Výhybky

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 02.6.2007 9:15

arny píše:Jára. Gratuluji k úspěšné zkoušce z TETRy. =D> :smt023 Co, že děláš za škoulu?
Ted už žádnou :-) Ale jednalo se o SPŠ Dopravní

arny
Uživatel

Příspěvek od arny » 01.6.2007 18:00

Jára. Gratuluji k úspěšné zkoušce z TETRy. =D> :smt023 Co, že děláš za škoulu?
Radek: Hned jsem v tom článku našel chybu, že přijímač GPS není vidět. Samozřejmě, že je vidět, kdyby byl pod plechovou střechou, tak by měl přesnost více než nějakých 10m. Na všech autobusech je většinou přesně mezi prvními a druhými dveřmi. Je to jiný typ než u tram, ale se stejnou charakteristikou.

P_V
Uživatel

Re: czytré bedny

Příspěvek od P_V » 01.6.2007 10:53

Karotka píše:Napadlo mě řešení - udělat z nezávislých větvení závislá. Pak by povel "přímo" znamenal průjezd po trati, povel "vpravo" odbočení do smyčky & na vnější kolej, povel "vlevo" odbočení do smyčky & na vnitřní kolej.
Má to slabinu - co dělat, kdyby do smyčky mířily současně tramvaje z obou směrů a každá na jinou kolej.
Závislost netřeba, prostě se obě vjezdové výhybky u Smícháče zapojí tak, že povel "vlevo" i "vpravo" vyhodnotí stejně, tedy do odbočky, a rovně bude jen na "rovně". Vnitřní výhybka pak bude rozlišovat jen "vlevo" a "vpravo". Slabina je jinde a sice v tom, že třeba od Plzeňky je směr "vlevo" velice matoucí, když výsledek bude "vpravo". Ale to by se snad dalo řešit dodatkovou tabulkou.
Výjezd by zas mohl na povel "rovně" postavit také doleva, aby následný průjezd vjezdovou výhybkou neskončil zas ve smyčce. To už není tak matoucí.
Obecně se tak dají vyřešit jakékoli dvě výhybky za sebou. Ne ale tři, jako v případě Strossu. Tam by ale zas mohl pomoci tachograf měřící ujetou vzdálenost pro vytvoření virtuálního majáku, dokud nebude GPS, ne?

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 01.6.2007 9:58

P_V píše:Ale apex ví, kterým směrem se jede, a tramvaj se cestou nemůže nečekaně otočit přes středový pás do protisměru. Problémem budou jen výhybky následující méně než těch 10 m za sebou, které jsou obě "levé" nebo obě "pravé", takže se nedají sjednotit pod jednu volbu. Tam to asi bez majáku nepůjde.
Ale vyčkejme času. O tom jestli bude problém v protisměru nebo ne tak to se lehce řiká. Jaký to byl problém s tím rádiem proč se vypnulo před tím rokem???? Já mám za to, že se přehazoval opačný směr že..... A ta tolerance 1.6 je při krásném počasí

Radek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek » 01.6.2007 8:19

Oskar píše:Díky, jsou to pro mě nové informace. Nemám představu, jakou nejhorší přesnost může GPS na tramvaji v pražské zástavbě mít (tipuji jednotky metrů)
K té přesnosti doporučuji následující článek: http://preference.prazsketramvaje.cz/vi ... 2006092901 .

Karotka
Uživatel

Re: czytré bedny

Příspěvek od Karotka » 01.6.2007 0:28

Oskar píše:Chytrá bedna může obsluhovat jen jedno větvení a to buď do dvou směrů - jedna výměna, nebo do tří směrů - dvě výměny. Ale nemůže obsluhovat dvě nezávislá větvení jako v případě smícháče. Kde by potom byl tem přijímač - kdyby byl ve smyčce, měli by smůlu tram jedoucí od barrandova a naopak...
Napadlo mě řešení - udělat z nezávislých větvení závislá. Pak by povel "přímo" znamenal průjezd po trati, povel "vpravo" odbočení do smyčky & na vnější kolej, povel "vlevo" odbočení do smyčky & na vnitřní kolej.
Má to slabinu - co dělat, kdyby do smyčky mířily současně tramvaje z obou směrů a každá na jinou kolej.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 01.6.2007 0:09

jara píše:Přestavění díky GPS zatím moc spolehlivé není neb máme tu nejmenší toleranci -+1,6 metru což při rozchodu kolejí 1,435 metru a tím i vzdáleností os kolejí není uplně ideální.
Ale apex ví, kterým směrem se jede, a tramvaj se cestou nemůže nečekaně otočit přes středový pás do protisměru. Problémem budou jen výhybky následující méně než těch 10 m za sebou, které jsou obě "levé" nebo obě "pravé", takže se nedají sjednotit pod jednu volbu. Tam to asi bez majáku nepůjde.

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 31.5.2007 23:02

Oskar píše:Tak proč se třeba nestavějí výhybky podle GPS polohy? Že by to nebylo tak spolehlivé, jako inframajáky?
Stavění vlakové cesty nezabezpečuje INFRAMAJÁK!!!! V apexu řidič nastavý kod hlasiče a ten po vyhlášení zastávky začne vysílat rozkaz na přehození následujicí vyhybky. Pokud ale v dalším mezistaničním useku jsou dvě za sebou jdoucí vyhybky, a má dojít k přestavení do jiného směru, je potřeba do tohoto useku dát POMOCNÝ maják, který v palubním počítači přestavý hlášení o další bod. Tím tedy nahrazuje jakoby vyhlášení zastávky a vše se opakuje. Pokud se tedy podíváš na zadaní jak má jít hlášení při kodu hlásiče zjistíš, že tam je například zadané -Palmovka a šipka rovně. Pak je zastávka Krejcárek a tam je zase zadaná šipka rovně a pak je ohrada a nic (neb není v useku vyhybka) dále NNŽ a šipka rovně....... To ti ale nevidíš. Ale dá se to nalézt na intranetu.
Přestavění díky GPS zatím moc spolehlivé není neb máme tu nejmenší toleranci -+1,6 metru což při rozchodu kolejí 1,435 metru a tím i vzdáleností os kolejí není uplně ideální.

Případně jde přestavovaní i ručně (na apexu nebo tágem :-))

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 31.5.2007 22:50

Oskar píše:Díky, jsou to pro mě nové informace. Nemám představu, jakou nejhorší přesnost může GPS na tramvaji v pražské zástavbě mít (tipuji jednotky metrů), ale řekl bych, že bude dostatečná na to, aby se podle toho jak určovala poloha, tak vytvářeli kontrolní body (ke kontrole by docházelo kousek za zastávkou, aby se vyloučilo stání v zastávce) Kdyby se to takhle dělalo, tak se ty inframajáky nemusí vůbec zavádět...

Využívá se teda ta GPS na tramvaji k něčemu? Doris ji evidentně nepoužívá, ale možná je možné nějakou speciální zprávou vyžádat si polohu. Je to tak?
Neb jsem dnes obhájil maturitní práci na téme týkajicí se právě těchto digitálních radiostanic za VELMI VÝBORNOU tak se pokusím trošku rozepsat.
Nejhroší přesnost-GPS signál umí lokalizovat bod s přestností az 1,6 metru. U tramvají je to v dnešní době zatím -+ 10 metrů. Tak odpoved bych považoval za +-10 metrů. V případě hodně špatného počasí může být teda daleko větší. Ale standartně by to mělo být -+10 metrů.
Kontrola pomocí GPS-Ano i to je možné, jen je potřeba k tomu vypracovat potřebné podklady odskoušet apod. Vše je v otázkách budoucnosti neb první podmínku, kterou byl palupní počítač APEX DT-01 máme na všech vozidlech pouze čtvrt roku. V dnešní době se už ale ví, že se dají vozidla PROKAZATELNĚ kontrolovat i v jiných bodech než v bodech s průjezdem inframajaků.
Využití GPS-Až se toto spustí tak na mapě dispečer uvidí vždy polohu dané tramvaje. V dnešní době takto má možnost sledovat všechny složky Pohotovostních jednotek.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 31.5.2007 21:18

Díky, jsou to pro mě nové informace. Nemám představu, jakou nejhorší přesnost může GPS na tramvaji v pražské zástavbě mít (tipuji jednotky metrů), ale řekl bych, že bude dostatečná na to, aby se podle toho jak určovala poloha, tak vytvářeli kontrolní body (ke kontrole by docházelo kousek za zastávkou, aby se vyloučilo stání v zastávce) Kdyby se to takhle dělalo, tak se ty inframajáky nemusí vůbec zavádět...

Využívá se teda ta GPS na tramvaji k něčemu? Doris ji evidentně nepoužívá, ale možná je možné nějakou speciální zprávou vyžádat si polohu. Je to tak?

arny
Uživatel

Příspěvek od arny » 31.5.2007 19:30

Oskar píše:TETRA je jen komunikační systém. Samozřejmě může přenášet lokalizační údaje, ale ty získává u tramvají právě z inframajáků a vyhlášených zastávek. U BUSů bude tam bude právě asi ta GPS jako zdroj informace o poloze. Ale v tramvajích podle mě GPS není.
Ale samozřejmě, že vysílačka systému TETRA jak autobusů, tak tramvají, obsahuje GPS. Rozdíl mezi bus a tram vysílačkou je software. Lokalizační údaje získává z přijímače v anténě na střeše (ten černý kelímek od solviny před prvním vikýřem. Inframaják je hlavně kvůli kontrolním bodům. Stavění výhybek přes TETRu by nebyl technický problém jen předělat komplet software ve všech 946 vysílačkách (jestli si dobře pamatuju), na CD. Kapacita přenosu dat není zdaleka využita.

Důkaz:
Anténa na 9101- silný kabel svod komunikční
slabý kabel svod GPS
/files/antena.jpg
Dole vysílačka - konektor vpravo dole svod GPS.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 31.5.2007 19:15

radek31 píše:každá tramvaj má GPS
Tak proč se třeba nestavějí výhybky podle GPS polohy? Že by to nebylo tak spolehlivé, jako inframajáky?

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 31.5.2007 18:40

každá tramvaj má GPS

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 31.5.2007 18:30

arny píše:Ad Inframaják: Po pravdě TETRA nabonzuje polohu vlaku a číslo všude i bez infra a kolejových obvodů. Jak by se zjišťovala poloha třeba u autobusů? Má GPS
TETRA je jen komunikační systém. Samozřejmě může přenášet lokalizační údaje, ale ty získává u tramvají právě z inframajáků a vyhlášených zastávek. U BUSů bude tam bude právě asi ta GPS jako zdroj informace o poloze. Ale v tramvajích podle mě GPS není.

arny
Uživatel

Příspěvek od arny » 31.5.2007 18:07

Ad Inframaják: Po pravdě TETRA nabonzuje polohu vlaku a číslo všude i bez infra a kolejových obvodů. Jak by se zjišťovala poloha třeba u autobusů? Má GPS

Zamčeno