Vypravení vozů

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
adam_r
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam_r » 15.4.2006 1:09

radek31 píše:btw v době, kdy i na dvoře vozovny musí být tramvaj označená pořadovkama zavádět tohle převlékání na trase?
uvědomte si, že musí sedět linka+pořadí, aby se DK a dispečerům dobře psala služební hlášení - dokonce jsem slyšel, že radarem ani neměří manipulační jízdy, protože bez pořadovek to je pro ně pak moc složité :-)

Nejake zbesile prevlekani behem najezdu by bylo jen zmatecne.

Co se tyce poradi, tak v Brne ma vuz poradi dane svoji kmenovou linkou, a to mu zustane cely den bez ohledu na to, ze jezdi treba i nekolik kol na jine lince.

Jinak dalsi priklad, kde se to da pouzit je nasledujici. K veceru klesa prepravni potreba a vozy zatahuji. Misto toho, aby zatahla K2 na x/02, tak zatahne souprava na x/03, a mene kapacitne vozidlo se prevlekne za linku 3. Na pocet hodin ridicu je to stejne, jen se usetri nejake ty vozokilometry.

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 14.4.2006 23:42

Autobusy mají podle mě nájezdové trasy mnohem delší (viz rozsah sítě kontra počet garáží), jenže jezdí manipulačně bez kaštanů, nezřídka po rychlostní komunikaci.
U tramvají je problém v tom přerozdělování šejdrů a sól mezi vozovnami (dá se to srovnat s busy? Vršovice nemají kloubáky...). Pak nastane situace jako d-11: na první pohled ideálně Pankrác, Strašnice a Žižkov, ale ve skutečnosti (o víkendu) ještě Kobylisy, Vokovice... nebo je záměrem DP v budoucnu mít kuriozitu, linku, na kterou budou vyjíždět ze všech vozoven???

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 14.4.2006 23:34

jenže na rozdíl od autobusů je u tramvají nájezdová/zatahovací trasa placená! a především se nejezdí manipulačně, ale vozí se cestující

kocour

Příspěvek od kocour » 14.4.2006 23:21

A co takhle ty JŘ prostě sestavovat tak, aby nájezdové trasy byly minimální. Řada autobusů je taky dlouhých, byly doby, kdy přes celé město jich jezdilo daleko víc, ale nepamatuji, že by se z Kačerova najíždělo do Bohnic nebo z Jinonic do Vršovic. Jenže ono se to asi neumí, oni zřejmě jen tak automaticky střihají jeden grafikon za druhým, aniž by si s tím trochu pohráli. A to nemluvím o tom, že spíš než "grafický grafikon" se mi vždycky mnohem víc osvědčila 5tiřádková tabulka.

-bJ-

Příspěvek od -bJ- » 14.4.2006 21:43

Zmeny s prevlekanim cisel linek behem jizdy by prinesl spis zmatek a taky by se omezil jen na vozidla s digitalnimi transparenty...
Ale napad, co tu predlozil Radek31, me docela zaujal. Vyuziva ten stav co tu je prave ted a zaveden by mohl byt (kdyby se chtelo) klidnedo jednoho mesice, pak jeden dalsi na vychytani much a seznameni s verejnosti a byl by tu dalsi, sice maly, krucek ke zlepseni sluzeb....

Jen me napada, ze tohle muselo uz napadnout i lidi na DP, tak proc to uz davno neni??

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 14.4.2006 21:09

imho je tohle "převlékání" na trase totální blbost
byl by z toho jen zmatek pro cestující

neřeknu, když najíždí 13 z KO na Buranov, tak ať je klidně jako 14
to samé 21 HL -> Modřany jako 3
ale měnit 3x linku během nájezdu Motol -> Vypich? to by se někdo musel totálně zbláznit, aby to zavedl

co takhle se malinko vrátit do reality?

btw v době, kdy i na dvoře vozovny musí být tramvaj označená pořadovkama zavádět tohle převlékání na trase?
uvědomte si, že musí sedět linka+pořadí, aby se DK a dispečerům dobře psala služební hlášení - dokonce jsem slyšel, že radarem ani neměří manipulační jízdy, protože bez pořadovek to je pro ně pak moc složité :-)
Naposledy upravil(a) radek31 dne 14.4.2006 22:05, celkem upraveno 1 x.

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 14.4.2006 20:37

Marek píše:....V čase digitálních transparentů by neměl být problém vyrazit s takovou tramvají s orientací Anděl-Újezd-Malostranská-Hradčanská-Vypich (to se vejde), ze které lze cestou projeté orientační body odmazávat a teprve po odjezdu z Chotkových sadů přiznat linku 15 směr Vypich....
Na BUSE se to sice vejde, leč nepůjde to přečíst.
Mně by se líbilo to převlíkání linek během cesty: Na BUSE by bylo číslo linky, po jejíž trase se jede, a jako "konečná" zastávka, kde tuto trasu opouští. Hlášení zastávek by se doplnilo "jede jen do zastávky tam a tam" a až tam dojede, tak "vůz pokračuje jako linka tolik do zastávky semhlejinam".
Podmínkou je ovšem naprostá předělávka systému...

Marek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek » 14.4.2006 19:33

KM píše:(...)A když už, tak by třeba 15 neměla z Motola vyjíždět jako 15, ale třeba jako 12 nebo jako 20 s poznámkou: Jede jen na Hradčanskou a podobně. Z Motola a Pankráce už to jde stoprocentně, z Kobylis skoro.
Tak mě napadá otázka, proč označovat číslem linky vlak, který po trase uvedené linky nejede, resp. jede jen částečně. Proč by měla KMem zmíněná patnáctka vyjíždět z Motola jako linka 15 nebo i jako linka 12, když v Motole ani jedna z těchto linek nejezdí. (Kudy jezdí 12 asi cestující z Motola tuší, ale linkou 15 zřejmě moc nejezdí.) Což takhle u vlaků, které po trase linky nejedou, linku neuvádět?

V čase digitálních transparentů by neměl být problém vyrazit s takovou tramvají s orientací Anděl-Újezd-Malostranská-Hradčanská-Vypich (to se vejde), ze které lze cestou projeté orientační body odmazávat a teprve po odjezdu z Chotkových sadů přiznat linku 15 směr Vypich.

Odstranil by se tím problém s nevolí cestujících, pokud se tramvaji, ve které sedí, mění linková orientace. Ideu je třeba aplikovat přiměřeně, proti lince 9 směr Vápenka nic nemám.

(Jen nápad k diskuzi, imho by to od zítřka stejně nebylo technicky možné, ať už kvůli nevyhovujícímu HW ve vozech, nebo kvůli tomu, že je číslo linky identifikuje vlak.)

adam_r
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam_r » 14.4.2006 18:31

-bJ- píše:Petr:Prevlekani linek mimo konecne mi moc stastne nepripada. Linkaby mela jet od nabrani prvnich cetujicich po jejich opetovne vylozeni pod stejnym cislem (i kdyz treba jinudy), ale musi byt jasne kudy!
V Brne se tohle bezne pouziva pri vylukach.
Na aktualnim prikladu z Prahy: Linka 12 je zrusena, a linka 20 je z Malostranske presmerovana po trase 12 smerem na Palmovku. A zvlaste pro cestujici v oblasti Holesovic by mohlo byt vyrazne lepsi nasledujici schema:
20: Div. Sarka - Malostranska
12: Malostranska - Palmovka.

-bJ-

Příspěvek od -bJ- » 14.4.2006 15:54

Petr:Prevlekani linek mimo konecne mi moc stastne nepripada. Linkaby mela jet od nabrani prvnich cetujicich po jejich opetovne vylozeni pod stejnym cislem (i kdyz treba jinudy), ale musi byt jasne kudy!

KM: Doufam, ze casem se dospeje k co nejmensim vyjezdum, ale tohle se nezmeni ze dne na den, takze proc zatim nevyuzit tyto spoje, ktere fyzicky existuji, jen se o nich moc nevi...prostevymackat ze stavajiciho stavu maximum, cozse evidentne nedeje :(

Priklad pro zastavky na Plzenske (casy jsou vymyslene, tak me prosim nekamenujte :)) )

Cas - Linka - Trasa
-------------------------------------------
5:32 - 16 - Andel - Palacak a dal ve sve trase..
6:20 - 21 - Andel - Ujezd - Narodni a dal po sve trase..
.....

Serazeno podle casu mi to prijde maximalne prehledne i pro nejvetsi ignoranty....

KM

Příspěvek od KM » 14.4.2006 15:01

Petr: No asi by se to muselo organizačně promyslet. Když by tam i svítila jako konečná Hradčanská... Ale co tady blbnu - já zastávám názor výjezd z nejbližší vozovny... :twisted:

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 14.4.2006 14:03

KM píše:(...)A když už, tak by třeba 15 neměla z Motola vyjíždět jako 15, ale třeba jako 12 nebo jako 20 s poznámkou: Jede jen na Hradčanskou a podobně. Z Motola a Pankráce už to jde stoprocentně, z Kobylis skoro.
Technicky to jde. Ale vysvětli cestujícímu, že vyjíždí v něčem co je označeno např. jako linka 20, ale na Hradčanské to pokračuje jako jiná linka úplně někam jinam. Myslím si, že by přibylo je útoků proti řidičům. Vzpomínám si, kdy jsem s x-kem takhle hradil 24, ale cestou z Radošovické dispečink nařídil, že v Otakarově ukončím výkon jako 24 a okamžitě jedu dál jako 6. Co čert nechtěl, ani s 6 jsem na končnou nedojel, protože na Újezdě se ze mně stala 22. No, o život jsem se nebál, ale řev a ječení od cestujících vůči mě bylo. A výrazy "Ty si se pos***" byly slušnějšího kalibru

-bJ-

Příspěvek od -bJ- » 14.4.2006 13:03

V LCD ci necem podobnem je asi budoucnost, ale to chce investice, cas na vybudovani, testovani a taky zabezpeceni proti poskozovani ci zcizeni (bohuzel)....a kdovi co jeste, ale je to prakticky to same jen v uhlednejsi forme...
K Papirovemu vydani by stacila jen VULE a trochu namahy(a casu), vypadalo by to spartansky, ale ucel by to splnilo...
Oboji prinese vlastne to jedine podstatne a to je informace...
Krome tech ovecek cetuji take lidi, ktere by to rozhodne uzitek prineslo a tim zvysilo prestiz DP, ne??

KM

Příspěvek od KM » 14.4.2006 12:58

Radek31: Kompromis by asi byl, kdyby se to zveřejnilo na webu. A bylo to dostupné mobilem, jako jiné JŘ. Takovíhle lidé zpravidla s internetem dovedou, a ty ostatní to nezajímá.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 14.4.2006 12:40

Tomuhle by pomohlo mít na každý zastávce místo JŘ veeliký LCD a na něm 20 nejbližších spojů + menu na vyvolání JŘ :-)

Zamčeno