Škoda 14T (Porschetra)

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Brejšín
Uživatel

Re: Škoda 14T (Porschetra)

Příspěvek od Brejšín » 16.10.2009 10:06

SW3+ mají 9124,9162 a 9170.
SW3 mají 9113, 9123, 9161,9163-9169
Přičemž fizický cititelný rozdíl mezi SW3 a SW3+ neexistuje. Jsou tam tři úpravy jenž se v plné kráse vybarvily až po instalaci SW3 na těch 10 vozů (instruktoři znají dvě a pískající motory se tu řešily).

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 16.10.2009 9:52

Lidičky jsou mé obavy reálné, když se bojím, že budou určité skupinky 14T, které budou mít různý SW? Takže tu máme SW4 9124,9170 a SW3 9123,9160-9169 a ostatní mají ten zbytek? Nebo jsem se jen ztratil v těch všech změnách?

hyaho
Uživatel

Příspěvek od hyaho » 16.10.2009 9:46

Ještě jedna věc k omezovačům rychlosti, zatím co u SW2 šlo plynule brzdit navolením omezovače nižší rychlosti tak u SW3 je brzda tak slabá že vpodstatě tato funkce plynulého brždění není možná. Přehrávání bude probíhat od příštího týdne, zatím jsou nejnovějším SW přehrány vozy 9124 a 9170

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 16.10.2009 9:22

BerryML píše:Jasně, to už jsem tu četl, ale z praxe mi přijde zen nárůst výkonu až moc prudký, ale to zpomalení potom hodně moc pomalé. Na rovince to tak znát není, ale když jedeš do většího kopce (Líbeznická-Voz. Kobylisy, Hlubočepy- Geologická atp.) je to až nepříjemný (něco jako HP2). Možná, že v tom maj prsty čidla zátěže, ale jak říkám, když si navolíš omezovač, tak je to balada. Výkon ti postupně klesá přesně do navolené rychlosti, a potom se plynule přizpůsobí. :D
Jo jo, to je přesně ono. Při nastaveném omezovači tramvaj přesně dopředu ví, co od ní budeš chtít, takže s blížící se nastavenou rychlostí ubírá výkon. Ale když jedeš za použití tempomatu, tak tramvaj přesně neví, v kterém momentě si vzpomeneš, že už je to dost rychlé a aby nedošlo ke skoku ve výkonu, dojde k tomu, že to o ty 2-3 km ještě poroste za účelem toho, aby si stroj mohl postupně plynule odebrat výkon. ;-)

BerryML
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BerryML » 16.10.2009 2:07

aspirine píše:Tak se aspoň svezete maximálně 63km/h :lol:
Bejvávalo na 1. a 2. SW, chlapče....

aspirine
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aspirine » 15.10.2009 19:32

Tak se aspoň svezete maximálně 63km/h :lol:

BerryML
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BerryML » 15.10.2009 18:23

Fořtík píše:
BerryML píše:Tak o mě na tom nějak moc netrápí,, oceňuju na tom hlavně ten plynulý rozjezd, ale co mě vadí je, kupříkladu když se chci rozjet na rychlost třeba 40 nebo 50 kmh bez toho, abych si zadal omezovač, a při třeba 49 dám páku z jízdy do manipulace, tak ten výkon na okamžik skokově naroste a dosáhnu zrychlení na cca 52 kmh. Čím to, pane inženýre? :)
Už to tu bylo řečeno - když dáš páku z jízdy do manipulace, tak rychlost vozu ještě poroste o 2-3 km, aby nedošlo ke skokovému zpomalení. Když dáš manipulaci v 50, tak se to plynule rozplizne, vyleze to na těch 52, aby to pak zase spadlo na 50. Aspoň tak jsem to pochopil já. 8-)
Jasně, to už jsem tu četl, ale z praxe mi přijde zen nárůst výkonu až moc prudký, ale to zpomalení potom hodně moc pomalé. Na rovince to tak znát není, ale když jedeš do většího kopce (Líbeznická-Voz. Kobylisy, Hlubočepy- Geologická atp.) je to až nepříjemný (něco jako HP2). Možná, že v tom maj prsty čidla zátěže, ale jak říkám, když si navolíš omezovač, tak je to balada. Výkon ti postupně klesá přesně do navolené rychlosti, a potom se plynule přizpůsobí. :D

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 15.10.2009 12:29

BerryML píše:Tak o mě na tom nějak moc netrápí,, oceňuju na tom hlavně ten plynulý rozjezd, ale co mě vadí je, kupříkladu když se chci rozjet na rychlost třeba 40 nebo 50 kmh bez toho, abych si zadal omezovač, a při třeba 49 dám páku z jízdy do manipulace, tak ten výkon na okamžik skokově naroste a dosáhnu zrychlení na cca 52 kmh. Čím to, pane inženýre? :)
Už to tu bylo řečeno - když dáš páku z jízdy do manipulace, tak rychlost vozu ještě poroste o 2-3 km, aby nedošlo ke skokovému zpomalení. Když dáš manipulaci v 50, tak se to plynule rozplizne, vyleze to na těch 52, aby to pak zase spadlo na 50. Aspoň tak jsem to pochopil já. 8-)

BerryML
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BerryML » 15.10.2009 12:12

Tak o mě na tom nějak moc netrápí,, oceňuju na tom hlavně ten plynulý rozjezd, ale co mě vadí je, kupříkladu když se chci rozjet na rychlost třeba 40 nebo 50 kmh bez toho, abych si zadal omezovač, a při třeba 49 dám páku z jízdy do manipulace, tak ten výkon na okamžik skokově naroste a dosáhnu zrychlení na cca 52 kmh. Čím to, pane inženýre? :)

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 15.10.2009 9:21

No, dyk jo. Právě že v tom rozmezí ubírání výkonu při přiblížení max. rychlosti už není plnohodnotně zpracovaná informace od zátěžových čidel a tramvaj „ztrácí“ informaci o tom, že je v kopci a naložená, proto to nedojde na 60 rychle ale velice pozvolna jako kdyby byla na rovině a prázdná (podle mě tam nemaj výpočet na to aby to přidalo výkon když to nemůže dosáhnout 60 v rozumném čase). Tím je výkon stažen na takovou hranici, že nedokáže plynule akcelerovat až do 60km/h v plném kopci a oblouku. Teprve až opadnou nejhorší podmínky dokáže udělat 60km/h.

hyaho
Uživatel

Příspěvek od hyaho » 14.10.2009 23:40

Brejšín píše:Nevím, je všechno možné, nakonec logické podmínky zná jen autor SW. Jen je potřeba uvážit že Barrandovská trať má proměnné stoupání a je v oblouku. Tzn. SW3 je schopen dosáhnout 60 km/h právě tam kde se sníží stoupání a odpadne odpor vlivem jízdy v oblouku (pokud je vůz plný). Pak mi je také divné aby „regulace“ trvala 1,5 minuty plné jízdy.
Regulace jízdy trvá skoro stejně jako u SW2 s tím rozdílemm že SW3 ubírá výkon cca 4km/h pře stanovenou/požadovanou rychlostí (výkon je přidáván právě s oledem na hodnotu zátěových čidel), nepleťmě si regulaci jízdy s max. výkonem/rychlostí vozidla. SW3 má sníženou náběhovou regulaci výkonu (již zde se dosáhne při stejných svahových podmínkách pomalého zrycglení čili výkonnu) tzn. dosáhne max. rychlosti pomaleji než SW2. "Pak mi je také divné aby „regulace“ trvala 1,5 minuty plné jízdy" to je dle mého názoru díky ubírání výkonu před spatonenou/max. rychlostí vozidla kdy tram sama ubírá aby skok v jízdě/brzdě byl co nejmenší/nezmnatelný. Ale je pravdou že všechny podmínky ví jen autor SW, co se tak zeptat p. Koš..... či Vo..... :)

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 07.10.2009 6:48

Nevím, je všechno možné, nakonec logické podmínky zná jen autor SW. Jen je potřeba uvážit že Barrandovská trať má proměnné stoupání a je v oblouku. Tzn. SW3 je schopen dosáhnout 60 km/h právě tam kde se sníží stoupání a odpadne odpor vlivem jízdy v oblouku (pokud je vůz plný). Pak mi je také divné aby „regulace“ trvala 1,5 minuty plné jízdy.

hyaho
Uživatel

Příspěvek od hyaho » 07.10.2009 0:12

Brejšín píše:Myslím, že právě jakmile začne zasahovat to regulování s ohledem na max. rychlost vyřadí či omezí regulaci s ohledem na zatížení a proto vůz když je plný nedosáhne 60km/h joko u SW2. Asi to bude souviset i s tím aby při zrušení omezení rychlosti právě vůz nevystřelil.
S dovolením :oops: myslím si že výkonová/tahová křivka je pro SW 2 a SW3 odlišná jedině v tom že SW2 jde do maximální povoleného tahu (navolená max.rychlost) podle předem definované výkonové křivky zrychlení (zpomenlení) tak že bere v potaz jak sklonové podmínky tak i zatížení vozidla/obsaditelnost (stále si drží předen definovanou křivku zrychlení/zpomalení a přepočítává výkon TM s ohledem na podmínky) s tím že když dosáhne maximální možné/navolené rychlosti tak se sníží tahy tak že lehce (cca o 2km) přesáhne požadovanou rychlost (podle podmínek kopec/svah max je daná) pak lehce přibrzdí na požadovanou rychlost, proto SW2 dosáhne navolené rychlosti dříve vše je dáno výkonovou křivkou tj. počátečním zrychlením. Zato SW3 bere také sklonové podmínky (tady je zpřísnění sklonových/svahových výpočtů) a bere také zatížení/obsaditelnost stejně jako SW2 s tím rozdílem že SW3 má snížený začátek výkonové křivky tzn. má pomalejší zrychlení a navíc je tam úprava že když dosahuje požadované/navolené rychlosti tak cca 4km/h před max. rychlostí sníží tahy tak aby se zabránilo onomu nepříjemnému brždění/cuknutí a požadované rychlosti dosáhne s tahy ji žjen cca 5-10% . Proto SW3 nemůže dosáhnout požadované rychlosti na daném úseku ve stejné vzdálenosti jako SW2 ale dosáhne ji pokud je zvýšen čas/delší vzdálenost (Barandov resp. poslední dělič stačí). Čili zatížení vozidla nemůže snížovat tahy rychlost ba naopak se snaží držet si výkon motorů podle výkonové křivky tak aby se vozidlo chovalo stejně, čili přadá tahy, tato zásada platí hlavně při brzdě kdy vozidlo plně naložené brzdí steně jako vozidlo prázdné (tram se drží stejné křivky obsazená/neobsazená) tak aby byla dodržena bezpečnost provozu - hlavně proto tam zátěžová a svahová omězení jsou. Tím odpovídám i na otázku proč jsou motory předimenzované, právě proto (nebo i proto) aby bylo možné zabrzdit při max zatížení vozidla a dodržet brzdné dráhy dané vyhláškou stejně jako při prázdném vozidle (nebo se aspon přiblížit oné hranici zábrzdné dráhy) :P tak snad to nebude 4x za deset let :wink:

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 06.10.2009 21:48

Myslím, že právě jakmile začne zasahovat to regulování s ohledem na max. rychlost vyřadí či omezí regulaci s ohledem na zatížení a proto vůz když je plný nedosáhne 60km/h joko u SW2. Asi to bude souviset i s tím aby při zrušení omezení rychlosti právě vůz nevystřelil.

hyaho
Uživatel

Příspěvek od hyaho » 06.10.2009 21:00

Petr píše:Tak budeme-li to brát takto.... tak těch 60 na estakádě dosáhneme tak, že budeme stanicovat v Hlubočepích v pozici 2. vlaku #-o a pak plný knedlík, ale teď tedy jaksi jsou tam ty omezenky...
NENE (-X stačí stát u sloupku, zadat plný knedlík, při prázdném vozu SW3 dosáhne 60 u posledního děliče, SW2 ještě daleko dřív před, je pravda co psal Brejšín že SW3 si začne ubírat tahy před dosažením navolené rychlosti, ale musím v něčem oponovat.....
Brejšín píše: 60km/h v hodině v Trojské a Barrandově plně závisí na obsazenosti vozu...
Tady to nesouvisí s obsazeností vozu neb 14T mají zátěžové čidla které vyhodnotí obsazenost a podle toho navolí tahy tak aby bylo dosaženo zrychlení tak jako při prázném voze. pokud se teda nepletu ale to se stává...hmm....třikrát za 10 let :P

Odpovědět