(P) Polské provozy obecně
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- MOp
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
velice zajimave vozidlo, lec problem - Bo´2´Bo´.Lister píše:Zajímavost od konkurence: http://spz.logout.cz/novinky/novinky.html
Zajímavost od konkurence: http://spz.logout.cz/novinky/novinky.html
Ratusz je od slova RathausJabberwocky píše:Filippl: Ratusz je moc pěkné slovo - že ono je to z Rathaus?
XSC: To máš určitě pravdu. Těch vlivů bude víc - "zemědělskost" Polska, to že se do domů po Němcích nastěhovali fakt sedláci (mluvil jsem onehdá s jednou stařičkou selkou, co pocházela z české starousedlické rodiny v Sudetech, a ta si při řeči o nově přišedších po roce 1945/46 div neodplivla a prohlásila cosi o pacholcích - tím měla na mysli, že Sudety osidlovali často lidé, kteří sami nikdy nesedlačili a pracovali většinou jako nádeníci u sedláků v českém vnitrozemí), méně důsledná kolektivisace, neexistence průmyslu aj.
Nicméně jak jsem napsal, na dnešního Pražáka polská krajina (aspoň ta ve zmíněných oblastech) působí vyloženě malebně.

Polaci lepe zvaladli se postarat o ponemecke dobra proto ze bylo toho tak hodne, ze jinak bysme nahali pul statu, a to se nemuzeme dovolit. Navic, vetsina infrastruktury stavene pred valkou (Nemci) funguje dodnes, a to lepe nez ta socjalisticka. Staci se podivat na zeleznicni sit- na zapade je husta jako severozapadne od Prahy, v byvalem Rakousko-Uhersku je prumerna a na vychode vlaky jezdi skoro jen do nekolika nejvetsich mest.
Wroclv
Dovolím si drze vstoupit do Vaší etymologicko - sociologicko - geograficko - krajinářské diskuse.
Dvanáctá 16T pro Vratislav.

Dvanáctá 16T pro Vratislav.
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Filippl: Ratusz je moc pěkné slovo - že ono je to z Rathaus?
XSC: To máš určitě pravdu. Těch vlivů bude víc - "zemědělskost" Polska, to že se do domů po Němcích nastěhovali fakt sedláci (mluvil jsem onehdá s jednou stařičkou selkou, co pocházela z české starousedlické rodiny v Sudetech, a ta si při řeči o nově přišedších po roce 1945/46 div neodplivla a prohlásila cosi o pacholcích - tím měla na mysli, že Sudety osidlovali často lidé, kteří sami nikdy nesedlačili a pracovali většinou jako nádeníci u sedláků v českém vnitrozemí), méně důsledná kolektivisace, neexistence průmyslu aj.
Nicméně jak jsem napsal, na dnešního Pražáka polská krajina (aspoň ta ve zmíněných oblastech) působí vyloženě malebně.
Nezapomeň na to, že přišli o území na východě, takže osídlení byla nutnost. U nás se vrátili jen starousedlíci + pár zlatokopů, takže se území vylidnilo.Jabberwocky píše:A taky mi přijde, že se Poláci zvládli lépe postarat o to, co získali po Němcích. Takové ty bouračky, zpustlé statky, polorozpadlé kostely a zanedbané vsi, tedy to, co známe od nás ze Sudet, to je tam velice řídké.
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Ono to ze Sněžky vypadá placatě, ale zas taková placka to není, aspoň když se člověk drží poblíž hor. Ale především je tam jiný (starší) charakter osídlení - krajina tam vypadá skoro tak, jak ji Polsko v roce 1945 získalo. Vesnice vypadají jako vesnice, a ne jako filiálky města s vilkami, nikde žádné družstevní kravíny a sila, pole menší a jasně oddělená mezemi a remízky. V krajině je víc stromů a lidská sídla nepřetékají do krajiny - končí vesnice nebo městečko, poslední statek či domek a volná krajina. Přechod je náhlý, bez mezivrstvy všemožných skladů, hypermarketů apod. Netvrdím, že je to známka prosperity, spíš naopak, ale z čistě estetického hlediska ta krajina vypadá lépe. A taky mi přijde, že se Poláci zvládli lépe postarat o to, co získali po Němcích. Takové ty bouračky, zpustlé statky, polorozpadlé kostely a zanedbané vsi, tedy to, co známe od nás ze Sudet, to je tam velice řídké. Vážně uvažuji o tom, že příští rok pojedu na dovolenou do Polska - do Slezska nebo do Lužice.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
OT: Zajímavý...Jabberwocky píše:Absolut: Udělala chybu. Jelení Hora je velmi příjemná. A vůbec musím říci, že se mi polská strana hranice v mnohém líbila víc než česká.
Vždycky když stojim na Sněžce (nebo podobnym útvaru), tak si řikam "taková placka kam dohlídneš, tam bych určitě bydlet nechtěl"...
Ale určitě to má i svý výhody, třeba by se tam líp jezdilo na kole (a i ty eRTé6ky to tam maj snadnější...

- Jabberwocky
- ďábelský pedagog