to by nevadiloMM-Mikulovsky píše:Karotka: (Vemu to od konce)
Nápad se změnou polohy a počtu sedadel mezi dveřmi článku (dle mne všech) - se mi 100% zamlouvá.
Ovšem důlek v sedáku by vytvořil značný problém uchycení té židle v TRAM, protože ta je "položena" právě spodní stranou plochy sedáku na konzole či "bedně" podvozku (u KTN sypače) = výška sedáku nad podlahou by rozhodně narostla a to už teď sedačky na těch "podvozkových bednách" jsou pro malé lidi až moc vysoko a oni z nich nedosáhnou celými chodidly na podlahu = nemohou se o ní zapřít = narůstá riziko jejich zkluzu!
Škoda 15T ForCity
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Škoda 15T ForCity
ještě jsem si toho právě od vozu 9241 nevšiml.XSC píše:Jenže zdrsnění povede zase k většímu zachytávání bordelu. Řešením je změna tvaru sedáku.
Jenže zdrsnění povede zase k většímu zachytávání bordelu. Řešením je změna tvaru sedáku.
Vozy od 9241 mají sedadla v drsném provedení, zdrsnění předešlých dodávek bude prováděno okamžitou výměnou sedáku "před kterými nic není" a ostatních v rámci jejích přirozenou repasí při opravách vozů.
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To vysvětli zejména některým důchodcůmthriller2 píše:v 15T snad pro lidi není až takový problém vystupovat "od okna". Aspoň pro mě není.
Já jezdím takřka denně, proto se musím trochu zastat MM-M. I když velká většina problému přecpanosti 18 v tomto úseku je ve výše zmíněném problému být co nejblíž u dveří. Taky záleží na tom, jak dlouho předtím jela 24 a jak byla plná. Proklad je sice 4 minuty, reálně se dá říct 8 minut nic, potom obě najednou...thriller2 píše:Jezdím i několikrát týdně a proto mohu říci co jsem řekl.
Zrovna 15T má přímo obrovský prostor mezi sedačkama (ve srovnání s autobusy), takže v ní snad pro lidi není až takový problém vystupovat "od okna". Aspoň pro mě není.kruťák píše:(...)nebudu si sedat k oknu, abych pak nedej bože musel za "pár stanic" někoho požádat o uvolnění cesty k výstupu, apod.
Jezdím i několikrát týdně a proto mohu říci co jsem řekl.MM-Mikulovsky píše:Na tu 18 se di podívat ještě v PD minimálně na Moráň/KN - Albertov!
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby DP umožňoval komukoliv cestující "vychovávat", byl by to útok na samou podstatu demokracie. Cestující mají právo dělat si co chtějí a nikdo jim do toho nebude kecat!!! [/ironie]
Nicméně opravdu ve mně taková věc evokuje rohožku v autě a ta většinou bývá zadělaná, takže podvědomě by mě to nutilo minimálně k důkladné kontrole před usednutím (tu však dělám i teď) a ty záhyby by se podle mě čistily daleko hůř. A jako druhou nevýhodu bych viděl, v případě dlouhé jízdy, že se mi ten tvar obtiskne na
, v případě, že budu mít zrovna lehčí kalhoty než džíny.
A k tvé poznámce - ano, přiznávám, jsem v určitých věcech orpavdu fajnovka
Klid, to byl vtip.MM-Mikulovsky píše:pán je nějaký "fajnovka"
A k tvé poznámce - ano, přiznávám, jsem v určitých věcech orpavdu fajnovka
Naposledy upravil(a) kruťák dne 07.11.2012 14:01, celkem upraveno 1 x.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A toto by šlo omezovat a do budoucna tomu předcházet, kdyby DP umožňoval řidičům cestující "vychovávat" pouštěním předehraných hlášení.kruťák píše:Taky bych v prvním článku 15T udělal sedačky 1+1. Jenže hlavní problém nejsou 2+1 sedačky, ale že s prostorem lidi neuměj zacházet. Aneb "já si nesednu, jedu jen pár stanic/kousek (= 3-10 stanic), tak musim stát u dveří, abych se dostal ven", nebudu si sedat k oknu, abych pak nedej bože musel za "pár stanic" někoho požádat o uvolnění cesty k výstupu, apod. ...
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To mne přivedlo na ještě snažší protiskluzové opatření - nastříkat před přední hranu sedáku "protiskluzový proužek", kterým jsou nyní opatřovány schody/plošiny z klouzavého plechu!kruťák píše:... Gumové sedáky mi připomínají rohožky z auta, na ty bych si asi jentak nesednul
Jinak mne k tomu návrhu neinspirovaly rohože, ale plastové sedačky v jisté Karose "našeho" DP (což se tu na TF v minulosti již také probíralo) - jsou tam plastové a sedák má prolisy (na některých sedadlech přelepen polstrováním).
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
V 15T by 3 sedadla osazená podélně mezi dveřmi článku, tak jako ta současná sklopná sedadla proti 3. dveřím salónu 15T (narozdíl od podélných sedadel ve 14T) nemusela zabrat místo stojícím - když sedící budou k nim ohleduplní a nohy si zrkčí do prostoru pod sedákem! Navíc mne ještě napadlo co takhle sem osadit zase sklopná sedadla = při malém obsazení v 15T počet k sezení navýšíme o 3, ale ve špičce umožníme už znatelně větší plochu pro stání!thriller2 píše:Pokud bych někde měnil 2+1 na 1+1 tak vepředu, pač většinou vepředu je vůz plnější než vzadu. Jinak sezení bokem zabírá trochu prostor stojícím, nevím jestli je to dobré řešení. Jinak já osobně preferuju víc míst k sezení a třeba na takové osmnáctce jsem si ještě nevšiml (snad s občasnou výjimkou odpoledne Hradčanská->Střešovice), že by to dělalo pravidelně problémy. Zato v R.P mívám problémy sednout si i v sedle.
Na tu 18 se di podívat ještě v PD minimálně na Moráň/KN - Albertov!
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Taky bych v prvním článku 15T udělal sedačky 1+1. Jenže hlavní problém nejsou 2+1 sedačky, ale že s prostorem lidi neuměj zacházet. Aneb "já si nesednu, jedu jen pár stanic/kousek (= 3-10 stanic), tak musim stát u dveří, abych se dostal ven", nebudu si sedat k oknu, abych pak nedej bože musel za "pár stanic" někoho požádat o uvolnění cesty k výstupu, apod.
Gumové sedáky mi připomínají rohožky z auta, na ty bych si asi jentak nesednul
Gumové sedáky mi připomínají rohožky z auta, na ty bych si asi jentak nesednul
Pokud bych někde měnil 2+1 na 1+1 tak vepředu, pač většinou vepředu je vůz plnější než vzadu. Jinak sezení bokem zabírá trochu prostor stojícím, nevím jestli je to dobré řešení. Jinak já osobně preferuju víc míst k sezení a třeba na takové osmnáctce jsem si ještě nevšiml (snad s občasnou výjimkou odpoledne Hradčanská->Střešovice), že by to dělalo pravidelně problémy. Zato v R.P mívám problémy sednout si i v sedle.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Karotka: (Vemu to od konce)
Nápad se změnou polohy a počtu sedadel mezi dveřmi článku (dle mne všech) - se mi 100% zamlouvá.
Ovšem důlek v sedáku by vytvořil značný problém uchycení té židle v TRAM, protože ta je "položena" právě spodní stranou plochy sedáku na konzole či "bedně" podvozku (u KTN sypače) = výška sedáku nad podlahou by rozhodně narostla a to už teď sedačky na těch "podvozkových bednách" jsou pro malé lidi až moc vysoko a oni z nich nedosáhnou celými chodidly na podlahu = nemohou se o ní zapřít = narůstá riziko jejich zkluzu! To je důvod proč jsem navrhl jiné řešení zabránění zkluzu takřka bez nárůstu výšky sedáku od podlahy.
PS: Nejsem si navíc vůbec jist jestli by důlek v sedáku zabránil skluzu způsobeného setrvačností = TRAM včetně sedáků prudce zastavuje, ale osazenstvo TRAM je "tlačeno" stále vpřed! Něco co dostačuje na židly určené pro sezení ve statické místnosti nemusí vůbec být dostačující pro sedák v dopravním prostředku.
Ovšem důlek v sedáku by vytvořil značný problém uchycení té židle v TRAM, protože ta je "položena" právě spodní stranou plochy sedáku na konzole či "bedně" podvozku (u KTN sypače) = výška sedáku nad podlahou by rozhodně narostla a to už teď sedačky na těch "podvozkových bednách" jsou pro malé lidi až moc vysoko a oni z nich nedosáhnou celými chodidly na podlahu = nemohou se o ní zapřít = narůstá riziko jejich zkluzu! To je důvod proč jsem navrhl jiné řešení zabránění zkluzu takřka bez nárůstu výšky sedáku od podlahy.
PS: Nejsem si navíc vůbec jist jestli by důlek v sedáku zabránil skluzu způsobeného setrvačností = TRAM včetně sedáků prudce zastavuje, ale osazenstvo TRAM je "tlačeno" stále vpřed! Něco co dostačuje na židly určené pro sezení ve statické místnosti nemusí vůbec být dostačující pro sedák v dopravním prostředku.
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 07.11.2012 13:15, celkem upraveno 1 x.
- Karotka
- Uživatel
Proč vymýšlet Ameriku. Problém s klouzáním
by vyřešil mělký ďůlek, který najdeme i u nejprimitivnějších školních židlí.
A ke změnám uspořádání jeden poznatek: na sedačky na pravoboku mezi dveřmi si lidi často sedají bokem. Co takhle tam místo dvou sedaček proti sobě dát tři bokem? Tím pádem by se zase někde daly tři dvousedáky vyměnit za jednoduché (třeba v zadním článku) při stejné sumě míst xezení.
A ke změnám uspořádání jeden poznatek: na sedačky na pravoboku mezi dveřmi si lidi často sedají bokem. Co takhle tam místo dvou sedaček proti sobě dát tři bokem? Tím pádem by se zase někde daly tři dvousedáky vyměnit za jednoduché (třeba v zadním článku) při stejné sumě míst xezení.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Takže navrhuješ řešit podružný problém - občasné (jen maximální špičky = převážně cca 1,5h ráno a 3h odpol. PD + vyjímečně chvíli kolem nějakých akcí o víkendu či svátcích) nepohodlí stojících cestujících (ať již tísnění jejich velkého počtu na zbylém "place" či nutnost čekání některých na další spoj) a to i přesto, že do 15T se vejde více, a hlavně lépe, lidí než do 14T.Láďa píše:Spíše než materiál sedaček bych řešil jejich rozmístění. 2+1 je prostě ve špičkách problém.
A na značně velké A HLAVNĚ NEUSTÁLÉ (i přivezení jediného cestujícího během výjezdu/zátahu) riziko úrazů sedících cestujících (při jen trochu prudčím) brždění chceš naprosto "kašlat"?!