Fotožurnál & Scanjournál
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
- Absolut
- Moderátor
Re: Fotožurnály
Pane Démon, to je dobrý nápad. Zasílám obratem 15 ks fotek z innotransu panu MOpovi, snad je vyfotožurnálí, hezky ho poprosím 
- Sergei-LBC
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Úplně mimo..demon píše:Aha, tak proto nikdo neukázal svoje fotky z Innotransu, ono to nešlo "šotočistě" vyfotit...
Všude hafo lidí, zavázejících sloupů, cedulí a zábradlí a navíc z nefotogenických mraků vystupující protislunce.
No ještěže nefotim...
8750: S tím souhlasím.
Když jdu někam fotit, tak z celkového počtu fotek mi vždycky vyjdou hezké, totálně nepovedené a dokumentační. Třeba fotka nějaké reklamy na neobvyklé lince při výluce, která je rozmazaná, proti světlu, apod. Ale přijde mi škoda ochudit ostatní o tu situaci, i když je fotograficka špatná, ale má jinou - dokumentační - hodnotu. Lepší nepovedená fotka zajímavosti, nežli fotka žádná, podle mého názoru.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Aha, tak proto nikdo neukázal svoje fotky z Innotransu, ono to nešlo "šotočistě" vyfotit...
Všude hafo lidí, zavázejících sloupů, cedulí a zábradlí a navíc z nefotogenických mraků vystupující protislunce.
No ještěže nefotim...
No ještěže nefotim...
- Sergei-LBC
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Prvotně jsem chtěl pouze poradit, ne vyvolat naprosto zbytečný flamewar šotouši vs. fotografové. Je ovšem zajímavé pozorovat, jak se příslovečné potrefené husy ohánějí opačnými extrémy typu "přece nebudeme mít všechno se zavřenými dveřmi, bez lidí, bez vyrůstajících sloupů" atd. 
Někteří si tu také neuvědomují rozdíl mezi zajímavou a zároveň technicky nedokonalou fotkou a jednoduše nepovedeným snímkem, kde je technická nedokonalost naprosto neopodstatněná. Ale když si fotožurnálníci myslí, že ví, jak fotit, a nenechají si za žádnou cenu poradit, jejich smůla...
Karosák: Z toho letního chaosu v Liberci mohl mít potěšení vážně jenom nějaký ultrašotouš z Prahe.
Někteří si tu také neuvědomují rozdíl mezi zajímavou a zároveň technicky nedokonalou fotkou a jednoduše nepovedeným snímkem, kde je technická nedokonalost naprosto neopodstatněná. Ale když si fotožurnálníci myslí, že ví, jak fotit, a nenechají si za žádnou cenu poradit, jejich smůla...
Karosák: Z toho letního chaosu v Liberci mohl mít potěšení vážně jenom nějaký ultrašotouš z Prahe.
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Helejte, těžko se můžete dohodnout, když každý vycházíte z jiných premis a kladete důraz na jiný aspekt focení. Spíš by to chtělo schopnost vcítit se do toho druhého a pochopit, proč on fotí jinak než já. Pak by taková akademická debata vůbec nevznikla. Tím nechci bránit nedbalost pramenící z lenosti či neschopnosti, ale komposičně mizerná fotka může mít velkou dokumentační hodnotu. A naopak - důraz na komposici prostě vylučuje některé aspekty dokumentární fotografie. Který přístup je správný? Podle mne oba. Poradit někomu, co podle Vás může na focení zlepšít, je v pořádku. Absolutisovat (sorry, sousede, teď to slovo prostě potřebuju
) vlastní přístup je kravina.
- MOp
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
cák!
První příspěvek je klasické žurnálové foto, avšak postupem času získalo na kráse. Je pro mne cenné ale hlavně z jiného důvodu - nikdy jsem u pana A. neviděl fotku, na které by bylo tolik pozadí a malinká tramvaj. Velmi mne to prekvapilo.. Asi byl nekde na blizku kolega "chlapi, bezte dal.."
K druhe fotce bych poznamenal, ze ta 1203 na prazdne ulici je bozi!
První příspěvek je klasické žurnálové foto, avšak postupem času získalo na kráse. Je pro mne cenné ale hlavně z jiného důvodu - nikdy jsem u pana A. neviděl fotku, na které by bylo tolik pozadí a malinká tramvaj. Velmi mne to prekvapilo.. Asi byl nekde na blizku kolega "chlapi, bezte dal.."
K druhe fotce bych poznamenal, ze ta 1203 na prazdne ulici je bozi!
Naposledy upravil(a) MOp dne 08.10.2008 15:18, celkem upraveno 1 x.
- Absolut
- Moderátor
Hele, dvě šotonečisté fotky: 6812 stíny na čele a hrozně světlá obloha, 6825 proti světlu a vyrůstá z ní stožár. Oba záběry se mi ale moc líbily, protože vystihovaly atmosféru u odumírající lokomotivky.... Podle šotozásad nefotitelné, vyfotil jsem, líbí se mi to i po těch letech a myslím, že pro některé mladší ročníky to má už i hodnotu. Foceno v zastávce LOKOMOTIVKA v listopadu 1998, dnes je zde zastávka SAZKA ARÉNA.
- Absolut
- Moderátor
6381: Pořád mě nechápeš. Ano vidím-li, že na lince X jezdí vůz UVWY tak si na ně můžu počkat na místě PQRST, kde vím, že bude nasvícený. Ale pokud chci mít ten vůz (nebo jakýkoli jiný) na místě ABCDE, kde je třeba zábradlí, tak ho tam nesmím vyfotit? Kolik je dokumentačních fotek se zábradlím v zastávce Palackého náměstí? Docela dost. A podle Tvé teorie ani neměly vzniknout a dnes to tam vypadá jinak a při pohledu na ftoku tramvaje, focené přes zábradlí na Palačáku šotouš zaslintá a řekne si "Hele, ono to tam vypadalo takhle".
Máš v mnoha věcech pravdu, ale jsi dost radikální a to ostatně pan MOp se svým kusem pravdy taky. Tak se mi tu nepoperte
BTW k tomu foťáku: Moje Finepix E900 taky nikdy nebude nabušený foťák, Olympus C310 "kabička od mejdla" taky nebyl a to ani nemluvím o SJ, kde kombinace automatu TRIP AF200 a skleneru Nikon LS4000-ED taky způsobuje značné nedostatky. Ale stejně, přestože nejsou šotočisté, některé fotky maji svou cenu.
Máš v mnoha věcech pravdu, ale jsi dost radikální a to ostatně pan MOp se svým kusem pravdy taky. Tak se mi tu nepoperte
BTW k tomu foťáku: Moje Finepix E900 taky nikdy nebude nabušený foťák, Olympus C310 "kabička od mejdla" taky nebyl a to ani nemluvím o SJ, kde kombinace automatu TRIP AF200 a skleneru Nikon LS4000-ED taky způsobuje značné nedostatky. Ale stejně, přestože nejsou šotočisté, některé fotky maji svou cenu.
No provozní fotoky a že se daj udělat jen se sloupem nebo zábradlim, možná už tu Prahu mám moc vychytanou, ale když vidim někde něco že jezdí a jdu si to vyfotit, jdu tam, kde to chytnu mezi sloupama, bez zábradlí, nasvícený... A pokud to tam nestihnu, tak to prostě nestihnu, většina vozů tu bude minimálně dalších 20 let...
A že pan MOp by stěžovatele nejradši poslal do zadních míst, proč? Nemohu vyjádřit svůj názor? Kritika často neni poříjemná, ale je o poučení se z ní a myslim, že návod jak udělat hezčí fotky než bývají jsem dal.
Pan Jára byl jediný kdo se mě tu zastal, za což mu děkuji, ostatní, ač mi třeba psali jinam, tak se zde neozvali. jinak má pravdu, teď je do Modřan šestitýdenní výluka, takže jsem si minulej tejden nafotil tramvaje na Dvorcích dkdyž bylo sluníčko a až zase bude venku krásně jasno, pudu i nafotit X-3 a jelikož vím, že třeba na Belárii nebo na Modřanské škole bude díky západnímu slunku odpoledne stín, najdu si čas ve slunném opoledni nebi tam zajdu se stativem, pokud jí budu chtít mít focenou všude.
A prostě je pravda, že každému se líbí něco jiného a fotí jinak apod., ale proč když vidim jak udělat nejelšpí fotku, tak proč si to nevyfotim jinde nebo za jiného světla? Osobně bych třeba v centru za slunného dne nefotil, z důvodu stínu z baráků, takže neni problém počkat si na zimu, kdy už je tma v pět odpoledne a zajít si tam ne stativem nafotit něco za tmy, i za tmy jsou pěkné fotky. A osobně bych tam nešel ani za zatažena, protože bud na tý fotce nemám oblohu nebo jí mám tmavou. Ale toť jen můj názor (ostatní se nepřidali nebo si nechtějí udělat zde špatné jméno) a každý ať si fotí jak chce, jen se pak nesmí divit, když se někdo ozve, že to není dobrá fotka a řekne jak focení zlepšiti. A foťákem to neni, i krabičkou od mejdla se dá udělat hezká fotka, hodně z nich má víc MPX než moje 2 roky stará EVF
A že pan MOp by stěžovatele nejradši poslal do zadních míst, proč? Nemohu vyjádřit svůj názor? Kritika často neni poříjemná, ale je o poučení se z ní a myslim, že návod jak udělat hezčí fotky než bývají jsem dal.
Pan Jára byl jediný kdo se mě tu zastal, za což mu děkuji, ostatní, ač mi třeba psali jinam, tak se zde neozvali. jinak má pravdu, teď je do Modřan šestitýdenní výluka, takže jsem si minulej tejden nafotil tramvaje na Dvorcích dkdyž bylo sluníčko a až zase bude venku krásně jasno, pudu i nafotit X-3 a jelikož vím, že třeba na Belárii nebo na Modřanské škole bude díky západnímu slunku odpoledne stín, najdu si čas ve slunném opoledni nebi tam zajdu se stativem, pokud jí budu chtít mít focenou všude.
A prostě je pravda, že každému se líbí něco jiného a fotí jinak apod., ale proč když vidim jak udělat nejelšpí fotku, tak proč si to nevyfotim jinde nebo za jiného světla? Osobně bych třeba v centru za slunného dne nefotil, z důvodu stínu z baráků, takže neni problém počkat si na zimu, kdy už je tma v pět odpoledne a zajít si tam ne stativem nafotit něco za tmy, i za tmy jsou pěkné fotky. A osobně bych tam nešel ani za zatažena, protože bud na tý fotce nemám oblohu nebo jí mám tmavou. Ale toť jen můj názor (ostatní se nepřidali nebo si nechtějí udělat zde špatné jméno) a každý ať si fotí jak chce, jen se pak nesmí divit, když se někdo ozve, že to není dobrá fotka a řekne jak focení zlepšiti. A foťákem to neni, i krabičkou od mejdla se dá udělat hezká fotka, hodně z nich má víc MPX než moje 2 roky stará EVF
Každej z nás, šotoušů, má jinej styl focení a pro každýho z nás mají určité fotky jinou hodnotu. Vojta má nádherný fotky, ale za normálních provozních situací se prostě neudělaj, když tam prostě sloup mám a vím, že to nestihnu se pohnout jinam, tak to prostě vyfotím i s tim sloupem a i se zábradlím. Proboha lidi, když chci kvalitní fotku, tak si připravim místo a zjistim si kdy přijede co chci, když dělám fotožurnál, tak se prostě někam stoupnu abych měl dobrý výhled a fotim. Ze své zkušenosti z neděle se mi ukázala podruhé za celý den wana s wlkem na d-1, stál sem před Střešovicema a všichni víme kolik tam jezdí aut .... no tak tam mám zábradlí mno a byl jsem rád, že jsem vychytal mezery mezi projíždějícími auty (fotil jsem z dlouhé chvíle při čekání na bus domu)
Takže to chce klid, prostě každej nějak začíná a každej nějak fotí. A ruku na srdce, kolik času někdy máte když chcete vyfotit na rušné komunikaci nějaký zajímavý objekt??
Mimochodem, mohu ukázat svých pár fotek, na SZ pošlu IP adresu na galerii (nejede doména, tak nechci aby tu někde volně lítala IPina).
Takže to chce klid, prostě každej nějak začíná a každej nějak fotí. A ruku na srdce, kolik času někdy máte když chcete vyfotit na rušné komunikaci nějaký zajímavý objekt??
Mimochodem, mohu ukázat svých pár fotek, na SZ pošlu IP adresu na galerii (nejede doména, tak nechci aby tu někde volně lítala IPina).
- MOp
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Když to tady tak čtu, říkám si, že fakt bude lepší si fotit jen do soukromého archivu a nikam to nedávat. Jednou za rok uděláme SJ / FŽ Párty a bude. Nebýt příspěvku kolegy A. a Karosaka, ktere mi částečně zvednuly náladu, poslal bych stezovatele k sipku.
Naposledy upravil(a) MOp dne 08.10.2008 15:50, celkem upraveno 1 x.
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vojta má pravdu, že je lepší zveřejnit kvalitnější fotky než jich mít 30 na stránce a z toho jich je 15 dobrých. Je to žurnál tady by tam měli být fotky z nějaké zajímavé akce či z nějakého výletu. A vždy počasí není dobré. Ale tak jich vyberu méně ale zase budou stát za to. Například udělám fotožurnál z jedné výluky, která bude trvat týden a bude v něm 50 fotek za týden. Ale nebudu mít 7 fotožurnálu po 50 fotkách když se některé opakuji i 5x
. Mám pocit že takto posílá Martins fotky třeba z ostravy či z jiných měst. A bohatě to stačí. Ale co každý jsme nějak začínali a každý nějak skončil. No a ty nejlepší se stále vylepšují.
- Absolut
- Moderátor
6381: Klidni hormon, prosím. Samozřejmě, spousta fotek není tecnicky dokonalých. Sám si často při některých záběrech ve FŽ říkám, že bych to takhle nevyfotil, že bych to prostě neměl sílu zmáčknout nebo bych to vyhodil hned po přetažení z foťáku. Ale na druhou stranu spousta "každodenních situací" zachycených ve FŽ se prostě nedá vyfotit ortodoxně "nasvíceno - bez aut - bez lidí - zavřené dveře". To prostě nejde. A třeba ta MOpova šestka odbočující na Karláku za sloupem - na tohle odbočení koukaj mraky lidí denně, ale vyfotit nasvícený a bez sloupu to nejde... Jo, je divný vyfotit tramvaj s čumákem ve stínu a zadkem a pozadím fotky na slunci, nedělám to, ale neodsuzuju to, jako dokumentační to sloužit může a ruku na srdce - každý z nás má nějakou takovou "technicky ošklivou" fotku, který se nechce vzdát - já mám takhle škaredě Strašnickou 6652 v manipulačním oblouku na Blanické... Ještě se mi nabízí otázka, zda fotit zásadně podle "šotozásad" není omezující....
Mimochodem, ta fotka 23 na Hellichově v noci je dokonalá. Slint
Mimochodem, ta fotka 23 na Hellichově v noci je dokonalá. Slint
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak, tak...jináč to smrdí želpejdžem. Rád se tam mrknu, to jo, ale nikdy bych neměl odvahu tam něco dát, protože pak ta sprška by mi za to nestála. Třeba ten můj Liberec...jasný, vyfiltroval jsem prasárny, ale dál jsem to moc neřešil protože jde přece o tu dokumentaci a aby jsme tu z toho měly potěšení. Proti žp je to tu také kontrastní co do počtu plodů. Takže se tím janebo moc netrap a zase nám něco pošlidavidtk píše:Souhlasím, jde o fotožurnál. Umělecké a profi fotky se dají najít někde jinde ....