Cyklistická doprava

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
piskvorrr
Uživatel

Re: Cyklisté a koleje - patří k sobě?

Příspěvek od piskvorrr » 20.7.2011 17:14

MM-Mikulovsky píše:Na té Fidlovačce to skutečně nechápu - když už nechtěl čekat za TRAM, tak zrovna tam se vpravo podél ní protáhne nejen kolo, ale i motorka
Já tohle ani nezkouším, neb z kola dovnitř tramvaje pořádně nevidím, tak se mi nechce hrát s případnými vystupujícími na slalom; bohužel volovi nevysvětlíš ani ten svůj návrh, ani to, že tramvaj v té zastávce nezahnízdila a nehodlá tam sedět na vejcích, alébrž za pár vteřin pojede dál (snad s výjimkou střídacích bodů, ale ty mají zase jiná špecifiká - na IPP si kolaře nedovedu představit). Vůl prostě pojede, kudy ho zrovna napadne - což v případě cyklisty může být jeho poslední chyba.
Absolut píše:Mimochodem ten ostrůvek samozřejmě nemá metr, ale 1,70 metru.
Nejspíš je to tak - ten metr byl můj odhad od oka. Jak je ten ostrůvek dlouhý, tak jsem podcenil šířku.

Ta Hellichova x Karmelitská je cyklohnusná všeobecně (naštěstí se tomu dá vyhnout přes Kampu) - ZC jsem vždycky byl ve střehu, neb tam zřejmě jednu dobu byla móda vyjíždět nejen na červenou, ale i v protisměru, čili hned kolem toho neprůhlednýho rohu. Zřejmě ten kyklop nebyl znalý místních poměrů (nebo se mu nechtělo do mírného kopečka), jinak by to byl vzal přes Újezd, tam už se dá najet do provozu poměrně slušně.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 20.7.2011 15:07

Na té Fidlovačce to skutečně nechápu - když už nechtěl čekat za TRAM, tak zrovna tam se vpravo podél ní protáhne nejen kolo, ale i motorka a při opatrné jízdě je to i bezpečné, páč mimo představení (a já jsem se překlepl - bylo to dopoledne) málo kdy dosáhne počet lidí využívající onu zastávku počtu 5 (dokonce musím konstatovat, že poslední dobou už začíná být, alespoň v mých TRAM zastávka "Žitná" užívanější než tato).

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 20.7.2011 13:21

Ani nevíte jak mě těší kolik nás tady jezdí na kole a že si jsme vědomi potřeb bezpečnosti provozu i pro ostatní účastníky.

Neo_Moucha
Uživatel

Příspěvek od Neo_Moucha » 20.7.2011 13:18

jj to můžu potvrdit - někde nepomůže ani trik s položením kola,
v takovém případě je ještě trik zmáčknout si tlačítko chodců...
každopádně to ale není důvod ohrožovat sebe či ostatní.... :(
co se týká fidlovačky - chytit ho, tak mu taky dám co proto, na tomhle místě není vůbec žádný důvod tramvaj předjíždět! Dělají nám (spořádaným cyklistům) takoví lidé ostudu...

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 20.7.2011 13:16

Tak. Jsou místa, kde i já jezdím velmi opatrně na červenou, protože mi tam jako cyklistovi zelená nepadne. Ale níže popsané z Fidlovačky bych nikdy neudělal. Mimochodem ten ostrůvek samozřejmě nemá metr, ale 1,70 metru.

JirkaR
Uživatel

Příspěvek od JirkaR » 20.7.2011 12:58

No jo, přesně takhle se na kole jezdit nemá, to je prostě špatně. Ale ještě poznámka k té Hellichově - tu křižovatku znám, ale asi ji neznal ten cyklista o kterém je zde řeč. Nevěděl, že musí položit kolo na vozovku uprostřed jízdního pruhu, aby ho detekční smyčka přihlásila do křižovatky, zřejmě jen přijel dle předpisů po pravém kraji, ukázněně čekal na nikdy nekončící červené... Dokud mu neruply nervy, nepochopil že tu zelenou nedostane nikdy, a nezačal se tam cpát nadivoko. I tak bohužel fungují v Praze nové "výdobytky" v oblasti SSZ. A jsou i horší místa, kde žádný trik nepomáhá.

piskvorrr
Uživatel

Příspěvek od piskvorrr » 20.7.2011 12:48

No, upřímně řečeno, už jenom myšlenka objíždět tram zleva (v podstatě v táhlé pravotočivé zatáčce) dost vypovídá o jeho inteligenci - zajímalo by mě, co by udělal při zjevení protijedoucí tram - vjel na (metr široký) ostrůvek ve směru ZC? Přitom za stanicující tramvají DC se dá vyčkat poměrně bezpečně, i cyklistu lze zezadu vidět z dostatečné vzdálenosti. Magor ... a ten druhý (přes stůj do křižovatky, natož když do ní nemůže vidět) to byl zřejmě pokus o sebevraždu, byť oproti podobným v IAD (zrovna shora z Hellichovy to furt někdo střílí na červenou, asi nějaký místní petřínský folklór) se značnou šancí na úspěch.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 20.7.2011 11:48

MM-M: Oba dva cyklisté *******. Bohužel i takoví lidé žijou v naší skvělé zemi.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 20.7.2011 0:43

Tak dnes (respektive již včera) odpoledne na l.18 jsem měl 2x co dělat s 9208, abych nezramoval trotla na bicyklu:
1.) Divadlo Na Fidlovačce DC - objížděl mne při stanicování. A když jsem se chtěl rozjet a on byl teprve tak max. u druhého kloubu, tak zrychlil - viditelně se mu nechtělo zařadit zamne, tak jsem musel brzdit, aby jej nesmetl někdo protijedoucí a pak se po první (levý) oblouk TT za ním plazit.
2.) Další se mi přes vlastní červenou vyřítil před TRAM z ul. Helichovy, když jsem jel Karmelitskou DC - měl jsem co dělat, abych to, byť nakonec zastavší kolo kolmo na TT, ale trochu již v jízdním profilu nesejmul.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 15.7.2011 17:29

Já vlakem jezdím po téhle trati docela často, pouze s kolem jsem jel vždy jen S65 regionovou, kde problém nikdy nebyl. Zkusím vlak. Děkuju moc za info.

Jakub
Uživatel
Bydliště: Jedno z posledních nádraží, kde jsou komplet mechanická návěstidla.

Příspěvek od Jakub » 15.7.2011 17:18

Tak jsem se nemýlil, však už jsem si říkal, že sólo 810 se prakticky jinde v Praze potkat nedá. S ranním vlakem tedy zkušenost nemám, ale i tak by neměl být problém. Vzpomněl jsem si ještě na příhodu asi týden - 14 dní starou, kdy byla výluka na lince S5, a tak se skupina cyklistů z Hostivic rozhodla využít právě linky S65, sice to byla větší souprava (810+012), ale i tak se do obou vozů porůznu nacpalo asi 20 cyklistů a stejně nebyl problém. Takže já bych rozhodně doporučil ten vlak, už kvůli té krásné vyhlídce na Prahu.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 15.7.2011 17:00

Jde o os 25940 z Prahy-hl.n. směr Hostivice, odjezd v sobotu v 8:40 ráno

Jakub
Uživatel
Bydliště: Jedno z posledních nádraží, kde jsou komplet mechanická návěstidla.

Příspěvek od Jakub » 15.7.2011 16:55

Pokud jde o 810 na té trati, kterou si myslím, pak by to neměl být žádný problém. Při poslední cestě tam se mnou jela asi 3 jízdní kola a problém to nebyl. Hlavně ten vlak nebývá moc vytížený, takže místa je tam dost.

Syrda
Uživatel

Příspěvek od Syrda » 15.7.2011 16:17

Absolut:
V autobusech není přeprava kol povolená (výjimka - cyklobus a linka AE*). I když jde o náhradu za tram úsek kde se s kolem smělo.
*jen zabalené kolo, podle podmínek letecké dopravy
S tou 810 by to snad mohlo jít.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 15.7.2011 15:43

Dotaz na místní a zejména tramvajíky:

- Zítra se chystám jet s kolem na jeden Pražský kopec a potřebuju tam být relativně brzy ráno (před 9) a nezničen. Mám dvě možnosti jak jet. Tramvají (úsek s možností přepravy jízdních kol) nebo vlakem (sólo vůz řady 810). Co je jistější? Nevyhodí mě z tramvaje nevzdory povolení na stránkách Ropidu? Nebude v sólo 810 s kolem problém?

- Teoretický dotaz: Standardně je povolena přeprava kol do Modřanského kopce tramvají. Smí se tedy s kolem i do a-X3?

Odpovědět