Ta jednokolejná 1000 mm vedle toho působila spíše jako vlečka
Liberec a Jablonec nad Nisou
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
Tramvajacek
-
Jonáš
Re: Tramvaj k Ještědu je téměř hotová
Nevadí, spíš za to budu rád! Procházka lesem z tramvaje na lanovku je super spojení!Tramvajacek píše:Pokud Ti nevadi cca 10 minut příjemný procházky lesem, tak úplně v klidu dojdeš buď k lanovce na Ještěd anebo k vleku. O tom proč se nakonec nerealizovala varianta přímo u staoviště lanovky už tady byla docela obšírná diskuse - já ten problém vidím v penězích. Prostě tenhle úsek trati by to prodražilo o 80 milionů Kč.![]()
- Proxy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No vídíš a v MFD tohle označili za šetření, protože libereckou novou halu srovnávali s pražskou Saskou Arenou. Podle tohoto bulvárního listu přišla liberecká hala na desetinovou cenu pražské (ta stála 7 mld. Kč) a přitom vybavení je prý srovnatelné :mrgreen: ale to už je velký offtopíkAnonymous píše:No tyhle důvody taky hrály svou roli, ale u nás v Liberci se naštěstí umí uvažovat i trochu velikášsky: nová multifunkční hala skoro za 1 mld., ...
-
Návštěvník
No tyhle důvody taky hrály svou roli, ale u nás v Liberci se naštěstí umí uvažovat i trochu velikášsky: nová multifunkční hala skoro za 1 mld., nová (pardon komplexně rekonstruovaná tramvajová traťProxy píše:Tramvajáčku, přijeď se někdy do Prahy podívat na Českomoravskou - oproti původnímu stavu - větší proměna než v Hanychově, ale furt je to jen rekonstrukce![]()
Mimochodem, od autobusu to k lanovce je blíž, než od tramvajové smyčky.
Já si myslím, že ten zbývající úsek nebyl postaven, protože je tam silnice moc strmá a trať by musela být vedena na jednou pruhu s auty nebo by zařvala část lesa; a smyčka by zrušila parkoviště autobusů.
Co vím, tak na začátku byly hlavně ze strany města ambice: ať klidně padne kus lesa, hlavně ať je smyčka přímo u lanovky
Jenomže postupem času Liberec investoval i v jiných oblastech než jsou tram tratě a najednou se muselo vidět, že jenom ten krátký úsek od stávající smyčky v HH k nové u lanovky by přišel na cca 80 - 100 milionů. Když se uváží, že reko celého úseku Kubelíkova - Horní Hanychov přišlo na 260 mil., tak je vcelku jasný proč politici tuto "kuriozitu" zavrhli a prosadili původní (stávající) řešení.
Ale mně to stejně nevadí - ta trať je podle mě úplně skvělá a ta procházka nikomu vadit nebude
- Proxy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tramvajáčku, přijeď se někdy do Prahy podívat na Českomoravskou - oproti původnímu stavu - větší proměna než v Hanychově, ale furt je to jen rekonstrukceMOp píše:dá, rekonstruovanou tramvajovou tratí.Tramvajáček píše:...dá se to nazvat jinak než NOVOU TRATÍ![]()
![]()
Mimochodem, od autobusu to k lanovce je blíž, než od tramvajové smyčky.
Já si myslím, že ten zbývající úsek nebyl postaven, protože je tam silnice moc strmá a trať by musela být vedena na jednou pruhu s auty nebo by zařvala část lesa; a smyčka by zrušila parkoviště autobusů.
-
Tramvajáček
Počkej jaký zajíždění k chodníku? Je to přesně naopak: tramvaj jede stále uprostřed komunikace, resp. má nějakou logickou trajektorii trasování a jako zastávky pak v Liberci slouží buď ostrůvky anebo chodníky, které se na úrovni zastávky předsunují směrem do středu komunikace, čímž ji fakticky zúžují a je to v zájmu bezpečnosti cestujících a chodců.PvvS píše:Myslim tim ze tramvaj nezajizdi k chodniku, ale jede stale uprostred. Zhruba neco jako z lidovych sadu.
V případě ostrůvků je pro automobily určen pravosměrný zúžený průjezd vedle ostrůvků.
Ve směru z Lidových sadů do Hanychova se první ostrůvek nachází až na zastávce Vápenka!!
-
MOp
dá, rekonstruovanou tramvajovou tratí.Tramvajáček píše:Vím, že je to na debatu, ale podle mě se jedná fakticky o novou trať:
- nové inženýrské sítě,
- změna rozchodu,
- zdvojkolejnění,
- zrychlení provozu (ostranění výhyben),
- nové zastávky a nástupní ostrůvky,
- možnost bezbariérového provozu,
- terénní a sadové úpravy,
- nový mobilář v okolí trati
- navazující úpravy s vazbou na sladění tram a silničního provozu + bezpečnost cestujících a chodců
.............dá se to nazvat jinak než NOVOU TRATÍ![]()
![]()
-
Tramvajáček
Vím, že je to na debatu, ale podle mě se jedná fakticky o novou trať:
- nové inženýrské sítě,
- změna rozchodu,
- zdvojkolejnění,
- navazující úpravy s vazbou na sladění tram a silničního provozu + bezpečnost cestujících a chodců
.............dá se to nazvat jinak než NOVOU TRATÍ

- nové inženýrské sítě,
- změna rozchodu,
- zdvojkolejnění,
.............dá se to nazvat jinak než NOVOU TRATÍ
- Neral
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To by chtělo vidět, jak to vypadá v praxi, ale podle mě kdyby to bylo tak nepřijatelné, tak by Liberec tu KT4 nekupoval, nebo maximálně jako služební vůz, a ne pro provoz s cestujícími (a je jedno jestli na běžné lince nebo jako vyhlídkový - i do vyhlídkového vozu asi budou občas nějací ti důchodci nastupovat)PvvS píše:Kdyz prijede T3 k zastavce, nikdy nema schody presne u krajnice. Vzdy je tam minimalne 10 cm mezera, pokud prijede KT4, pribyde dalsich 15 cm. To uz je okolo 30 cm mezera. Pro mlady a zdravy lidi jeden delsi krok, Pro duchodce a marody , dost problem. V LBC je sice hodne zastavek udelanych pres silnici, ale i tak pokud bude soubeh ostruvku, nebo priblizenych chodniku, tak je to neprijatelny.
-
MOp
- Neral
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tramvaj k Ještědu je téměř hotová
Jenom škoda, že takhle budou různí šťouralové moct namítat, že Liberec vlastně nemá žádnou novou trať, a že tohle byla vlastně jenom rekonstrukce, i když technicky to je nová trať se vším všudy.Tramvajacek píše:Pokud Ti nevadi cca 10 minut příjemný procházky lesem, tak úplně v klidu dojdeš buď k lanovce na Ještěd anebo k vleku. O tom proč se nakonec nerealizovala varianta přímo u staoviště lanovky už tady byla docela obšírná diskuse - já ten problém vidím v penězích. Prostě tenhle úsek trati by to prodražilo o 80 milionů Kč.![]()
Už aby byla Rochlice, ale na to si asi ještě nějaký ten rok počkáme, když teprve příští rok chtějí začít s přípravou...
Aneb "špína už uteče sama", že joMop píše:staci dva romsti spoluobcane a tago, kazdy si vezme jednu kolejnici, no a trat je prostouchla za jedno odpoledne..