Výluky a jiná omezení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
adam_r
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam_r » 02.4.2007 20:52

Karotka píše:Myslel jsem převlečení někde mezi zastávkami. Aby to od divadla odjelo ještě jako 23 a nepletlo případné dobíh... tedy poslední nastupující.
A jako doplneni je nejlepsi, kdyz jeste v prvnich dnech vyluky do kazdeho vozu nabehne borec v uniforme DP a rekne nahlas, ze dal jede autobus tady za rohem. Navic muze primo operativne odpovidat na dotazy, coz jakykoliv sebedokonalejsi infosystem neumi.

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 02.4.2007 20:25

I.am.good píše:To máš velice šikovnou vizi, takhle by to mohlo skutečně fungovat.) Jinak naprogramovat na jedno tlačítko (myslel jsi asi zahlášení zastávky Nár. Divadlo, příští Újezd a pak to kecání+ převlečení orientace) není problém.
Myslel jsem převlečení někde mezi zastávkami. Aby to od divadla odjelo ještě jako 23 a nepletlo případné dobíh... tedy poslední nastupující.

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 02.4.2007 20:23

To máš velice šikovnou vizi, takhle by to mohlo skutečně fungovat.) Jinak naprogramovat na jedno tlačítko (myslel jsi asi zahlášení zastávky Nár. Divadlo, příští Újezd a pak to kecání+ převlečení orientace) není problém.

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 02.4.2007 20:09

To inversní zobrazení je zajímavý nápad, zkusím to zakomponovat do svojí vize:

Kubánské náměstí až Národní divadlo: vepředu svítí 23 (normálně) Újezd (inversně), hlášení normální.

Národní divadlo: hlášení "Národní divadlo, příští zastávka Újezd. Upozorňujeme cestující, že vůz jede dále jako linka 12 do zastávky Sídl. Barrandov."

Během jízdy po mostě Legií se změní orientace na "12 Sídl. Barrandov"; současně zazní hlášení "Upozorňujeme cestující, že vůz jede dále jako linka 12 do zastávky Sídl. Barrandov." (tohle je dost idealistické, nevím, jestli se to v praxi dá naprogramovat "na jedno tlačítko")

K Újezdu přijede se správnou vnější orientací, ale stejně je lepší zahlásit ven "Linka 12 směr Sídl. Barr." a uvnitř "Újezd, příští zastávka Švandovo divadlo. Linka 12 směr Sídl. Barr."

Obdobně v opačném směru... kaštani výlukou nezasažení mají "svou" linku a ti tápající dostanou 3× na vědomí, jak to pojede. (Předpokládám, že na Újezdě bude přehledně vyznačeno, odkud jede náhrada.)

Martin
Uživatel

Příspěvek od Martin » 02.4.2007 19:29

Proxy píše:Byl bych PRO umístit nápis "výluka", (případně něco podobného) na boční orientaci. Na čelní transparentu bych nechal původní velikost fontu, protože jsem měl v Ostravě pocit, že linky jsou označeny při výluce čárovým kódem a nikoliv číslicí :wink: Pak jsem si zvyknul, že ty dva obdélníčky vedle sebe jsou vlastně linka č. 1, ale zdálky jsem stejně, že na Dubinu jezdí linka č. 11 a podobné nesmysly 8-)
Aha, díky za upozornění, já to viděl právě jenom na fotkách. Nejdůležitější je nějaké upozornění na čelním panelu, ten vidí každý už při příjezdu do zastávky (a ti bystrozrací i dřív :shock: ).
trainzjohny píše:Nebylo by jednoduší dávat na výluky invertní číslo linky, něco jako žlutý papír na cedulácích, dokonce by ho to i připomínalo.
Nebo invertovat název konečné zastávky jako při zatahování do vozovny - také to značí jinou trasu oproti JŘ.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 02.4.2007 18:44

Nebylo by jednoduší dávat na výluky invertní čílso linky, něco jako žlutý papír na cedulácích, dokonce by ho to i připomínalo.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 02.4.2007 18:42

Martin píše: I na běžné části trasy bych vyznačil, že je trasa dál změněná - třeba jako v Ostravě nápis VÝLUKA pod číslem linky (co jsem tak viděl na fotklách)
Byl bych PRO umístit nápis "výluka", (případně něco podobného) na boční orientaci. Na čelní transparentu bych nechal původní velikost fontu, protože jsem měl v Ostravě pocit, že linky jsou označeny při výluce čárovým kódem a nikoliv číslicí :wink: Pak jsem si zvyknul, že ty dva obdélníčky vedle sebe jsou vlastně linka č. 1, ale zdálky jsem stejně, že na Dubinu jezdí linka č. 11 a podobné nesmysly 8-)

Martin
Uživatel

Příspěvek od Martin » 02.4.2007 17:00

adam_r píše:S tim, ze jim ale oznamim, ze jestli chteji pokracovat puvodnim smerem, tak si maji tady o 20m vedle nastoupit na autobus/jinou tramvaj/... V pripade 12/23 jim to vhodne oznamim u Narodniho divadla.

Pro nahodne navstevniky mesta vybavene mapkou v pruvodci je nejaka 3x uplne na ... Proste to bere jinou linku, ktera tady take jezdi.

Dalsi perlicka s linkou 34 jako spojenou 20+14 na Ujezdu (kombinace vice vyluk). Znam nekolik lidi, co kdyz videli za prednim sklem "Vystaviste" (nebo neco takoveho), tak je ani ve snu nenapadlo, ze by to z Hradcanske mohlo jet na Stross. vyhlidkovou trasu pres Ujezd a Vaclavak - tedy namisto 10 minut pres pul hodiny. Kdyby jela s ceduli "20 Ujezd", tak by do ni rozhodne nevlezli.
Na turisty jsem tak trochu pozapomněl, pravda. Je to zajímavý nápad a možná by stál za to ho vyzkoušet (pro osvědčení či vyvrácení). Ale to se asi v Praze nestane. :cry: I na běžné části trasy bych vyznačil, že je trasa dál změněná - třeba jako v Ostravě nápis VÝLUKA pod číslem linky (co jsem tak viděl na fotklách) - upozornil bys tak třeba na situaci "okrižní jízdy", kterou zmiňuješ. A docela by se hodil i běžící text na informačních panelech - myslím, že doteď se nic takového neděje.

adam_r
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam_r » 02.4.2007 13:51

Martin píše:Jenže když až někde v půli tratě oznámíš lidem, že dál jede vlak jako jiná linka (tzn. po jiné trase), asi by je to naštvalo. Myslím na situaci, kdy by bylo možné se z místa A do místa B dostat i jino dopravou, např metrem. V tomhle případě si myslím, že by bylo ideální, kdyby se DPP zeptal lidí - třeba formou ankety, zda jim vyhovuje současný sistém značení výlukových tramvají jako 3X nebo zda by chtěli nějakou jinou variantu (třeba "dvojlinky" a upozorňovací dispečery).
S tim, ze jim ale oznamim, ze jestli chteji pokracovat puvodnim smerem, tak si maji tady o 20m vedle nastoupit na autobus/jinou tramvaj/... V pripade 12/23 jim to vhodne oznamim u Narodniho divadla.

Pro nahodne navstevniky mesta vybavene mapkou v pruvodci je nejaka 3x uplne na ... Proste to bere jinou linku, ktera tady take jezdi.

Dalsi perlicka s linkou 34 jako spojenou 20+14 na Ujezdu (kombinace vice vyluk). Znam nekolik lidi, co kdyz videli za prednim sklem "Vystaviste" (nebo neco takoveho), tak je ani ve snu nenapadlo, ze by to z Hradcanske mohlo jet na Stross. vyhlidkovou trasu pres Ujezd a Vaclavak - tedy namisto 10 minut pres pul hodiny. Kdyby jela s ceduli "20 Ujezd", tak by do ni rozhodne nevlezli.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 02.4.2007 13:32

je to trapné, protože 16 nic jiného neprokládá a tak jí můžou poslat do Korunní fakt kdykoliv
mám dojem, že dřív to jezdilo minutu od sebe při intervalu 20 minut

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 02.4.2007 13:26

Snad tady kritizoval R31 návaznosti NAD na Dvorcích, tak já se přidám. Po Korunní do centra projíždějí večer linky 10 a 16 při int. každé z nich 20 minut 4!!! minuty po sobě (X.14 a X.18 Orionka dc). To ta druhá tudíž jede zbytečně a nemusela by jezdit vůbec (je to ostatně 16). NEZAJÍMÁ mě, že jsou obě linky ve výluce. Když tvůrci grafikonů neumějí s nejmodernější výpočetní technikou vytvořit proklad, tak ať jdou od toho, a nebo ať si na proklady přestanou na Ropidu hrát (a nechaj tam jednu linku).
Že ano, nový pane řediteli Martine Dvořáku?

Martin
Uživatel

Příspěvek od Martin » 01.4.2007 22:49

adam_r píše:Prave, ze dvoulinka umozni neprenaset vylukovou cinnost do casti mesta, se kterou to nesouvisi. Co se tyce informovanosti, tak nejlepsi je zahlasit pri odjezdu z predchozi zastavky neco ve smyslu "prosime pozor, vuz pokracuje jako linka ...". Pro rypaly. Podle zvyku DPP by se to normalne cele oznacilo jako 23, a jaky by byl rozdil. Proste by ta tramvaj sice nezmenila cislo, ale jela by stejne uplne nekam do ...

A uplne optimalni je to cele podporit nasazenim informatoru (v reflexni veste) na zastavce Ujezd, kteri vlezou do kazdeho vozu a reknou neco jako dal tenhle vuz jede uplne nekam jinam. (Tohle plati pro prvni dny uplne jakekoliv vyluky)
Jenže když až někde v půli tratě oznámíš lidem, že dál jede vlak jako jiná linka (tzn. po jiné trase), asi by je to naštvalo. Myslím na situaci, kdy by bylo možné se z místa A do místa B dostat i jino dopravou, např metrem. V tomhle případě si myslím, že by bylo ideální, kdyby se DPP zeptal lidí - třeba formou ankety, zda jim vyhovuje současný sistém značení výlukových tramvají jako 3X nebo zda by chtěli nějakou jinou variantu (třeba "dvojlinky" a upozorňovací dispečery).

rhomosapienc
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rhomosapienc » 01.4.2007 22:14

proč je přerušený provoz na trati do ďáblic odřízli tady kus kolejí a dělaj tam něco se sloupem vedení. a eště k tomu kdyš daj koleje spátky přijede podbíječka aby je srovnala nebo je tam položej a zarovnaj ručně

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 01.4.2007 21:18

Káem píše: Ale nahlásil to TÍM SAMÝM HLASEM, jako všechna ostatní hlášení - a výsledek? Dvě třetiny lidí jely jinam...
To je hrůza jak jen málo řidičů umí mluvit ženským hlasem :lol:

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 01.4.2007 20:32

S tou 21 to není přesný příklad - tam se nemění ČÍSLO linky. Nevím, jen tak o tom uvažuju, považoval jsem za zlo už zavádění linek 3X v trase půl jedné a půl druhé linky, asi jsem konzervativní a nejradši vidím prostě "odkloněnou 23 kamkoliv".
Ono je to peklo. Tudle jsem jel 5, byla někde v Holeš stržená trolej a systém na Vltavské nahlásil: Příští stanice Stross. Ale nahlásil to TÍM SAMÝM HLASEM, jako všechna ostatní hlášení - a výsledek? Dvě třetiny lidí jely jinam...

Odpovědět