Tarif, revizoři a vše kolem...

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
radek31
Moderátor

Re: Revizoři a vše kolem...

Příspěvek od radek31 » 14.1.2008 2:37

P_V píše:
Štěpán píše:Zrovna v pátek, když jsem sloužil na Andělu, tak mi tam přišla jedna relativně normální ženská a stěžovala si mi na revizory...
Takový příměr z nepočítačového světa: po Novém roce přijde zákazník do trafiky, chce jízdenku přestupní pražskou za 20 Kč, zaplatí 20 Kč, dostane do ruky obálku, a když pak tu obálku později otevře, místo jízdenky je tam lísteček "naletěl jsi, teď stojí 26, hahaha." Není to poněkud nefér? Prodavač místo takového žertování mohl rovnou prodat tu za 26 Kč.
tak to já si zase myslím, že přístup DP je docela fér
poslala si pro SMS za 20 a dostala lístek za 26 a upozornění, že už to stojí víc (takže získala jen tak 6 Kč bonus) - pak to zkoušela znovu (ať už omylem nebo úmyslně, to se nedozvíme) a holt měla smůlu - neřekl bych, že to jde víc fér (to by pak mohla zkoušet celý rok a jezdit za 20 místo 26)
možná by šlo oddělit tu upozorňovací SMS od té placené, aby přišla zvlášť a spíš to lidi trklo
ale na druhou stranu to bylo docela slušně medializované a nebylo 1.1., ale 11.1.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 14.1.2008 1:50

Fér nefér, jde o princip. Kdykoliv si něco kupuji, vím, že jsem si na to musel vydělat. Tudíž chci mít jistotu, že to, co si hodlám koupit nebude vyhozená investice. Proto nejednám jako ovce a raději si všechno kontroluji. Ale lidi asi ne, ty mají peněz dost, takže si klidně mohou dovolit utrácet peníze za věci, které nefungují. Když tak o tom přemýšlím, možná to trochu nefér je, nicméně o čem to určitě je - to je lidská nepozornost, uspěchanost a především blbost.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 14.1.2008 1:43

Štěpán píše:Zrovna v pátek, když jsem sloužil na Andělu, tak mi tam přišla jedna relativně normální ženská a stěžovala si mi na revizory...
Takový příměr z nepočítačového světa: po Novém roce přijde zákazník do trafiky, chce jízdenku přestupní pražskou za 20 Kč, zaplatí 20 Kč, dostane do ruky obálku, a když pak tu obálku později otevře, místo jízdenky je tam lísteček "naletěl jsi, teď stojí 26, hahaha." Není to poněkud nefér? Prodavač místo takového žertování mohl rovnou prodat tu za 26 Kč.

Štěpán
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štěpán » 13.1.2008 23:51

radek31 píše:jako nejvýhodnější se mi (kromě legitek) zdají SMS jízdenky, to se každý podívá na platnost
Bohužel SMS jízdenky už asi fungujou tak dobře, že si je lidé nekontrolují. Zrovna v pátek, když jsem sloužil na Andělu, tak mi tam přišla jedna relativně normální ženská a stěžovala si mi na revizory, kteří jí dali pokutu i přesto, že jí přišla sms jízdenka. Jenže jí nedocvaklo, aby se podívala, co tam má napsáno. Ono to totiž bylo upozornění, že používá staré číslo a že na to byla již upozorněna a tak jí jízdenka neplatí. Takže nejen že se napřed nepodívala, ale pak se ještě hádala s revizorama a nakonec si na ně u mě chtěla stěžovat. [-o<

Tonda Ježek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 13.1.2008 23:43

MF píše: No a to se ti revizoři napřed šli zeptat šoféra co má nastaveno? To by jim asi mezitím alespoň z 1. vozu černoši vystoupili :)
Nebo to probíhalo jinak?
Revizoři měli také svoje kontrolní lístky, které si vždy po nástupu cvakli. Někde jich mám několik štočků.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 13.1.2008 23:13

ještě jsem neviděl cestujícího, který si po označení lístek zkontroluje (a to jezdím denně tramvají 2 hodiny jako cestující a cca 8,5 jako řidič)
jako nejvýhodnější se mi (kromě legitek) zdají SMS jízdenky, to se každý podívá na platnost

fricoolinek2
Uživatel
Bydliště: 4 5 12 20 54 120 130 170 230 558 601 RIP: 6 13 14 126 128 192 246 247 248 501 514
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fricoolinek2 » 13.1.2008 23:05

Karotka píše:
davidtk píše:Je poviností cestujícího si zkontrolovat údaje na jízdence
Kaštan může hrát blbýho, že neví, co mají ty údaje znamenat (zřetelně vysvětlené jsou jen datum a čas).
Dědek/Bába: Já si zapomněl/a doma brejle... :lol:

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 13.1.2008 22:58

davidtk píše:Je poviností cestujícího si zkontrolovat údaje na jízdence
Kaštan může hrát blbýho, že neví, co mají ty údaje znamenat (zřetelně vysvětlené jsou jen datum a čas).

davidtk
Uživatel

Příspěvek od davidtk » 13.1.2008 22:42

Quetzalcoatl píše:davidk: O zabaveného exota bych se hádal. :)
Můžeš to zkusit :wink: bohužel/bohudík (přeberte si to) jsme v právu my :wink: :twisted:

Quetzalcoatl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quetzalcoatl » 13.1.2008 22:27

7080 píše:Číslo vozu ti asi nikdo kontrolovat nebude. Linku jen v případě, že máš nepřestupní lístek. Už jsem kvůli vadnému označovači měnil soupravu, přišel jsem na to, když mě paní upozornila, že jí označovač natiskl na jízdenku o hodinu míň.
Číslo vozu by se dalo zneužít tak, že mám nepřestupní lístek a skočím si třeba na poštu, která je blízko (to abych to stihl). Pak se vrátím stejnou linkou, ale jiným vozem.
davidk: O zabaveného exota bych se hádal. :)

davidtk
Uživatel

Příspěvek od davidtk » 13.1.2008 22:22

Je poviností cestujícího si zkontrolovat údaje na jízdence :) kdyz označovač tiskne špatně a je to v tom voze, tak mám kontrolní lístky, takže si můžu rychle ověřit verzi kaštana, když blbne opravdu, tak je to v pohodě, když bude fungovat, tak má smůlu. Při 18kč jízdence si občas všímám i čísla vozu :) ikdyž by to bylo jistě zajímavé řešit tuto situaci třeba na lince 9 :) jízdenka je nepřestupní, časová platnost je v pořádku, linka také, jen číslo vozu se neshoduje :) popravdě jsem na to ještě nějak nenarazil a ani nevím jak bych reagoval :lol:
Situace názorně ne, na to jsme měli semináře a taky sme si předváděli scénky :lol: byla to docela sranda :)
Dalším bodem SPP je že máme právo neplatný JD odebrat :wink: je to vlastně důkazní materiál, který se přikládá k dokumentu o udělení pokuty ... laicky řečeno jinak jde o ZOPP (záznam o provedné přepravní kontrole). Takže lístky zabavuju a taky prošlý lítačky 8-)

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 13.1.2008 22:16

Stejně by to šlo, kdyby si na současnou jízdenku za 26kč vytiskl rok třeba 1996. Pak by se taky její platnost dala těžko zpochybnit, když v roce 1996 jízdenka za 26 kč nebyla (pro hnidopichy: možná byla, ale na všechny pásma).

Nevím však jestli nemá revizor nárok jízní doklad zabavit. Asi má, ale pokutu by neměl udělit ne?

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 13.1.2008 22:11

Quetzalcoatl píše:
7080 píše:Pokud si toho cestující všimne okamžitě po označení, tak by to měl ohlásit řidiči a ten mu doklad označí náhradním způsobem.
V ideálním případě... jenže známe lidi, co nemusí neudělají.
Když jsem nahlásil jednomu řidiči busu závadu označovače, koukal na mě staršně vyjeveně a zjevně ho to zarazilo. Asi jsem byl první, kdo nějakou závadu nahlásil. :)
Hlavně by měl zajímalo co se dělá, když se tisknou špatné údaje. Žádný cestující nebude kontrolovat číslo vozu nebo linky - to by je museli nejdřív rozluštit.
davidtk: Ty modelové situace si také přehráváte? Zuby nebrat!
Číslo vozu ti asi nikdo kontrolovat nebude. Linku jen v případě, že máš nepřestupní lístek. Už jsem kvůli vadnému označovači měnil soupravu, přišel jsem na to, když mě paní upozornila, že jí označovač natiskl na jízdenku o hodinu míň.

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 13.1.2008 22:07

7080 píše:
Quetzalcoatl píše:Mě by zajímalo, co se stane, když označovač vytiskne jen půlku. Když dojde inkoust a kaštan říká "lístek jsem si označil, tak co má být". Je vytištěno číslo neexistujícího vozu. Řidič zapomene nastavit počítač a tiskne se linka 000. Tiskne se nečitelně. Všechno se mi stalo.
Všiml jsem si, že DP propaguje používání falešných jízdenek! Na plakátku s nápisem "Neoznačená jízdenka je neplatná" tisk na jízdence nezměnil barvu.
Pokud si toho cestující všimne okamžitě po označení, tak by to měl ohlásit řidiči a ten mu doklad označí náhradním způsobem.
No ale když si toho nevšimne? Jízdenku cvakne a šoupne do šrajtofle, pak ale při kontrole to musí být zajímavé. :)

Teď mě napadá (klidně to zveřejním - případní nepoctivci se k tomu nedostanou a zaměstnanci DPP snad mají rozum):
Vzít tramvaj. Vzít "palec" - čip, který se přikládá k terminálu APEX kvůli servisu. Nahodit tramvaj, přiložit palec. Přeštelovat datum na někdy za rok. Přepsat číslo vozu na 0000, nebo klidně nechat původní. Vzít 10 jízdenek á 26Kč. Všechny je označit v označovačích. Přenastavit palubní počítač na správné hodnoty. 10 kusů jízdenek prodat zájemcům po třeba 2000Kč s tím, že když jí neztratí či neroztrhají, tak jim bude platit do data na jízdence. Tedy třeba rok. A při kontrole revizorovi řeknou, že si toho nevšimli.. Oni ušetří každý cca 3000Kč, já vydělám 29.740Kč. DPP přijde o cca 51.000Kč, ale co mi je potom, v podniku se vyhazují oknem tisícinásobné částky.
Chachá, já jsem tak chytrej..... :)

Quetzalcoatl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quetzalcoatl » 13.1.2008 21:57

7080 píše:Pokud si toho cestující všimne okamžitě po označení, tak by to měl ohlásit řidiči a ten mu doklad označí náhradním způsobem.
V ideálním případě... jenže známe lidi, co nemusí neudělají.
Když jsem nahlásil jednomu řidiči busu závadu označovače, koukal na mě staršně vyjeveně a zjevně ho to zarazilo. Asi jsem byl první, kdo nějakou závadu nahlásil. :)
Hlavně by měl zajímalo co se dělá, když se tisknou špatné údaje. Žádný cestující nebude kontrolovat číslo vozu nebo linky - to by je museli nejdřív rozluštit.
davidtk: Ty modelové situace si také přehráváte? Zuby nebrat!

Odpovědět