Tramvajové tratě a příslušenství

Nově budované tratě, řešení problematiky při výstavbě a rekonstrukcích, vozovny a vše s tím související. Nedílnou součástí jsou bohužel i tratě zrušené...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Marek B.
Uživatel

Re: Tramvajové tratě a příslušenství

Příspěvek od Marek B. » 07.12.2011 17:06

Thriller2: Cestující si zvyknou, cizinci to ze zahraničí znají :) Zleva se jede doprava a zprava doleva proto, že by se tam ty oblouky, vzhledem k posunu osy koleje Moráň - Zborovská k hospodě U pomníku, nevešly.

MM: Tento argument o zastávkách za křižovatkou jsem čekal. Je to nesmysl, protože by se tím nezkrátila vzdálenost od vestibulu metra - naopak spíše prodloužila - což byl jeden z cílů toho návrhu. Hlavně ale bylo cílem přiblížit co nejblíže k sobě vešketé nástupní hrany. aby se dalo dobře přestupovat ze všech směrů do všech směrů. A to zastávky za křižovatkou ani náhodou nesplňují. Posun TT z osy mostu je ze statického hlediska nesmysl. Ohledně ojíždění: Tramvaje tu jsou kvůli cestujícím. Proto mají mít řešení příznivá pro cestující přednost před řešeními příznivými pro provozovatele. Vyměnit srdcovku, výhybky a oblouky je ktou dnes již záležitost víkendu jednou za tipuji minimálně 7-10 let v případě toho mého návrhu. To jako cestující v pohodě skousnu, když budu moci příjemně přestupovat.

Willyjeff: Já tam žádné SSZ, kromě toho, které by převádělo auta po nábřeží, nechci. nevím, k čemu by byly. Řidič v tramvaji snad vidí, zda po křížící koleji něco jede. Na Andělu nebo Palmě taky SSZ nejsou. A Argumentovat Eltodem je zbytečné, protože až v Praze bude možné postavit to, co jsem tu nakreslil, žádné Eltodo už nebude a Praha si to bude dělat sama, jako každé normální město. :shock:

Jinak poměrně jednoduše by se to ve směru z Modřan dalo doplnit tak, aby tam vznikla smyčka.

m@rtin
Uživatel

Příspěvek od m@rtin » 07.12.2011 14:39

Absolut píše:m@rtin: A byl jsi tam v reálu? Zas tak hezké to není.
Nebyl, ale podle fotek a jůťůb mi to nepřipadá tak strašný. Máš nějaký negativní zkušenosti? Klidně bych si tohle dokázal představit i na Vypichu, kde je místa až až a stávající přestupní vazby katastrofální. I pár smrťáků na Vypichu již bylo.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 07.12.2011 14:33

P_V: V Brně je to mnohem lepší.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 07.12.2011 14:31

Absolut: V Brně to mají už léta a zas tak strašné to není.

m@rtin
Uživatel

Příspěvek od m@rtin » 07.12.2011 14:30

OMH píše:
m@rtin píše:V Praze mi chybí něco podobného http://gfx.mmka.pl/newsph/327003/466871.3.jpg
No, jo, pěkné, nejsme vybombardované Německo, či město s širokými bulváry. To se jim to pak staví ;)
Na Hradčanský by na tohle bylo místa dost.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 07.12.2011 14:28

m@rtin: A byl jsi tam v reálu? Zas tak hezké to není.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 07.12.2011 14:23

m@rtin píše:Mně se to docela líbí. Zvlášť potom, co se tak z*****l přestupní uzel Hradčanská. V Praze mi chybí něco podobného http://gfx.mmka.pl/newsph/327003/466871.3.jpg
Blázníš? Dovedeš si představit, co by Eltodo vytvořilo za SSZ na takovémhle zvěřinci? Naopak! Ještěže tohle v Praze nemáme.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 07.12.2011 13:55

Kdybychom to byli bývali v roce 1938 vzali za jiný konec, mohli jsme tohle teď mít třeba na Staromáku :devilsmokin

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 07.12.2011 13:30

m@rtin píše:V Praze mi chybí něco podobného http://gfx.mmka.pl/newsph/327003/466871.3.jpg
No, jo, pěkné, nejsme vybombardované Německo, či město s širokými bulváry. To se jim to pak staví ;)

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 07.12.2011 13:21

Pohyb linky 17 ve variantě 66 mi připomíná otáčení linky 1 v Basileji u nádraží.

m@rtin
Uživatel

Příspěvek od m@rtin » 07.12.2011 13:13

Mně se to docela líbí. Zvlášť potom, co se tak z*****l přestupní uzel Hradčanská. V Praze mi chybí něco podobného http://gfx.mmka.pl/newsph/327003/466871.3.jpg

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 07.12.2011 12:39

Marek B.: Tak to je už i na mne moc překombinované (a dlouhé), protože to obsahuje moc oblouků, výhybek a křížení na malém prostoru. Toto se opotřebovává rychleji a projíždí pomaleji než rovné úseky = zpomalilo by to průjezd TRAM místem a znásobilo častost jeho REKO!!!
Přitom nejdokonalejší řešení zastávek u křižení TT je to (při dostatku prostoru) nejjednodušší - v každém směru vždy za křižovatkou, protože díky tomu tím směrem se cestující může vydat prvním dorazivším spojem! Jenže na PN by tento stav znamenal vyloučit z mostu ZC IAD (aby tam mohl být dostatečně široký chodník sloužící jako zastávka k Andělu, ale dala by se zároveń posunout osa TT k této straně = rozšířit a tedy zplnohodnotnit pruh IAD DC, který by mohl ný oddělen bobíky) následně (díky zrušení odbočovacího pruhu od JN na Pal. most) posunout osu TT k JN a vytvořit ve směru k němu novou zastávku pro TRAM l.14, 17 i BUS l. 176!

thriller2
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thriller2 » 07.12.2011 11:07

Hmm, zajímavé, ale přijde mi to neuvěřitelně komplikované. Především z pohledu cestujícího. Jak se tam kříží ty směry, kdy se z levé zastávky nádražíčka jede doprava a z pravé zastávky doleva.
Popravdě, kdyby se měl zrušit provoz IAD v křižovatce Palackého náměstí, tak by nebyl problém zřídit tram zastávku pro d-14 a bez drahých a náročných stavebních úprav.

Marek B.
Uživatel

Přestupní uzly

Příspěvek od Marek B. » 07.12.2011 4:19

Chtěl bych zde prezentovat pár návrhů, jak bych si představoval upravení uzlu Palackého náměstí, aby se lidem zjednodušil přestup mezi linkami:
Zásadní je především zjednodušení přestupu z linek směr Karlák na 17 a 7 a už si nebudete muset házet korunou, zda přes most na 7 nebo na linky u Pomníku. Všechny varianty předpokládají zrušení automobilové dopravy na Palackého mostě. Případně je možné ještě auta jedoucí po nábřeží zatunelovat. U všech variant pracuji s tím, že linka 14 nadále bude náměstí míjet, což zjednodušuje kolejové uspořádání a navíc by to pro linku bylo podstatné zdržení. Na celém náměstí je volný pohyb pěších. Poloměry oblouků mi nevychází pod 20m. Ve všech variantách počítám pouze se zastávkami na jednu soupravu 2xT. Každá linka by v uzlu zastavovala pouze jednou, ne 2x jako dnes 3 a 21.

Varianta 22: Všechny zastávky jsou uspořádány v poloze "za křižovatkou," tedy jedním směrem jedete ze stejné zastávky, kromě linky 7 směr Anděl, která staví v zast. 17. Zastávka ve směru Jiráskovo náměstí - Karlovo n. je zřizována pouze při pojíždění nějakou linkou. Je zachováno maximum prostoru před Palackého pomníkem. Severní výlez z metra severně od pomníku zrušen/posunut?, jižní zůžen.
Varianta 44: Všechny zastávky jsou uspořádány v poloze "za křižovatkou," tedy jedním směrem jedete ze stejné zastávky, včetně linky 7. Snaha o minimalizaci oblouků z mostu na náměstí. I v trase Jiráskovo - Karlovo n. se staví regulerní zastávce. Severní výlez z metra zůžen/posunut?, jižní pouze pro výstup.
Varianta 66(mnou preferovaná): Všechny zastávky jsou uspořádány v poloze "za křižovatkou. Větev most - Karlovo n. vede severně od pomníku. JIžní výlez u pomníku zrušen. Zastávka pro směr Jiráskovo - Karlovo se nevejde a tudíž tam zastavovat možno pouze provizorně.

:)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

kasme
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme » 04.11.2011 11:12

15 dopoledních kousků z okolí NBS
http://ttnz.cz/kasme/v/ostatni/kasme/tr ... 11/111104/

Odpovědět