Elektrotechnika

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno

S vyhláškou č. 50 jsem prokazatelně proškolen na úroveň

žádnou
42
54%
§3/§4 - pracovník seznámený/poučený
12
15%
§5 - pracovník znalý
14
18%
§6 - pracovník pro samostatnou činnost
4
5%
§7 a vyšší - řízení činnosti, projektování...
6
8%
 
Celkem hlasů: 78

Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

Odpojovače

Příspěvek od Oskar » 23.5.2007 23:49

Abych to tu trochu oživil:

Odpojovač (Disconnect Switch) je spínač bez prostředků pro zhášení oblouků. Používá se hlavně pro viditelné rozpojení obvodu a bývá kombinován s uzemňovačem.

Odpínač (???) je spínač, který vybaven prostředky pro zhášení jmenovitého proudu, umožňuje tedy spínání a rozpínání jmenovité zátěže. Typický odpínač je třeba takový ten 6-nohý pavouk na sloupech VN 22kV v distribuční energetické síti.

Výkonový vypínač (Power switch) je spínač, který kromě jmenovitého proudu je také schopen rozpojit zkratový proud.

Tak a teď mi řekněte, co je podle těchto definic kontakt pantograf - trolej. Podle mě je to jasný odpojovač...

P_V
Uživatel
Příspěvky: 3537
Registrován: 23.11.2003 18:49

Příspěvek od P_V » 08.5.2007 20:17


Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 08.5.2007 9:23

Karotka píše:Je možné, že jsem "držící" rukou udělal závit, do kterého se indukoval proud z vinutí motoru?
Spíš jde o to, že cívky motoru mají nezanedbatelnou indukčnost a každá cívka se více či méně urputně brání proti změnám proudu, který s ní protéká. Takže v momentě, kdy cívkou nějaký proud protékal a my rozpojíme obvod (nebo ho rozpojí komutátor), cívka se začne snažit ten proud v rozpojeném obvodu udržet. A toho docílí tak, že na sobě zvyšuje napětí tak dlouho, než se mezi přerušujícími se kontaky zapálí oblouk a obvod se znovu uzavře. Takže po rozpojení obvodu s indukčností dochází k napěťovým špičkám až astronomických výšek. Proto taky kope ten elektrický zvonek.

Uživatelský avatar
7080
Uživatel
Příspěvky: 1079
Registrován: 02.12.2005 13:40
Bydliště: V kopci mezi M 135 a M 22

Příspěvek od 7080 » 07.5.2007 23:18

XSC píše:Přesně tak. SS motorek má komutátor, při přerušení vzniká ve vinutí impuls a to byla asi ta rána.
Taky se tam mohl ještě vybít kondenzátor, který u některých motorků bývá.

XSC
Uživatel
Příspěvky: 1521
Registrován: 19.11.2004 21:38
Bydliště: 8,24,B

Příspěvek od XSC » 07.5.2007 22:53

PvvS píše:Nejspis si byl trochu spocenej a motorek zajiskril :)
Přesně tak. SS motorek má komutátor, při přerušení vzniká ve vinutí impuls a to byla asi ta rána.

Uživatelský avatar
PvvS
Uživatel
Příspěvky: 1394
Registrován: 15.11.2003 20:20
Bydliště: DP Sestroslav & DP Amberovy Lazne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 07.5.2007 21:59

Nejspis si byl trochu spocenej a motorek zajiskril :)

Uživatelský avatar
Karotka
Uživatel
Příspěvky: 1180
Registrován: 09.2.2005 20:59
Bydliště: Příští zastávka je na zmámení.

Příspěvek od Karotka » 07.5.2007 21:29

Hele, tohle téma je tu jako na zavolanou! Zrovna včera jsem dostal nečekanou pecku, když jsem spravoval lokomotivu ES499.0010 (pro neznalé přidám technické údaje: rozchod 16,5 mm, trakční napětí 12 V ss ... :wink: )

Případ se stal během zkoušek pohonu. Jednou rukou jsem držel vyvázaný pojezd (pohled v řezu: palec - plech - motor - plech - prsty; dlaň byla nad motorem), druhou rukou přiložil ke kolům kontakty 9V baterie, motor se roztočil - a v tu chvíli mě to koplo. Je možné, že jsem "držící" rukou udělal závit, do kterého se indukoval proud z vinutí motoru?

Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 07.5.2007 15:23

Pvvs v tématu Pantografy píše:Oskar : i na digitalu ? mam za to ze na lince sem vic jak 80V nenameril. A vstupy digital founu nevypadaj ze by to snesly.
Pokud myslíš analogovou linku digitální telefonní ústředny*, tak ano. Minimální vyzváněcí napětí je cca těch 70 V. Jinak co se týče ss. napájení, tak standardní hodnota u digitálních ústředen je napětí baterie, které je 48V, ovšem baterie jsou trvale dobíjeny, takže na té lince může být ještě o pár voltíků víc (to je stejné jako u T3 :) )
EDIT: Často se taky při vyzvánění neodpojuje stejnosměrné napájení, takže vyzváněcí napětí má proti zemi (b-drátu) okamžité hodnoty od -50-70=-150V do -50+70=+20V To je možná ten důvod, proč multimetr neukazuje hodnotu správně.

Dřívější ústředny mívaly napájení i 60 V.
Jo a ještě taková zajímavost. Podobně jako tramvaje v Brně mají i telefonní ústředny řešeno napájení záporným napětím vůči zemi. A taky je to kvůli galvanické korozi.

*) Pokud jsi myslel digitální linku (ať už ISDN, nebo proprietální řešení pobočkových ústředen) tak u těch se nevyzvání střídavým proudem, ale pouze signalizační zprávou.

Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

Elektrotechnika

Příspěvek od Oskar » 07.5.2007 15:14

Abychom nedělali OT v jiných tématech, založil bych téma Elektrotechnika, kde bychom mohli diskutovat o nebezpečném dotyku, vyhlášce 50/1978Sb., hračkách Vydržaj Pijonýr, a podobných ne příliš tramvajových tématech.

Uživatelský avatar
PvvS
Uživatel
Příspěvky: 1394
Registrován: 15.11.2003 20:20
Bydliště: DP Sestroslav & DP Amberovy Lazne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 07.5.2007 15:04

Oskar : i na digitalu ? mam za to ze na lince sem vic jak 80V nenameril. A vstupy digital founu nevypadaj ze by to snesly.

MF
Uživatel
Příspěvky: 4274
Registrován: 04.3.2007 19:28

Příspěvek od MF » 07.5.2007 9:26

Oskar píše:Pozor, klasické telefony se vyzvánění napětím 80 - 150 - 200 Vrms s kmitočtem 25 Hz a proudovým omezením na cca. 25 mA. To uz je proud, ktery by mohl i zabijet (Za hodně nepříznivých podmínek; telefoňáci běžně na zvonící linky sahají)

admirak: Na to pozor. Může to klidně znamenat zavlečení fázového napětí. Člověk v gumových botách není moc dobře uzemněn a tak může cítit jen slabé brnění. Pak půjde v létě bos a stane se neštěstí. Opravit!

Ještě mě napadlo, že hračku Vydržaj, Pijonýr! si můžete postavit z klasického domovního zvonku. 4,5 voltová baterka ho taky utáhne. Stačí odebrat zvon, aby to nezvonilo a dotýkat se obou konců cívky. Takovým tím šroubem by měla jít regulovat velikost napětí. Řekl bych, že právě tenhle mechanizmus byl uvnitř té hračky schován.

--
Rád bych připomněl název tématu - pantografy.
Přesně tak, plochá baterie je schoplná dát až půl ampéru a zvonek, čili vágnerovo kladivo dává pěkné pecky.

Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 06.5.2007 19:18

PvvS píše:Nejlepsi je stejne klasicky telefon, nebo telefon na kliku. Ono prozvanecich 60V ST uz dokaze poradne probudit. Kor kdyz clovek drzi prst primo na privodu zvonku...
Pozor, klasické telefony se vyzvánění napětím 80 - 150 - 200 Vrms s kmitočtem 25 Hz a proudovým omezením na cca. 25 mA. To uz je proud, ktery by mohl i zabijet (Za hodně nepříznivých podmínek; telefoňáci běžně na zvonící linky sahají)

admirak: Na to pozor. Může to klidně znamenat zavlečení fázového napětí. Člověk v gumových botách není moc dobře uzemněn a tak může cítit jen slabé brnění. Pak půjde v létě bos a stane se neštěstí. Opravit!

Ještě mě napadlo, že hračku Vydržaj, Pijonýr! si můžete postavit z klasického domovního zvonku. 4,5 voltová baterka ho taky utáhne. Stačí odebrat zvon, aby to nezvonilo a dotýkat se obou konců cívky. Takovým tím šroubem by měla jít regulovat velikost napětí. Řekl bych, že právě tenhle mechanizmus byl uvnitř té hračky schován.

--
Rád bych připomněl název tématu - pantografy.

admirak

Příspěvek od admirak » 06.5.2007 12:40

Oskar píše:A kdo ruskou hračku nemá, ke stejnému účelu poslouží generátorek ze starého drážního telefonu. A kdo ani starý drážní telefon nemá, může použít nějaký elektrický ohradník. Na to ale bude muset vyjet trochu dál z města. :D
No mě stačí šáhnout si na futra od vchodových dveří, jsou nějak blbě uzemněný a dává to vostrý rány...

Uživatelský avatar
PvvS
Uživatel
Příspěvky: 1394
Registrován: 15.11.2003 20:20
Bydliště: DP Sestroslav & DP Amberovy Lazne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 06.5.2007 10:36

Nejlepsi je stejne klasicky telefon, nebo telefon na kliku. Ono prozvanecich 60V ST uz dokaze poradne probudit. Kor kdyz clovek drzi prst primo na privodu zvonku...

Uživatelský avatar
Martin
Uživatel
Příspěvky: 244
Registrován: 14.3.2007 14:37
Bydliště: Prágl - Strašnice

Příspěvek od Martin » 05.5.2007 22:10

Oskar píše:A kdo ruskou hračku nemá, ke stejnému účelu poslouží generátorek ze starého drážního telefonu. A kdo ani starý drážní telefon nemá, může použít nějaký elektrický ohradník. Na to ale bude muset vyjet trochu dál z města. :D
No já tuhle hračku mám; nejmenuje se to "Vydržať pionier!", ale Römkorfův elektrizační aparátek, alespoň pradědeček si to tak poznačil na krabičku. Ze 4,5 V baterie to umí pěkně kopnout, když se to nastaví naplno. :D

Zamčeno