Liberec a Jablonec nad Nisou

Vše o tramvajových provozech v bývalém Československu

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Béďa Trávníček

Příspěvek od Béďa Trávníček » 12.6.2005 21:50

Petr píše:
Béďa Trávníček píše:(..)Ale u T6 se na něj celkem hodně řidičů spoléhá, takže bych to možná na T3 dal.
To bych rád věděl, jakým výzkumem si to prováděl :lol: Spíš jsem svědkem situace, kdy řidič při střídání přijde a mnou pracně nastavené zrcátku připlácne na karosérii :oops:
Neříkám že všichni, ale celkem hodně lidí si opravdu zrdcátka nastavuje... Ale nevidím do toho, jak se hodí či ne...

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 12.6.2005 21:46

MOp píše:ke steracum - ono by stacilo namontovat listy sterace cca o 10-20cm delsi a sklo by bylo ihned zase pruhlednejsi.. u tech malych steracu co jsou tam nyni je pri vyssi postave viditelnost po setreni nula nula prd..
Pro člověka, který sedí na podlaze ne :lol: Ale já si připadám jak v tanku :lol:

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 12.6.2005 21:45

Béďa Trávníček píše:(..)Ale u T6 se na něj celkem hodně řidičů spoléhá, takže bych to možná na T3 dal.
To bych rád věděl, jakým výzkumem si to prováděl :lol: Spíš jsem svědkem situace, kdy řidič při střídání přijde a mnou pracně nastavené zrcátku připlácne na karosérii :oops:

Béďa Trávníček

Příspěvek od Béďa Trávníček » 12.6.2005 21:39

Petr píše: K bodu 1) - na zrcátko bych se v tomhle ohledu moc nespoléhal, může zkreslovat. Vždycky radši věřím vlastním očím, než jakémukoliv odrazu.
K bodu 2) - A nenapadá tě "něco" co stojí v Praze proti instalaci jednoho velkého stěrače? Je tu totiž problém se zásuvkou mnohočlenného řízení, která je přesně v místě, kde potřebuješ stěrač umístit....
Ale u T6 se na něj celkem hodně řidičů spoléhá, takže bych to možná na T3 dal. Přeci jenom má řidič v Liberci volbu spoléhat se na zrdcátko či nikoliv...Ovšem opět platí nejsem řidič...
Ten druhý bod mě nenapadl... :oops: V problému stěračů souhlasím s MOpem níže...

MOp

Příspěvek od MOp » 12.6.2005 20:58

ke steracum - ono by stacilo namontovat listy sterace cca o 10-20cm delsi a sklo by bylo ihned zase pruhlednejsi.. u tech malych steracu co jsou tam nyni je pri vyssi postave viditelnost po setreni nula nula prd..

Ondrys
Uživatel

Příspěvek od Ondrys » 12.6.2005 20:56

Petr píše: K bodu 2) - A nenapadá tě "něco" co stojí v Praze proti instalaci jednoho velkého stěrače? Je tu totiž problém se zásuvkou mnohočlenného řízení, která je přesně v místě, kde potřebuješ stěrač umístit....
V Liberci ta zásuvka taky překážela a posunula se na stranu jak u Progressu, tak u TR37. Ale u Škodovek to zatím nějak nejde, jenže ty v Praze nemáte, tak snad by nebyl až tak velký problém to zavést i u Vás.

Petr
Provozovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 12.6.2005 20:39

Béďa Trávníček píše:(...)1) zrdcátko na předním čele (v Praze nic takového zatím nikdo nevymyslel a řidič se stále spoléhá na odhad kolik cm mu zbývá od špičky spřáhla k nějakému předmětu (auto, další tramvaj....)
2) jeden stěrač (jeho horní konec je o několik centimetrů výše než konce těch "pražských" klasických "tétrojkovských", které setřou ani ne 50% čelního skla a některý řidič tedy musí mít sedačku o několik cm níže, aby bezpečně viděl ven přes čisté sklo)
K bodu 1) - na zrcátko bych se v tomhle ohledu moc nespoléhal, může zkreslovat. Vždycky radši věřím vlastním očím, než jakémukoliv odrazu.
K bodu 2) - A nenapadá tě "něco" co stojí v Praze proti instalaci jednoho velkého stěrače? Je tu totiž problém se zásuvkou mnohočlenného řízení, která je přesně v místě, kde potřebuješ stěrač umístit....

Béďa Trávníček

Příspěvek od Béďa Trávníček » 12.6.2005 20:25

Pepa píše:No to je pravda...
A zapomněl si dodat, že T3R.PV v Liberci mají ruční řadič, klimatizaci....
A velké clony už máme v pár vozech...např. 7011, 8081 :lol:
Nezapomněl jsem na to, ale tohle jsou záležitosti pohybující se v desítkách (či stovkách) korun, klimatizace, řadič...
atd jsou záležitosti dražší...

Pepa
Uživatel

Příspěvek od Pepa » 12.6.2005 19:05

No to je pravda...

A zapoměl jsi dodat, že T3R.PV v Liberci mají ruční řadič, klimatizaci....

A velké clony už máme v pár vozech...např. 7011, 8081 :lol:

Béďa Trávníček

Příspěvek od Béďa Trávníček » 12.6.2005 17:55

Ondrys píše:Tak konečně v pravidelném provozu!
Já bych se na tuto rekonstrukci podíval trochu jinak, každý máme svůj názor na čela "Kardaus", "bulwa" a "Kotas", to vynechám...
O tom, že v Liberci jsou opět o několik kroků napřed než v Praze dokazuje už několik né moc drahých vecí...
1) zrdcátko na předním čele (v Praze nic takového zatím nikdo nevymyslel a řidič se stále spoléhá na odhad kolik cm mu zbývá od špičky spřáhla k nějakému předmětu (auto, další tramvaj....)
2) jeden stěrač (jeho horní konec je o několik centimetrů výše než konce těch "pražských" klasických "tétrojkovských", které setřou ani ne 50% čelního skla a některý řidič tedy musí mít sedačku o několik cm níže, aby bezpečně viděl ven přes čisté sklo)
3) velká clona proti slunci (v tomto bodě se možná pletu, ale na druhé fotce se mi zdá, že jsou tam drážky pro onu clonu známou z vozů T6 a KT8, jde opravdu jen o malý detail za poměrně malou částku, kterou je třeba vynaložit na pořízení této sluneční clony do kabiny řidiče, ale stejně jsme jí opět v Praze opoměli a dále dosazujeme malé clony do šumperáků a krnováků)
Z pohledu řidiče se mi zdá liberecká modernizace povedená, pro pohodlí řidiče je v možnostích vozů T3 uděláno maximum... Měli bychom se v Praze poučit(!).
(Nejsem řidič tramvaje, takže budu velmi rád, když mě nějaký tramvaják opraví či vyvede z omylu)

Tom
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom » 12.6.2005 16:18

když to tak čtu, možná bude lepší jezdit bez skel :lol:

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 12.6.2005 13:07

1) Bulwí čela jsou zatím jen na třech vozech: T3R.EV ev.č.1301 a T3R.EVN ev.č. 1311 a 1312 v Ostravě...ty další dva vozy jsou vlečňáky VV60LF ev.č. 301 v Ostravě a ev.č. 1301 v Brně a u těch sloupek nevadí...
2) Výhled z nich je daleko lepší než z Kotasích čel-věřte mi těch máme na T3R a K2R v Brně požehnaně...
3) Největší sloupky mají Anitry i Astry a také Tria...a výhled z nich není špatný...ale to je dáno plochou čelního skla a také jeho poměrně velkým poloměrem...
4) Nová čela cenu samozřejmě zvyšují a pro DP musí být důležitější např. klimatizace, ruční řadič, nová bezporuchová výzbroj...
5) To znamená že do pozadí ustupují věci jako interiér, polopantograf, předsuvné dveře apod. Musíte pochopit že pro DP je přednější pohodlí řidiče než cestujících...
Ale normální cestující tyhle věci nezajímají-bohužel...je tak jen na samotných DP jestli chtějí zvýšit jen užitnou hodnotu vozidla, nebo jej zlepšit i po estetické stránce...ale jediný DP který na to má asi peníze je DP Ostrava...my ostatní se musíme smířit s tím že budeme vídat Kardausův designový zázrak jménem T3 (i když asi v nových skříních) do konce svého života... :P

Ondrys
Uživatel

Příspěvek od Ondrys » 12.6.2005 11:01

No jasně, s takovými argumenty budem stále 100 let za opicema...
Jak už jsem tu psal, tuto teorii dnes hodně lidí vůbec nepochopí.

dilna

Příspěvek od dilna » 12.6.2005 10:31

1)tak si spočti nákup nových skel včetně nutné zálohy - klasická jsou na skladě ve fšech DP
2)kotas i bulwa mají skla lepená - tzn výměna skla prasklého od kamene zabere alespoň tři dny,kdežto klasické je v gumě a výměna provedena za cca.tři hodiny
3) j.j má pravdu - ten sloupek má sice jen cca 10 cm ale v zorném úhlu vážně sková člověka (znám z RT6S i N)

Ondrys
Uživatel

Příspěvek od Ondrys » 12.6.2005 10:13

Ty čela samozřejmě něco stojí, ale čela Kardaus pro VarCB3 taky nejsou zadarmo, tak o co jde? Čela Bulwa má v ČR zatím jen 5 kousků v Ostravě a Brně, ale čím víc jich bude, tím více budou výhodné.
Někdo tu jednou napsal že výhled z Bulwy není problematický, takže tu výmluvu na "překážející" sloupek nepřijímám. Ten stejný problém je i u autobusů, Aster a Trií, a jezdí se s tím dál. Navíc jsou ty sloupky z hlediska pasivní bezpečnosti lepší.

Odpovědět