Tak to je, podle Tebe taky zbytečný dávat informační sloupy na tramvajové zastávky s informacemi o příjezdu tramvaje? Proč to tam vlastně dělají a zbytečně vyhazují peníze, když podle tebe jsou ty informace zbytečný? Jak čtu tady diskuzi tak jsem si všiml, že Ti to vadí. Jen mi uniká důvod proč?demon píše:Šlo, zasponzoruj to a bude.
Jinak mi celkem uniká k čemu je taková informace dobrá. To jako "aha, jede mi to až za 67 vteřin, tak si ještě skočim ven na cígo..." ?
Pražské metro
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Pražské metro
demon: Psychologie. Když vím za jak dlouho se dočkám působí to uklidňujícím dojmem, než když čekám a furt nic. Ze stejného důvodu by podle mě pomohlo například dávat odpočet k červenému panáčkovi na semaforu, ukazatel poschodí ke dveřím výtahu ve všech patrech...
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Šlo, zasponzoruj to a bude.
Jinak mi celkem uniká k čemu je taková informace dobrá. To jako "aha, jede mi to až za 67 vteřin, tak si ještě skočim ven na cígo..." ?
Dobře, dejme tomu , že se čas za jak dlouho vlak přijede se zobrazuje na velkoplošných panelech. Teď jde ale o to ,v kolika stanicích jsou a v kolika to ukazuje? Někde si ukazují, ale je to mizerně čitelné. To by nešlo aby u těch hodin byl ještě jeden řádek kde by se to zobrazovalo? Prostě aby to bylo ve všech stanicích a aby to bylo čitelný.
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A proč by toho švába vyměňovala za 50% ceny n, když ho klidně může vyměnit za 90% ceny n? Jádro pudla (byznisu) spočívá právě v tom najít "rovnovážný bod", kolik ještě je zákazník ochoten dát za ten šváb (malé náklady+velká marže) a kolik už je pro něj moc a rozhodl by se koupit radši nové zařízení (velké náklady+malá marže).P_V píše:Nemusí být. Pro tu firmu je zajisté výhodnější, když za např. poloviční cenu vymění švába, než když za plnou cenu bude kupovat materiál a vyrábět nový panel. V tom prvním případě bude mít větší marži.Oskar píše:když něco může dodat jen jedna firma, znamená to v tržním prostředí obvykle to, že cena takového upgradu bude srovnatelná s cenou kompletní výměny.
Když to vezmu ještě z dalšího hlediska - někdo ten šváb taky musí vyměnit a musí na to mít kalifikaci, a firma mu tuto práci musí zaplatit.
Z posledního hlediska záleží na tom, kolik takovýchto výměn švábů zákazník žádá, při větším množství by se samozřejmě náklady na jednoho švába zmenšovaly a zisk by tak ještě rostl.
Nemusí být. Pro tu firmu je zajisté výhodnější, když za např. poloviční cenu vymění švába, než když za plnou cenu bude kupovat materiál a vyrábět nový panel. V tom prvním případě bude mít větší marži.Oskar píše:...problém je, že tohle může udělat jen jedna firma a sice ta, co ty panely kdysi vyvinula a vyrobila. A když něco může dodat jen jedna firma, znamená to v tržním prostředí obvykle to, že cena takového upgradu bude srovnatelná s cenou kompletní výměny.
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No ale měl za oknem ceduli Smluvní jízda, hlásil stanice a v prvním voze jsem spatřil tátu s dítětem a pár dalších účastníků.rhomosapienc píše:Re ečs: Jen pravidelné zkušební jízdy každý třetí čtvrtek v měsíci
(Což samozřejmě nezpochybňuje, že by si někdo domluvil svézt se při zkušební jízdě... O nich jsem nevěděl, že jsou pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci, takže za upozornění velmi děkuju
-
rhomosapienc
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re ečs:
Jen pravidelné zkušební jízdy každý třetí čtvrtek v měsíci
Jen pravidelné zkušební jízdy každý třetí čtvrtek v měsíci
A je to tady, startuju příspěvek s čtyřciferným pořadím. Stejným tempem načnu pětimístné pořadí v pondělí 13. července 2048 kolem 06:57 CEST (lineární extrapolace; a vida, můj počítač už je Y2K38 ready)
Displeje jsou si podobné pouze maticově uspořádanými LEDkami. Myslím, že ty nástupištní ani nedělalo BUSE. A i třeba takové vnitřní BUSE ve vozech metra je vnitřkem výrazně odlišné od autobusového – neumožňuje navolit zvlášť cíl a orientaci, proto se při skrolování příští stanice skroluje i písmeno orientace.
EDIT: Oprava výpočtu (ten původní seděl na 100 000. příspěvek).
Teoreticky ano, těm LEDkám nic není. Ale problém je, že tohle může udělat jen jedna firma a sice ta, co ty panely kdysi vyvinula a vyrobila. A když něco může dodat jen jedna firma, znamená to v tržním prostředí obvykle to, že cena takového upgradu bude srovnatelná s cenou kompletní výměny. (vendor lock-in)P_V píše:Snad by se nemusel měnit celý panel, ale jen ten naprogramovaný procesor. Nebo jen nahrát nový firmware, pokud to není zablokované a je dost paměti. Zas tolik nových funkcí by to nechtělo, vlastně jen přijímat informaci o čase do příjezdu a zobrazovat odpočet. Zbytek jsou jen textové konstanty.
Stejnou logikou jsou hodinky a holinky jsou to samé, protože se obojí natahuje.MM-Mikulovsky píše:Vždyť LED panely uprostřed nástupišť metra jsou (vyšší) obdobou těch ve vozech metra, autobusech a tramvají a to nejen pražských - např. v Brně a HK dokáží zobrazovat nejen zastávky v ČJ, ale případné významné cíle v jejich okolí i v AJ (NJ). A v Brně jestli mě paměť neklame je na nich uveden i aktuální čas - takže jistě záleží spíš jen na naprogramování a typu procesoru.
Displeje jsou si podobné pouze maticově uspořádanými LEDkami. Myslím, že ty nástupištní ani nedělalo BUSE. A i třeba takové vnitřní BUSE ve vozech metra je vnitřkem výrazně odlišné od autobusového – neumožňuje navolit zvlášť cíl a orientaci, proto se při skrolování příští stanice skroluje i písmeno orientace.
EDIT: Oprava výpočtu (ten původní seděl na 100 000. příspěvek).
Naposledy upravil(a) Oskar dne 26.8.2010 16:34, celkem upraveno 1 x.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vůbec si to neberu osobně, tolik vztahovačnej nejsem...pawel píše:demon: nebereš si to trochu moc osobně? podle mě to prostě ostuda je, protože možnost zobrazit informaci evidentně existuje (současné panely). stačilo by chtít.
V Praze holt všude nemáme odpočet do příjezdu příštího vlaku, zase máme jiný vymoženosti, ale že by sme kvůli tomu byli ostudy, to si fakt nemyslim...
A jen chtít by opravdu nestačilo, současná technika to neumožňuje, takže si to žádá investice, který nejsou.
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak kdopak slavil dneska své třicátiny a objednal si pro sebe EČSku, hm?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
demon: nebereš si to trochu moc osobně? podle mě to prostě ostuda je, protože možnost zobrazit informaci evidentně existuje (současné panely). stačilo by chtít.
a tím svým "takovej, makovej" mícháš jablka a hrušky. tady nejde o "jinakost", ale o to, že něco prostě chybí. asi tak jako chybí v řepích na přechodech bezbariérová úprava a vyčkávací prostor pro chodce, ačkoli by to nestálo prakticky nic navíc. taky dílčí ostuda, pokud chceme TT na úrovni a bezpečnou.
a tím svým "takovej, makovej" mícháš jablka a hrušky. tady nejde o "jinakost", ale o to, že něco prostě chybí. asi tak jako chybí v řepích na přechodech bezbariérová úprava a vyčkávací prostor pro chodce, ačkoli by to nestálo prakticky nic navíc. taky dílčí ostuda, pokud chceme TT na úrovni a bezpečnou.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ostuda jo ?pawel píše:souhlas s výše uvedeným nápadem. je ostudou pražského metra, že informaci o odjezdu nejbližšího(ch) spoje(ů) ještě stále neumí.
Někdo jsme takovej, někdo makovej, ale že by byl někdo ostuda protože je jinej...
Nezdá, je to prostě tak, ale na důvod se mě neptej...MOp píše: Nezda se vam, ze posledni dobou smrdi na rekonstrukcich pro becko strasne brzdy?
- MOp
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Uspech, po minimalne 14 dnech zacal vcera jit odpocet na velkoplosnych obrazovkach na Mustku A.
Nezda se vam, ze posledni dobou smrdi na rekonstrukcich pro becko strasne brzdy?
Nezda se vam, ze posledni dobou smrdi na rekonstrukcich pro becko strasne brzdy?
souhlas s výše uvedeným nápadem. je ostudou pražského metra, že informaci o odjezdu nejbližšího(ch) spoje(ů) ještě stále neumí.