).
Já bych tam naopak radši viděl aktuální stanici + šipku ke správným dveřím. Nápisy na boku stanice jsou z přijíždějícího vlaku prakticky nečitelné a na nástupišti už vůbec není nic vidět. Pravděpodobnost, že ve vlaku přeslechnu hlášení, je větší, než že vlezu na druhou kolej. Stejně tak by tam měla aktuální stanice svítit v tramvaji.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 19.11.2012 16:15

Já bych právě naopak souhlasil s tou konečnou, jelikož když jsem ve stanici, vím ve které a můžu si po nástupu ověřit zda nejedu jinam než chci. Naopak cestující ve voze mají informací dost (vidí to na boku když přijíždí, slyší to a ti znalejší to poznají i ze stanice samotné).

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 19.11.2012 16:11

Já jsem si toho všimnul v metru. Jelikož máme názvy stanic metra za soupravou nebo nad nástupištěm, případně ve střední lodi, tak cestující po příjezdu do stanice název této stanice často hledají marně. Mluvené slovo si rádi ověřují pohledem. No a vnitřní infosystém v ten okamžik ukazuje platnou konečnou, tj. ani ten nepomáhá. Domnívám se, že nasměrovat člocvěka na správnou konečnou by měl infosystém ve stanici a systém ve vlaku by měl po dobu pobytu ve stanici ukazovat název této stanice.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 19.11.2012 16:07

Petrpes píše:Prostě stanici před hradem, Václavákem to mám vyzkoušený. Zmáčknu včas a tůristi lezou ven a zese dovnitř... :)
Nejde o hlášení, ale o to vnitřní tablo, kde pak celou dobu stání v předcházející zastávce svítí ta následující.
Samozřejmě to tak nedělám všude, spíš když si ne těhle místech vzpomenu :)
Není to náhodou u tramvají že po odhlášení tam poměrně dlouho zůstává konečná a další zastávka se ukáže až po nějaký době/zavření dveří ?
Petr píše:S dovolením bych tuto větu upravil: V SORkách, když už to vůbec funguje, to mají pořešené lépe, tam se na displeji vyhlášená stanice odsune až po odjezdu. :lol:
Proboha co s těma SORkama všici máte ? Já krom jednoho resetu za jízdy nepamatuju že by to nechodiilo.

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 19.11.2012 15:41

P_V píše:V SORkách to mají pořešené lépe, tam se na displeji vyhlášená stanice odsune až po odjezdu.
S dovolením bych tuto větu upravil: V SORkách, když už to vůbec funguje, to mají pořešené lépe, tam se na displeji vyhlášená stanice odsune až po odjezdu. :lol:

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 19.11.2012 13:49

Petrpes píše:Prostě stanici před hradem, Václavákem to mám vyzkoušený. Zmáčknu včas a tůristi lezou ven a zese dovnitř... :)
Nejde o hlášení, ale o to vnitřní tablo, kde pak celou dobu stání v předcházející zastávce svítí ta následující.
V SORkách to mají pořešené lépe, tam se na displeji vyhlášená stanice odsune až po odjezdu.

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 19.11.2012 13:46

9001 píše:A proč to u busů nevadí?
Co u BUSŮ nevadí? Zastávky hlásí úplně stejně jako tramvaje. Tedy aktuální zastávka+ihned následující zastávka před zastavením vozu. Po rozjezdu hlásí pouze větu "Příští zastávka je na znamení". Tak co u busů nevadí? :roll: Původní varianta, kdy jméno následující zastávky hlásily po zavření dveří se před lety opustila, protože cestujícím neusnadňovala orientaci.

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 19.11.2012 13:38

Prostě stanici před hradem, Václavákem to mám vyzkoušený. Zmáčknu včas a tůristi lezou ven a zese dovnitř... :)
Samozřejmě to tak nedělám všude, spíš když si ne těhle místech vzpomenu :)

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 19.11.2012 13:32

Petr píše:
Petrpes píše:Já také občas hlásím těsně po rozjezdu, včas řeknu cestujícím příští zastávku a NEmatu cizince.
Systém hlášení zastávek je nastavený tak, že standardem je vyhlášení jména dané zastávky a jako bonus jméno zastávky příští, abych věděl, zda mi náhodou můj spoj neodbočuje někam jinam.... Hlásit tedy konkrétní + následující zastávku po zavření dveří, když už nemám šanci s tím cokoliv udělat je trošku, s prominutím, pakárna.... #-o
A proč to u busů nevadí?

Jinak základem zůstavá pokud turista je dement jako že nemalá část je, tak mu nepomůže ani svěcená voda

Petr
Provozovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 19.11.2012 11:30

Petrpes píše:Já také občas hlásím těsně po rozjezdu, včas řeknu cestujícím příští zastávku a NEmatu cizince.
Systém hlášení zastávek je nastavený tak, že standardem je vyhlášení jména dané zastávky a jako bonus jméno zastávky příští, abych věděl, zda mi náhodou můj spoj neodbočuje někam jinam.... Hlásit tedy konkrétní + následující zastávku po zavření dveří, když už nemám šanci s tím cokoliv udělat je trošku, s prominutím, pakárna.... #-o

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 19.11.2012 11:19

Já také občas hlásím těsně po rozjezdu, včas řeknu cestujícím příští zastávku a NEmatu cizince.

Zrovna u Letohrádku, odhlásíš včas, ještě před zastavením v zast. K.Letohrádek ZC a na vnitřním panelu svítí 22 Pražský hrad...
Cizinci vystupují, pak zase nastupují :] To se jim u mě nestane!

Systém co je v busech, kdy se následující zastávka rozsvítí až při zavření dveří je lepší.
Ale zase na pořád přeskakuje, kam to jede, přes co to jede, tak že opět snaha podat více informací může zvláště u cizinců vést k matení.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 19.11.2012 10:38

Bobik píše:Ale možná že je to super věc, jen smysl mi uniká, tak prosím o vysvětlení.
Co jsem se pohyboval na cestách, vždy jsem za přesné vyhlašování zastávek byl rád.
V Praze (pravda cestuji v Praze častěji než jinde) zažívám situaci (zejména na koncových úsecích tratě), že je hlášení pozadu. Možná to eliminuje postih za předjetí, nebo pan řidič myslí na něco jiného. Taky je poměrně běžný jev je, že se stanice zahlásí po uzavření dveří.
V každém případě dotyčný vystoupí blbě. (velmi vtipné to je na 22 u zastávky Pražský hrad, ano i to už jsem zažil)
Tento systém to prostě a jednoduše odbourá. (pokud jako vedlejší efekt bude hlášení SPRÁVNÉ polohy do Dorisu a tím lepší informace na mastodontech, jen lépe)

Odpovědět