Tarif, revizoři a vše kolem...

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Tarif, revizoři a vše kolem...

Příspěvek od 9001 » 21.9.2011 0:23

Karotka- Platnost karty 4 roky je ideální. Vidím to fyzickou životnost karty. Vím o čem mluvím. V bance mi projde rukama hodně platebních karet, které jsou kvalitou stejné jako OC a divili by jste se jak jsou někteří kartu za 2 roky zřídit.
S kontrolou platnosti kuponu. Stejně si to většina lidi pamatuje a je to samé hledat v peněžence jako večer u netu otevřít do kdy kupon platí a nebo při cestě kolem validátoru, kolem kterého zase většina projde dvakrát denně.
Souhlas se středobými cestujícími

kruták: Dovolím si další zkušenost z banky. Výpis z účtu z klasických klientů nečte cca 95%. Natož aby ho nosili a ukazovali revizorovi...
K tomu nutnému ježdění. To bylo i předtím akorát ted místo fronty u okénka na dešti jenom přijdeš k validatoru a jdeš do minuty. že není nahrán okamžitě asi tolik, že zodpovědný člověk si to hlídá a koupí třeba dva dny dopředu a cestou do práce nebo kamkoli kolem validátoru projde...

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 20.9.2011 22:52

Mě třeba vadí, že jsem si ji vyzvedával celkem nedávno, a má na sobě napsáno "platí do 31.12.2012". Takže jsem už moh mít do konce života klid a vždy na eshopu nakoupit, zaplatit a nahrát ve validátoru; ale místo toho mě zase čeká lítání po úřadech, stání ve frontách a čeho se nejvíc bojim - že ta zbytečná výměna nebude tak úplně zadarmo, jak mi před rokem a půl slibovali!

Co se týče funkčnosti - problémy mám se čtením ve strojcích příměšťáků, ale tam to bude spíš tim jejich strojkem.

Taky mi chybí, co napsal pan A.
Absolut píše:po potvrzení mailem nebo SMS už hned nastoupit do libovolné MHD. Nelíbí se mi jaký nepořádek byl při zavedení Opencard
Revizorovi prostě ukázat SMS/výpis z účtu nebo něco takového a na základě toho mít uznán "před minutou koupený" kupón, přestože na OC není ještě nahrán. Že se kvůli tomu musím obtěžovat někam jezdit, to bylo i dřív s papírovými kupóny, takže změna k lepšímu - nula nula nic...

A co mi vadí nejvíc ze všeho, je roční kupón na vnější pásma PID, abych nemusel pořád myslet, kdy už mi to zas dojede, zařizovat to 4x ročně, když by stačilo jednou, atp. Ačkoli tímto problémem trpěli i papíroví kupóni.

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 20.9.2011 22:38

OMH píše:(...) jaké problémy s OC jsou, co se týče funkčnosti? (...)
A pořád dokola :roll: jde o tato zhoršení či ztráty funkčnosti systému oproti dřívějšímu stavu:
- Prodleva při pořízení karty. (Spolu se zrušením týdenních/5denních jízdenek a nedostatečnými informacemi o přenosných kuponech je to prima způsob, jak NEzískat "střednědobé" cestující)
- Na kartě není vidět, dokdy platí jízdné.
- Omezená platnost karty na 4 roky.

Mimochodem, objednávání kuponu přes net v podobném rozsahu, jako je teď, by bylo bývalo možné zařídit i s dřívějším typem tramvajenek. Kupony by se vyzvedávaly buď u předprodejních okének, nebo u validátorů, které by místo čtečky karet měly čtečku čárových kódů (ty totiž na průkazkách byly) a tiskárnu kuponů.

Abych to trochu odlehčil - OC mi připomíná jednu anekdotu o dřevorubcích z tajgy. Místo ruční pily jsme si koupili motorovou, doléváme benzín i olej, pravidelně napínáme řetěz, řeže to... ale motor jsme nenastartovali.

vlakoň
Uživatel

Příspěvek od vlakoň » 20.9.2011 21:38

Nejsem systémový integrátor, ani k mé smůle majitel firmy, která by radila ohledně OC. Přesto můžu mít vlastní názor, že OC je o řád dražší než by musela být (viz příklad ČZU - stejné náklady na zřízení, licence a provoz by asi nerozdýchala, možná kdyby se přestalo vyučovat)
A ano jako pouhá náhrada papírové průkazky na MHD funguje, když zamlčíme zdlouhavý proces vydání, zmatky před a po volbách, první validátory na trase A až po roce od spuštění atd.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 20.9.2011 21:29

Můj názor k Opencard: Myslím, že v současné době karta funguje celkem dobře. Neměl jsem s ní zatím problém. Že je plastová mi nevadí. Nelíbí se mi systém validátorů a jak málo jich je. Myslím si, že by spíš bylo lepší, kdyby byly menší a jednodušší čtečky a bylo jich více. Nelíbí se mi vůbec princip že po nabití přes net je třeba kartu někam strkat. Správné by bylo aby bylo možné si z domova poslat peníze a vybrat aplikaci a po potvrzení mailem nebo SMS už hned nastoupit do libovolné MHD. Nelíbí se mi jaký nepořádek byl při zavedení Opencard. Nevadí mi že není na výběr jiná karta, myslím si že v této otázce je monopolní zařízení na místě. Papírové jízdenky jsou taky na většině spojů po Praze jen jedny. Jednoznačně si myslím, že zavedení Opencard bylo předražené. Nemyslím si že by však tyto námitky proti Opencard měly přímou souvislost s Pavlem Bémem. Měl jsem ho jako primátora celkem rád, nemyslím si, že by jiný byl méně úplatný nebo lepší a že za jiného primátora by zavedení Opencard proběhlo lépe. Bém uměl být reprezentativní, měl jsem ho rád. Nyní se mi moc líbí, že se ožral na letišti a choval se jako Čech. Mám ho tedy svým způsobem rád i dnes.

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 20.9.2011 21:23

Ano, jsem spokojený s OC, nemám žádný problém s používám. A tak mě zajímá, jaké problémy s OC jsou, co se týče funkčnosti? Co znám lidi z okolí, normálně jim karta slouží stejnětak, jako tramvajenka.
Jinak mám radost, jak všichni v tomto případě rozumí finanční stránce a celé problematice OC. Nemyslím si, že jsem nevzdělaný, či nesledující celou věc, ale že bych znal přesná čísla, co kolik stálo, zda to bylo moc, či málo. To o sobě prohlásit nemůžu. Jste borci, obdivuju Vás ;)
(Doufám jen, že Vaše znalosti se nezakládají na informacích z tisku ;))

vlakoň
Uživatel

Příspěvek od vlakoň » 20.9.2011 21:20

9001 píše: A kde podle tebe vzali peníze? :wink:
Tady je to jak v mateřský škole :D

1. Když nechci nebudu jejich zákazníkem,
2. Ty karty nevydávají proto, aby se firma která jim to zajišťuje měla dobře. Kdyby to tak dělali, asi jim konkurence ukáže záda. Ani to vydání netrvá měsíc, že jo. Odhadem ten kus plastu s čárovým kódem bude, tak za 0,5 Kč/kus.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 20.9.2011 21:09

vlakoň píše:
To znáš. Mají Club card, billa kartu, kartu od Shellu pak ještě Cinestar, ale ta OC jim nejde přes pusu :lol:
A tyhle firmy tu kartu vydaly za cca 2,2 kiloKč za kus z Vašich daní?
A kde podle tebe vzali peníze? :wink:

vlakoň
Uživatel

Příspěvek od vlakoň » 20.9.2011 20:58

To znáš. Mají Club card, billa kartu, kartu od Shellu pak ještě Cinestar, ale ta OC jim nejde přes pusu :lol:
A tyhle firmy tu kartu vydaly za cca 2,2 kiloKč za kus z Vašich daní?

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 20.9.2011 20:55

OMH píše:Pro mě je třeba Opencard naprostou výhodou. Jsem běžný cestující a nákup ročního kupónu přes e-shop je supr. A zda je to karta plastová, či papírová... to pro běžné použití MHD nehraje roli.
Ale chápu, nadává se na to dobře.
Ano, máš pravdu. Má to určité výhody, jako třeba tuto. Nicméně ty nevýhody jaksi převažují.
Takže když to sečtem - jsi spokojený uživatel, který má radost že nemusí stát fronty na koupon a v zásadě ti je jedno že to stálo zbytečně X milionů, hlavně že si seženeš kupon z pohodlí domova. Chápu to správně? Ono to tak totiž z toho příspěvku vyznívá.
Jaksi nic proti pohodlí domova, ovšem myslím (a nejsem jediný) že toto šlo zařídit PODSTATNĚ levněji a lépe.

vlakoň
Uživatel

Příspěvek od vlakoň » 20.9.2011 20:20

Nechápu proč dělat, že se megaobří zlodějina nestala a karta funguje bez problémů, když to není pravda. Rušit už proboha ne, když už to stálo tu miliardičku. Ani radši nechci vědět co zaplatíme všichni z kapes nějakým zlodějům, až se bude kartička po 3 letech masově obměňovat. A co třeba ta el. peněženka? Žádné PR žvásty na obzoru, žádná změna?

Mimochodem karty (Mifare DESfire) vydává spousta institucí. Např. ČZU v Praze je schopna ji vydávat sama bez podivných poradců a proces trvá do 5 minut i s focením a tiskem karty. Karta okamžitě funguje jako el. peněženka (dle zákona o plat. styku) a soukromé subjekty působící v areálu školy ji přijímají (mají čtečku). Pravda na ČZU tu kartu má jen cca 20 tis. lidí, ale náklady na jednu kartu tipuji do stokoruny (vydání jen proti vratné záloze - žádný poplatek). A v kartovém centru pracuje pár lidí a nějaký ten server se zálohováním, žádné outsourcingové příšernosti.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 20.9.2011 20:14

OMH píše:Pro mě je třeba Opencard naprostou výhodou. Jsem běžný cestující a nákup ročního kupónu přes e-shop je supr. A zda je to karta plastová, či papírová... to pro běžné použití MHD nehraje roli.

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 20.9.2011 20:04

Pro mě je třeba Opencard naprostou výhodou. Jsem běžný cestující a nákup ročního kupónu přes e-shop je supr. A zda je to karta plastová, či papírová... to pro běžné použití MHD nehraje roli.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 20.9.2011 19:50

OC s ČD teoreticky kompatibilní je, protože funguje na stejném systému jako In-Karta, ale za sebe může říct třeba že mi vadí nejasnost nahrání (kupon člověk viděl) a veliký problém při poškození karty. Naopak má i své výhody, mimo možnosti přerušení kupónu například možnost nákupu kupónu bez front přes e-shop.

Ve výsledku si myslím že převažují u všech dotčených cestujících nulové přínosy nad nějakým tím malým pohoršením nevyhrajou, proto asi lidi tak držkujou když vlastně za nic zaplatilo město něco kolem miliardy. A že za to mohlo být x kilometrů silnic, nové tramvaje, nebo cokoliv jiného užitečného to prostě lidi žrát bude, nejsou úplně blbý. A to že to byla akce Béma nevadí, ale PROTO VADÍ BÉM !! Vždyť byl dlouho oblíbeným politikem, proč je asi teď velmi neoblíbený a proč se OC říká Bémkarta ... protože tohle byl jeho veliký prů...er.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 20.9.2011 19:42

Nevadí mi Bém, vadí mi jednak nemožnost alternativy k OC, smluvní podmínky pro vydání OC, ty šílený miliony co to stálo a ještě stát bude a její nekompatibilita s ostatními dopravci PID, např ČD.

Ano, nápad jako takový to špatný není a v jiných městech po světě takové karty fungují. Jenže Česká realita ukradni i to co nemůžeš tomu nasadila korunu. Jak známo, OC už funguje pěkně dlouho (dalo se na to do knihovny a platit parkovný), jenže lidi jim na to zvysoka kašlali, tak jim to politici prostě narvali násilím. Takže ano, zrušit. Zrušit z fleku bude nakonec furt o hodně levnější než v tom šíleným projektu pokračovat. Ty peníze se už nikdy nevrátí, holt jsou ztracený (ukradený), tak proč do toho rvát další.

Co se Béma týče - netvrdím že za všechno může on, to rozhodně ne. Jenže byl primátorem, čili nejvyšším ve městě a měl si mezi podřízenými zjednat pořádek. Tuto odpovědnost mu nikdo neodpáře.

Odpovědět