Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
MF
- Uživatel
Příspěvek
od MF » 19.5.2007 8:43
Oskar píše:Jaké povinnosti má řidič, který zacvičuje kolegu?
Tak třeba dnes jsem jel asi 40 minut v jednom zácvikovém pořadí, které se od běžného pořadí lišilo jen písmenem Z na čísle pořadí, otevřenými dveřmi kabiny, a človíčkem v uniformě DPP sedícím celou dobu na babosedu. Tak si říkám, že takové zacvičování může být vcelku oblíbený pracovní výkon
BTW: Co ta otevřená kabina? Při zácviku jí mají tak snad všichni - jinak by tam ten zacvičující byl fakt úplně zbytečně. Co když je ale zastaví kontrola?

Otázky zácviku řeší meodický pokyn, který je součástí Pokynu VJPT č. 6/2005 - nástup a praxe ŘT...
V něm je např. uvedeno, že dozorující ŘT kontroluje nováčka zejména na výhybkách atd. Samozřejmě za jízdu ručí ten, co řídí.
-
Oskar
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Oskar » 18.5.2007 22:07
radek31 píše:jaká to byla linka? je rozdíl mezi 21 a třeba 22
ale správně by měl zacvičující opravdu celou dobu stát ve dveřích kabiny (některé vozovny tam dokonce umístí provizorní sedátko), aby mohl případně zasáhnout (sjetí z trasy, podhozená výhybka, jízda na stůj a pod.)
Nechci někomu způsobit problém, tak jen prozradím, že to byla dlouhá linka, co se motá v centru (Václavské náměstí, Karlovo náměstí). A ten řidič byl v pohodě. Jen se mi nelíbilo, že poměrně často otevíral dveře centrálně

-
radek31
- Moderátor
Příspěvek
od radek31 » 18.5.2007 21:21
btw občas také proběhne zácvik na nový typ tramvaje (třeba T6) a když někdo rok jezdí a pak dostane zácvik na T6, tak fakt není důvod ho hlídat
sám jsem to zažil před 2 rokama a ten zacvičující se tam potom jenom nudí
-
7080
- Uživatel
Příspěvek
od 7080 » 18.5.2007 21:17
9001 píše:Možná to byl řidič,který měl poslední hodiny na zácvik. Myslím že je 50 hodin nebo se pletu?
Těch 50 je orientační číslo, většinou je to víc. Záleží na okamžité potřebě lidí. Většinou je pravidlo, aby se projely všechny linky, které daná vozovna jezdí, taky jednu noční a jednoho šejdra. Pokud je extrémní nedostatek lidí, tak se dá všechno zacvičit formou šejdrů. Taky by zacvičovaný měl jezdit se všemi typy vozů na které má oprávnění a pokud se v dané vozovně nevyskytují, tak se chodí jnam, speciálně na tyristorky.
-
9001
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od 9001 » 18.5.2007 21:08
Možná to byl řidič,který měl poslední hodiny na zácvik. Myslím že je 50 hodin nebo se pletu?
-
radek31
- Moderátor
Příspěvek
od radek31 » 18.5.2007 20:36
jaká to byla linka? je rozdíl mezi 21 a třeba 22
ale správně by měl zacvičující opravdu celou dobu stát ve dveřích kabiny (některé vozovny tam dokonce umístí provizorní sedátko), aby mohl případně zasáhnout (sjetí z trasy, podhozená výhybka, jízda na stůj a pod.)
-
7080
- Uživatel
Příspěvek
od 7080 » 18.5.2007 20:04
Oskar píše:Jaké povinnosti má řidič, který zacvičuje kolegu?
Tak třeba dnes jsem jel asi 40 minut v jednom zácvikovém pořadí, které se od běžného pořadí lišilo jen písmenem Z na čísle pořadí, otevřenými dveřmi kabiny, a človíčkem v uniformě DPP sedícím celou dobu na babosedu. Tak si říkám, že takové zacvičování může být vcelku oblíbený pracovní výkon
BTW: Co ta otevřená kabina? Při zácviku jí mají tak snad všichni - jinak by tam ten zacvičující byl fakt úplně zbytečně. Co když je ale zastaví kontrola?

Takhle to přesně nemá vypadat. Zacvičující by naopak měl stát celou dobu v těch otevřených dveřích, dávat pozor a upozorňovat zacvičovaného na různé zvláštnosti na dané lince. Aby to bylo vše v pořádku i při kontrole je vlak označen oním písmenem Z. Ono stát takových 11 hodin žádná slast není, hlavně v zimě.
-
Oskar
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Oskar » 18.5.2007 19:49
Jaké povinnosti má řidič, který zacvičuje kolegu?

-
Káem
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Káem » 19.4.2007 11:24
Yvona píše:Mám v tom jasno, víc než-li si myslíš, jenže to Ty nemáš šanci pochopit.
Mimochodem, kdy zase budeš pobíhat v noci po Vltavské a nakukovat do kabinky? Už mi to začíná chybět

To si mě asi Yvono s někým pleteš. Já chápu víc věcí, než o kolika ses ty stačila jen pouze dozvědět. Jo a já pobíhám ráno a navíc po Strossu a nakukuju do kabinky zásadně jen hezkejm mladejm řidičum, viďte Akri a R31? Na Vltavský a v noci to bude asi někdo jinej. V noci v tramvaji spím. Až budeš mít 52 v 0,30 z Dvorců (0,45 Laz.), řekni, tou jezdím dost často, udělám výjimku a nakouknu i na tebe, hodina je to taková adekvátní

-
Yvona
Příspěvek
od Yvona » 19.4.2007 10:20
Káem píše:To je výmluva a nefunguje to. Řidič nemá co poučovat stejně postaveného řidiče. To je právě kolektivismus a bolševické myšlení, Yvono. Nemáš v tom jasno.
Mám v tom jasno, víc než-li si myslíš, jenže to Ty nemáš šanci pochopit.
Mimochodem, kdy zase budeš pobíhat v noci po Vltavské a nakukovat do kabinky? Už mi to začíná chybět

-
Káem
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Káem » 19.4.2007 10:02
Yvona píše:Je mnoho způsobů, jak řidiče kolegu upozornit na to, že je někde chyba. Nejlepší způsob dle mého je přímo z očí do očí, což mám pocit a silně pozoruji, že to už není v módě (tradice se dědí po různých etapách našich dějin, které mohou být i mladé). Je to hodně smutné a o něčem a o někom to mnoho napovídá.
To je výmluva a nefunguje to. Řidič nemá co poučovat stejně postaveného řidiče. To je právě kolektivismus a bolševické myšlení, Yvono. Nemáš v tom jasno.
-
Káem
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Káem » 19.4.2007 9:59
Yvona píše:[
Pan ředitel by mohl hodně změnit, kdyby vyházel veškeré řiťoleze alá Hujery a lidičky s bolševickým myšlení, kterých je zde spoustu (a jak pozoruji i zde), včetně donašečů atd.
Doufám, že pan GŘ je v tomhle rozumem na svém místě.
Bohužel, Yvono, lidi s bolševickým myšlením nejsou problémemm DP. Ani řiťolezové. Problémem jsou lidi a) laxní a b)tací, co si myslí že mohou iniciativně vykládat předpisy podle sebe - tedy i ty, zastánkyně jakéhosi "kodexu."
Iamgood správně upozornil ne negativní jevy, o tom není pochyb, učinil tak ale jazykem nevhodným, což jsem napsal hned poprvé. A není třeba na to hledět jako na udavačství. Třeba ten řidič ani NEVÍ jak se jeho jízda jeví a jak působí a jaké dělá chyby.
-
2217
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od 2217 » 18.4.2007 23:43
radek31 píše:z mého pohledu to co napsal iamgood není žádné udávání (problém mám pouze s tím, že to tu prezentoval s fotkou)
každý řidič občas udělá chybu (někdy i velkou), kdo tvrdí, že ne imho lže - ale to co iamgood popsal vypadá spíš jako patologické chování než jako chyba - imho je v zájmu nás všech, aby se takto na silnicích a kolejích nejezdilo a běžný cestující nemá jinou šanci než stížnost
nikdy nevíš, kdy podobný řidič ohrozí někoho, koho znáš nebo přímo tebe
a ten "kodex" to je imho pěkná blbost - je to podobné, jako když jeden lékař kryje druhého při nějakém průseru a pacient nemá šanci na spravedlnost (nedávno jsem to zažil)
perfektně napsané, souhlas. Víc není co dodat.
-
Pepa
- Uživatel
Příspěvek
od Pepa » 18.4.2007 23:39
Roztrhejte si občanky...

, ale řekl bych, že se dost lidí tímto jen baví...
Rozhodně tohle neni žádnej postřeh, že se tu hádáte, tak by se to mohlo někam přesunout. Si založte hádací téma

-
scoffer
- Uživatel
Příspěvek
od scoffer » 18.4.2007 23:27
Teda je to k pobavení jak se tu hádate nad udáváním. Škoda, že sve příspěvky Good smazal, alespon bych vědel o co jde

Ale pokud ho opískoval jestli jsem správně pochopil tak bych byl taky pěkně nas....