Výhybky

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
MF
Uživatel

Re: Výhybky

Příspěvek od MF » 30.6.2008 11:04

Já tam ještě nebyl, ale úkolem hlavní¨lampy je zobrazovat postavení výhybky i před případným přestavením. To, že je před stavěcím místem má pravděpodobně nějaký důvod. Nevím, jak píši nebyl jsem tam. Jestli je tam ještě trpasličí lampa, tak není problém. Nastala dokonce i situace a bylo to někde u Anděla, kdy hlavní lampa byla zakrata lešením a trpasličí (visící na příčném drátě) byla vidět. Ovšem byla sklopena k výhybce - tak jak má být. Dočasné a snadné řešení: trpasličí lampa byla nasměrována vstříc přijíždějícímu vlaku a hlavní lampa byla sklopena k výhybce. Problém byl do odstranění lešení vyřešen.

Josef
problémový jedinec

Příspěvek od Josef » 29.6.2008 21:00

No úplně zbytečně tam není. Hlavně tam být musí

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 29.6.2008 15:17

7080 píše:Ale kdepak. Návěstidlo musí návěstit stav výhybky. Když se ti nepřehodí, tak dojedeš až k ní, a v tom okamžiku na hlavní návěstidlo už nevidíš a tak tam máš pomocné návěstidlo, které ukazue paralelně s hlavním.
Jenže tak to na Spartě právě není. Na hlavní návěstidlo tam přestaneš vidět ještě dříve, než výhybka příjme tvé rádio a začne se přestavovat/blokovat. Takže to hlavní návěstidlo je tam úplně zbytečně a jediný možný důvod, proč tam musí být je, aby bylo kam přidělat cedulku s číslem 999. #-o

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 29.6.2008 15:11

Jakub píše:To asi někde soudruzi dráteníci udělali chybu...
Ale kdepak. Návěstidlo musí návěstit stav výhybky. Když se ti nepřehodí, tak dojedeš až k ní, a v tom okamžiku na hlavní návěstidlo už nevidíš a tak tam máš pomocné návěstidlo, které ukazue paralelně s hlavním. Je to stejný případ, jako jsou dvě návěstidla u výhybek na dolní Palmovce od horní nebo třeba na křižovatce Na Poříčí x Havlíčkova.

Jakub
Uživatel
Bydliště: Jedno z posledních nádraží, kde jsou komplet mechanická návěstidla.

Příspěvek od Jakub » 28.6.2008 16:30

To asi někde soudruzi dráteníci udělali chybu...

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Výhybka 999

Příspěvek od Oskar » 28.6.2008 15:57

To je nějaký hloupý předpis, že každá výhybka musí mít nejméně jedno návěstidlo standardní velikosti bez ohledu na účelnost?

Jiný důvod totiž pro návěstidlo výhybky 999 v obratišti Sparta, asi metr za přijímačem rádiového signálu, fakt nevidím - řidič na něm vidí jen předchozí stav výhybky a k samotnému přestavení a zablokování dojde někdy v okamžiku, kdy je toto návěstidlo v úrovni druhých dveří :roll:

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 26.6.2008 10:47

Josef píše:Mají historické vozy vysílačky ? Já je tam nikdy neviděl.
Třeba T1čka má PP Apex fakt chutovka. Ale jinak jestli si to spojuješ s radio-vyhybkama tak mají vedle ovladání 3 polohový přepínač. A když chtějí odbočit doleva tak ho přepnou doleva. A vysílač umístěný u podvozku vysílá rozkaz přehod vyhybku doleva. :-)

Josef
problémový jedinec

Příspěvek od Josef » 26.6.2008 10:37

Mají historické vozy vysílačky ? Já je tam nikdy neviděl.

Pavela
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Re:

Příspěvek od Pavela » 25.6.2008 23:37

Hihi, to mi teda uteklo... Tak jako bych nic neřekl... :-)
radek31 píše:
Pavela píše:Pozor, tento způsob by se už vůbec neměl použít, byl zrušen opravným listem č. 3 předpisu D1/2 (s platností od 13. 9. 2007). Používá se návěst "Rádiové ovládání výhybka mimo provoz", což je známý "kulich" přeškrtnutý oranžovou páskou. Jízda za předcházejícím vlakem má pak stejná pravidla jako kdyby ovládání fungovalo!
sice to tak nevypadá, ale můj příspěvek je z 20.6.2007 14:33 - v tu dobu byl aktuální

radek31
Moderátor

Re: Re:

Příspěvek od radek31 » 24.6.2008 12:10

Pavela píše:Pozor, tento způsob by se už vůbec neměl použít, byl zrušen opravným listem č. 3 předpisu D1/2 (s platností od 13. 9. 2007). Používá se návěst "Rádiové ovládání výhybka mimo provoz", což je známý "kulich" přeškrtnutý oranžovou páskou. Jízda za předcházejícím vlakem má pak stejná pravidla jako kdyby ovládání fungovalo!
sice to tak nevypadá, ale můj příspěvek je z 20.6.2007 14:33 - v tu dobu byl aktuální

Pavela
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Pavela » 24.6.2008 11:27

Pozor, tento způsob by se už vůbec neměl použít, byl zrušen opravným listem č. 3 předpisu D1/2 (s platností od 13. 9. 2007). Používá se návěst "Rádiové ovládání výhybka mimo provoz", což je známý "kulich" přeškrtnutý oranžovou páskou. Jízda za předcházejícím vlakem má pak stejná pravidla jako kdyby ovládání fungovalo!

radek31 píše:na výhybce 632 (vjezd do smyčky Vápenka) dnes bylo zakryté návěstidlo rádiového ovládání (to znamenám, že na příslušné výhybce rádio nefunguje a nemusí se na něj brát ohled a čekat čelem vozu před návěstidlem, dokud předchozí tramvaj neodjede z prostoru výhybky)

co čert nechtěl, "potížista" radek31 si okamžitě všimnul, že tam rádio zapnuté JE a hned přidělal práci dispečinku :-) ale jel jsem už na střídání, tak nevím jak do dopadlo (jestli bylo odkrytováno návěstidlo, nebo vypnuto rádio)

btw teprve když jsem dneska jel přes Výtoň, tak jsem si uvědomil, jak je super, že jsou pracovní trolejové kontakty pryč - už žádné žluté kříže - teď když je na nějaké výhybce znemožněné přestavování kvůli výluce, tak se zakryje návěst rádia (Nelze-li výhybku ovládat rádiovým signálem, návěst "Přijímač rádiového signálu" se překryje neprůhledným materiálem. V tomto případě nemá návěst platnost pro žádné projíždějící vlaky a i řidič vlaku vybaveného vysílačem rádiového signálu postupuje ve smyslu příslušných ustanovení § 37.), tím pádem jako by tam ta návěst nebyla, kontakty tam nejsou, aby se před nima muselo čekat (to čekání nepochopitelně platilo i v případě, že byl kontakt odpojený a byl na něm žlutý kříž) a řidič může pěkně fičet předchozí tramvaji na kufru, jako by šlo o uzamykatelnou výhybku bez el. ovládání

Štěpán
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štěpán » 24.6.2008 3:50

V ÚD ta návěst původně sice byla, ale odtamtud jí právě přendali na NNŽ.

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 23.6.2008 22:40

demon píše:
Petr píše:Jsou jen dvě: NNŽ od Ohrady a Želivského, jde o zkušební provoz
A ÚD ?
Nebo jde o jiný typ ? Sice jsem ho nijak zblízka nezkoumal, ale vypadá velmi podobně...
Tak to nevím, oběžník mluví o zkušebním provozu pouze na této křižovatce

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 23.6.2008 22:38

Petr píše:Jsou jen dvě: NNŽ od Ohrady a Želivského, jde o zkušební provoz
A ÚD ?
Nebo jde o jiný typ ? Sice jsem ho nijak zblízka nezkoumal, ale vypadá velmi podobně...

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 23.6.2008 22:32

Josef píše:Co vůbec znamená ten oranžový kříž. Na sstránkách jsem to nenael
Opravdu to tam není? http://www.prazsketramvaje.cz/view.php? ... 2006041276
8750 píše:Dnes jsem si na NNŽ všimnul, že návěstidlo EOV mimo provoz nebylo překryto bílým křížem, ale bílý kříž svítil přímo na návěstidle - viz foto. Je takových návěstidel v Praze víc?
Jsou jen dvě: NNŽ od Ohrady a Želivského, jde o zkušební provoz

Zamčeno