Cyklistická doprava
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cyklistická doprava
Už mi nějaký čas v hlavě vrtá myšlenka, jestli není možno vybudovat kolem Vyšehradského tunelu kvalitní = cca 5m širokou, ALE OVŠEM MOBILNÍ/PLOVOUCÍ CYKLOSTEZKU Z PONTONŮ, jež by byla:
1.) ukončena dvěma šikmými (cca 80m dlouhými) lávkami
a) na současném nejjižnějším vjezdu na náplavku - z pohledu leteckého či od severu je vidět, že by to obnášelo jižně od toho současného výjezdu z náplavky posunout cca 42metrů chodníku a jeho zábradlí až o 2 metry východně = nově by přímo navazovali na chodník vedoucí po nábřeží od Výtoně.
b) jižně od Vyšehradského tunelu v přímo se vybízejícím výběžku chodníku do slepého ramene Yacht klubu.
2.) v případě potřeby (např. před případnou velkou vodou, či při potřebě filmování vyšehradské skály bez ní atd.) z místa odstranitelná.
3.) asi přijatelná pro památkáře - právě díky své mobilitě = oficiální nestálosti v místě a jen drobným zásahům do nábřežního zábradlí a zdi pod ním + díky svému převážnému plutí přímo po hladině i minimálnímu omezování výhledů na Vyšehradskou skálu z řeky, jejího protějšího břehu či z železničního mostu na Výtoni.
4.) díky své délce 290metrů bez dvou 80m dlouhých lávek a 450m s nimi použitelná (alespoň pro pěší, cyklisty a nejlépe i záchranáře) po případné povodni jako dočasná náhrada nějakého poškozeného mostu v Praze = o její technickou správu/pravidelnou kontrolu by se staraly stejné městské složky jako např. o protipovodňová vrata na Kampě či různé mobilní protipovodňové stěny, jichž má Praha určitě kilometry.
5.) možností při pořádání již pravidelného maratonu, jak alespoň o trochu méně omezovat TRAM - běžecká trasa by od Mánesa až k porodnici v Podolí vedla po náplavce a této nově na ní navazující pontonové lávce = mimo TT!
1.) ukončena dvěma šikmými (cca 80m dlouhými) lávkami
a) na současném nejjižnějším vjezdu na náplavku - z pohledu leteckého či od severu je vidět, že by to obnášelo jižně od toho současného výjezdu z náplavky posunout cca 42metrů chodníku a jeho zábradlí až o 2 metry východně = nově by přímo navazovali na chodník vedoucí po nábřeží od Výtoně.
b) jižně od Vyšehradského tunelu v přímo se vybízejícím výběžku chodníku do slepého ramene Yacht klubu.
2.) v případě potřeby (např. před případnou velkou vodou, či při potřebě filmování vyšehradské skály bez ní atd.) z místa odstranitelná.
3.) asi přijatelná pro památkáře - právě díky své mobilitě = oficiální nestálosti v místě a jen drobným zásahům do nábřežního zábradlí a zdi pod ním + díky svému převážnému plutí přímo po hladině i minimálnímu omezování výhledů na Vyšehradskou skálu z řeky, jejího protějšího břehu či z železničního mostu na Výtoni.
4.) díky své délce 290metrů bez dvou 80m dlouhých lávek a 450m s nimi použitelná (alespoň pro pěší, cyklisty a nejlépe i záchranáře) po případné povodni jako dočasná náhrada nějakého poškozeného mostu v Praze = o její technickou správu/pravidelnou kontrolu by se staraly stejné městské složky jako např. o protipovodňová vrata na Kampě či různé mobilní protipovodňové stěny, jichž má Praha určitě kilometry.
5.) možností při pořádání již pravidelného maratonu, jak alespoň o trochu méně omezovat TRAM - běžecká trasa by od Mánesa až k porodnici v Podolí vedla po náplavce a této nově na ní navazující pontonové lávce = mimo TT!
Aha, tak to jo. Nicméně zrovna na uvedených křižovatkách chodci zas tak dlouhé fáze nemají - čili buď v autě a) překážíš dalšímu směru, nebo b) musíš ještě nezapomenout na chodce, obojí najednou mi připadá jako vzácný jev. Na tu horní PP se podívám, jestli nekecám kraviny.kruťák píše:Pochopil správně. Jasně je to o zvyku, problém je, když někdo zkejsne uprostřed křižovatky a čeká, aby mohl odbočit až přejedou auta v druhém směru a pak už kvůli vyklizovacím časům začne překážet dalšímu směru a když už konečně po všem tom zmatku vítězoslavně vyrazí, musí ještě dát přednost na přechodu.piskvorrr píše:(nebo jsem nepochopil popis problému)
Pardon za delší souvětí
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pochopil správně. Jasně je to o zvyku, problém je, když někdo zkejsne uprostřed křižovatky a čeká, aby mohl odbočit až přejedou auta v druhém směru a pak už kvůli vyklizovacím časům začne překážet dalšímu směru a když už konečně po všem tom zmatku vítězoslavně vyrazí, musí ještě dát přednost na přechodu.piskvorrr píše:(nebo jsem nepochopil popis problému)
Pardon za delší souvětí
No, já nevím, asi už jsem si na tu debilitu zvykl nebo co, ale tohle jako zas až takový rozdíl nevidím - vlevo nebo vpravo; pokud při průjezdu křižovatkou odbočuju, tak očekávám, že spolu s tím směrem, který má volno rovně, mají volno i chodci na paralelních přechodech, tudíž jim musím dát přednost - byť je křižovatka velká jako kráva a ještě přes hrb tvořený TT (což je případ horního PP). Možná by se ten přechod dal odsunout o kus pryč z křižovatky, aby řidiči nemuseli zastavovat na kolejích, ale pak by zase nenavazoval na druhé straně (což by nemuselo vadit - přechod za dva rohy by mohl zbrzdit chodce hrnoucího pod tramvaj). [nebo jsem nepochopil popis problému]kruťák píše:Pak jsou druzí, kteří nedávají přednost chodcům při současném odbočování doprava. A třetí, kteří jsou v tom nevinně - kteří kvůli debilně řešeným křižovatkám při odbočování vlevo přes několik protisměrných pruhů přejedou chodce, který přechází po přechodu a má též volno. Zářnými příklady jsou horní křižovatka na Pražského povstání (zelenou mají zároveň auta sjiždějící z magistrály ZC do ulice Na Pankráci směrem nahoru na Pankrác) anebo Budějovická - Olbrachtova (v uvedeném směru od Kolkovny ke KFC).
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pak jsou druzí, kteří nedávají přednost chodcům při současném odbočování doprava. A třetí, kteří jsou v tom nevinně - kteří kvůli debilně řešeným křižovatkám při odbočování vlevo přes několik protisměrných pruhů přejedou chodce, který přechází po přechodu a má též volno. Zářnými příklady jsou horní křižovatka na Pražského povstání (zelenou mají zároveň auta sjiždějící z magistrály ZC do ulice Na Pankráci směrem nahoru na Pankrác) anebo Budějovická - Olbrachtova (v uvedeném směru od Kolkovny ke KFC).
Bohužel někteří to až tak přehání, že dávají přednost i chodcům stojícím na řízeném přechodu, kteří čekají na signál VOLNO. Takovým bych dával pokuty, případně bych jim dával spoluvinu, pokud před takovým přechodem zastaví a někdo to do nich zezadu opře.Marek B. píše:Pawel: Tedy nevím, ale alespoň mě se moc často to, že by mi někdy někdo nedal přednost - nestává. Spíše jsou řidiči ohleduplní až moc a staví i tehdy, když nechci přejít a náhodně stojím poblíže přechodu. Každopádně to neznamená, že by si člověk neměl dávat pozor a skákat pod kola. Je to o vzájemné ohleduplnosti.
Pawel: Tedy nevím, ale alespoň mě se moc často to, že by mi někdy někdo nedal přednost - nestává. Spíše jsou řidiči ohleduplní až moc a staví i tehdy, když nechci přejít a náhodně stojím poblíže přechodu. Každopádně to neznamená, že by si člověk neměl dávat pozor a skákat pod kola. Je to o vzájemné ohleduplnosti. 
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
pawel: Začnu od zadu. Ano nechci platit invalidní důchod lidem, kteří skočí pod auto jenom proto, že mají přednost. Co uděláš, když si tě ten řidič nevšimne a sejme tě v plné rychlosti? Nevím bude třeba telefonovat, ladit rádio a nevím co ještě. Co si na něm vezmeš? že bude sedět? Že ti dá milion jako odškodné? Zdraví ti nevrátí. Možná by stálo občas přemýšlet.
Jinak to, že normální člověk nic neudělá se podle začíná rozmáhat po celé Evropě a nebo snad řadový němec, francouz schvaluje cpaní penez do jihu Evropy? Mě přijde, že moc ne...
K těm důchodům ještě jednou. Já nemám nic proti sociální společnosti, ale narovinu se mi moc nechce platit lidem, kteří si to vědomě způsobili. Viz skok pod auto. Docela mě tankoval i "muž roku". Každé léto běhají spoty neskákejte do vody kterou neznáte a pak je z něj ještě celebrita a to už vůbec nemluvím o nedivitelných, ale lidem s roztroušenou sklérozou se tu dělají štráchy že ne. Spíš tohle je problém.
Ještě poznámka co si psal na zelených k majákům. Zase je to o lidech. Když budeš mít infarkt tak jim budeš děkovat že prohoukají cestu a dostanou tě do nemocnice včas. Až ti bude hořet barák to platí to samé. Bohužel jsou i zneužívaní.
Víš co by možná pro tebe bylo řešení? Vrátit se do Berlína, když ti to u nás tolik nevyhovuje.
Jinak to, že normální člověk nic neudělá se podle začíná rozmáhat po celé Evropě a nebo snad řadový němec, francouz schvaluje cpaní penez do jihu Evropy? Mě přijde, že moc ne...
K těm důchodům ještě jednou. Já nemám nic proti sociální společnosti, ale narovinu se mi moc nechce platit lidem, kteří si to vědomě způsobili. Viz skok pod auto. Docela mě tankoval i "muž roku". Každé léto běhají spoty neskákejte do vody kterou neznáte a pak je z něj ještě celebrita a to už vůbec nemluvím o nedivitelných, ale lidem s roztroušenou sklérozou se tu dělají štráchy že ne. Spíš tohle je problém.
Ještě poznámka co si psal na zelených k majákům. Zase je to o lidech. Když budeš mít infarkt tak jim budeš děkovat že prohoukají cestu a dostanou tě do nemocnice včas. Až ti bude hořet barák to platí to samé. Bohužel jsou i zneužívaní.
Víš co by možná pro tebe bylo řešení? Vrátit se do Berlína, když ti to u nás tolik nevyhovuje.
ad "vynuceni" prednosti - vlezu na prechod tehdy, kdyz jsem dostatecne videt a ridic neni jeste tak blizko, tj. ma cas zabrzdit. to je ostatne vetsina situaci - ridici o chodcich dobre vedi, jen jsou lini zabrzdit a nedavani prednosti berou jako naprostou samozrejmost. sam jsem ridic a dobre vim, ze davani prednosti neni takovy problem, akorat si na to clovek musi zvyknout, stejne jako si na to zvykli v civilizovanejsich zemich.
je to o pristupu ke svetu kolem nas a k moznosti ho zmenit: kdyz si chodci prednost nebudou vynucovat, nikdy se nic nezmeni. kdyz lide budou tolerovat korupci a volit zkorumpovane strany, nezmizi.
bohuzel cesky pristup je vetsinou pasivni a rezignovany - ja s tim prece nic neudelam (jeste bych se moh sam spalit), at se postaraji "ti tam nahore". a tak si budu dam vozit zadek autem, ackoli cele mesto smrdi a auty vylozene trpi, dal budu topit pet-lahvemi, dal budu nadavat vecer v hospode. kazdy mysli jen na sebe. viz tve nechutne "nechci ti platit invalidni duchod". to je zkratka asocialni (a to uz ani nepomyslim na to, kolik invalidnich duchodu maji auta na svedomi).
je to o pristupu ke svetu kolem nas a k moznosti ho zmenit: kdyz si chodci prednost nebudou vynucovat, nikdy se nic nezmeni. kdyz lide budou tolerovat korupci a volit zkorumpovane strany, nezmizi.
bohuzel cesky pristup je vetsinou pasivni a rezignovany - ja s tim prece nic neudelam (jeste bych se moh sam spalit), at se postaraji "ti tam nahore". a tak si budu dam vozit zadek autem, ackoli cele mesto smrdi a auty vylozene trpi, dal budu topit pet-lahvemi, dal budu nadavat vecer v hospode. kazdy mysli jen na sebe. viz tve nechutne "nechci ti platit invalidni duchod". to je zkratka asocialni (a to uz ani nepomyslim na to, kolik invalidnich duchodu maji auta na svedomi).
A nejčastěji všechno najednou, a nejlépe ještě v noci, celý v černém a bez držení (takového debila jsem potkal minulý týden na Vršovické, ale zřejmě dlouho jezdit nebude: ohnul to z chodníku pěkně naštorc přes Bělocerkevskou, čtyři kolizní směry plus TT; co nevidět ho budeme platit jakožto invalidního důchodce, byť tentokrát projel). Bohužel, s rostoucí popularitou kola jako cool/proti-cool dopravního prostředku se vyrojila hromada pozérů, na které je (dle jejich mínění) fyzika krátká, viditelnost buržoazní přežitek a dopravní předpisy prostředek útlaku Nového Světového Řádu; bohužel, v důsledku jsou "vidět" nejvíc (a o messengerech raději pomlčím úplně9001 píše:Dost často potkám neosvětleného cyklistu, pak na mě bafne v jednosměrce (samozřejme té nepovolené), ale co je podle mě nejhorší jejich naprostá ignorace SSZ.
Mimochodem, ta křižovatka za sjezdem je pěkně hnusná: vyklizovací doba 0 - oranžová padá oběma směrům naráz (takže v pražské situaci "oranžová = šlápni na to" mi tam často před čumákem prosviští nějaký pretekár úplně na červenou, někdy i s autobusem); bohužel, pokud nejedeš aspoň 40, může se stát, že tam vjedeš od kruháku, máš zelenou, ale než se dostaneš za oba výjezdy z dálnice (doleva/doprava), už má zelenou kolizní směr - a teď babo raď (znalec místopisu pojede o dvě ulice vedle kolem hasičů a přes lávku k Bauhausu, pochopitelně, ale značené je to prachbídně - takže kdo neví, nenajde).
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
pawel: Tohle mě docela zajímá. Jak si vynucuješ přednost? Že mu tam skočíš? Jestli ano, tak nevím co na to říct. Jediné co mi zbývá, je doufat, že ti nebudu muset platit invalidní důchod. Průměrný chodec si umí spočítat, že mu žádné peníze za odškodnění nestojí za to, aby byl do konce života na vozíku a nebo ještě "lépe" v zemi. Nezapomen, že to auto je minimálně 1,5 tuny železa.
Tím samozřejmě neohajuji počínání řidičů aut, ale stojím si zatím, že když řidič bude v kriminále a bude mi platit bolestné a nevím co ještě, tak mi to zdraví nevrátí.
Neříkám, že jsou všichni cyklisté špatní, ale bohužel z mých cest po Praze se spíše kloním k tomu horšímu... Dost často potkám neosvětleného cyklistu, pak na mě bafne v jednosměrce (samozřejme té nepovolené), ale co je podle mě nejhorší jejich naprostá ignorace SSZ. Já zastavím s autem na červenou a on to projede jako by se nechumelilo. Takhle jsem málem jednoho přimáčkal na sjezdu z D1 na Chodově kousek o OC a ještě se hrozně divil a ukazoval že jsem jedička... Bohužel hřeší na svoji nedohladelnost. Viz nehoda tram na IPP... Mě s RZ dohledají za 10 minut, cyklistu, když nedoběhnou přímo na místě tak je vysmátý.
Tím samozřejmě neohajuji počínání řidičů aut, ale stojím si zatím, že když řidič bude v kriminále a bude mi platit bolestné a nevím co ještě, tak mi to zdraví nevrátí.
Neříkám, že jsou všichni cyklisté špatní, ale bohužel z mých cest po Praze se spíše kloním k tomu horšímu... Dost často potkám neosvětleného cyklistu, pak na mě bafne v jednosměrce (samozřejme té nepovolené), ale co je podle mě nejhorší jejich naprostá ignorace SSZ. Já zastavím s autem na červenou a on to projede jako by se nechumelilo. Takhle jsem málem jednoho přimáčkal na sjezdu z D1 na Chodově kousek o OC a ještě se hrozně divil a ukazoval že jsem jedička... Bohužel hřeší na svoji nedohladelnost. Viz nehoda tram na IPP... Mě s RZ dohledají za 10 minut, cyklistu, když nedoběhnou přímo na místě tak je vysmátý.
9001: jakozto clovek pracujici kousek od ND vidam cyklisty denne a zadne arogany nepotkavam. rozhodne se mi spis nekolikrat denne stane, ze mi auto neda prednost na prechodu (i kdyz ja si to zastaveni vynutim - prumerny chodec se ale boji, tak radsi stoji a ceka, nez auta prejedou ci se nekdo smiluje a zastavi). cykliste jsou mi sympaticti uz proto, ze nesmrdi, nehluci, zabiraji oproti autum jen zlomek tolik mista a svym postojem a pocinanim celkove prispivaji k lepsimu zivotu ve meste. stejne jako chodci a cestujici MHD.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
pawel: Rád bych měl tvůj optimismus, ale bojím se, že to shoří na aroganci cyklistů, která je vidět dnes a denně. Chodci a tram jsou jiná káva na pěších zonách. Tam je to úplně ok.
"protahnout bocni ulici" - a k cemu? tam se da jezdit tak jako tak, ale neni tam tolik cilu cest.
"bude veselo" - bude to fungovat, stejne jako to funguje v jinych mestech a zemich. tramvaj a kolo se snesou dobre, stejne jako tramvaj a chodci (viz namesti republiky).
"bude veselo" - bude to fungovat, stejne jako to funguje v jinych mestech a zemich. tramvaj a kolo se snesou dobre, stejne jako tramvaj a chodci (viz namesti republiky).
- Radek
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel část sloupků byla vzápětí po instalaci zničena, pár dní tam smutně ležely, někdo se asi "postaral"...Bobik píše:Bumlíky na Albertově maj jedinou chybu v tom, že tam zkraje (na fotce je vidět) jsou velký rozestupy, takže se vesele parkuje dál, s tím rozdílem, že dřív se na cyklopruh auto "schovalo" celý, teďka tam zajede jen způlky, aby se líp vyjíždělo. Chtělo by to doplnit bumlíky.