Poznáte místo na fotografii? (Odpovědi pomocí Soukr.Zpráv)
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Poznáte místo na fotografii? (Odpovědi pomocí Soukr.Zpráv)
Bylo tak počátkem 20. století běžné, že se domovní fasády čistily a natíraly? Mám totiž pocit, že naopak dnes, díky tomu že existují wapky, předmíchané zednické tmely a fasádní barvy, vypadají domy úpravněji, protože je to snažší a levnější udržovat.
problemem prahy je, ze v mnoha ohledech zije z podstaty. nove a zajimave se kona jen v omezene mire.
chatrajici domy i urcita mira spiny, neporadku a chudoby tu byly vzdycky (moje prababicka, ktera mela rodinu i v rakousku - s niz mimochodem udrzujeme cily kontakt dodnes, pry vzdycky po navratu do cech rikala: "cesky chlivek"). akorat mame tu smulu/stesti, ze je fotografove prilis casto nezvecnovali - proto si casto onen stary svet prilis idealizujeme. ja vidim jako velky problem soucasnosti zatim stale slaby vztah obyvatel ke kvalite verejneho prostoru. podle toho pak mesto vypada. tam, kde ten vztah existuje, je vice zelene, mene aut, mene vizualniho smogu, ve meste se zije, nikoli preziva (viz chalupareni) - a i lide jsou slusnejsi, uctivejsi a usmevavejsi.
sorry za lehky OT.
chatrajici domy i urcita mira spiny, neporadku a chudoby tu byly vzdycky (moje prababicka, ktera mela rodinu i v rakousku - s niz mimochodem udrzujeme cily kontakt dodnes, pry vzdycky po navratu do cech rikala: "cesky chlivek"). akorat mame tu smulu/stesti, ze je fotografove prilis casto nezvecnovali - proto si casto onen stary svet prilis idealizujeme. ja vidim jako velky problem soucasnosti zatim stale slaby vztah obyvatel ke kvalite verejneho prostoru. podle toho pak mesto vypada. tam, kde ten vztah existuje, je vice zelene, mene aut, mene vizualniho smogu, ve meste se zije, nikoli preziva (viz chalupareni) - a i lide jsou slusnejsi, uctivejsi a usmevavejsi.
sorry za lehky OT.
Ono nejde tak o tu šeď ale o přecpanost, hlučnost, shon a podobně ze starých fotek a pohlednic tak nějak vyzařuje pohoda a klid že ...
nesoutěžní

A když se chcete kochat pohledy
http://www.pohlednice-praha.cz/pohledni ... -mesto.php

A když se chcete kochat pohledy
http://www.pohlednice-praha.cz/pohledni ... -mesto.php
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jabberwocky: Taky si přídám do mlýna a částečně s tebou budou souhlasit. Po revoluci jako by Praha začala šednout a ostatní města zelenat. Když přijedu do Brna, Ostravy, Olomouce, HK, přijde mi jako by šly jinou cestou než Praha. Skoro bych se nebál říct, že z Prahy se stala kancelářšká fabrika pro celou republiku a jezdí se jenom za prací a penězma a pak hurá pryč zpátky na vesnici...
Osobně v pracích co jsem byl a jsem, je nás pražáků vždy naprostá menšina. Ostatní je vše z celé ČR od Aše po Beskydy. Bohužel máme ze srdce republiky "průmyslové" město...
Osobně v pracích co jsem byl a jsem, je nás pražáků vždy naprostá menšina. Ostatní je vše z celé ČR od Aše po Beskydy. Bohužel máme ze srdce republiky "průmyslové" město...
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Není. 20. století zbalkanisovalo Čechy i jejich města, z úpravných měst rakouské monarchie se stal východní bazar. Auta za to mohou jen částečně, jinde je mají taky. Potagované domy, špína a binec na ulicích, veřejný prostor obsazený agresivní reklamou, herny atd. Srovnejte s Vídní…
- Absolut
- Moderátor
Praha stále je krásná.
Jabberwocky: Odmysli si na dnešní ulici SSZ, VDZ+SDZ, trubkové klandry, asfalt vydláždi, vygumuj parkující auta, jedoucí zredukuj na desetinu, a dostaneš totéž. Jo, a ještě zredukovat křiklavou reklamu, ale to je jen tím, že tehdy ještě neměli takové nástroje estetické zkázy jako barevné vyřezávací fólie a Adobe Illustrator 
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Sleduju pozorně, co sem Egee dává, a nemůžu si pomoct, to město bylo dřív hezčí. Podstatně upravenější. Holt co se s Čechy stalo ve 20. století, to se stalo i s okolím, které vytvářejí. To jen takové povzdechnutí bokem.
- MOp
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Vostrý! Tak to jsem fakt neznal.