Technologie v tramvaji (výzbroj, dveřní mechanismy atd.)

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
radek31
Moderátor

Re: Progress, Bzučák a dveře

Příspěvek od radek31 » 01.7.2007 18:03

Oskar píše:Já tu vidím ovšem ještě jeden zásadní problém - dokud napětí v troleji stoupá, neteče proud a tramvaj tedy nejspíš nebrzdí.

Jinak věřím že u 14Tky je maximální velikost trolejového napětí nastavitelná a je pouze otázka nakolik je nastavena...
já teda hodnoty napětí v troleji občas ve 14T sleduju a ještě jsem při brzdě neviděl víc než 800V

ale věřím tomu, že Petr má za tu dobu co na 14T jezdí určitě zkušenost s mnohem větším číslem

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 01.7.2007 17:54

adam_r píše:V tomhle je pry neprekonatelna TV8. Rekuperace je omezena cidlem, ktere hlida napeti pri rekuperaci. Ale v poruchy tohoto cisla funguje vsechno tak, jako by se nic nedelo, akorat ze se muze objevit klidne i 1500V v troleji. A to uz sebou bere ruzne zbytne soucastky jako obvody vyhybek, staticke menice, ...
Já tu vidím ovšem ještě jeden zásadní problém - dokud napětí v troleji stoupá, neteče proud a tramvaj tedy nejspíš nebrzdí.

Jinak věřím že u 14Tky je maximální velikost trolejového napětí nastavitelná a je pouze otázka nakolik je nastavena...

adam_r
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam_r » 01.7.2007 16:55

I.am.good píše:Mno, ono to prý dělají i T6, ale to jsem na vlastní oči neviděl. Ale rozhodně tím krámem myslím 14T, za 58miliónů korun by to fakt mohlo mít nějaký elektronický omezovač rekuperovaného napětí. Dává to prý i přes 900V a to při jmenovitém napětí 600V je překročení o víc jak 50%, docela smrtelná dávka už. :(
V tomhle je pry neprekonatelna TV8. Rekuperace je omezena cidlem, ktere hlida napeti pri rekuperaci. Ale v poruchy tohoto cisla funguje vsechno tak, jako by se nic nedelo, akorat ze se muze objevit klidne i 1500V v troleji. A to uz sebou bere ruzne zbytne soucastky jako obvody vyhybek, staticke menice, ...

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 01.7.2007 13:36

Oskar píše:Doufám, že tím krámem myslíš T3R.P :twisted:
Mno, ono to prý dělají i T6, ale to jsem na vlastní oči neviděl. Ale rozhodně tím krámem myslím 14T, za 58miliónů korun by to fakt mohlo mít nějaký elektronický omezovač rekuperovaného napětí. Dává to prý i přes 900V a to při jmenovitém napětí 600V je překročení o víc jak 50%, docela smrtelná dávka už. :(

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Progress, Bzučák a dveře

Příspěvek od Oskar » 01.7.2007 11:41

I.am.good v topicu Porchetra píše:Dneska jsem se zase přesvědčil o totálně bezcennosti šrotu 14T. Zvláštní je, že to sem ještě nikdo nenapsal, nikdo tu nejezdíte s R.P? Jedu si takhle na Nádr. Hostivař a někde u toho obchodního centra za jízdy zacvrlikal bzučák a přepětí. Takhle se to několikrát opakovalo občas až do smyčky. Tam jsem otevřel kolegovi dveře, aby hodil veksli na vnitřní kolej a zase cvrliky, přepětí a vzhledem k tomu, že obvod bzučáku je napojen i na výstrahu, tak se mi samy zavřely přední dveře. Následně si do smyčky majestátně vdrnčela 14T. Je pravda, že už jsem slyšel několik nářků na to, že ten krám zavírá na progressech dveře, ale až dnes jsem se o tom sám přesvědčil.
Vyřaďte tenhle krám/nedodělek/paskvil.!!!
Doufám, že tím krámem myslíš T3R.P :twisted:

Není totiž hlavním problémem to, že u R.P je narozdíl od T3 pro přední dveře použito tlačítko namísto přepínače, zatímco obvodové zapojení zůstalo bez změny? Takže se to vlastně chová jako by na zastávce řidič přepnul sdružený přepínač dveří do otevřeno a hned zpět do nuly, takže dveře zůstanou otevřeny do prvního zabzučení.

Jinak souhlas, že jedna dioda (maximálně dvě) by problém vyřešila.

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 26.6.2007 21:53

7080 píše:Na vypnutí tyristoru potřebuješ druhý tyristor, aby jsi ten první vypnul. Prostě mu sebereš proud a tak ho vypneš. Kdyby jsme měli v síti střídavý proud, tak se tyristor vypne sám, ale takhle na to potřebuješ poměrně velký obvod hlavně s kondenzátory. Problém je, že potřebuješ strmý velký impuls a zařazené odpory v obvodech ten strmý nárůst omezují, takže zas tak strmý není a tím se zvětšuje potřebná energie.
Jo, vím jak funguje regulace s tyristory. Ono se to používalo i jinde než v tramvaji a to z toho důvodu, že se dřív podařilo "upéct" výkonové tyristory než stejně odolné tranzistory. Jen si myslím, že ten rozdíl v účinnosti není tak velký. Při přebrání proudu vypínacím tyristorem ten proud nadále prochází zátěží, takže se nemaří. Maří se jen to, co zůstane na odporech a to, co je potřeba k vybití pomocného kondenzátoru, aby mohlo proběhnout další vypnutí.

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 26.6.2007 9:54

XSC píše:Kdysi jsem v nějakém článku od Škodovky viděl uváděnou úsporu TV1 a TV3 proti zrychlu asi 20% a u Progressu asi 30% (pokud se používá rekuperace). Energie, která je potřebná na vypnutí tyristoru, je podle mě zanedbatelná. Sice je to velký proudový impuls, ale hodně krátký.
Na vypnutí tyristoru potřebuješ druhý tyristor, aby jsi ten první vypnul. Prostě mu sebereš proud a tak ho vypneš. Kdyby jsme měli v síti střídavý proud, tak se tyristor vypne sám, ale takhle na to potřebuješ poměrně velký obvod hlavně s kondenzátory. Problém je, že potřebuješ strmý velký impuls a zařazené odpory v obvodech ten strmý nárůst omezují, takže zas tak strmý není a tím se zvětšuje potřebná energie.

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 25.6.2007 22:52

I.am.good píše:Rozhodně neznám přesné cifry, ale u IGBT se úspora oproti zrychlovači uvádí kolem 25%. U TV1 a podobných asi jenom kolem 5-10%. Je to dáno především skutečně těmi pomocnými obvody, ale také si uvědomme, jak se vypíná tyristor - musí se proti stávajícímu proudu "poslat" proud o stejné velikosti ale opačné polarity, tím v tom okamžiku bude na tyristoru proud 0 a tyristor vypne. A tenhle "protiproud" se někde bere, "skladuje" se v kondenzátorech a ty se jím musí nabíjet ze sítě. Takže i tohle bere hooodně energie, která se maří zbytečně.
Kdysi jsem v nějakém článku od Škodovky viděl uváděnou úsporu TV1 a TV3 proti zrychlu asi 20% a u Progressu asi 30% (pokud se používá rekuperace). Energie, která je potřebná na vypnutí tyristoru, je podle mě zanedbatelná. Sice je to velký proudový impuls, ale hodně krátký.

Radek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek » 24.6.2007 18:19

radek31 píše:SPOTŘEBA TRAKČNÍ ENERGIE v kWh na 1 ujetý vozkm - tramvaje
2001 - 3,43
2002 - 3,31
2003 - 3,33
2004 - 3,23
2005 - 3,13
2006 - 2,97. Dle DPK

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 23.6.2007 20:17

7080 píše:Výměna tyristorů za tranzistory přinese úsporu pouze v tom směru, že dojde k rekuperaci energie. Jinak úspora ve spotřebě bude tak maximálně 5%
Rozhodně neznám přesné cifry, ale u IGBT se úspora oproti zrychlovači uvádí kolem 25%. U TV1 a podobných asi jenom kolem 5-10%. Je to dáno především skutečně těmi pomocnými obvody, ale také si uvědomme, jak se vypíná tyristor - musí se proti stávajícímu proudu "poslat" proud o stejné velikosti ale opačné polarity, tím v tom okamžiku bude na tyristoru proud 0 a tyristor vypne. A tenhle "protiproud" se někde bere, "skladuje" se v kondenzátorech a ty se jím musí nabíjet ze sítě. Takže i tohle bere hooodně energie, která se maří zbytečně.

Isidor
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isidor » 23.6.2007 14:23

7080: Díky.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 23.6.2007 14:18

SPOTŘEBA TRAKČNÍ ENERGIE v kWh na 1 ujetý vozkm - tramvaje
2001 - 3,43
2002 - 3,31
2003 - 3,33
2004 - 3,23
2005 - 3,13

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 23.6.2007 13:29

Isidor píše:Jakou úsporu el.energie cca přinese výměna tyristorové výzbroje za tranzistorovou (třeba v kačenách) ?
Výměna tyristorů za tranzistory přinese úsporu pouze v tom směru, že dojde k rekuperaci energie. Jinak úspora ve spotřebě bude tak maximálně 5% Jde jen o lepší účinnost IGBT tranzistorů proti tyristorům. IGBT totiž nepotřebují tolik pomocných obvodů jako tyristorů.
Taky by mě zajímalo, jak se to projevilo na spotřebě celé trakce? Rekuperujících vozů už jezdí téměř třetina parku a to by už mělo být znát. Před časem o tom byl článek v DP-K, ale vyzněl, že vozů jezdí málo.

Isidor
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isidor » 23.6.2007 13:07

Jakou úsporu el.energie cca přinese výměna tyristorové výzbroje za tranzistorovou (třeba v kačenách) ?

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 22.6.2007 20:49

Ještě jsem si vzpoměl, že to tehdy byla mrtvola a údržbář stihl ještě nastoupit, aby zjistil, že magnety nejdou a tak zase urychleně vystoupil :o

Zamčeno