Tramvajové modely a kolejiště

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
DP150
Uživatel

Re: Tramvajové modely

Příspěvek od DP150 » 14.9.2009 8:12

Sice jsem v HO zatím nic nestavěl (kromě Karosy ŠM11), ale asi by to nebyl při použití nějakého továrního pojezdu problém (1:100 nebo 1:87 - to už je skoro jedno). V příloze jsou tramvaje 1:100 z plastových destiček (foceno včera narychlo, kvalita bídná, T3 se mi po letech ve skříni nepovedlo vůbec najít), jsou poplatné době svého vzniku v letech 1991-1994 (pojezd PIKO, pantografy BTTB), takže z dnešního pohledu to už není nic moc, ale ty skříně by vypadaly asi dost podobně.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

mirbrno
Uživatel

Příspěvek od mirbrno » 11.9.2009 16:59

A dokázal by jsi vyrobit T2,T3 v Ho ??? Kolik by stála,pokud ano??? 8-)

DPmPET
Uživatel

Příspěvek od DPmPET » 11.9.2009 15:58

Pro p.DP150:
Děkuji za poslaný odkaz o Teplické malodráze.Opravdu moc hezké webové stránky o historii této dráhy a popsaný výrobní postup stavby modelů ve velikosti 1:150 a částečně zdokumentované.
DPmPET 8-)

DP150
Uživatel

Příspěvek od DP150 » 11.9.2009 14:54

DPmPET píše:
DP150 píše:Pro p. DPmPET: Dík za pochvalu. Boky tramvají jsou stavěné z průhledného plastu (po definitivním vybroušení nalepeny na již vybroušenou střechu, které už v té době má otvory pro linkové orientace), k nim se přilepí čela (do požadovaného tvaru vybroušena z tlustší plastové desky) a po dokončení celého vozu se čela "zasklí". Začínal jsem s hranatými vozy (KT4, Ponorka, Krasin, Bovera z Ústí, Karosa C735) a po nasbírání zkušeností vznikly i kulatější T1, T2, T3, Gotha T4, 6MT a taky autobusy Škoda 706 RTO.

S jedním kolegou modelářem jsem vedl diskuzy,že by se udělala bočnice s průhledné plastové detičky (jako zasklení modelu)a polepilo se to bočnicí s papíru,na která by byla už natřena ,či by se dolakovala později.Takže se asi jedná taky skoro o stejnou nebo podobnou technologii co se zde popisuje.
Typy modelů ,které si zde jmenoval jsou velice pěkné a jsou určitě na dvou webových stránkách.
DPmPET
Díky. Taky jsem nad tím uvažoval, ale zatím vítězí barva a štětec rovnou na plast (a v případě třeba dveří ČKD bych měl obavy z lepení papíru na plast, ale šlo by to, doma mám asi 20 tramvají ČKD z papíru v měřítku 1:100 a tam se mi to povedlo - lepidlo Herkules drží dodnes). V případě kulatějších tvarů by pak byl asi problém s papírovým polepem na zaoblených čelech. Jo, něco z mých tramvají je na "modelech tramvají" a na http://www.telma.unas.cz (tam je i fotka T2 před nátěrem). Nově nedávno vznikla MT4 z Brna, tzv. Rekowagen z Berlína a Praga RN pro opravy trolejového vedení.

DPmPET
Uživatel

Příspěvek od DPmPET » 11.9.2009 14:40

DP150 píše:Pro p. DPmPET: Dík za pochvalu. Boky tramvají jsou stavěné z průhledného plastu (po definitivním vybroušení nalepeny na již vybroušenou střechu, které už v té době má otvory pro linkové orientace), k nim se přilepí čela (do požadovaného tvaru vybroušena z tlustší plastové desky) a po dokončení celého vozu se čela "zasklí". Začínal jsem s hranatými vozy (KT4, Ponorka, Krasin, Bovera z Ústí, Karosa C735) a po nasbírání zkušeností vznikly i kulatější T1, T2, T3, Gotha T4, 6MT a taky autobusy Škoda 706 RTO.

S jedním kolegou modelářem jsem vedl diskuzy,že by se udělala bočnice s průhledné plastové detičky (jako zasklení modelu)a polepilo se to bočnicí s papíru,na která by byla už natřena ,či by se dolakovala později.Takže se asi jedná taky skoro o stejnou nebo podobnou technologii co se zde popisuje.
Typy modelů ,které si zde jmenoval jsou velice pěkné a jsou určitě na dvou webových stránkách.
DPmPET

themuf
ovocnář

Příspěvek od themuf » 11.9.2009 14:34

DPmPET píše:
themuf píše:No, já si myslim, že David si s novym tématem o digitálu dělal jen srandu, žé... :)
Jinak tad posílám 2 nový fotky vozu > pravá/levá strana.

Pěkné ,pěkné ale je škoda že je to z K2(menší okna o proti bočnici T3/T4D) a velká 2 okna na proti středním širším dveřím.Spíš bych použil bočnici na K1/K2 z čelem od T4D,takže by mi odpovídala bočnice s rozměry okny.Modernizovaná čela byl nalepil na bočnice T4D,takže by vzniklo T3R.Takový tip do budoucna. Z:idea:

Jěště jednou děkuji za poslanou fotku levé strany.
DPmPET 8-)
No, právě proto model nazývám T3AS©, protože vím, že má jisté odlišnosti 8-) . Jinak jsem právě z toho nechtěl mít T3R, tak proto jsem zvolil tuto variantu stavby.

DP150
Uživatel

Příspěvek od DP150 » 11.9.2009 14:23

Před časem vznikly T2, T3+B3, K2, KT4 a pár dalších vozidel v měřítku 1:100 na pojezdech BR118 na rozchod 9 mm, u nich byly skříně z neprůhledných plastových destiček, do kterých byla vybroušena okna a další otvory. V HO by to šlo určitě stejně.

mirbrno
Uživatel

Příspěvek od mirbrno » 11.9.2009 14:12

A děláš ty modely jen v N ,nebo i v HO (T1,T2,T3) :shock:

DP150
Uživatel

Příspěvek od DP150 » 11.9.2009 14:09

Pro p. DPmPET: Dík za pochvalu. Boky tramvají jsou stavěné z průhledného plastu (po definitivním vybroušení nalepeny na již vybroušenou střechu, které už v té době má otvory pro linkové orientace), k nim se přilepí čela (do požadovaného tvaru vybroušena z tlustší plastové desky) a po dokončení celého vozu se čela "zasklí". Začínal jsem s hranatými vozy (KT4, Ponorka, Krasin, Bovera z Ústí, Karosa C735) a po nasbírání zkušeností vznikly i kulatější T1, T2, T3, Gotha T4, 6MT a taky autobusy Škoda 706 RTO.

DPmPET
Uživatel

Příspěvek od DPmPET » 11.9.2009 13:53

Pro p.DP150:Ta T2 je velice pěkná na to že je v měřítku 1:150 a fotomotiv též.Byla by možnost trochu popsat stavbu vozu TATRA T2 ?

Ohledně pojezdů do tramvají ve velikosti HO/HOm to taky není tak nějak drastické(ROCO,Halling,PMT,BTTB a jiný výrobci modelových kolejových vozidel).Myslím že stavbou modelů je to asi tak nějak na stejno.
DPmPET 8-)

DPmPET
Uživatel

Příspěvek od DPmPET » 11.9.2009 13:40

themuf píše:No, já si myslim, že David si s novym tématem o digitálu dělal jen srandu, žé... :)

Pěkné ,pěkné ale je škoda že je to z K2(menší okna o proti bočnici T3/T4D) a velká 2 okna na proti středním širším dveřím.Spíš bych použil bočnici na K1/K2 z čelem od T4D,takže by mi odpovídala bočnice s rozměry okny.Modernizovaná čela byl nalepil na bočnice T4D,takže by vzniklo T3R.Takový tip do budoucna. Z:idea:

Jěště jednou děkuji za poslanou fotku levé strany.
DPmPET 8-)

DP150
Uživatel

Příspěvek od DP150 » 11.9.2009 11:35

DPmPET píše:
DP150 píše:DPmPET: Díky za pochvalu. Ono to zas tak hrozný se stavbou modelů v eNku není (dal bych sem fotky, ale nemůžu přijít jak na to), na rozchod 9mm se dají sehnat tramvaje Bachmann (ovšem uspokojivě jezdí tak každá pátá), pro 2 nápravové vozy (zatím Ponorka a 4MT z Brna) používám pojezd tramvají KATO a na úzkém rozchodu 6,5mm používám pojezdy Märklin od motoráku (pro 2nápr. vozy) a chystám se na T2 a T3 na pojezdu BR218 DB.

No na jednu stranu to máš alesponˇ trošku vyřešeno s pojezdama ,ale stejně si musíš zhotovit karoserie.O tom ta modelařina je.Jěště jednou děkuji za informace ohledně používaných pojezdů do modelů tramvají ve velikosti N a Nm(rozchod 1m v N).
DPmPET 8-)
Karoserie jsou docela v pohodě, myslím, že to malé měřítko (v mém případě cca 1:150 a né přesně 1:160, protože jinak by ty tramvaje díky použitému pojezdu byly moc široké) je o dost snazší, vy v HO to máte daleko horší (i když mě taky svrbí ruce na něco ve větším měřítku).

themuf
ovocnář

Příspěvek od themuf » 10.9.2009 22:37

No, já si myslim, že David si s novym tématem o digitálu dělal jen srandu, žé... :)

DPmPET
Uživatel

Příspěvek od DPmPET » 10.9.2009 18:18

David.P píše:Musíš tvrdě lobovat za digital
DPmPET 8-)
Já Vám dám digitál !!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]

založim sekci přátel digitálu[/quote]

Na jednu stranu :Má to cenu zkládat nové vlákno ohledně věcí kolem digitální ovládání?
DPmPET 8-)

David.P
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od David.P » 10.9.2009 18:09

Musíš tvrdě lobovat za digital
DPmPET 8-)[/quote]

Já Vám dám digitál !!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]

založim sekci přátel digitálu

Odpovědět