čeština

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: čeština

Příspěvek od kruťák » 26.2.2011 20:25

Štěpán píše:hrajete si na děsný milovníky češtiny (...), ale pak používáte krásná česká slova jako topic, nebo zkratky typu OT
Já proti cizím slovům v češtině nic nemám. Naopak je vítám, neboť naší mateřštinu rozvíjí. A to (stejně jako každý jiný jazyk) od dávných časů jeho vzniku, nechci, aby někdo (nebo já) mluvil češtinou z 19. století, ale určitá pravidla by se měla dodržet... S tím, že má čeština složitý pravidla, souhlasím. Však taky od nikoho nevyžaduju, aby je na 100% znal a řídil se podle nich. Ale když někdo napíše "Mislel sem že my zpadla ponoška", tak si o něm udělám určitý obrázek.

A že tu řešíme malichernost jako shlédnout/zlédnout - pawel na to upozornil, asi je to jeho oblíbená jazyková záludnost :twisted: - já mám třeba podobný nutkání opravovat, když někdo řekne "respektivně" nebo "respektivě" místo "respektive","potencionálně" místo "potenciálně" anebo "sankcionovat" ve výzamu ukládat sankce #-o. To slovo totiž znamená "potvrzovat" nebo "uznávat" a pochází z latinského sancti (svatý). A protože se to v médiích takto používá, je to stejný mor jako "shlédnout online", tak už pomalu Ústav pro jazyk český ustoupil pravidlům lingvistiky, povolil pravidla a v novém vydání Pravidel je už toto slovo i ve významu "trestat, ukládat sankce".
Další nemoc, na kterou jsem si teď s hrůzou vzpomněl: v médiích opět hojně používané spojení "nejoptimálnější řešení". Optimální = nejlepší, takže "nejoptimálnější" je vlastně "nejnejlepší". #-o

Pardon za rozvášněné gramatické okénko :roll:

Štěpán
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štěpán » 26.2.2011 19:41

Já jen, že si tady hrajete na děsný milovníky češtiny a upozorňujete se tady na kde co, ale pak používáte krásná česká slova jako topic, nebo zkratky typu OT a podobné. Mně to přijde lehce divný, ale je to vaše věc.

Jen bych chtěl předem upozornit, že já osobně všude píšu jazykem, který je velmi podobný češtině, ale nemá její pravidla (podle mne mimochodem zbytečně složitá), takže jakékoliv upozorňování na chyby v mých příspěvcích nemá smysl, neb se o chyby nejedná. :)

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 26.2.2011 19:36

Štěpáne není to jedno. Není to jedno pokud se jedná o média obecně, či jinou veřejnou formu textu.
Pokud je to v soukromé komunikaci, ať si píše "kdochcecochce", to je jeho vizitka (já si dle výsledku udělám o dotyčném obrázek :wink: ).

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 26.2.2011 19:00

No, je to sice vydání z roku 2005, ale ve Slovníku slovesných, substantivních a adjektivních vazeb a spojení (Naďa Svozilová a kolektiv) je uvedeno "shlédnout na něco, na někoho, někam" a "zhlédnout něco, někoho".

No a Ústav pro jazyk český říká i v roce 2010:
zhlédnout (uvidět, spatřit, zpozorovat) a shlédnout (podívat se dolů).

Štěpáne, já mám češtinu rád a v topicu Čeština to snad nikomu nepřekáží :wink: A proč se nepřiučit. Dyť i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále :)

Štěpán
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Štěpán » 26.2.2011 18:48

A není to jedno? Není důležitější obsah než forma? Uznávají pravidla českého pravopisu výraz OT? Tohle je diskuze a né diktát.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 26.2.2011 18:35

Hele a neměnilo se tohle pravidlo nějak v posledních cca 10-15 letech? Já bych dal krk za to, že jsme se to učili jinak na základce než na gymplu a následkem toho tohle psaní s a z taky považuju za věštění z koule :)

EDIT pro ty, co neznají reálie mojí osoby: rok narození 1980, ZŠ 1987-1995, SŠ 1995-1999.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 26.2.2011 14:08

pawel píše:omluvte prosím tento OT, nechci nikoho peskovat, ale jen v rámci osvěty: zhlédnout film, výstavu, dění na ulici etc. X shlédnout z okna na ulici. tj. zjednodušeně řečeno je to vždycky "z-" a jen ve výjimečných případech "s-". bohužel se setkávám s tím, že téměř všichni a všude - včetně novin a reklam - píšou "shléhnout", což je chybně. díky za pozornost, váš grammar nazi
Hergot a já jsem si řikal, že si to ještě pamatuju těch let od školy dobře - zhlédnout, a pak se kouknu na google, kde mi na celé první stránce nabízí Filmy online ke shlédnutí... :D

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 02.2.2011 22:10

To jsem pochopil nakonec taky, ale napsaný věk je tam jen u oběti, svědek je jen svědek. Slohově je to tak blbě napsaný, že to svádí k pocitu že ten mladý muž je ten jediný můž u kterého je uveden věk (25 = mladý).

vs-metrak
Uživatel

Příspěvek od vs-metrak » 02.2.2011 21:07

trainzjohny píše:...Smrt mladého muže vyšetřují dopravní policisté, kteří ihned vyslechli přímého svědka nehody. Mladý muž byl z události otřesen, byla mu proto přímo na místě poskytnuta pomoc psychologa...To mě přejet tramvaj, tak už teda pomoc psychologa nebudu potřebovat, ale asi už se v rámci předpisů EU musí poskytovat psychologická pomoc i mrtvolám.

Tím nechci nijak humorizovat touto nepříjemnou zprávu, jen poukazuji na pěkný novinářský jazyk český.
Asi to bude tím, že dále nemluví o oběti, ale o svědkovi.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 02.2.2011 20:20

TN.CZ píše:V Praze Strašnicích ve středu večer tramvaj smrtelně zranila chodce. Na místě to zjistila agentura Mediafax.
Tragická nehoda se stala před 18. hodinou v ulici V Olšinách při střetu linky 22 s chodcem. "Jednalo se o muže ve věku kolem 25 let. Pomoci těžce zraněnému muži již ale nebylo v silách přivolaných záchranářů, pacient svým vážným mnohačetným zraněním podlehl na místě," uvedla mluvčí záchranné služby Klára Fikejzová.
ČTĚTE TAKÉ:
Tramvaj v Praze srazila ČTYŘLETÉHO chlapce!
Smrt mladého muže vyšetřují dopravní policisté, kteří ihned vyslechli přímého svědka nehody. Mladý muž byl z události otřesen, byla mu proto přímo na místě poskytnuta pomoc psychologa.Tramvajová doprava bude přerušena nejméně do 21. hodiny.
To mě přejet tramvaj, tak už teda pomoc psychologa nebudu potřebovat, ale asi už se v rámci předpisů EU musí poskytovat psychologická pomoc i mrtvolám.

Tím nechci nijak humorizovat touto nepříjemnou zprávu, jen poukazuji na pěkný novinářský jazyk český.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 22.12.2010 20:35

tiristorka, to je taková perestrojka T3 TR36.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 21.12.2010 22:28

trainzjohny píše:A čo je to taká tirisorka pán Mikulovský ??
že by hybridní busotramvaj z Libchav? :)

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 21.12.2010 22:20

MM-Mikulovsky ve vypravení vozů píše:Co to mělo znamenat, že dnes na 5. pořadí linky č. 4 jezdila minimálně od cca 9 hodin dopoledne tiristorka?
A čo je to taká tiristorka pán Mikulovský ??

Bobek
Šťoura

Příspěvek od Bobek » 25.11.2010 9:05

MM-Mikulovsky píše:jak se můžou Kubánské náměstí a Průběžná ulice spolu křížit
Rovnoběžky se protínají v nekonečnu... 8-)

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 24.11.2010 23:58

Vono teda to náměstí je vlastně Fidelovo, že jo. Takže pana Kubánskýho :devilsmokin

Odpovědět