paklize v tom sedis x hodin kazdy den, tak uz ti to neprijde. spise te pak zacinaji rusit zvonici mobilni telefony, ci hlasite rozhovory cestujicich, ktere nemuzes nikdy doposlouchatJabberwocky píše:No, to jsem se také chtěl zeptat - jestli řidičům ze všeho toho bzučení občas nejde hlava kolem. Já strávím v tramvaji tak půl hodiny, ale co lidé, kteří v ní sedí celou směnu? T3M si s sebou vezou dudáckou kapelu, v Alstomech běhají v podpalubí svišti a T6A5 sedí na střeše včelí roj. Nebo aspoň pořádný čmelák. KT8D5 už je čirá hrůza, tam se otvírají nahlas i dveře. A všechno v ní příšerně rachtá.
Technologie v tramvaji (výzbroj, dveřní mechanismy atd.)
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
-
MOp
-
Jabberwocky
No, to jsem se také chtěl zeptat - jestli řidičům ze všeho toho bzučení občas nejde hlava kolem. Já strávím v tramvaji tak půl hodiny, ale co lidé, kteří v ní sedí celou směnu? T3M si s sebou vezou dudáckou kapelu, v Alstomech běhají v podpalubí svišti a T6A5 sedí na střeše včelí roj. Nebo aspoň pořádný čmelák. KT8D5 už je čirá hrůza, tam se otvírají nahlas i dveře. A všechno v ní příšerně rachtá.
-
Tramvajáček
Mne osobne teda nejvice vadi zvukove efekty vyplyvajici z celkove ergonomie jednotlivch tram vozů a z toho jak do sebe jednotlive funkcni prvky vozů zapadají. Z tohoto hlediska mi jako nejlepší vychází T3 (reko variace T3). Jet KT8D5, T6A5 nebo i Anitrou je z tohoto hlediska vcelku hrůza. U T3 posloucháte třeba Progres, ale jinak je to podle mě "nejtišší" tramvaj. 
-
Jabberwocky
Aha. A starší typy pulsní regulaci nemají?
Jako třeba T1 nebo dvouosý vozy? NE, ty opravdu pulzní regulaci nemají.Jabberwocky píše:Aha. A starší typy pulsní regulaci nemají?
K pulzní regulaci jsou potřeba elektronické spínací prvky (nejprve to byly tyristory, později i tranzisotory). První tramvaje s pulzní regulací v Praze byly T3M.
Re: zvukoví efektové
Kňourání způsobuje pulzní regulace. SS napájení je rozsekáno na impulzy a takto vzniklý střídavý proud při průchodu prvky s převážně indukčním charakterem vybudí mechanickou odezvu.Gagarin píše:Pri rozjíždění? Rekuperace? :|MOp píše: je to jednoduche- knourani zpusobuji elektrosoucastky, ktere umoznuji rekuperaci.
Takže dnes jediná tramvaj co nekňučí je klasická T3 (+SUCS), všechny modernější už ano.
- Gagarin
- Uživatel
- Bydliště: Jednu tram. smyčku slyším, jednu TT a železnici v dálce vidím a jedna žel. trať mi stojí pod okny.
- Kontaktovat uživatele:
Pri rozjíždění? Rekuperace? :|MOp píše:na to ti nejlepe odpovi nejaky elektrotechnik . pvvs se hlasiJabberwocky píše:Mám doztaz zcela amatérský - proč některé tramvaje při rozjíždění a brždění různě "kňourají" a jiné ne? Jaká součástka to způsobuje?
je to jednoduche- knourani zpusobuji elektrosoucastky, ktere umoznuji rekuperaci.
-
MOp
na to ti nejlepe odpovi nejaky elektrotechnik . pvvs se hlasiJabberwocky píše:Mám doztaz zcela amatérský - proč některé tramvaje při rozjíždění a brždění různě "kňourají" a jiné ne? Jaká součástka to způsobuje?
je to jednoduche- knourani zpusobuji elektrosoucastky, ktere umoznuji pulzni regulaci.
Naposledy upravil(a) MOp dne 26.5.2005 8:39, celkem upraveno 1 x.
-
Jabberwocky
Zvukové efekty pražských tramvají
Mám doztaz zcela amatérský - proč některé tramvaje při rozjíždění a brždění různě "kňourají" a jiné ne? Jaká součástka to způsobuje?
-
Petr Ch.
Ty "dilatační smyčky" nejsou dilatační smyčky žádného kabelu, ale kablíky přemosťující klouby, aby proud netekl tím kloubem, neboť by to nedělalo zrovna moc pěkné věciPvvS píše:Nikoliv el. proud prochazi pouze pres uhlikove/medene/hlinikove listy navrcholu a pak je veden silnoproudym kabelem dolu. U kloubu je mozne videt dilatacni smycky.
- Tonda Ježek
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele: